Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem ze zużyciem ekogroszku w kotle Żywiec 20kW

hustawek

Recommended Posts

Daggulka

Piszesz że piec przez ostatni tydzień spalił Ci średnio 15 kg groszku dziennie.

Jak możesz to podaj na jakich ustawieniach osiągnęłaś taki wynik i jaki masz piec i metraż domu.

Ja kombinuje jak mogę i piec zżera mi średnio 25 kg.

nie zmieniałam nastawów ...mam takie jak powyżej podawałam ... po prostu teraz jest zimniej na dworze i więcej spala ...ale według mnie za dużo ...przecież nie ma jeszcze mrozów :wink:

ja mam teraz:

temp. CO 50 st

temp CWU 45st

podawanie 5s

przerwa 40 s

pompy CO i CWU 40 st

histereza 02st

szybkość nadmuchu (tryb) 1

przerwa przepalania 9h

przesłona wentylatora odsłonięta około 35%

zawór czterodrożny 3 ( w skali 1 do 10)

pompa 1 bieg

czopuch - całkowicie odsłonięty

• Odpowiedzi 83
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja mam Fakorę 25kW. Zastanawia mnie jedna rzecz jak kupowałem piec był on ogólnodostępny w necie. Obecnie ciężko cokolwiek znaleźć na jego temat. Czy ktoś ostatnio kupił piec z fabryki FAKORA?

Moje ustawienia:

temp. CO 65 st

temp CWU 55st

podawanie 6s

przerwa 33 s

pompy CO i CWU 55 st

histereza 02st

szybkość nadmuchu (tryb) 1

przerwa przepalania 20min

przesłona wentylatora odsłonięta około 25%

głowica ustawiona na 50 st na powrocie

pompa 2 bieg

czopuch - przysłonięty w 90%

ostatnio zbiornik 150kg wystarczył mi na 2 tygodnie. W lecie na podgrzanie wody zbiornik wystarcza mi na 1,5 miesiąca. Zbiornik 200l rodzina 3osobowa. Duża wanna;)

pozdrawiam

Konrad

W niedziele rano 18.X. zapodałem do pieca 120kg ekogroszku przy poniższych nastawach:

- temp zadana 55 st C (minimum wg instrukcji)

- czas podawania 7 s

- przerwa podawania 52s (zrobiłem wg Daggulki by stosunek był ok 1/8)

- histereza kotła 2st

- temp załaczania pomp 42st

- histereza kotła 2st

- histereza CWU 2st

- siła nadmuchu 30%

- praca w podtrzymaniu 7s

- przerwa w podtrzymaniu 18 min (2 ostatnie parametry zbliżone do mikra11)

Jak wypale to co w zasobniku to poinformuje was ile mi wyszło kg/24h

Witam

A ja mam pytanie następujące, czopuch zasłonięty czy nie (wstawiać miarkownik ciągu czy nie?), czytałem inne tematy i tam np Daggulka wstawiła taki ogranicznik ale teraz ma czopuch odsłonięty, kariniok7 czopuch przysłonięty 90%.

Za podpowiedzi z góry bardzo dziękuje

u mnie jest teraz cały czas odsłoniety ... bo w zasadzie zalezność wygląda tak:

co wleci wentylatorem , tyle wyleci kominem ....

więc jesli na wetylatorze mam odsłoniete 30% to nie ma sensu, żebym niepotrzebnie dusiła go jeszcze na wylocie :roll:

sa tacy co mają czopuch przysłonięty ... są i tacy którzy mają odsłonięty ... cel jest taki, żeby kocioł dobrze sie sprawował ... trza wyczuć metodą prób i błędów....

Gość coolibeer

Ja znowu mam problemy z ustawieniem spalania piec Iskra 35kw.

Do wczoraj miałem takie ustawienia:

temp. CO 50 st

podawanie 2 min

przerwa 30 sek

pompy CO 40 st

histereza 02st

szybkość nadmuchu 5

przesłona wentylatora odsłonięta około 80%

czopuch - całkowicie odsłonięty

Pali mi worek dziennie :( Piec nowy niedawno podłączony więc człowiek uczy się na błędach

Wczoraj w nocy zmieniłem na 1 min podawania i 1 minute przerwy i nadmuch 3 oraz 30% przysłonięcia dmuchawy.

Zobaczymy co z tego wyjdzie. Kurde :D

ja Ci już napisałam na gg ... zmniejszaj mu żarcie ... jakby mój ustawić minutę na minute to bym z torbami poszła :wink: :lol:

wszystko jest nowe, świeże , wilgotne więc potrzebuje więcej żeby sie rozhulac i nagrzać skostniałe mury ... ale bez przesady :wink: :D

optymalne początkowe ustawienia dałam Ci masz na gg ... z tego potem zjeżdżaj w dół , czyli zabieraj żarcie albo wydłużaj przerwę ...

mo i rada: kup se wygodny stołeczek, zegarek którego nie bedzie Ci szkoda .... i zamieszkać w kotłowni do czasu ustawienia pieca .... metodą prób i błędów ...

mnie zajęło ze 2-3 tygodnie ...

mo i rada: kup se wygodny stołeczek, zegarek którego nie bedzie Ci szkoda .... i zamieszkać w kotłowni do czasu ustawienia pieca .... metodą prób i błędów ...

Ale co obserwować. Na co zwracać uwagę?

do dyspozycji masz:

parametry sterownika (podawanie, przrwa, histereza, bieg wentylatora....itd)

zawór czterodrożny

wentylator

klapka na czopuchu

bieg pompy

masz ustawić taką kombinacje powyższych parametrów, żeby kocioł:

- jak najmniej spalał węgla

- jak najmniej z tego było popiołu

- popiół drobny , możliwie bez spieków , a na pewno bez nieprzepalonych kawałków węgla

- ładnie czyli szybko dochodził do tempetratury zadanej i mozliwie jak najdłużej ją trzymał

i wziełam sobie założyłam zeszycik .... zmieniałam parametry codzinnie , zapisywałam objawy po zmianie , oraz zużycie ...

zeszycik przydaje się do wglądu na kolejny sezon który własnie zaczęłam ... :wink:

Gość coolibeer

Ale co obserwować. Na co zwracać uwagę?

obserwować spalanie i podawanie aby spalał jak najmniej i nie puścił mnie z torbami :)

Na razie testuje 40 sekund podawania 30 przerwy podajnika

Opóxnienie podajnika mam ustawione na 30 sek i po uzyskaniu temp 50 jeszce przez 30 sek działa dmuchawa. Histereze mam na 1 stopień. dmuchawa 5 i tu juz mi nei pali 2 worków na dobe tylko jeden :D

Mi spalanie spadło juz z ponad 30kg/24h do 24kg ale wg mnie to nadal dużo i nadal mam spieki (biały jakby popcorn w popielniku). Czy powodem dużego spalania może być to, że zaobserwowałem w salonie i sypialni na górze, że sciany na których jest komin (wybudowany z cegły pełnej bez wkładu) są wręcz gorące. Czy czasem nie zadużo ciepła ucieka mi w komin? Jeśli tak to czym to wyregulować? Przesłony dmuchawy już raczej bardziej nie zasłonie bo jest już tylko mała szpara ok 5mm. Czopuch mam otwarty na maxa ale nie wiem czy go zmniejszać by nie pojawiły się kłopoty ze zbyt małym ciągiem. Nie wiem co robić...

Hustwek,

zrobiłam załadunek do pieca 18.X wieczorem, teraz mam jeszcze połowę zasobnika pełnego.

Komin mam schiedla i nie zaobserwowałam zeby był ciepły.

Co do spieków to są prawdopodobnie spieki koksowe, które wynikają z jakości węgla.Bardzo fajnie o nich opisał 'zawijan' tutaj

forum.muratordom.pl/piece-na-ekogroszek-z-zasobnikiem,t56356.htm

hustwek,

sprawdziłam jeszcze u nas przesłone dmuchawy, jest odsłonieta na 1,5cm.

Może masz dużo wilgoci w domu i piec musi wiecej spalić żeby go wysuszyć.

Czy jest to twój pierwszy sezon grzewczy. Bo mój to juz jest drugi.

Poczytaj na wątku co ci podałam wyżej, tam może znajdziesz odpowiedź.

• 4 weeks później...

witam wszystkich forumowiczów. Stronę obserwuję i czerpie wiadomości od ponad roku, jednak w chwili obecnej przy nowym kotle chyba jestem nieco bezradny i proszę o pomoc, ewentualnie konfrontację.

Dom ok. 140 m2, rok budowy 2007, ocieplony w ok. 80% . Nowe okna plastikowe, nowy dach ocieplony, ściany ocieplone(poza jedną), nowe instalacje, nowy kocioł sas gro eco 17 kw. Groszek "pieklorz" wprost z kopalni julian piekary śląskie-transport własny (przywieziony nieco mokry, lecz systematycznie i partiami suszony w kotłowni). Zawór 4-drozny w skali 1-9 ustawiony na 6 (co mnie bardzo nurtuje, przy ustawieniach poniżej 5.5 grzejniki w domu stają się chłodne??!).

Ustawienia pieca:

temp. zadana 61 st.c.;

czas podania 12 sek;

przerwa podawania 42 sek;

histereza kotła 2 st cel;

sila nadmuchu 50%,;

przerwa w podtrzymaniu 10 min,;

czopuch otwarty na 75%,;

wentylator otwarty na ok 25%,;

spalanie ok 19 kg na dobę (TYLKO GRZEJNIKI!! BEZ CWU!!!)

w popiole ok. 40 % "popcornu".

Ma ktoś jakiś pomysł? Dodam tylko, iż przez 3 tygodnie palenia w piecu i eksperymentowania temperatura na zewnątrz w ciagu dnia ok 5-7 stopni na plusie, w nocy nie zchodziła ponizej zera.

pozdrawiam