hustawek 15.10.2009 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2009 Witam, Mam problem. Posiadam piec KDO Economic Żywiec 20KW + sterownik ST 37. Nastawy: - temp zadana 50 st C- czas podawania 11 s- przerwa podawania 49s(wg. instrukcji suma obu czasów ma być 60s)- histereza kotła 2st-temp załaczania pomp 42stPowierzechnia do ogrzania ok 120m2. Na chwile obecna piec ogrzewa kaloryfery i wode do bojlera (podłogówka wyłączona). Problem polega na tym, że piec spala mi dziennie nieco ponad 30kg ekogroszku. Czy mozna jakos wyregulować piec powyzszymi nastawami aby spalał mniej? Dodam, że grzeje pierwszy sezon. W popielniku zostaje mi biały jakby "popcorn" i piaskowy popiół czyli wygląda na to, że węgiel się dopala. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 15.10.2009 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2009 jak masz ocieplony dom i jaką masz w nim obecnie temperaturę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikra11 15.10.2009 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2009 Też mam ten piec ale tyle to nawet w zimie mi nie spalał. Wieczorem sprawdzę jakie mam ustawienia. A jak z ociepelniem i jaką masz wewnątrz temperturę? Jakiem ekogrochem palisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hustawek 15.10.2009 11:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2009 Budynek z Porothermu 38cm + styro 14cm. Temp na dole ok 22, na poddaszu 23 stopnie. Ekogroszek - Sosnowiec, wg zapewnieni pani ze składu 27kJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hustawek 15.10.2009 19:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2009 Dodam jeszcze ze nadmuch ustawiony na 50% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 15.10.2009 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2009 według mnie za dużo mu dajesz .... mam piec Fakora 20 kz eco ...sterownik dokładnie jak Twój - ST37... na instrukcję nie patrz ....sam musisz poznać swój kocioł ... i wyregulować , to kilka dni spędzonych w kotłowni .... załóż sobie zeszyt i zapisuj ustawienia oraz zmiany ....zmieniaj na tyle szybko/powoli żeby zdążyć zaobserwować zmiany (popiół, żarcie).... ja mam teraz:temp. CO 50 sttemp CWU 45stpodawanie 5s przerwa 40 spompy CO i CWU 40 sthistereza 02stszybkość nadmuchu (tryb) 1przerwa przepalania 9hprzesłona wentylatora odsłonięta około 35%zawór czterodrożny 3 ( w skali 1 do 10)pompa 1 biegczopuch - całkowicie odsłonięty żre teraz około 8-9 kilo dziennie .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hustawek 15.10.2009 20:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2009 Poczekam na wypowiedź mikra11 - ma taki sam piec to ustawie wg niego. Jak nie to bede kombinowal... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 15.10.2009 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2009 hejWreszcie ktoś z takim samym kotłem jak mój. Dotychczas się na niego nie natknałem w postach na forum. U mnie jest mniej więcej tak:- temp zadana 57stopni- zawór 3-rożny na 3.5- pompka CO na II- czas podawania 12sek- przerwa podawania 50sek- siła nadmuchu 30%- na wiatraczku uchylone do pierwszej kropki W popielniku jest dość sporo bryłek ale i popiół jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikra11 16.10.2009 05:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2009 Hustawek, w tej chwili palę jeszcze w trybie letnim bo pale też kominkiem ale lada dzień przejdę na normalny tryb. Też mieliśmy problemy z ustwieniem tego pieca, wiele godzin spędzonych w kotłowni, z zapiskami w zeszycie. Po roku palenia powiem że wiele zależy od ekogochu. Teraz przy obecnym groszku i ustawienach mam w popielniku tylko popiół Ustawienia które ci podam są z zimy przy załączonej podłogówce na dole i grzejnikach na górze. temp. zadana- 60 stopni czas podawnia- 18 sekund przerwa podawnia - 45 sekund siła nadmuchu - 10 % praca w potrzymaniu- 10 sekund przerwa w podtrzymaniu - 7 minut histereza - 2% Jak przejdę na normalny tryb to możemy porównać. Jak chcesz to mogę ci podać ustawinia dla trybu letniego, palił mi około 3-3,5kg dziennie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hustawek 16.10.2009 06:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2009 Wczoraj wieczorem przełączyłem jeszcze pompe CWU+CO z trybu III na I - dzisiaj wieczorem sprawdze czy cos pomoglo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Russian 16.10.2009 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2009 To i ja napiszę co leży mi na duszy. Od tygodnia pale w piecu Sas Gro Eco 17 kw, pow. do ogrzania 130 m2,dom z początku lat 80-tych wymienione wszystkie okna na plastiki. Nastawy na piecu to: temperatura Co 58 st. temperatura Cwu 43 st czas podawania 18 s czas przerwy w podawaniu 50 s nadmuch na 1 (1-6) praca w podtrzymaniu co 10 min histereza 2 st. zawór 4 drogowy ustawiony na połowę skali pompa Co na I biegu czopuch otwarty w całości klapka na wentylatorze odsłonięta w 20%. temperatura w domu 22-23 st Piec wytrzymuje w podtrzymaniu około 20 min. Piec spala około 30 kg na dobe przy temp. na zewnątrz około 0 st. A palenie wygląda u mnie tak że powstają spieki z którymi nie mogę sobie poradzić.Po środku kielicha węgiel spieka się w słup i dotyka prawie deflektora o ile wcześniej nie spadnie do popielnika. Spieki wrzucam jeszcze raz do kosza i jakoś to się pali. Wiem że może to być wina węgla ale mam nadzieję że da się jakoś pozbyć tych spieków. Dodam że przeczytałem wszystkie posty o tych piecach nie tylko na tym forum ale chyba wszystko co było dostępne w sieci. Jeśli ktoś ma jakiś pomysł jak pozbyć się spieków i zmniejszyć trochę spalanie to ma u mnie duże piwo Pozdrawiam wszystkich "palaczy" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 16.10.2009 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2009 Russian - ja bym spróbowała zmienić takie parametry : skrócić mu czas podawania (ja mam teraz stosunek jeden do ośmiu , Ty masz jeden do niespełna trzech - moim zdaniem za duzo mu dajesz paliwa jak na obecne temperatury ) ... na przykład spróbuj na początek podawanie 8s, przerwa 45s .... i patrz czy na tych ustawieniach jak dochodzi do temperatury ... czy nie ma problemów z dojściem .... jesli nie ma ...zmniejsz mu jeszcze podawanie .... praca w podtrzymaniu - hm ... w ogóle nie używam tego parametra ...mam ustawione na 9 godzin , podawanie w podtrzymaniu 5s, ponieważ niejednokrotnie zauważyłam, że w razie np. braku prądu piec potrafi sie rozhulać z żaru po 3 godzinach braku pracy .... to po co go sztucznie podtrzymywać ... i tracić opał .... zawór czterodrogowy ... spróbuj dać mu na mniej ... np. w skali od 1 do 10 gdzies na 3 klapka na wentylatorze .... daj mu więcej powietrza ... odsłonięty niech bedzie w jakichs 30-35% możesz mu przymknąc troche czopuch (niedużo).... spróbuj .... jak nie pomoże , wrócisz do starych ustawień i bedziesz kombinować dalej ...a teraz zeszycik ...i zapisywać ... parametry i objawy po zmianach .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Russian 16.10.2009 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2009 No to lecę do kotłowni eksperymentować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hustawek 18.10.2009 09:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2009 A co oznaczają parametry - praca i przerwa w podtrzymaniu?