Astomar 15.10.2009 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2009 Witam. Chciałbym poruszyć temat efektywnego i ekonomicznego ogrzewania domu gazem. Jestem użytkownikiem domu o powierzchni 150 m2 od niedawna , mam małe doświadczenie w ustawieniu parametrów temp. i stąd proszę o radę. Posiadam na wyposażeniu piec gazowy dwufukcyjny kondesancyjny, grzejniki w pokojach na piętrze z zaworami, parter domu ogrzewanie połogowe wodne z czujnika teperatury pomieszczeń ( 3 szt ). Oczekiwana teperatura w pomieszceniach domowych to 21-22 Cw dzień , 20 C w nocy. Moje pytania : 1) Jaka temp na piecu jest korzystniejsza dla ekonomicznego ogrzewania tz ok 55 C czy wyższa ( max na piecu jest 75 C ) czy niższa ok 45 C przy ustawieniu i regulowaniu temperatur w pomieszczeniach zaworami i czujnikiem temp ( parter ), 2) W jakim przypadku bedzie mniejsze w czasie żuzycie gazu, 3) Czy stosować inne ustawienia paramentrów ( jakie ?) Proszę o podzielenie się doświadczeniem i radami oraz może ktoś orientacyjnie określi ile może mnie kosztować ogrzewanie gazem na miesiąć ( jakie żużycie m3 gazu może wynosić na dobę). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 15.10.2009 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2009 Cześć U siebie mam ustawione na piecu 43oC przy temperaturze na zewnątrz 0oC. Jeśli temperatury oscylowały w granicach ~10oC na piecu miałem ustawione 40oC. Jeśli temperatury będą w okolicach -10oC będę stopniowo podnosił temperaturę na piecu aż do osiągnięcia przeze mnie tak zwanego komfortu cieplnego O ekonomii nie myślę - w domu ma być ciepło Obecnie na dobę zużywam około 6 - 7m3 gazu G50 - piec Isotwin C25 - moc ustawiona na 10kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 15.10.2009 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2009 Cześć U siebie mam ustawione na piecu 43oC przy temperaturze na zewnątrz 0oC. Jeśli temperatury oscylowały w granicach ~10oC na piecu miałem ustawione 40oC. Jeśli temperatury będą w okolicach -10oC będę stopniowo podnosił temperaturę na piecu aż do osiągnięcia przeze mnie tak zwanego komfortu cieplnego O ekonomii nie myślę - w domu ma być ciepło Obecnie na dobę zużywam około 6 - 7m3 gazu G50 - piec Isotwin C25 - moc ustawiona na 10kW A dlaczego nie ustawisz stałej temp. 70 deg C? Przecież tak wygodniej? Bo myślisz o ekonomii. I prawidłowo. Jeśli brać pod uwagę tylko zużycie gazu to najekonomiczniej jest ustawić jak najniższą temperaturę zapewniającą ustawioną temp. w pomieszczeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 15.10.2009 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2009 A dlaczego nie ustawisz stałej temp. 70 deg C? Przecież tak wygodniej? Nie chce mi się tyle klikać w przycisk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 15.10.2009 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2009 A dlaczego nie ustawisz stałej temp. 70 deg C? Przecież tak wygodniej? Nie chce mi się tyle klikać w przycisk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
if22 26.12.2014 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2014 Do czasu założenia gazociągu będę ogrzewał dom gazem z butli (propan). Jeszcze tam nie mieszkam, chciałbym aby temp w domku była około 9/10C. Jak najekonomiczniej to zrobić.Ustawić piec na 35C i żeby pracował przez klika godzin, czy lepiej na 20C i aby chodził dłużej. Co będzie bardziej ekonomicznie? PIec Immergas + termostat pokojowy ( z możliwością programowania) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxxxx 27.12.2014 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2014 ad1. nie da się ustawić w Immergas Maksymalna temperatura c.o.+20, najniżej można ustawić Maksymalna temperatura c.o. +25 jeśli wcześniej skręcisz Minimalna temperatura c.o. na +20ad2. chcesz rozmawiać o ekonomi to zainwestuj 2 zł w zewnętrzną czujkę temperatury jak ci to już tłumaczyliad3. nie wiem jakie masz kaloryfery u siebie ale przy 25/20/10 ich moc cieplna raczej spadnie do 10% a to może nie wystarczyć na piętrze PS Funkcja PRZECIWZAMARZANIOWA INSTALACJI C.O. Jeśli temperatura czynnika grzewczego na zasilaniu instalacji c.o. jest niższa niż 4°C, kocioł uruchamia się w trybie c.o. i pracuje aż do osiągnięcia 42°C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
if22 27.12.2014 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2014 @mpoplawA jaka KG ustawic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxxxx 27.12.2014 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2014 najniższąbo jak będzie za gorąco to i tak termostat w salonie wyłączya jak będzie za zimno to się włączy funkcja PRZECIWZAMARZANIOWA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
if22 24.03.2015 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2015 Czyli lepiej (energooszczędniej) jest jak piec działa dłużej z niższą temp niż krócej i musi podgrzać wodę do wyższej temp. TEraz mam ustawioną KG = 2 (temp wody w układzie 30-31C) i piec chodzi praktycznie cały czas. Tak przynajmniej mi się wydaje, bo nie wiem co się dzieje jak w pracy siedzę. Tak jest ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts