Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem ze zużyciem ekogroszku w kotle Żywiec 20kW

hustawek

Recommended Posts

• Odpowiedzi 83
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Umnie spalanie na poziomie 30kg dziennie...uwzam że to dużo za dużo :evil: Pojawił sie taki problem, iż po osiągnięciu temp. zadanej na pompach 47 stopni, rośnie ona jeszcze przez jakiś czas by po około 10 min spaść do 45 (histereza 2) i pompy od grzejników i podłogówki stają, temp, jeszczetroche spada i po jakichś 7 minutach cykl się powtarza... Tedogrzewania pieca to czytsa strata i to mnie w...denerwuje@#$%^&*()... NIe mam zaworu 4 drożnego,mam tylko 3d na podłogówkę. NIe wie już sam, może temperature załączania pomp mam za wysoką?? Pompy chodzą na 2 biegu podłogówka i na 1wszym CO.
A co to jest temperatura zadana na pompach?? Jak sterujesz swoim piecem? U mnie na ST-37 zadana jest jedynie temperatura wody a jedyne co ustawiam związanego z pompką CO to temperatura załączenia - ustawiona na 37 stopni.

cześć,

po ostatnim telefonie do Żywca -doradca podał mi następujące parametry:

60% siła nadmuchu

13sek czas podawania

47sek czas przerwy

temp załączenia pompy 45stopni (dajemy więcej kiedy piec działa w swoim górnym progu)

przerwa w podtrzymaniu 10min

praca w podtrzymaniu 12 sek

czopuch powinien być zamknięty (chyba że się kopci)

regulacja płomienia odbywa się do 1/3 otwarcia max

--------------------

niestety przy tych ustawieniach dojście pieca do 60 stopni to nieporozumienie.

Ledwo dochodzi do 55 stopni.(obecne spalanie w okolicach 40kg/dzień)

w internecie znalazłem filmik pokazujący jak powinien wygladać płomień:

http://www.youtube.com/watch?v=4khgdMS82CA

niestety nie udało mi się tego osiągnąć ;(

Pytania dla innych użytkowników /fachowców:

1.czy czyścicie retorę i używacie do tego jakiegoś silikonu?

2. jaki macie pomysł żeby piec pracował ok 60stopni-co zmienić?

3. jak szybko dochodzi Wam piec do zadanej temp. ?

4. w czasie normalnej pracy- ile czasu potrzeba żeby temp wzrosła o 1 stopień?

[informacyjnie-dom mam na zewn ocieplony 10cm styro, okna plastiki itp]

cześć,

po ostatnim telefonie do Żywca -doradca podał mi następujące parametry:

60% siła nadmuchu

13sek czas podawania

47sek czas przerwy

temp załączenia pompy 45stopni (dajemy więcej kiedy piec działa w swoim górnym progu)

przerwa w podtrzymaniu 10min

praca w podtrzymaniu 12 sek

czopuch powinien być zamknięty (chyba że się kopci)

regulacja płomienia odbywa się do 1/3 otwarcia max

--------------------

niestety przy tych ustawieniach dojście pieca do 60 stopni to nieporozumienie.

Ledwo dochodzi do 55 stopni.(obecne spalanie w okolicach 40kg/dzień)

Hej

Ja mam właśnie bardzo podobne ustawienia 15/45sek i z nimi piec chyba dobrze zaczał mi pracować, bo dochodzi bez większych problemów do 60 stopni.

Może masz coś nie tak z węglem?Czym palisz? Suchy jest?

no właśnie, czyli stosunek 1/3. A na wątku poświęconym paleniu w piecach na ekogroszek mówili nawet o stosunku 1/5 czy 1/6. I do takich ustawień dążyłem, mając nawet 12/66. To już zaczynam podejrzewać, dlaczego mi tak ładnie jadł węgiel wcześniej. Bo mimo dobrego ocieplenia pobierał worek 25kg dziennie...

• 3 weeks później...

U mnie zawsze ustawienia były na poziomie 13-15 podawanie i 45-47 przerwa

i piec spokojnie i szybko dochodził do 60 stopni pózniej temperatura wzrastała do około 70 stopni i spadała i było wszystko O.K gdyby nie to że w popielniku

był sam popcorn i co drugi dzień pełny popielnik.

Za radą kolegi Trociu zmieniłem ustawienia na 11 podawanie 65 przerwa

dmuchawa 50% i efekt był taki że małe ilości popcornu w popielniku ale

piec praktycznie chodz na okrągło, dochodzi do 60 stopni wyłancza sie i temperatura wzrasta do 63-65 stopni i szybko spada i piec znów się załancza i tak na okrągło.

