Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

[

Nie mam regulatora pokojowego,ale ja nie mam problemu ze zużyciem węgla

mam problem z dużą iościa niedopalonego węgla,

przy ustawieniach 11/65 jest bardzo mało spieków ale piec z trudem dochodzi do zadanej temperatury a przy ustawieniach 14/46 piec chodzi super ale w popielniku sa prawie same spieki :evil:

Wiem że to raczej wina węgla ale przy jednych ustawieniach są spieki a przy drugich ich prawie niema i tu jest problem.

Czy przy zmienianiu z 11/65 na 14/46 zwiększyłeś ilość dawkowanego powietrza proporcjonalnie tzn. o 80% ?

Wentylator mam ustawiony na 80% przysłona otwarta na jakieś 1,5 cm.

przy obydwu ustawieniach tak samo.

• Odpowiedzi 83
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

przy ustawieniach 11/65 jest bardzo mało spieków ale piec z trudem dochodzi do zadanej temperatury a przy ustawieniach 14/46 piec chodzi super ale w popielniku sa prawie same spieki :evil:

Wiem że to raczej wina węgla ale przy jednych ustawieniach są spieki a przy drugich ich prawie niema i tu jest problem.

Jak dla mnie za duża zmiana w parametrach. Ogólnie mówiąc wszelkie ustawenia pieca mają się skupić na zmianie jednego z parametrów. Czyli na przykład ustaw podawanie na 15 sek i przerweę na 45 i powoli zwiększaj przerwę obserwując jak się piec zachowuje.

Ja ostatnio palę na 15/45 i z tygodnia mam jedno wiadro 20l pipiołu. Tydzień palenia to około 7-8 worków. Dużo popiołu i kawałków które się rozpadają jednak w ręce.

[

Nie mam regulatora pokojowego,ale ja nie mam problemu ze zużyciem węgla

Czy przy zmienianiu z 11/65 na 14/46 zwiększyłeś ilość dawkowanego powietrza proporcjonalnie tzn. o 80% ?

Wentylator mam ustawiony na 80% przysłona otwarta na jakieś 1,5 cm.

przy obydwu ustawieniach tak samo.

Czyli uchyl przesłonę do 2,5 - 3 cm i obserwuj (po 15 minutach, ewentualna korekta i po 1-2 godzinach), bo razem ze wzrostem ilości paliwa musi iść wzrost ilości powietrza :wink:

• 9 months później...

Domyślnie

Witam wszystkich forumowiczów.

Jestem nowy na tym forum, po raz pierwszy. Dołączam się do dyskusji. Ja palę Ekoresem z Resover .Węgiel spala się w miarę dobrze, chociaż przy wyższych obrotach nadmuchu robią się upierdliwe spieki a po zmniejszeniu nadmuchu piec szybko zachodzi sadzą. Sam nie wiem co jest lepsze. W chwilo obecnej /przy grudniowych mrozach do -23/ spalał mi nawet do 40 kg. na dobę. Dom mam 240 m2 nie ocieplony za to z nowymi oknami. No nie wiem czy to dużo czy nie. /zawsze mogło by byc mniej/ Mam natomiast takie pytanie. Co to znaczy czas przepalania i przerwa przepalania. Co daje regulacja tych parametrów?? Ja mam ustawione odpowiednio 90 min i 20 min ???. Dodam jeszcze że piec Ogniwo 20 kw. sterownik eko-tom TE 130. Dokładne moje ustawienia to

temp - 55

hist. - 2

czas podawania - 10

przerwa podaw. -47

czas przepalania -90

przerwa przepalania 20

dmuchawa - 1

opóźnienie nadmuchu - 4

POzdr.