wojtaszekm 24.10.2009 16:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2009 z termostatem pokojowym jest tak (doczytałem w necie i pogadałem z ludźmi co maja o tym pojęcie) W naszych kociołkach jest pogodówka (sonda zewnetrzna temperatury) i jeżeli do tego jest podłączony regulator pokojowy,to: na kotle wybierasz krzywą (u nas parametr 45)i ja ustawiasz - nazwijmy ja krzywą "czystą". Jeżeli na pokojowym masz temperatury 20 dzien 18 noc, to pogodówka działa wzdłuż zadanej krzywej , ale.... jeżeli na pokojowym masz usatwione jak np ja 21 w dzień i 20 w nocy, to kociol czyta z pokojowego nastawy i przesuwa zadana wcześniej krzywą (tą "czystą") odpowiednio w górę, tak aby uzyskać zadane temperatury. Zobacz tutaj: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/7e518e7375e709ce.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tatarus 25.10.2009 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2009 wojtaszekm ...no właśnie, to ma sens. Dziękuje Ci za rozjaśnienie no to zostaje mi kwestia mojego zasobnika. Powiedz jak u Ciebie to wygląda z grzaniem wody użytkowej?? ile czasu potrzebuje żeby ci nagrzać 43 stopnie i jakie mniej-więcej zużycie gazu masz na każdy cykl grzania. i czy jak osiągnie 43 to przestaje grzać czy masz jakąś nadwyższkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lazik 25.10.2009 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2009 przy ustawieniach: krzywa 12,5 temp na kotle 47 zadana temperatura wewnątrz 21 st kocioł pracuje ok 45 minut i dogrzewa do zadanej temperatury a włącza się co jakieś 2 godziny. Czy myślicie że jest OK??? przy moim metrażu i kubaturze. Ciekawi mnie jakie zużycie gazu będzie To oznacza, że twój dom bardzo szybko "stygnie". Przy podobnym gabarytowo domu tylko znacznie lepiej ocieplonym kocioł w ostatnich dniach (temp zewnętrzna 2-8 st.C i wewnątrz zadana 21 st.C) spala średnio 1,8-2 m3 GZ50 na CO. Temperatura w ciągu nocy (obniżenie w przeciągu 8-12h) spada maks o 1-1,5 stopnia, u ciebie to zjawisko jest znacznie szybsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtaszekm 25.10.2009 11:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2009 lazik - problem rozwiazany - miałem pouchylane nawiewniki na maksa w oknach dachowych fakro i normalnie mi wiało chłodem do środka i się wyziebiało tatarus - jeszcze nie wiem ile mu zajmuje pogrzanie i ile gazu połyka (ale si ę zaczaje i sparwdzę i Ci napiszę) - jedno co sprawdziłem kociołek grzeje mi wodę do 49 stopni przy zadanej 43 na zasobniku i 60 st na zasilaniu zasobika, czyli przegrzewa jednak (jak u Ciebie). Od dwóch dni po pogrzebaniu w ustawieniach przy tempereaturach 5-8 st na zewnątrz i moich nastawach mam zużyce gazu na poiomie 4 - 5 m. Ja uważasz to dużo?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tatarus 25.10.2009 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2009 lazik u mnie podobnie wachania temperatur nie są duże ze względu na podłogówkę która znaczniej "kompensuje" ciepło. Napisz więcej o typie twojej instalacji, jakie ustawy masz na kotle, jaki kocioł itd. wojtaszekm uważam że jak na twoją kubaturę i to że grzejesz grzejnikami to masz bardzo przyzwoity wynik no ale niech lazik coś dopisze to będziemy mieli porównanie. Pomyśl że ja mam podobne zużycie a mam dwa razy mniej do ogrzania niż ty:/ ... ja uważam że u mnie diabeł tkwi w C.W.U. o teraz za oknem widzę że komin dymi - już trzeci raz się włączył żeby podgrzać zasobnik od godziny 10 rano!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lazik 25.10.2009 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2009 lazik u mnie podobnie wachania temperatur nie są duże ze względu na podłogówkę która znaczniej "kompensuje" ciepło. Napisz więcej o typie twojej instalacji, jakie ustawy masz na kotle, jaki kocioł itd. wojtaszekm uważam że jak na twoją kubaturę i to że grzejesz grzejnikami to masz bardzo przyzwoity wynik no ale niech lazik coś dopisze to będziemy mieli porównanie. Pomyśl że ja mam podobne zużycie a mam dwa razy mniej do ogrzania niż ty:/ ... ja uważam że u mnie diabeł tkwi w C.W.U. o teraz za oknem widzę że komin dymi - już trzeci raz się włączył żeby podgrzać zasobnik od godziny 10 rano!! Spadek temperatury w domu przy braku ogrzewania w danym momencie nie zależy od kotła. Może zależeć od typu instalacji (u mnie całość to podłogówka), ale czy to podłogówka czy grzejniki to w danym domu pobór gazu powinien dla jednego czy drugiego rozwiązania być zbliżony. Różnica między grzejnikami a podłogówką powinna wynikać jedynie z różnicy w sprawności kotła przy zastosowaniu zasilania nisko- i wysokotemperaturowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tatarus 25.10.2009 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2009 lazik no czyż to nie to właśnie wyjaśnia wielkość zużycia?? większa sprawność = mniejsze zapotrzebowanie na ilość energii (ciepła) czyli mniejsze zużycie gazu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lazik 25.10.2009 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2009 lazik no czyż to nie to właśnie wyjaśnia wielkość zużycia?? większa sprawność = mniejsze zapotrzebowanie na ilość energii (ciepła) czyli mniejsze zużycie gazu. Sorry, ale sprawność mogłaby się wahać w granicach do 10% a nie 50. Popatrz na sprawność kotła w zależności od temperatury zasilania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtaszekm 25.10.2009 13:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2009 tatarus ja też policzę ile razy dziennie się włącza piec zeby grzac zasobnik. W naszych kotłach jest priorytet przygotowania c.w.u i tu własnie jest dla nas alternatywa - czy grzać wodę w zasobniku wysoka tenmperaturą z dużą mocą kotła ale szybko (ciekawe jakie będzie żużycie) i wtedy czas "postoju" c.o. będzie krótszy jeżeli wystąpi potzreba dogrzania c.w.u. czasie gdy kociła grzeje na potrzeby c.o., czy też zmniejszyc temp zasilania zasobnika, a wtedy czas postoju c.o. bedzie dłuższy. z tą wodą jest parę zagadek..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tatarus 27.10.2009 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2009 Właśnie testuje nowe ustawienia. Temperaturę zasilania mam na 65 stopni, zadana na zasobniku 41. Załącz przy spadku o 4 stopnie. Jak narazie kociołek załącza sie średnio co godzinę i zużywa ok 0,12 m3 na każdy cykl. Wodę nagrzewa do temperatury ok 45 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtaszekm 27.10.2009 15:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2009 ja zaizolowałem otuliną zasilanie, powrót i wyjście cyrkulacji z zasobnika, zeby mi ciepło nie uciekało. Temperatura zasilania c.w.u.60 st a temp. c.w.u. 44. Z tego co widzę grzeje do 49 st. ale u mnie sie tak często nie włącza grzanie c.w.u. jak u CIebie. Jutro poproszę żonę żeby dokładnie policzyła ile razy grzeje wodę podczas mojego pobytu w pracy. Czyli u Ciebie będzie zużycie 012m * średnio 24 godz = ok 2.88 m3 gazu na dobę na c.w.u. To powiem Ci że ja wczorajsze odbowe zużycie miałem 2,44 m3 - i to na co i cwu. Gdyby nawet się co nie włączało to i tak mam mniejsze niż Ty. (zaizoluj rury) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tatarus 28.10.2009 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2009 Minęła doba więc możemy podyskutować od wczoraj 10 rano do dzisiaj spaliłem 2,05 m3 gazu łącznie C.W. + gotowanie + grzanie na minimum C.O. Ja cyrkulacji w ogóle nie mam max oddalony punkt czerpalny to jakieś 10 metrów. Fakt -izolacje na zasilaniu rurek instalator pominął więc muszę o tym pomyśleć a kociołek wisi w piwnicy. Natrafiłem na podobny temat, więc wygląda że jest prawie OK. http://forum.muratordom.pl/ile-gazu-dobe-zuzywaja-wasze-kotly-na-cwu,t159322.htm PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtaszekm 28.10.2009 09:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2009 e no to wynik masz spoko - ja wczoraj (od 7 wczoraj do dziś do 7ej) miałem zużycie 3,27 C.O. 21 stopni wszędzie + c.w.u + gotowanie, więc biorąc pod uwagę gabaryty mojej chałupki tez jest do przyjęcia (co nie oznacza końca eksperymentów z kociołkiem).... Będę w miarę na bieżąco pisał. Pozro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tatarus 28.10.2009 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2009 wojtaszek podsunąłeś mi chyba rozwiązanie problemu. W związku z tym że nie mam cyrkulacji i brak u mnie izolacji na rurkach przy zasobniku a konkretnie na kolanku gdzie spoczywa sobie sonda NTC, w sytuacji gdy nikt z wody nie korzysta woda w kolanku schładza się i kociołek błędnie to odczytuje jako spadek temp w cały zasobniku i stąd chyba ciągłe załączanie się i dogrzewanie wody. hmm to ma sens ... pozdro i dzięki za wskazówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtaszekm 28.10.2009 19:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2009 Oby pomogło i u Ciebie. Ja swoje zaizolowałem i kocioł nie grzeje tak często c.w.u jak przed odizolowaniem. Powoli, powoli tak Ty jak i ja dojdziemy pewnie do optimum ustawień dla naszych domków..... tylko pytanie po c....... po co są "fachowcy" zwani serwisantami??? Tak to każdy potrafi. Włożyć wtyczkę do gniazdka i uruchomić kocioł...... Nic to, jakaś chłodniejsza noc się szykuje, bo teraz (20.12) mam odczyt z sondy 4 st. C. Później pewnie spadnie bardziej - zobaczę jak kociołek sobie poradzi na nowych nastawach i ile połknie gaziku.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 28.10.2009 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2009 wojtaszek podsunąłeś mi chyba rozwiązanie problemu. W związku z tym że nie mam cyrkulacji i brak u mnie izolacji na rurkach przy zasobniku a konkretnie na kolanku gdzie spoczywa sobie sonda NTC, w sytuacji gdy nikt z wody nie korzysta woda w kolanku schładza się i kociołek błędnie to odczytuje jako spadek temp w cały zasobniku i stąd chyba ciągłe załączanie się i dogrzewanie wody. hmm to ma sens ... pozdro i dzięki za wskazówki. To co Wy panowie - macie pomiar temperatury wody w zasobniku realizowany przez czujnik na jakiejś rurce ?? Chyba wydaje się rozsądne aby pomiar temperatury wody w zasobniku był realizowany poprzez czujnik temperatury umieszczony właśnie w zasobniku ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtaszekm 28.10.2009 19:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2009 nie wiem jak ma tatarus (ale skoro tak napisał to pewnie tak ma), ale ja mam sondę NTC umieszczoną w zasobniku, a nie na kolanku...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 28.10.2009 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2009 nie wiem jak ma tatarus (ale skoro tak napisał to pewnie tak ma), ale ja mam sondę NTC umieszczoną w zasobniku, a nie na kolanku...... No to raczej zrozumiałe i prawidłowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tatarus 28.10.2009 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2009 jak to w zasobniku?? możesz mi to bardziej opisać...? u mnie fachowiec tak własnie zainstalował sondę... na oko widać że mało to fachowe ale to nie moja branża więc nie mam pewności jak to ma być wykonane... :/ czy sonda ma pływać w bojlerze??? czy masz jakiś otwór w bocznej ściance??? kurde ładne jaja... ja mam zasobnik z galmetu tak ap ropo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 28.10.2009 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2009 Ja jestem Viesiek - / czyli Viessmann / - u mnie zasobnik Vitocell100 - 120l - w zasobniku jest specjalny otwór / rurka - tuleja zanurzeniowa - wgłąb zbiornika / w który jest włożona sonda temperaturowa do pomiaru temperatury wody w zasobniku . Sonda jest mniej więcej na poziomie 2/3 od dna zbiornika - czyli w jego górnej części i mierzy temperaturę wody bezpośrednio w zasobniku . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts