Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Główne źródło ogrzewania kominek, a drugie..?

Główne źródło ogrzewania kominek, a drugie..?  

65 użytkowników zagłosowało

1. 1. Główne źródło ogrzewania kominek, a drugie..?

• kominek (DGP) + energia elektryczna
    • kominek (DGP) + gaz ziemny
    • kominek (DGP) + gaz p

Recommended Posts

Kominek + gaz ziemny. Z tym, że głównym żródłem ciepła jest piec gazowy a kominek (z rozprowadzeniem do większości pomieszczeń) tylko uzupełnieniem. Znaczącym, niemniej tylko uzupełnieniem.

Gaz jako źródło podstawowe energii wybrałem z rzmysłem. Pomimo, że ok 2 km. od mojego domu jest czynna (jeszcze) kopalnia węgla kamiennego i sam zakup węgla w naprawdę przystępnej cenie (górnicy odsprzedają swoje deputaty) i małe koszty transportu przemawiały by raczej za węglem. Niemniej i to się kiedyś skończy a komfort użytkowania pieca gazowego oraz "zysk" powierzchni budynku jest niezaprzeczalny.

Energia elektryczna.

Dokładniej akumulacyjna podłogówka (II taryfa).

Jeżeli kominek ma być głównym źródłem ogrzewania to moim zdaniem szkoda nadmiernie inwestować w ogrzewanie alternatywne, które będzie działać od czasu do czasu.

Poza tym II taryfa nie jest droższa (raczej tańsza) od gazu z butli (a inny na razie do nas nie dociera).

pozdrawiam

Robert

Elektryczne bo na inne mnie nie stać. Oszczędność chyba z 20k na etapie inwestycji (piec, komin, rurki, zbiorniki, grzejniki, miejsce na kotłownię itp.). Chyba, że będę miał kasę, to wtedy mi będzie wszystko jedno i też elektryczne. Dodatkowe 200zł co miesiąc to mi się zwróci dopiero po 10 latach.

Aż się boję co się będzie działo jak ogłoszę w rodzinie że chce ogrzewać pradem. Wyślą mnie na Aleksandrowską (szpital psych.).

Jednak im więcej czytam to tym bardziej jestem za.

zalety to wygoda i tania instalacja. mam nadzieje w przyszłości zamontować kolektory słoneczne. więć nie chcę teraz za duzo inwestować.

• 1 year później...