Więc sam już niewiem co jest korzystniejsze i bardziej ekonomiczne, róznicy w ilosci spalonego węgla nie zauważyłem

hej Alpin - z której strony Wro mieszkasz. Może małe spotkanko optymalizujące pracę pieca?

Ja cały czas niestety mieszam z ustawieniami. Teraz mam około 15/55. Dość dobrze się wypala, ale tak jak piszesz, jakby mniejszą moc ma, bo do mniejszej temperatury dobija. Ale ważne dla mnie, że dochodzi do 55stopni i przechodzi w podtrzymanie.

Jak wypalę ten zasobnik, to zmienię z powrotem na fabryczne 15/45 i zobaczę jak pójdzie zużycie.

Teraz pali mi ponad worek (25kg) dziennie. Tak coś koło 30kg na dzień schodzi... :(

wczoraj zmieniłem ustawienia na 14/46 i teraz momentalnie dochodzi do 60
To chyba jest fabryczne ustawienie, albo to było 15/45. Więc pewnie dlatego tak ładne działa.

Ile Ci zjada węgla? Bo mi wychodzi około tony miesięcznie, czyli ponad worek dziennie.

I skąd masz węgiel? Ja biorę z Nadolic ze Styku.

Jeśli chodzi o czyszczenie tych kociołków to troszke jest kiepsko :evil:

niektóre modele mają od góry klape i to jest super rozwiązanie.

Mi po 3 latach użytkowania przerdzewiał zasobnik i czeka mnie wymiana

po niecałych 2 latach przerdzewiał ślimak gwarancji nie uznali ale za to

nowy jest już ulepszony (ponoć). :evil:

Trociu dzisiaj spóbuje twoich ustawień zobaczymy. :D

Moj piec chodzi niewiele ponad miesiąc i wciąż go tesuję ale udzielono mi dobrych rad - zasobnik ma być uchylony gdy piec nie pracuje a węgiel do palenia suchy! Nie zrobiłam zapasu opału więc kupuję z conajmniej tygodniowym wyprzedzeniem i stoi w kotłowni i w garażu przy kaloryferze w otwartych workach.

Moj piec chodzi niewiele ponad miesiąc i wciąż go tesuję ale udzielono mi dobrych rad - zasobnik ma być uchylony gdy piec nie pracuje a węgiel do palenia suchy! Nie zrobiłam zapasu opału więc kupuję z conajmniej tygodniowym wyprzedzeniem i stoi w kotłowni i w garażu przy kaloryferze w otwartych workach.
czyli co - co jakiś czas idziesz do kotłowni zamknąć zasobnik, bo piec się włączył, a potem idziesz go wyłączyć, bo się skończyło grzać? Czy po prostu chodzi tylko o to, aby zasobnik wysechł z wilgoci, którą ma w sobie.

A nie da się zrobić jednego więszego zakupu żeby spokojnie całość stała i nie trzeba było co tydzień dokupować kilka worków?

Większy zapas węgla zrobię np. w maju gdy będzie tańszy i suchszy :lol: teraz dowożę osobówką po 5 woreczków ze względów finansowych i magazynowych - majstry opanowali cały dom włącznie z garażem /jeszcze nie mieszkam, trwa wykończeniówka/.

Zasobnik otwieram na trochę gdy piec ma przerwę w pracy a chodziło mi przede wszystkim o wietrzenie go poza sezonem grzewczym.

wczoraj zmieniłem ustawienia na 14/46 i teraz momentalnie dochodzi do 60
To chyba jest fabryczne ustawienie, albo to było 15/45. Więc pewnie dlatego tak ładne działa.

Ile Ci zjada węgla? Bo mi wychodzi około tony miesięcznie, czyli ponad worek dziennie.

I skąd masz węgiel? Ja biorę z Nadolic ze Styku.

Spalam około 15-20 kg. na dobe ogrzewam jakieś 120 m2 plus 40m2 podłogówki i CWU która pochłania chyba najwięcej energi ma 3 kobitki w domu w tym dwie dorastające panny które praktycznie mieszkają w łazience :wink:

w ciągu dnia piec czesto wyłanczam C.O bo pali sie kominek

wczoraj wysypywałem popiół i jak się spodziewałem prawie sam popcorn takie czarne niedopalone spieki :evil:

Węgiel kupiłem z Allegro z Wrocławia Pieklorz po 830 zł/t w workach foliowych na palecie, teraz ten węgiel jest u tego sprzedawcy po 860 zł/t

własie wczoraj umówiłem sie na następna dostawe, węgiel jest bardzo ładny zero miału czy innych niespodzianek ale jak kupowałem w Pazdzierniku to był bardzo mokry, wiem że cena wysoka ale miałem doczynienia z róznymi tanszymi wynalazkami w workach jutowych które po 2-3 miesiącach się w rękach rozlatywały i były po 30-40 kg pakowane a ja mam bardzo wąska kotłownie i miałem kłopot z załadunkiem do zasobnika.

A ten węgiel z Nadolic po ile i jak pakowany ?

A ten węgiel z Nadolic po ile i jak pakowany ?
Pakowany w worki foliowe po 25kg. Standardowo na palecie 750kg. Cena chyba 850zł.t - chyba bo ostatnio domówioną paletę jeszcze nie rozliczyłem.

O ile dobrze pamiętam są to chwałowice więc dość fajny. Kupowałem w wakacje i był mokry, ale po miesiącu stania w garażu wysechł. Ta nowa dostawa jeszcze nie wiem jaka jest, bo leży i czeka aż będę miał czas.

Za zeszłe 4 dni wyszło mi po worku dziennie. Palę tylko w piecu, bo kominka jeszcze brak. Trochę się spodziewałem mniejszego zużycia, bo dość dobrze ociepliłem domek.

Mam lekko ponad 150m2 i też około 40m2 podłogówki. Więc wychodzi, że tak musi być....

U mnie zawsze ustawienia były na poziomie 13-15 podawanie i 45-47 przerwa

i piec spokojnie i szybko dochodził do 60 stopni pózniej temperatura wzrastała do około 70 stopni i spadała i było wszystko O.K gdyby nie to że w popielniku

był sam popcorn i co drugi dzień pełny popielnik.

Za radą kolegi Trociu zmieniłem ustawienia na 11 podawanie 65 przerwa

dmuchawa 50% i efekt był taki że małe ilości popcornu w popielniku ale

piec praktycznie chodz na okrągło, dochodzi do 60 stopni wyłancza sie i temperatura wzrasta do 63-65 stopni i szybko spada i piec znów się załancza i tak na okrągło.

A masz regulator pokojowy? Mój piec tak się zachowywał / i żarł 3 worki na dobę/ dopóki nie założyłam regulatora. Teraz wychodzi max ok. worka dziennie, gdy załaduję na full to zapominam że mam piec :wink: Dmuchawa chyba za mocno daje, ja mam 25% a ustawienia 12s praca 50s przerwa ; podtrzymanie 10s praca, 20 min przerwa. Spieki mam w każdym ustawieniu, może to ma się węglem? :o

A masz regulator pokojowy? Mój piec tak się zachowywał / i żarł 3 worki na dobę/ dopóki nie założyłam regulatora. Teraz wychodzi max ok. worka dziennie, gdy załaduję na full to zapominam że mam piec :wink: Dmuchawa chyba za mocno daje, ja mam 25% a ustawienia 12s praca 50s przerwa ; podtrzymanie 10s praca, 20 min przerwa. Spieki mam w każdym ustawieniu, może to ma się węglem? :o

Nie mam regulatora pokojowego,ale ja nie mam problemu ze zużyciem węgla

mam problem z dużą iościa niedopalonego węgla,

przy ustawieniach 11/65 jest bardzo mało spieków ale piec z trudem dochodzi do zadanej temperatury a przy ustawieniach 14/46 piec chodzi super ale w popielniku sa prawie same spieki :evil:

Wiem że to raczej wina węgla ale przy jednych ustawieniach są spieki a przy drugich ich prawie niema i tu jest problem.

[

Nie mam regulatora pokojowego,ale ja nie mam problemu ze zużyciem węgla

mam problem z dużą iościa niedopalonego węgla,

przy ustawieniach 11/65 jest bardzo mało spieków ale piec z trudem dochodzi do zadanej temperatury a przy ustawieniach 14/46 piec chodzi super ale w popielniku sa prawie same spieki :evil:

Wiem że to raczej wina węgla ale przy jednych ustawieniach są spieki a przy drugich ich prawie niema i tu jest problem.

Czy przy zmienianiu z 11/65 na 14/46 zwiększyłeś ilość dawkowanego powietrza proporcjonalnie tzn. o 80% ?