Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

optymalizacja ustawień kondensata

wojtaszekm

Recommended Posts

Jestem posiadaczem kotła beretta kompakt grenn 16 S e.s.i. Dom z poddaszem użytkowym 173m2 kubatura ok. 430 m3. Ściany suporex 24 ocieplone 10cm styropianu. Zasobnik c.w.u. 120l ustawiony na 43 stopnie. Czas działania cyrkulacji dostosowany do obecności w domu. Zastanawiam sie nad optymalizacja ustawień kotła. tzn.

1. jaką krzywą grzewczą mu ustawić (fabrycznie ma 20 (2.0))

2. jaką temperaturę zasilania co, aby zużycie gazu było sensowne.

To będzie mój drugi sezon - w tamtym roku chodził na ustawieniach fabrycznych, bo wygrzewałem dom - temp. 18 w dzień i 17 w nocy. Palił ok 10m3 gazu

( może on ma tyle palić a ja się czepiam - chociaż można poeksperymentować przecież)

Kocioł ma zewnętrzną sondę temperatury (instalator mówił że to pogodówka), Mam tez podłączony do niego regulator pokojowy Auraton 2005 TX plus.

Mam małe dziecko wiec ustawienia na regulatorze są następujące: noc od 23 do 6 - temperatura 20 st. dzień od 6 do 23 temperatura 21 st.

• Odpowiedzi 87
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

przy ustawieniach: krzywa 12,5 temp na kotle 47 zadana temperatura wewnątrz 21 st kocioł pracuje ok 45 minut i dogrzewa do zadanej temperatury a włącza się co jakieś 2 godziny. Czy myślicie że jest OK??? przy moim metrażu i kubaturze. Ciekawi mnie jakie zużycie gazu będzie

Jest dobrze i nie mieszaj .

podniosłem temperaturę na kotle do 50 st, bo wyczytałem że ma przy niej najwyższą sprawność... :lol:

mariankossy możesz mi wyjaśnić czy jest jakaś różnica w wydajności, czy ilości spalonego gazu np: krzywa 1,25 i 50 st na kotle a krzywa 1,5 i 50 st. na kotle???

Od krzywej zależy tylko szybkość i wydajność ogrzewania w czasie a nie ekonomika,

w instrukcji masz napisane jak grzać ekonomicznie,( podobnie jak ekonomiczna jazda samochodem)

rozgrzewac wolno na małej temperaturze, nie zmieniac temperatur 5x na dzien, włączac i wyłączać grzanie z "wyprzedzeniem " ( po to są regulatory pogodowe ).

Utrzymywać jak najnizszą temperature akceptowalna przez domowników z uwzględnieniem funkcji pomieszczeń.

Dobra modulacja palnika i kondensowanie w jak najdłuższym czasie przy najniższej temp. CO.

Piec kondesacyjny ACV dwufunkcyjny Prestige Excelence 24kw.Podłogówka 200m2+ kaloryfery zasilane jednakową temperaturą bez obniżeń na noc.Obecnie przy temp zew 2stC temperatura zasilaniaTz 27stC krzywa 0,5.W domu temperatura 20,5stC salon,23stC łazienki,19stC sypialnie.Zużycie gazu 10m3 na dobę wraz z cwu.Dom 1100m3 -400m2 pow.Brak kominka i reku

Tz zasilania 27stC

Tp powrotu 24stC

Ts spalin 25stC

Tpł podłogi 23stC

Krzywa grzania 0,5

doświadczalnie pogrzebałem w ustawieniach kociołka i na razie jest zadowalajaco - 6 m3 gazu na dobę. Powiedzcie mi jeszcze jaka jest zależność i ewentualny wpływ regulatora pokojowego na pogodówkę (czy w ogóle istniej między nimi jakaś korelacja i wpływ jednego na drugie)

Witam. Chciałbym się podpiąć pod temat, też użytkuję taki kociołek i drugi sezon walczę z nastawami aby ograniczyć zużycie. Moja beretta pracuje głównie z podłogówką tj. jakieś 50m2 plus grzejnik ręcznikowy w łazience i większy w salonie. Zasobnik z płaszczem 120l. Mały domek ok 75m2 i kubaturze 210m3. w tamtym sezonie przy listopadowych temperaturach 0 stopni zużycie miałem na poziomie 10-11 m3 na dobę. piec był "regulowany" i parametry dobierane przez "fachowca" z serwisu beretta, przy odbiorze instalacji. Na dzień dzisiejszy przy temperaturach zerowych jakie mieliśmy ostatnio okazję doświadczyć zużycie mam na poziomie 3,5 -5-5 m3 na dobę. I nadal uważam iż to trochę za dużo. Temperatury: Kuchnia z podłogówką 20,5 stopnia, salon ok 19,5(grzejnik tylko), łazienka 22stopnie (podłogówka plus grzejnik) i przedpokój z podłogówką 19 stopni. Zauważyłem że samo grzanie na potrzeby CO nie jest tak bardzo gazożerne jak grzanie CWU. I tu moje pytanie - jaką temperaturą kolego nagrzewasz swoje 43 stopnie w zasobniku? U mnie na utrzymanie temp. 43 stopnie pochłania jakies 2 m3 gazu na dobę. Moim zdaniem zdecydowanie za dużo tym bardziej że kąpiemy się z reguły wieczorami i to tylko pod prysznicem( rodzinka 2+ małe 1). a w godzinach 8- 17 nikt z wody ciepłej nie korzysta. Ustawiłem zasilanie na cwu wyższe o 15 stopni od temp. wody oczekiwanej, na dodatek widzę że kocioł nadal przegrzewa wodę i nabija nawet do 50 stopni z tą różnicą od fabrycznej nastawy 80 stopni, że woda nagrzana jest cała w zasobniku jednolicie, i teraz spokojnie dwie osoby mogą wziąć prysznic zaraz po sobie.

Pozdrawiam

tatarus

ja mam ustawione 60 stopni do grzania c.w.u. No ale skoro mówisz że i tak kociołek przegrzewa wodę to może warto poeksperymentować i z tym.

Jaką masz ustawioną krzywą grzewczą dla obiegu z grzejnikami ??? I czy masz dla niej korektę poziomu np: -3 czy -5 a może na plus czy czysta krzywa i poziom 0??

ja ustawiłem w rezultacie krzywą na 5.0 i dziś skorygowałem na +1 bo jakoś chłodnawo. kiedyś zrobiłem taki eksperyment. Parametr 51 ustawiłem na 1 czyli tak jak bym miał programator godzinowy. kociołek w tym czasie pracuje cały czas i zapala sie tylko wówczas gdy temperatura zasilania co będzie niższa niż minimalna jaka została ustawiona na piecu. Termoregulacje wyłączyłem (p. 44=0) a by można było ręcznie ustawić temperaturę. tym sposobem ustaliłem jaka może być w przybliżeniu minimalna temperatura w obiegu aby temp w pomieszczeniu wynosiła ok. 21 stopni. co jest ciekawe w tym nastawieniu to to że gdy temp powrotu zrównała się z temp. zasilania palnik nie chodził tylko pompka pracowała czyli obieg wody cały czas był. testy te robiłem przy temp zewnętrznej 0 stopni.

dalej tylko nie rozumiem czemu piec przegrzewa mi wode w zasobniku. Mam nastawioną temp zasilania podobnie jak Ty, też ok 60 stopni. a jeszcze zauważyłem że jak kociołek grzeje na potrzeby CO to jak by wyciągał wodę z zasobnika. bo potrafi ona w przeciągu godziny schłodzić się o 2-3 stopnie. A i mam ustawione że jak temp w zasobniku spadnie o 5 stopni to ma się włączyć i dogrzać.

zastanawia mnie też ten termostat pokojowy i pytanie które zadałeś. czy jest jakaś korelacja czy też zależność między nimi. Czy kociołek "wie" że nastawiłem 21 stopni? czy dla niego ma znaczenie tylko otwarcie czy zamknięcie styku?>?

bo jeśli jest to może gdy chcemy grzać niskimi temperaturami i przez dłuższe okresy to powinien być podłączony programator godzinowy?

może gdy kociołek grzeje i grzeje to w rezultacie przestawi krzywą do takiego poziomu żeby w końcu nagrzać pomieszczenie i się wyłączyć.

hm...