Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

montaż parapetów zewnętrznych

Recommended Posts

Chciałem zamontować sobie parapety z płytek klinkierowych coś mniej więcej takiego: http://www.leroymerlin.pl/multimedia-storage/15/c7/ba4bef5e0af7f5d906009b6fb18d-41550936_s.jpg

Wiem że najlepiej byłoby parapet dać pod ościeżnicę okna wtedy woda nie leciałaby tam gdzie nie powinna ale chciałbym je jednak dosuwać do ościeżnicy.

Pytanie: Jak to zrobić żeby było szczelnie? przychodzi mi do głowy jakiś uszczelniacz dekarski na styku między płytką ościeżnicą... może są jakieś lepsze sposoby?

Hmm... Popieram Zbigniewa, aczkolwiek można dodać tu, że można je montować także w trakcie ocieplania - styropian lub wełna są, jakby nie patrzeć, bardzo podatne na obróbkę mechaniczną, dzięki czemu można zatopić łatwo ten parapet w ociepleniu, a później zabezpieczyć wszystko ładnie akrylem i tynkiem zewnętrznym.

Styk parapet - okno najlepiej zabezpieczyć silikonem dekarskim pod kolor albo framugi, albo parapetu.

Jesli chcesz dosunac do okna a nie pod rama to powinienes dac jakis a'la parapecik z blachy pod rama i pod plytkami zeby w razie "czego" miec zabezpieczenie przed podciekaniem.

nie kupuję tej blachy - więcej będzie z nią kłopotu niż pożytku. będzie problem później przykleić na tej blasze finałowy parapet a jak woda przejdzie na stylu z oknem to cały parapet odpadnie od tej blachy...

jakiś inne pomysły?

Mam takie parapety. Część montowałem przed ociepleniem, a część po. Żadna różnica.

Dosuwałem płytki do okien, a nie pod i jeśli dobrze pamiętam dawałem tylko fugę (lub nawet nie). Od kilku lat nic się z nimi nie dzieje. Na obronę dodam, że okna mam głęboko osadzone i nie za często woda dociera aż tam, ale jednak to się zdarza i mimo tego nie ma żadnych problemów.

Chciałem zamontować sobie parapety z płytek klinkierowych coś mniej więcej takiego: http://www.leroymerlin.pl/multimedia-storage/15/c7/ba4bef5e0af7f5d906009b6fb18d-41550936_s.jpg

Wiem że najlepiej byłoby parapet dać pod ościeżnicę okna wtedy woda nie leciałaby tam gdzie nie powinna ale chciałbym je jednak dosuwać do ościeżnicy.

Pytanie: Jak to zrobić żeby było szczelnie? przychodzi mi do głowy jakiś uszczelniacz dekarski na styku między płytką ościeżnicą... może są jakieś lepsze sposoby?

Uszczelnilem dając uszczelniacz dekarski , na razie jest OK.

pzdr