Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Montaż czegokolwiek na elewacji - dłuuugie wkręty?

MaXus

Recommended Posts

Witam,

sprecyzuję pytanie/temat:

Do ocieplenia budynku użyłem styropianu grubości 15cm. Mury z suporex'u.

Proszę, powiedzcie mi, czego używacie do montażu np. oświetlenia na zewnątrz, czujników alarmu, syreny alarmowej itp., ponieważ długo szukałem i nie znalazłem wkrętów o długości powiedzmy ok.250mm i sensownej średnicy, ponieważ przy w/w długości średnica to przeważnie 12mm a to wiąże się z rozwiercaniem wszystkich otworów w montowanych urządzeniach (pod warunkiem oczywiście, że jest na to miejsce), po drugie to trochę śmiesznie wygląda stosowanie 12milimetrowych kołów za przeproszeniem, do powieszenia pudełeczka o wymiarach powiedzmy 100x100mm.

Ponieważ suporex, to na dobrą sprawę nie musiałoby być w moim przypadku kołka, wystarczyłby sam wkręt.

Myślałem już też, że może na silikon?

Jak wy rozwiązujecie ten problem?

Pozdrawiam

coś lekkiego możesz śmiało powisić na specjalnych kołkach do mocowania w styropianie

ja używałem fishera fid50 ... zaznaczasz punkt, wkręcasz torxem plastikowego "ślimaczka" i przykręcasz zwykłym wkrętem

mam tak zamocowane obróbki blacharskie wokół daszku, będę na to mocował syrenę alarmową i oświetlenie ... nie ma sensu przewiercać się przez cały styro do ściany

ja kupowałem na allegro po ok 1,6/szt ... w sklepach są po ok 2 - 2,2 a w castoramie po 4 zł / szt !!

coś lekkiego możesz śmiało powisić na specjalnych kołkach do mocowania w styropianie

ja używałem fishera fid50 ... zaznaczasz punkt, wkręcasz torxem plastikowego "ślimaczka" i przykręcasz zwykłym wkrętem

mam tak zamocowane obróbki blacharskie wokół daszku, będę na to mocował syrenę alarmową i oświetlenie ... nie ma sensu przewiercać się przez cały styro do ściany

ja kupowałem na allegro po ok 1,6/szt ... w sklepach są po ok 2 - 2,2 a w castoramie po 4 zł / szt !!

Do większości rzeczy te ślimaczki w zupełności wystarczą.

dyz - próbowałem, temat trochę trudny do ugryzienia (albo ja źle do tego podszedłem): gwint na popularnych "szpilkach" jest zbyt drobny, w efekcie czego wkręcając go, w pewnym momencie kołek pokonuje opór suporex'u i po chwili obraca się wraz ze śrubą.

Po kliku próbach zniechęciłem się, choć w sumie można by wkręcać samą "szpilkę" lub nawet wbić w taki wywiercony otwór.