Kinia12 14.10.2009 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2009 Witam.Po dłuuuuuuuugich poszukiwaniach i wertowaniu setek projektów wybraliśmy w końcu domek naszych marzeń: Przed kominkiem z kolekcji muratora.Choć na początku w ogóle nie braliśmy pod uwage domu parterowego,ostatecznie taki właśnie wybraliśmy.Mamy dużą,piękną działkę i jesteśmy przekonani, że ten domek świetnie będzie się na niej prezentował i doskonale z nią współgrał.Planujemy rozpocząć budowę wczesną wiosną 2010 roku.Może jest ktoś komu jeszcze przypadł do gustu właśnie ten projekt?Zapraszam do dyskusji na jego temat http://projekty.muratordom.pl/projekt?IdProjektu=1553[/url] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kinia12 14.10.2009 18:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2009 Rzeczywiście link był zły Na forum muratora zaglądam regularnie od kilkunastu miesięcy i bardzo cieszy mnie fakt że taki wielki autorytet na nim zaszczycił mnie swoją odpowiedzią na mój post:) Tak chodzi mi o wersję mniejszą i o lustro projektu.(tzn nie jesteśmy jeszcze pewni bo mamy wjazd na działkę od południoweg zachodu-ok 70% bardziej od zachodu.) Co do Twoich uwag to: -pomieszczenia "mokre" sa faktycznie trochę prozrzucane ale tylko trochę -te dwa pokoje nie da się ukryć że są podłużne ale reszta jest kwadratowa więc jakoś przeżyjemy:) -dobrze, że zwróciłeś mi uwagę na doświetlenie jadalni jakoś wcześniej o tym nie pomyślałam. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kinia12 15.10.2009 17:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2009 A więc tak: -Działka ma wymiary:szerokość 36mx70m.Z obu stron ogrody sasiadów bez zadnych zabudowań a po drugiej stronie ogródki działkowe,niedaleko osiedle domków,blisko do drogi głownej,ale miejsce miejsce ciche i spokojne -Jeżelia mam określić kierunki na tarczy zegara to: wschód-1 zachód-7, północ-10, południe-4 Co Ty na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kinia12 15.10.2009 17:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2009 A więc tak: -Działka ma wymiary:szerokość 36mx70m.Z obu stron ogrody sasiadów bez zadnych zabudowań a po drugiej stronie ogródki działkowe,niedaleko osiedle domków,blisko do drogi głownej,ale miejsce miejsce ciche i spokojne -Jeżelia mam określić kierunki na tarczy zegara to: wschód-1 zachód-7, północ-10, południe-4 Co Ty na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kinia12 28.12.2009 09:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 BYliśmy zdecydowani na ten projekt jednak przez przypadek trafiliśmy na projekt Dom w Bergeniach z Archonu.Biorąc pod uwagę naszą działkę,posiadającą wjazd od południa projket ten będzie lepszym rozwiązaniem,pomnimo całego sentymentu jakim darzymy dom "przed kominkiem".A wy co o tym sądzicie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DACUR 03.01.2010 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2010 WITAM , CZY KTOŚ BUDOWAŁ M79 .POTRZEBUJE OPINJI O TYM PROJEKCIE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rania 03.01.2010 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2010 Projekt bardzo ladny wizualnie, funkcjonalny ale raczej drogi w budowie i utrzymaniu. Rzadko sie widzi takie domki. Salon moglby byc troche bardziej ustawny - nie wiem gdzie mozna wkomponowac TV. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DACUR 04.01.2010 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2010 DZIĘKI ZA LINKA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maveo 24.02.2010 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2010 Witam! To jest mój pierwszy post na muratorze ale czekałem aż ktoś tez zacznie budować 'przed kominkiem' My tez zdecydowaliśmy sie na ten projekt i czekamy na odwilż aby zacząć budowę. Życzę powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FILIP0402 11.03.2010 00:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2010 MOI DRODZYJEŚLI PRZYPADŁ WAM DO GUSTU W/W PROJEKT LUB JESTEŚCIE W TRAKCIE JEGO REALIZACJI A MOŻE MACIE TO SZCZĘŚCIE I JUŻ W NIM MIESZKACIE - PODZIELCIE SIĘ Z NAMI SWOIMI SPOSTRZEŻENIAMI , POMYSŁAMI - PO PROSTU WSZYSTKIM CO MOGŁO BY INNYM POMÓC LUB DAŁO DO ZASTANOWIENIA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FILIP0402 11.03.2010 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2010 http://img214.imageshack.us/img214/4900/frontek.jpg http://img534.imageshack.us/img534/8461/bokp.jpghttp://img717.imageshack.us/img717/9923/99872423.jpghttp://img51.imageshack.us/img51/2144/rzutparteru.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamonika 22.03.2010 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2010 Również przyłączam się do prośby. Ciekaw jestem, czy istnieje możliwość wykorzystania strychu jako przechowalnię różnych klamotów. Myślałem o wykonaniu opuszczanych schodów z garażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
editedit 19.04.2010 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2010 Projekt bardzo ladny wizualnie, funkcjonalny ale raczej drogi w budowie i utrzymaniu. Rzadko sie widzi takie domki. Salon moglby byc troche bardziej ustawny - nie wiem gdzie mozna wkomponowac TV. Dlaczego drogi w budowie? Ze względu na nietypowe okna? Bardzo podoba mi sie ten dom. Ciekawe czy w ramach projektu można trochę podnieść ah i wykorzystać strych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
editedit 19.04.2010 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2010 Pomieszczenia mokre rozrzucone po domu to wg mnie plus. Nikt nie włazi nikomu w drogę np. rano jak sie szykuje do pracy czy szkoły. Czy te 2 pokoje wąskie można powiększyć? Czasem w ramach projektu można dołożyć ok 0,5 m wiec może to rozwiązałoby problem?. Bardzo podoba mi sie ten dom ja bym jednak chciała zaadaptować strych jakoś, czy to możliwe? Dom w Bergeniach z Archonu nie jest wg mnie tak ładny przede wszystkim dlatego, że ma z przodu garaż, który dominuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
editedit 19.04.2010 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2010 Mnie też sie podoba ten projekt ale wersja Przed kominkiem - Murator M79 L. Równiez myślę o wykorzystaniu strychu, ale chyba trzeba by podwyższyc troche dach. Co sadzicie?. Czy ktoś juz budował ten dom? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bowess 19.04.2010 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2010 Zgadzam się z ranią. Projekt może się podobać - na wizualizacji wygląda tak "amerykańsko". Takie mam skojarzenie. Ale tak jak w opisie projektu - jest to niewątpliwie bardzo elegancki, duży dom, pasujący do parterowej, willowej zabudowy. Drogi w budowie będzie na pewno, a nietypowa stolarka to niestety tylko jeden z wielu dużych wydatków. Ze względu na rozbudowaną bryłę ma dużo ścian nośnych, pod którymi będą ławy i ściany fundamentowe - pierwsze wysokie koszty to wykopy, kolejne - metry fundamentów. Dużo ścian nośnych to więcej droższego, bo grubszego materiału na nie. Ścian i ścianek jest ogólnie dużo, ale ma to również związek z powcinaną bryłą. Jest strop Teriva, a nie wiem, gdzie wejście na strych. Skoro zawiła bryła budynku to i dach skomplikowany, więc droższy. No i jeszcze koszt instalacji wody i kanalizacji - praktycznie przez cały dom na ukos są ujęcia i odpływy, a to kolejne metry rur, tyle, że to już nie aż taki wielki wydatek. Koszty utrzymania wiążą się z dużą kubaturą domu, ale mogą też rosnąć, jeżeli popełnione zostaną błędy izolacyjne. Tu również bryła nie sprzyja oszczędności. Strychu kawałek byłby i bez podnoszenia kalenicy - a bez zgody autora projektu można podnieść o 10%, ale z wydłużeniem okapu. Oczywiście architekt adaptujący projekt nie zrobi tego za darmo, bo jednak trzeba to przeliczyć i przerysować. Salon faktycznie nie jest telewizyjny, ale stół jadalny gdzieś musi stać - do rozważenia, czy jest możliwość innego rozmieszczenia mebli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda SH 25.04.2010 00:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2010 link z forum budowlanego na temat tego projektu, może się przyda:) http://www.forumbudowlane.pl/vt/19050/0/projekt-domu-quot-przed-kominkiem-quot?p=106473&sid=4b1bae8614644731efe3bf314c4938ad pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
editedit 25.04.2010 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2010 link z forum budowlanego na temat tego projektu, może się przyda:) http://www.forumbudowlane.pl/vt/19050/0/projekt-domu-quot-przed-kominkiem-quot?p=106473&sid=4b1bae8614644731efe3bf314c4938ad pozdrawiam Dzięki! Już czytam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mucha87 07.05.2010 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2010 Witam wszystkich. Ja już zaczęłam budowę tego domku:) jestem właśnie po zalaniu stropu i tuż przed postawieniem krokwi:)Musze przyznać im więcej jest zrobione tym bardziej zadowolona jestem z wyboru projektu:)Wprowadziłam małe zmiany kosmetyczne w środku-okna bez łuków,brak kominka. Z chęcią podzielę się wrażeniami i zdjęciami z realizacji:) Pozdrawiam W kwestii ścisłości buduje domek z linku poniżej w wersji lustrzanej http://projekty.muratordom.pl/projekt?IdProjektu=1553 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agga12 26.05.2010 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2010 (edytowane) Witam wszystkich. Ja już zaczęłam budowę tego domku:) jestem właśnie po zalaniu stropu i tuż przed postawieniem krokwi:)Musze przyznać im więcej jest zrobione tym bardziej zadowolona jestem z wyboru projektu:)Wprowadziłam małe zmiany kosmetyczne w środku-okna bez łuków,brak kominka. Z chęcią podzielę się wrażeniami i zdjęciami z realizacji:) Pozdrawiam W kwestii ścisłości buduje domek z linku poniżej w wersji lustrzanej http://projekty.muratordom.pl/projekt?IdProjektu=1553 Hej! Ja również zaliczam się do szczęśliwców którzy wybrali projekt m79. Czekam na pozwolenie na budowę i doczekać się nie moge... może to i dobrze bo teraz non stop leje więc i tak niewiele by można było zrobić. Mucha87 mam do ciebie pytanko czy w przypadku rezygnacji z okien łukowych dom nie traci całego uroku? Te okna to niemały wydatek i tak się ciagle zastanawiam czy zostawiać łuki czy pomysleć rozsądniej i dać zwykłe... Jesli masz jakieś zdjęcia z budowy to bardzo chętnie zobaczę, może napisz na priv. Mam do ciebie 100 pytań Apropos też mam projekt M79 wersja lustrzana. pozdrowionka Edytowane 26 Maja 2010 przez agga12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts