Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt M79 PRZED KOMINKIEM

Recommended Posts

Witam.Po dłuuuuuuuugich poszukiwaniach i wertowaniu setek projektów wybraliśmy w końcu domek naszych marzeń: Przed kominkiem z kolekcji muratora.Choć na początku w ogóle nie braliśmy pod uwage domu parterowego,ostatecznie taki właśnie wybraliśmy.Mamy dużą,piękną działkę i jesteśmy przekonani, że ten domek świetnie będzie się na niej prezentował i doskonale z nią współgrał.Planujemy rozpocząć budowę wczesną wiosną 2010 roku.Może jest ktoś komu jeszcze przypadł do gustu właśnie ten projekt?Zapraszam do dyskusji na jego temat :D

http://projekty.muratordom.pl/projekt?IdProjektu=1553[/url]

Rzeczywiście link był zły :(

Na forum muratora zaglądam regularnie od kilkunastu miesięcy i bardzo cieszy mnie fakt że taki wielki autorytet na nim zaszczycił mnie swoją odpowiedzią na mój post:)

Tak chodzi mi o wersję mniejszą i o lustro projektu.(tzn nie jesteśmy jeszcze pewni bo mamy wjazd na działkę od południoweg zachodu-ok 70% bardziej od zachodu.)

Co do Twoich uwag to:

-pomieszczenia "mokre" sa faktycznie trochę prozrzucane ale tylko trochę :lol:

-te dwa pokoje nie da się ukryć że są podłużne ale reszta jest kwadratowa więc jakoś przeżyjemy:)

-dobrze, że zwróciłeś mi uwagę na doświetlenie jadalni jakoś wcześniej o tym nie pomyślałam.

Pozdrawiam

A więc tak:

-Działka ma wymiary:szerokość 36mx70m.Z obu stron ogrody sasiadów bez zadnych zabudowań a po drugiej stronie ogródki działkowe,niedaleko osiedle domków,blisko do drogi głownej,ale miejsce miejsce ciche i spokojne :D :D :D

-Jeżelia mam określić kierunki na tarczy zegara to:

wschód-1

zachód-7,

północ-10,

południe-4

Co Ty na to?

A więc tak:

-Działka ma wymiary:szerokość 36mx70m.Z obu stron ogrody sasiadów bez zadnych zabudowań a po drugiej stronie ogródki działkowe,niedaleko osiedle domków,blisko do drogi głownej,ale miejsce miejsce ciche i spokojne :D :D :D

-Jeżelia mam określić kierunki na tarczy zegara to:

wschód-1

zachód-7,

północ-10,

południe-4

Co Ty na to?

• 2 months później...
BYliśmy zdecydowani na ten projekt jednak przez przypadek trafiliśmy na projekt Dom w Bergeniach z Archonu.Biorąc pod uwagę naszą działkę,posiadającą wjazd od południa projket ten będzie lepszym rozwiązaniem,pomnimo całego sentymentu jakim darzymy dom "przed kominkiem".A wy co o tym sądzicie??

• 1 month później...
  • 2 weeks później...

MOI DRODZY

JEŚLI PRZYPADŁ WAM DO GUSTU W/W PROJEKT LUB JESTEŚCIE W TRAKCIE JEGO REALIZACJI A MOŻE MACIE TO SZCZĘŚCIE I JUŻ W NIM MIESZKACIE - PODZIELCIE SIĘ Z NAMI SWOIMI SPOSTRZEŻENIAMI , POMYSŁAMI - PO PROSTU WSZYSTKIM CO MOGŁO BY INNYM POMÓC LUB DAŁO DO ZASTANOWIENIA.

• 2 weeks później...
  • 4 weeks później...
Projekt bardzo ladny wizualnie, funkcjonalny ale raczej drogi w budowie i utrzymaniu. Rzadko sie widzi takie domki. Salon moglby byc troche bardziej ustawny - nie wiem gdzie mozna wkomponowac TV.

Dlaczego drogi w budowie? Ze względu na nietypowe okna? Bardzo podoba mi sie ten dom. Ciekawe czy w ramach projektu można trochę podnieść ah i wykorzystać strych?

Pomieszczenia mokre rozrzucone po domu to wg mnie plus. Nikt nie włazi nikomu w drogę np. rano jak sie szykuje do pracy czy szkoły. Czy te 2 pokoje wąskie można powiększyć? Czasem w ramach projektu można dołożyć ok 0,5 m wiec może to rozwiązałoby problem?. Bardzo podoba mi sie ten dom ja bym jednak chciała zaadaptować strych jakoś, czy to możliwe? Dom w Bergeniach z Archonu nie jest wg mnie tak ładny przede wszystkim dlatego, że ma z przodu garaż, który dominuje.

Zgadzam się z ranią. Projekt może się podobać - na wizualizacji wygląda tak "amerykańsko". :) Takie mam skojarzenie. :) Ale tak jak w opisie projektu - jest to niewątpliwie bardzo elegancki, duży dom, pasujący do parterowej, willowej zabudowy.

Drogi w budowie będzie na pewno, a nietypowa stolarka to niestety tylko jeden z wielu dużych wydatków. Ze względu na rozbudowaną bryłę ma dużo ścian nośnych, pod którymi będą ławy i ściany fundamentowe - pierwsze wysokie koszty to wykopy, kolejne - metry fundamentów. Dużo ścian nośnych to więcej droższego, bo grubszego materiału na nie. Ścian i ścianek jest ogólnie dużo, ale ma to również związek z powcinaną bryłą. Jest strop Teriva, a nie wiem, gdzie wejście na strych. Skoro zawiła bryła budynku to i dach skomplikowany, więc droższy. No i jeszcze koszt instalacji wody i kanalizacji - praktycznie przez cały dom na ukos są ujęcia i odpływy, a to kolejne metry rur, tyle, że to już nie aż taki wielki wydatek.

Koszty utrzymania wiążą się z dużą kubaturą domu, ale mogą też rosnąć, jeżeli popełnione zostaną błędy izolacyjne. Tu również bryła nie sprzyja oszczędności.

Strychu kawałek byłby i bez podnoszenia kalenicy - a bez zgody autora projektu można podnieść o 10%, ale z wydłużeniem okapu. Oczywiście architekt adaptujący projekt nie zrobi tego za darmo, bo jednak trzeba to przeliczyć i przerysować. Salon faktycznie nie jest telewizyjny, ale stół jadalny gdzieś musi stać - do rozważenia, czy jest możliwość innego rozmieszczenia mebli.

• 2 weeks później...

Witam wszystkich. Ja już zaczęłam budowę tego domku:) jestem właśnie po zalaniu stropu i tuż przed postawieniem krokwi:)Musze przyznać im więcej jest zrobione tym bardziej zadowolona jestem z wyboru projektu:)Wprowadziłam małe zmiany kosmetyczne w środku-okna bez łuków,brak kominka. Z chęcią podzielę się wrażeniami i zdjęciami z realizacji:) Pozdrawiam

W kwestii ścisłości buduje domek z linku poniżej w wersji lustrzanej

http://projekty.muratordom.pl/projekt?IdProjektu=1553

• 3 weeks później...
Witam wszystkich. Ja już zaczęłam budowę tego domku:) jestem właśnie po zalaniu stropu i tuż przed postawieniem krokwi:)Musze przyznać im więcej jest zrobione tym bardziej zadowolona jestem z wyboru projektu:)Wprowadziłam małe zmiany kosmetyczne w środku-okna bez łuków,brak kominka. Z chęcią podzielę się wrażeniami i zdjęciami z realizacji:) Pozdrawiam

W kwestii ścisłości buduje domek z linku poniżej w wersji lustrzanej

http://projekty.muratordom.pl/projekt?IdProjektu=1553

Hej!

Ja również zaliczam się do szczęśliwców którzy wybrali projekt m79. Czekam na pozwolenie na budowę i doczekać się nie moge...:) może to i dobrze bo teraz non stop leje więc i tak niewiele by można było zrobić.

Mucha87 mam do ciebie pytanko czy w przypadku rezygnacji z okien łukowych dom nie traci całego uroku? Te okna to niemały wydatek i tak się ciagle zastanawiam czy zostawiać łuki czy pomysleć rozsądniej i dać zwykłe...

Jesli masz jakieś zdjęcia z budowy to bardzo chętnie zobaczę, może napisz na priv. Mam do ciebie 100 pytań:)

Apropos też mam projekt M79 wersja lustrzana.

pozdrowionka

Edytowane przez agga12