Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Główne źródło ogrzewania kominek, a drugie..?

Główne źródło ogrzewania kominek, a drugie..?  

65 użytkowników zagłosowało

1. 1. Główne źródło ogrzewania kominek, a drugie..?

• kominek (DGP) + energia elektryczna
    • kominek (DGP) + gaz ziemny
    • kominek (DGP) + gaz p

Recommended Posts

Systematycznie pojawią się ankiety na temat głównego źródła ogrzewania.

A ja ogranicznę te pytania do kominka (+rozprowadzanie ciepła DGP) jako głównego źródła, i jakie wówczas wybieracie (stosujecie) drugie..?

Drugie - jako:

- wyrównanie temperatury w przypadku wygasania kominka (rano, i jak wracamy z pracy)

- w czasie dłuższych nieobecności lub "niemożności" np. choroba

- do podgrzewania ciepłej wody

jeszcze nie wiem a przyznam jest to jeden z najbardziej nurtujacych mnie problemów. Nie mam na działce gazu z sieci. Na pewno nie węgiel. Z niecierpliwościa czekam na wasze opinie. Mam nadzieje iż po ich poznaniu podejme decyzję. Piszcie też o kosztach użytkowania danych systemów o ich zaletach i wadach.

Dołączam się na max do pytań proscia :)

Przygotowałam ankietę właśnie w tym celu - gdyż również nie mogę podjąć decyzji.

Albo będzie to olejowe (ale wysokie koszty inwestycji), albo elektryczne (ale pojawia się na max opór najbliższych - argument: drogo, choć ja tak do końca tak nie uważam...).

Zdecydowanie energia elektryczna. Wprawdzie jeszcze nie zaczęliśmy budować, ale decyzja już podjęta. Teraz w mieszkaniu mamy wodę i ogrzewanie na prąd i wcale nie wychodzi to tak drogo jak nas wszyscy straszyli. A jaka wygoda! Do tego dochodzi oszczędność na instalacji co, nie trzeba kotłowni... A za jakiś czas zastanowimy się nad jakimś wiatraczkiem i baterią słoneczną, bo już nie są takie drogie, a myślę, że będą coraz tańsze.

Zdecydowanie energia elektryczna. Teraz w mieszkaniu mamy wodę i ogrzewanie na prąd i wcale nie wychodzi to tak drogo jak nas wszyscy straszyli. A jaka wygoda! Do tego dochodzi oszczędność na instalacji co, nie trzeba kotłowni...

Może podałabyś jakieś przybliżone dane.

Teraz myślę podobnie tzn. energia elektryczna

Magi - mieszkanie 45 metrów, 2 osoby, na prąd wszystko: ogrzewanie, woda, kuchenka. Średnio w ciągu roku miesięczne rachunki za prąd około 150 zł. A przyznam, że oboje lubimy się pluskać w wannie, więc ciepłej wody zużywamy bardzo dużo, a w dodatku często grzejemy ją w droższej taryfie. Ogólnie jakoś specjalnie nie oszczędzamy na prądzie...

Wiem, że to co w mieszkaniu ma niewielkie przełożenie na to co w domu, ale przy porównaniu tego z opłatami za ogrzewanie i ciepłą wodę w podobnych mieszkaniach w innych blokach, koszty są zbliżone.

Magi - myślę, że nie można tak liczyć, że wszystko razy 2. Przecież myjemy się tak samo w domu jak i w mieszkaniu, to samo kuchenka, pralka itp. A kominek to nie dodatkowy koszt, tylko zmniejszenie zużycia prądu na ogrzewanie... Zresztą nie ma co porównywać domu z mieszkaniem, dlatego ja porównuję koszty prądu z kosztami wody, ogrzewania i prądu w innych mieszkaniach.

A jeśli chodzi o sam kominek: znajomi kupili niedawno dom: parter 130 metrów, poddasze czeka na lepsze czasy, z kominkiem z DGP. Ludzie od których kupili mieszkali tam 3 lata, mieli przygotowaną instalację do grzejników elektrycznych ale ich nie zamontowali, bo nie było takiej potrzeby... Ale to chyba trzeba prowadzić bardzo regularny tryb życia i być bardzo zdyscyplinowanym...

A mojej opcji to tutaj raczej nie ma. Zastanawiam się nad wykorzystaniem kominka z płaszczem wodnym i kolektorów słonecznych. Jestem na etapie sprawdzania opini użytkujących kolektory i zastanawiam się czy takie rozwiązanie będzie wystarczające. Nie chciałbym wykorzystywać energii elektrycznej jako dodatkowego doładowania energi. Wszzyscy wiemy, że eletryka jest dość kosztowna.

• 2 weeks później...

Na stronach ACV znalazlem ciekawy wykres pokazujacy jednoczesnie

spadek zapotrzebowania na energie do ogrzewania i wzrost

zapotrzebowania na energie na potrzeby cieplej wody w ciagu

ostatnich kilkudizesieciu lat.

Domy sa coraz cieplejsze, a my zuzywamy coraz wiecej cieplej wody

(zarowno relatywnie do CO jak i w liczbach bezwzglednych)

Wniosek:

Alternatywne zrodlo ciepla powinno przedewszystkim tanio produkowac

ciepla wode, a przy okazjiawaryjne cieplo dla domu.

Ja znalazłem urządzenie które spełnia moje marzenia - jest pompą ciepła, rekuperatorem, piecem CO do podłogówki, produkuje CWU i nie ma wad poza ceną - 22kzł. Do CWU można wykorzystać powietrzną pompę ciepła, latem dodatkowo będzie chłodzić powietrze w domu, można też solary ale to się nie zwróci niestety.

Działa to tak, że dolnym żródłem w pompie jest powietrze i w różnych modelach może być a) zewnętrzne (działa do - 5 stopni); b) wewnętrzne a więc w zimie dodatkowo wychładza dom; c) co chyba najrozsądniejsze zużyte wyrzucane z domu. Ja znalzałem dwie firmy:

http://www.biawar.com.pl/pompy/powietrzne/pompy_pow_ramka.htm

http://www.sunenergy.pl/sun_produkty.htm

Fighter 600 Nibe kosztuje 22 tys, nie ma funkcji rekuperatora a ciepło odzyskuje z wyrzucanego powietrza, poza pompą można zrobić przejście "w drugą stronę" i dodatkowo ochładzać zasysane powietrze, ta druga firma to juz w ogóle kosmos cenowy handlowiec podawał mi ceny w granicach 30-40 tysięcy, z tego co wiem to takie pompy robi też ochsner ale chyba na wewnętrzne powietrze.

odpuściłem sobie ze wzgledu na cenę, do ogrzewania CWU kupię tani polski bojler 140 litrów za ok. 500 zł, 6 lat gwarancji na zbiornik, tanie części, 3 zł za dobę za podgrzanie 140 litrów do 80 stopni (300 litrów wody o temp. na wypływie nieco ponad 40 stopni), anoda ok. 35 zł na rok.

Pozdrowienia.

Rafalg!

skoro będziesz miał powietrze ogrzewane dodatkowo/awaryjnie gazem tak to są pojemnościowe podgrzewacze wody, amerkańskie oczywiście, firma nazywa się chyba Richmond, w mojej okolicy sprzedaje je Polski Komfort, na północy chyba Creon, zobacz w wymianie doświadczeń temat o ogrzewaniu powietrzem tam też coś o tym było, ja z rozmowy w Polskim Komforcie pamiętam cenę tego cuda ~1300 zł, upchnij to przy piecu gazowym.

w sondażach jest też załozony przez Jeziera temat o ogrzewaniu gazem czy prądem, są tam porównania cen.

bws22 - dzięki za info. U mnie kominek i system nagrzewania powietrznego będą wzajemnie uzupęłniającymi się źródłami ogrzewania domu. Jezlei chodzi o CWU, to rzeczywiście skłąaniamsię do podgrzewacza.

Zastanawiam się czy taki podgrzewacz można zintegrować z kolektorowym systemem podgrzewania - wówczas w słonecznym okresie można spalić jeszcze mniej gazu. Co o tym myślicie. Ktoś się juuż nad tym zastanawiał? Ten sam zbiornik (podgrzewacza) i dwa źródła dostarczania ciepła.

chyba nie za bardzo

po pierwsze musiałby mieć wężownicę w zbiorniku

a po drugie jak go powstrzymać przed grzaniem wody gazem?

a liczyłeś koszty? skoro i tak masz mieć gaz to doliczasz tylko drugi komin i kawałek przyłacza gazowego więc to pewnie tańsze niż solary, ja w ubiegłym roku liczyłem sobie koszt solarów, instalacji, i nijak się nie opłaca.