MaXus 14.10.2009 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2009 Witam,sprecyzuję pytanie/temat:Do ocieplenia budynku użyłem styropianu grubości 15cm. Mury z suporex'u.Proszę, powiedzcie mi, czego używacie do montażu np. oświetlenia na zewnątrz, czujników alarmu, syreny alarmowej itp., ponieważ długo szukałem i nie znalazłem wkrętów o długości powiedzmy ok.250mm i sensownej średnicy, ponieważ przy w/w długości średnica to przeważnie 12mm a to wiąże się z rozwiercaniem wszystkich otworów w montowanych urządzeniach (pod warunkiem oczywiście, że jest na to miejsce), po drugie to trochę śmiesznie wygląda stosowanie 12milimetrowych kołów za przeproszeniem, do powieszenia pudełeczka o wymiarach powiedzmy 100x100mm.Ponieważ suporex, to na dobrą sprawę nie musiałoby być w moim przypadku kołka, wystarczyłby sam wkręt.Myślałem już też, że może na silikon? Jak wy rozwiązujecie ten problem? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rybkin 14.10.2009 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2009 mam tez 15cm styro,kupilem kolki razem z wkretami 10x240 chyba 2zl za sztuke,bez bolu krece dzjury i montuje oswietlenie i kontakty! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jerzy hajkowski 14.10.2009 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2009 tymi grubszymi srubami mozna przykrecic plytke ze sklejki a do niej to co potrzebne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekzet 14.10.2009 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2009 coś lekkiego możesz śmiało powisić na specjalnych kołkach do mocowania w styropianieja używałem fishera fid50 ... zaznaczasz punkt, wkręcasz torxem plastikowego "ślimaczka" i przykręcasz zwykłym wkrętem mam tak zamocowane obróbki blacharskie wokół daszku, będę na to mocował syrenę alarmową i oświetlenie ... nie ma sensu przewiercać się przez cały styro do ściany ja kupowałem na allegro po ok 1,6/szt ... w sklepach są po ok 2 - 2,2 a w castoramie po 4 zł / szt !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 15.10.2009 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2009 coś lekkiego możesz śmiało powisić na specjalnych kołkach do mocowania w styropianie ja używałem fishera fid50 ... zaznaczasz punkt, wkręcasz torxem plastikowego "ślimaczka" i przykręcasz zwykłym wkrętem mam tak zamocowane obróbki blacharskie wokół daszku, będę na to mocował syrenę alarmową i oświetlenie ... nie ma sensu przewiercać się przez cały styro do ściany ja kupowałem na allegro po ok 1,6/szt ... w sklepach są po ok 2 - 2,2 a w castoramie po 4 zł / szt !! Do większości rzeczy te ślimaczki w zupełności wystarczą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 15.10.2009 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2009 O kurna, czegoś takiego właśnie szukałem Jak to dobrze, że nie starczało do tej pory czasu na montaż elementów zewnętrznych i nie zabrałem się za wiercenie w elewacji pod kołki fi10 Muszę poszukać tego u jakiegoś lokalnego dystrybutora... Dzięki ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaXus 15.10.2009 19:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2009 Dziękuję wszystkim za pomoc, szczególnie tobie - darekzet - myślę, że twoja rada powinna faktycznie rozwiązać większość problemów z małym obciążeniem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dyz 15.10.2009 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2009 Można jeszcze innaczej Koszulki do dybli + pręt gwintowany "z metra". Oczywiście koszulki trzeba wcisnąć aż w suporex. W każdym razie phi prętów do wyboru, do koloru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaXus 16.10.2009 17:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2009 dyz - próbowałem, temat trochę trudny do ugryzienia (albo ja źle do tego podszedłem): gwint na popularnych "szpilkach" jest zbyt drobny, w efekcie czego wkręcając go, w pewnym momencie kołek pokonuje opór suporex'u i po chwili obraca się wraz ze śrubą.Po kliku próbach zniechęciłem się, choć w sumie można by wkręcać samą "szpilkę" lub nawet wbić w taki wywiercony otwór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts