Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

optymalizacja ustawień kondensata

wojtaszekm

Recommended Posts

• Odpowiedzi 87
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

no u nas nie było aż tak dużych mrozów. W weekend było tak -2/-5. Myślę, że te Twoje 10,5m3 to całkiem dobry wynik. Ja nietety nie mogę porównać zużycia, gdyż w piątek wieczorem zapaliłem w kominku, w sobotę paliłem od 10-24tej, w niedzielę od 13-23ej. Przez 3 dni - gazu poszło 11m3. Obawiam się, że przy wyższych temp. niż u Was zużycie mojej berettki mogłoby być porównywalne

Stwierdziłem, że nie zmieniam ustawień. Mówiąc szczerze teraz mam inny problem. Strzelił mi chyba sterownik do pompy kominka lub czyjnik umieszczony w płaszczu wodnym. Objawia się to tak, że jak włączę sterownik pompy kominka przy zimnym kominku(który ustawiony jest aby włączał pompę przy 55C) to pompa uruchamia się od razu i woda z instalacji przelatuje przez płaszcz wodny i niepotrzebnie się wychładza. Dopóki grzeję w kominku, wszystko jest ok, gorzej jak palenisko zgaśnie w nocy - to skumulowane w buforze ciepło ucieka przez płaszcz wodny :(

Jeśli to czujnik w płaszczu to leżę .... bo kominek tak zabudowałem, że nie można się do niego dostać bez rozbiórki :(

Pozdrawiam

• 1 year później...
  • 3 years później...
  • 4 years później...

Zrobione..dla potomnych

Dom 130m2 ,rekuperacja,3szyby ,dowalone wełny :) instalacja mieszana ..parter podlogowka piętro grzejniki. Instalacja co na płycie pieca zdefiniowana jako 40-80 czyli grzejnikowa. Na podlogowke szła temperatura przez zawór mieszający...po wypięciu sondy pogodowki nastawiłem piec na 50 stopni i jest bajka..w momencie gdy głowice przy grzejnikach się zamykaja i wraca ciepła woda pięć moduluje pięknie zużywając jeszcze mniej gazu (wcześniej podbijał automatycznie do prawie 70 stopni - bez sensu)

Wniosek pogodowka w instalacji mieszanej (bez odrębnego obiegu na grzejniki) nie sprawdza się..