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 18.10.2009 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2009 A co oznaczają parametry - praca i przerwa w podtrzymaniu?? przeprwa przepalania - o to Ci chodzi? ja to nazywam podtrzymanie - oznacza tyle, że co jakiś czas wentylator robi "wrrrr" czyli nadmuchuje w palenisko podając ileś tam węgla przy okazji ... można sobie ustawić od minimum powiedzmy 10 minut do max 9 h niektóre sterowniki (piece) mają opcję , że można ustawić ile tego węgla podają w czasie tego "wrrr" ...u mnie akurat nie - można ustawić tylko co jaki czas se to "wrrr" robi chyba , ze chodzi o coś innego bo na sterowniku swoim nie mam takiej opcji....jak podtrzymanie ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikra11 19.10.2009 05:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2009 hustawek napisał: A co oznaczają parametry - praca i przerwa w podtrzymaniu?? Przerwa w podtrzymaniu to znaczy : to czas w którym piec nic nie musi robic jak nie ma takiej potrzeby. A praca w podtrzymaniu : przez jaki czas bierze ci groszek. Jak dasz za dużą przerwę to ci wygaśnie piec, a jak dasz za małą przerwę to nie potrzebnie będzie ci brać groszek. To muszisz przeświczyć. Teraz podaje ci obecne ustawienia, które robiliśmy wzorując się na daggulce Daggulco, dziękuje/ Acha mam piec 25 KW , pow do ogrzania 165 m2 Temp zadana - 56 stopni ( w instrukcji podaję minimum 55stopni) czas podawnia - 10sek przerwa podawnaia=45 sek temp. zał. pompy- 43 stopni histereza kotła - 2 stopnie histereza cwu- 3 stopnie siła nadmuchu-20 % praca w podtrzymaniu - 12 sek przerwa w podtrzymaniu - 20 minut Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikra11 19.10.2009 05:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2009 acha , w popielniku mam popiół, bez spieków zużycie przy tych ustwienach podam po jakimś czasie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 19.10.2009 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2009 Teraz podaje ci obecne ustawienia, które robiliśmy wzorując się na daggulce Daggulco, dziękuje/ nie ma za co .... naprawdę.... tak naprawde wszyscy wiemy , że ustawienie kotła to i tak praca osobista długogodzinna właściciela tegoż urządzenia ... inni mogą coś zasugerować, podpowiedzieć ... i tylko tyle ... no a ja dzia właśnie policzyłam ... spalił mi 15 kilo dziennie przez ostatni tydzień ... zdecydowanie za dużo ... trza dziś pogrzebać w ustawach a co do przerwy przepalania ... już gdzieś pisałam, ze dla mnie to zbyteczne iustawienie ... mam zawsze na max na 9 godzin (przestawiam tylko latem kiedy grzeję tylko na CWU i piec załącza sie naprawde rzadko) no bo z doświadczenia wiem, ze piec potrafi sie rozhulać sam po długiej przerwie w pracy ... na przykład brak prądu , po 3 godzinach sam się rozdmuchał .... więc pytam .... po co tracic prąd, węgiel na sztuczne podtrzymanie skoro sam potrafi się z żaru rozbujać po długiej przerwie .... a zimą przecież piec sam załącza się naprawde często ... bo ma do ogrzania dom ...wiec tak średnio co pół godziny u mnie .... to po jaką cholerę mu sztucznie dmuchać w miedzyczasie, prąd i węgiel tracić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikra11 19.10.2009 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2009 daggulko,my podobnie jak Ty w ubiegłym roku spędziliśmy w kotłowni z zeszytem w ręku, godziny, dni, tygodnie.Przy danych nastawach w dzień było ok, ale w nocy przy długiej przerwie w podtrzymaniu piec tracił temperaturę , tracił aż całkowicie stacił. Włączał się alarm. Wtedy spróbowaliśmy mu zmienić czas w podtrzymaniu, chodziliśmy do kotłownia na zmianę z mężem, mieśliśmy dość ale przy zmnijeszeniu czasu w podtrzymanie piec nie tracił temperatury. Nie mówię że te 25 minut to najlepsze nastawy, teraz już wiecej wiemy o naszym piecu i spróbujemy mu wydłużyć ten czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Russian 19.10.2009 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2009 Daggulka Piszesz że piec przez ostatni tydzień spalił Ci średnio 15 kg groszku dziennie.Jak możesz to podaj na jakich ustawieniach osiągnęłaś taki wynik i jaki masz piec i metraż domu. Ja kombinuje jak mogę i piec zżera mi średnio 25 kg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts