tampiko 27.12.2003 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2003 Witam wszystkich forumowiczow. Prosze o doswiadczenia z budowy Hani projektant ARCHIMAAT Wroclaw.Zaczynam na wiosne jeszcze nie wiem z czego budowac.Kazada uwaga cenna prawie na wage zlota .Dzieki za dobre rady . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivo 29.12.2003 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2003 Dla ułatwienia http://www.domdlaciebie.com.pl/ http://www.domdlaciebie.com.pl/_parterowe/_hania/p1-on.jpg http://www.domdlaciebie.com.pl/_parterowe/_hania/p1-off.jpg Parter: http://www.domdlaciebie.com.pl/_parterowe/_hania/r1.gif Poddasze: http://www.domdlaciebie.com.pl/_parterowe/_hania/r2.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivo 29.12.2003 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2003 A oto moja mini opinia na temat projektu: - przesionek bardzo malutki - gdzie zatem szafa - w salonie? Może lepiej kosztem tego mniejszego pokoiku powiększych przedsionek i będzie tez miejsce na garderobę... - ja bym jeszcze coś pokobinowała w układzie salon - kuchnia i te WC - tak, aby przynjamniej kabina się zmieściła... Zew domek prezentuje się ciekawie Jak go ustawisz na działce - północ od frontu? Powodzenia w budowie!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tampiko 29.12.2003 21:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2003 Ivo dzieki za uwagi.Ty masz nosa rzeczywiscie sluszna uwaga odnosnie tego przedsionka chyba uda mi sie przekonac meza doTwojego rozwiazania, mnie sie to podoba no i oczywiscie bylaby garderoba czego mi tez tam bylo brak.Z ta kabina prysznicowa tez nie ma sie tam gdzie bardzo wcisnac moze w lazience da sie upchnac bo umywalka bedzie jedna.Tam gdzie kuchnia i salon nie ma jak "ugryzc".A moze cos Ci sie nasuwa,jakas zlota mysl.Sytuacja domku jest taka:polnoc od tych dwuch sypialni ,front od zachodu.Innej mozliwosci nie moglo byc poniewaz dzialka jest narozna ulica od poludnia i droga dojazdowa od zachodu no i jeszcze maly staw na dzialce z wierzbami od strony ulicy.Tak ze widok z tej jednej sypialni jest na staw.Dzialka ma 50x25m.Moze cos Ci sie jeszcze nasuwa "wal "bez ogrodek Pa pa Dosiego Roku -pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewunia 30.12.2003 00:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2003 HANIA - całkiem, całkiem. Nie rezygnuj z pokoju (13) przy wejściu. Jest idealny na gabinet z komputerem. Wiatrołap powiększyłabym raczej kosztem pokoju (2) - może wystarczy przesunąć ścianę całkiem niewiele, by zmnieściła się szafa. Łazienkę (7) powiększyłabym niwelując wnękę. Wprawdzie drzwi do niej będą kolidowały przy otwieraniu z drzwiami do garażu, ale wątpię, żeby otwieranie obojga w tym samym czasie, zdarzało sie często. I tam wstawiłabym prysznic, a nie w dużej łazience. Bo nie chodzi o to, żeby ten prysznic w ogóle był, ale żeby był w oddzielnym pomieszczeniu - takie rozwiązanie przy kilku osobach jest praktyczniejsze.Nie wiem, czy dobrze zrozumiałam usytuowanie działki względem stron świata - wyszło mi, że ściana garażu będzie od południa. Jeśli tak, to może lepiej wypadłoby odbicie lustrzane projektu? Wprawdzie taras wypadłby wtedy od bardziej cienistej strony świata, ale od ulicy, to też nie jest najszczęśliwsze rozwiązanie. Brałaś to pod uwagę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivo 30.12.2003 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2003 tampiko - to musi być Twoja decyzja w zwiazku z tym pokojem gabinetem - to też zależy od Waszego stylu życia i liczebności rodzinki Zwiększenie wiatrołapu kosztem pokoju też może być rozwiązaniem - jak sugeruje ewunia, ale zwróć wówczasuwagę, że salon i tak nie jest zbyt ustawny, i ma nie za dużej wielkości... Wiatrołap ma zaledwie 3 m2, i jak leciutko przesuniemy ścianę tylko na szafę, to i tak nic nie zyskasz - nadal będzie ciaśniutko i jak wóczas wygodnie skorzytsac z tej szafy..? Z tą kabiną to miałąm na myśli, że warto w domku mieć dwie łazienki - jedną "szybką" właśnie z kabiną - przyda się może i dla Was, i dla gości A jak ją upchać? tak jak sugeruje ewunia. Hmmm. Faktycznie nie jest łatwo ustawić ten domek na Waszej działce. te 50m to jest szerokośc - czyli strona zachodnia..? Jezli tak, to tak ten domek może stać i już sadzajcie (tzn. na wiosnę) żywopłot od strony ulicy (południe) Postaram się Ci podesłać poroozycję zmian układu salon, kuchnia i pom.gosp. MIŁEGO!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tampiko 30.12.2003 22:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2003 IVO i Ewunia dzieki za Wasze cenne uwagi obydwoje dobrze zrozumieliscie usytuowanie budynku on poprostu nie moze stac inaczej ze wzgledu na to bajorko,ktore jest od ulicy ale to zadna ulica poprostu asfaltowka na wsi ruch znikomy, a dom bedzie na drugim koncu dzialki tzn 4m od granicy.Sytuacja dokladnie taka jak ten rzut na forum bajorko z prawej strony u gory.To jest dom dla mnie i dla meza no i oczywiscie goscinnie dla moich synow, ktorzy byc moze niedlugo zaloza rodziny i beda przyjezdzac do nas na weekendy moze i wnuki sie trafia Z gabinetu nie chcialabym rezygnowac bo roznych papierzyskow uzbieralam przez swoje zycie i gdzies to trzeba upchnac. Musze miec kontakt ze swiatem na tej wsi wiec komputer musze miec pod reka.Moze wneke rzeczywiscie zrobie kosztem pokoju,a z ta kabina i powiekszeniem malego wc to dobra mysl,chyba tak bedzie dobrze.Ivo jak cos wymyslisz lepszego to stawiam piwo albo dwa buziaczki za zainteresowanie dla Was milusinscy.Pa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renia 01.01.2004 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2004 Tampikoprosiłaś o szczere wypowiedzi na temat projektu, więc podzielę się z Tobą moimi przemyśleniami: 1. Nie ma sensu robić wiatrołapu tak malutkiego, bo nie spełni swojej roli, wiatrołap to pomiesszczenie, gdzie zdejmuje się buty, płaszcze, powinny być szafy na ubrania i obuwie, miejsce na parasole, siedzisko aby wygodnie ubrać buty, lustro, i to wszystko byłoby możliwe, gdybyś zrezygnowała z tego maleńkiego pokoiku (13). Ścianę wiatrołapu przesunęłabym w lewo o pół metra powiększając salon.2. Salon jest nieustawny, gdzie postawisz telewizor lub jakiś sprzęt grający, a po lewej stronie schodów jest jakiś słup podpierający, czy mi się wydaje?Gdzie w takim salonie pomieścisz rodzinę jak kiedyś przyjadą np. na święta?Miejsce na stół do jedzenia w kuchni niefortunnie usytuowane przy wyjściu na taras? Nie wiem, czy dobrze odczytuję projekt, ale kominek na środku salonu i kuchni przy blacie roboczym ?Nie widzę miejsca na chociażby maleńką spiżarkę.Siedząc w salonie na sofie masz przed sobą widok na schody!!!3. Pokój do pracy z komputerem zrobiłabym w pokoju 12.4. Łazieneczkę 7 powiększyłabym tak jak ktoś przede mną sugerował.5. Może zrezygnowałabym z pomieszczenia 5 na konto powiększenia kuchni i przesunięcia jej w kąt, po to aby powiększyć salon ? Tylko wtedy ten kominek tak na środku zostanie ?6. Z przejścia 6 niezbyt wygodnie otwierają się drzwi na kuchnię, w ogóle za dużo tych drzwi tam obok siebie. Dlatego znowu rezygnacja z pomieszczenia 6.Ale gdzie zrobisz pranie i suszenie bielizny ? 7. Poddasze domu w ogóle niefunkcjonalnie rozwiązane i nieciekawe, bez nawet najmniejszej łazienki, a przecież pokoje tam są, więc trzeba schodzić na dół do łazienki?Reasumując, pewnie zdecydowałabym się na inny projekt, lub dokonałabym w tym wielu przeróbek, przesunięć, zmian, po to, aby był bardziej funkcjonalny. Lubię proste bryły, proste niskomplikowane rozwiązania, proste jest zawsze piękne.Mam nadzieję, że się nie obrazisz na mnie za szczerość, a może moja krytyka pozwoli Ci dokonać zmian na lepsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tampiko 01.01.2004 16:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2004 Do Reni .Ani mi w glowie obrazac sie, ja nie taka obrazalska cenie sobie Twoje uwagi.Fajnie ze masz jeszcze inna wizje mojej Hani.Np podoba mi sie to przesuniecie scianki wiatrolapu w lewo i powiekszenie salonu,ale tego nie mozna zrobic poniewaz na tej sciance wsparta jest antresola.Chyba przekonaliscie mnie co do rezygnacji z tego gabinetu.Moge przeciez zrobic sobie gabinet w jednem z tych pokoi, no i bedzie garderoba.Spizarni w zasadzie nie potrzebuje poniewaz mam swoj sklep wiec tam jest moja spizarnia a dla nas dwojga wystarcza szafki kuchenne i ewentualnie jakas szafa w garazu.Telewizor czyli nianka mysle ze zmiesci sie pod schodami naprzeciw sofy.Zreszta ja nie kocham telewizji a jak przyjda goscie to nie po to zeby ogladac telewizje.Niech ogladaja u siebie Male Wc napewno bedzie powiekszone.A na poddaszu jest pomieszczenie rekreacyjne takie z rowerkiem i innymi sprzetami celem zachowania sprawnosci ruchowej i figurki do poznych lat zycia ,no i antresola z kwiatami, ze mna w fotelu bujanym i kotem . W tych pomieszczeniach na poddaszu bedzie mozna sie wyciszyc.Projekt dopasowywalismy troche do swoich przyzwyczajen bo to napewno sie nie zmieni Mysle ze taka jadalnia dla nas dwojga wystarczy,a jak sie trafia goscie to duza jadalnie uruchomi sie "prowizorycznie" w centrum salonu Najwazniejsza jest atmosfera domu a nie slicznie poustawiane mebelki -nie sadzisz Reniu ze mam racje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renia 01.01.2004 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2004 Oczywiście, że najważniejsza jest atmosfera i to z kim mieszkasz, a mniej ważne jak mieszkasz. Nic nie pomoże idealny dom jeśli nie masz z kim dzielić radości i smutków dnia codziennego. Moje przemyślenia mają inny "podkład" że tak powiem. Ja zamierzam przez kilka jeszcze lat mieszkać z synem jedynakiem, ma teraz 17 lat. Jeśli założy kiedyś rodzinę i będzie chciał ze mną zostać, to na poddaszu ma 3 obszerne pokoje z balkonem i tarasem, sporą łazienkę i garderobę. A ja na dole mam obok salonu, 15 metrowy pokój dla siebie. Dlatego to poddasze takie dla mnie jest ważne.Oceniałam więc Twój projekt poprzez pryzmat moich wizji i potrzeb.Poza tym jak kiedyś odejdę na tamten świat to on chyba przejmie dla swojej rodziny cały dom, mam nadzieję, że będzie miał dzieci, a więc pokoje na górze znowu będą dla nich. Myślę, że wybrałam dom skromny, ale bardzo funkcjonalny, spokojnie dwie rodziny się zmieszczą bez przeszkadzania sobie.Jakoś tak nie mogę sobie wyobrazić, że będę sama na starość, bo ja musiałam moją niesprawną mamę zabrać na ostatnie kilka lat życia do mojego 53-metrowego mieszkania i odstąpić jej mały pokój i opiekować się nią - nie była w stanie funkcjonować sama.Boję się, że historia się powtórzy i będę musiała prosić o opiekę moje dziecko. Natomiast wracając do Twojej działki, myślę, że jest piękna z tymi 12 wierzbami i bajorkiem ! Życzę Ci zrealizowania swoich zamiarów w jak najkrótszym czasie ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 07.01.2004 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2004 tompiko witaj w grupie podkarpackiej. szczerze mówiąc nie czytałem postów wyżej ale obejżałem sobie domek i radzę zmień projekt. zewnątrz całkiem calkiem no może ten garaż taki doklejony. usytuowanie na dzialce niezrozumiale wejście powiedzmy od północy wówczas taras wypadnie od południa a piekne zachody słońca zasłoni Ci doklejony garaż. raczej taras winien być "wypukły" a nie w rogu wklęsłym bo się go zacienia. okien od północy sporo a od południa niewiele (względy energetyczne) a wnetrze nieprzemyslane!!! komunikacja do wszystkich pomieszczeń przez salon to naprawdę kiepski pomysł, wejście z garażu do kuchni ???? no chyba że lubisz ziemniaczki z zapachem oleju, benzyny i gumy. stół w jadalni zaraz przy oknie na taras trochę (bardzo) koliduje z funkcją jaką winno spełniać wyjście na taras. łazienka bokiem do tarasu (dobre tylko dla dwuosobowej rodziny) wiatrołap owszem może byc taki mały, ale gdzie wierzchnie okrycie, buty na oczach gości ?? te wc do którego wchodzi się przez kuchnię to jakiś żart ogólnie mówiąc dom duży na dużej powierzchni o dużej kubaturze a wewnątrz ciasnota, jeśli byłby przelicznk kosztów do powierzchni ten domek nie wypadłby najlepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivo 08.01.2004 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2004 tampiko - jakie chcecie wybrać ogrzewanie? Mam kilka pomysł na zmianę ukłądu tego domu, ale faktycznie jest to łatwe, no i nei zanm do końca Waszego stylu życia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivo 08.01.2004 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2004 I jeszcze jedno pytanie - na jakim etapie jesteście? Czy macie już zatwierdzone mapki i pozwolenie na budowę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tampiko 08.01.2004 18:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2004 Ivo! Milo mi ze jeszcze o mnie myslisz a raczej o mojej Hani Projekt jest juz zaklepany tzn mamy pozwolenie na budowe.Co do ogrzewania to myslimy o termokominku z plaszczykiem +kociol gazowy kondensacyjny z zamknieta komora spalania ale to drogi "gips" i nie wiadomo jak bedzie z finalem kasy Nasze zycie:praca,interesy, pogon za groszem Minimalne zycie towarzyskie, dwoch doroslych synow, ktorzy napewno z nami nie beda mieszkac /jeden za woda a drugi zostaje w szuflandii/Dom tylko dla nas i strozujacego psa Moze przysnilo Ci sie cos ciekawgo?Czekam z niecierpliwoscia na ywagi do wiosny Jeszcze raz dzieki.Pozdrawiam Tampiko z zadupia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivo 08.01.2004 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2004 Podesłam Ci na skrzynkę propozycje modyfikacji projektu HANIA. Plik Hania_001 1) ze względu na życie "w dwójkę" proponuję łazienkę dostępną tylko z Waszej sypialni 2) ogólnodostępną łazienka (kabina + WC) połaczyłam z kotłownią i przeniosłam na ścianę pólnocną - w miejsce pokoju 12 - konieczne będzie pezstawienie komina z łazienki 8 i tym samym zlikwidowanie komina przy kuchni 3) zamiast łazienki 8 jest pokoj na biuro 4) zamiast pokoju 13 wygodny przedsionek z dużą szafą i miejscem nawet na siedlisko pod oknem np. wygodna zmiana butów 5) max zmiana to likwidacja pomieszczeń gospodarczych koło garażu i przeniesienie w tym kierunku trochę komina od kominka 6) aranżacja tak zyskanej przesteni zależy od Was, ja zaproponowałam miejsce na dwie sofy koło wyjścia na taras, zaś kuchnię bliżej wejścia do domu (zakupy itp) Plik Hania_002 1) z pokoju 13 wygodny przedsionek i garderoba 2) przeniesienie pomieszczeń gospod. na ścianę zachodnią, zaś tam urządzić np. kuchnię Jednak ze względu na usytuowanie Waszego domku, najlepsze rozwiąznaie to rezygnacia z garazu i wtedy wstawić tam duże okna, które będą nasłoneczniać domek od południa - fajnie by pasowało do propozycji Hania_001 Ufff... Ale się rozpisałam.... POWODZENIA!!!!!!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts