pierwek 15.10.2009 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2009 Chciałem zamontować sobie parapety z płytek klinkierowych coś mniej więcej takiego: http://www.leroymerlin.pl/multimedia-storage/15/c7/ba4bef5e0af7f5d906009b6fb18d-41550936_s.jpg Wiem że najlepiej byłoby parapet dać pod ościeżnicę okna wtedy woda nie leciałaby tam gdzie nie powinna ale chciałbym je jednak dosuwać do ościeżnicy. Pytanie: Jak to zrobić żeby było szczelnie? przychodzi mi do głowy jakiś uszczelniacz dekarski na styku między płytką ościeżnicą... może są jakieś lepsze sposoby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 15.10.2009 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2009 Pozwól Pierwek, że się podłączę pod Twój wątek z innym pytaniem dotyczącym parapetów zewn. Kiedy się je montuje? Przed ociepleniem elewacji, czy po? (ściana dwuwarstwowa - ocieplenie styropianem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 15.10.2009 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2009 @pierwekJesli chcesz dosunac do okna a nie pod rama to powinienes dac jakis a'la parapecik z blachy pod rama i pod plytkami zeby w razie "czego" miec zabezpieczenie przed podciekaniem. Uszczelnic to musisz jak wspomniales np. silikonem. @VafelRobi sie to zazwyczaj po elewacji. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 15.10.2009 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2009 @Vafel Robi sie to zazwyczaj po elewacji. Pzdr. Parapety zewnętrzne po elewacji ? Ja bym powiedział, że przed. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 15.10.2009 08:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2009 pewnie chodziło o tym że po styropianie i kleju na siatce ale przed ostatecznym tynkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 15.10.2009 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2009 Hmm... Popieram Zbigniewa, aczkolwiek można dodać tu, że można je montować także w trakcie ocieplania - styropian lub wełna są, jakby nie patrzeć, bardzo podatne na obróbkę mechaniczną, dzięki czemu można zatopić łatwo ten parapet w ociepleniu, a później zabezpieczyć wszystko ładnie akrylem i tynkiem zewnętrznym.Styk parapet - okno najlepiej zabezpieczyć silikonem dekarskim pod kolor albo framugi, albo parapetu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 15.10.2009 08:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2009 Jesli chcesz dosunac do okna a nie pod rama to powinienes dac jakis a'la parapecik z blachy pod rama i pod plytkami zeby w razie "czego" miec zabezpieczenie przed podciekaniem. nie kupuję tej blachy - więcej będzie z nią kłopotu niż pożytku. będzie problem później przykleić na tej blasze finałowy parapet a jak woda przejdzie na stylu z oknem to cały parapet odpadnie od tej blachy... jakiś inne pomysły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 15.10.2009 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2009 Mam takie parapety. Część montowałem przed ociepleniem, a część po. Żadna różnica.Dosuwałem płytki do okien, a nie pod i jeśli dobrze pamiętam dawałem tylko fugę (lub nawet nie). Od kilku lat nic się z nimi nie dzieje. Na obronę dodam, że okna mam głęboko osadzone i nie za często woda dociera aż tam, ale jednak to się zdarza i mimo tego nie ma żadnych problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 15.10.2009 08:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2009 tak mnie naszły wątpliwości co do tego sposobu montażu po wczorajszych wiatrach kiedy to deszcz padał poziomo i woda ściekała mi po oknie w kuchni (od strony zachodniej) w dół - jestem na etapie ocieplenia więc parapetów nie ma i ściekała zapewne za styropian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 15.10.2009 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2009 Chciałem zamontować sobie parapety z płytek klinkierowych coś mniej więcej takiego: http://www.leroymerlin.pl/multimedia-storage/15/c7/ba4bef5e0af7f5d906009b6fb18d-41550936_s.jpg Wiem że najlepiej byłoby parapet dać pod ościeżnicę okna wtedy woda nie leciałaby tam gdzie nie powinna ale chciałbym je jednak dosuwać do ościeżnicy. Pytanie: Jak to zrobić żeby było szczelnie? przychodzi mi do głowy jakiś uszczelniacz dekarski na styku między płytką ościeżnicą... może są jakieś lepsze sposoby? Uszczelnilem dając uszczelniacz dekarski , na razie jest OK. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts