bst 16.10.2009 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2009 Zalecenie jest taki aby po prostu byl otwarty pion. To jest najpewniejsze rozwiazanie. Wszystkie klapki i zaworki z czasem sie psuja, tym bardziej ze zaworek/klapka dziala w jedna strone, a czasmi kanaliza lubi puscic bąka w druga. Syfon na glownym kolektorze nic nie da. Malo tego, jezeli nie bedzie umieszczony ponizej poziomu przemarzania gruntu, to klopoty w zime wrecz pewne. Glowny kolektor ma byc linia prosta ze stalym spadkiem. Jezeli pojawia sie zapach kanalizy w domu to:- albo odpowietrzanie pionu jest za blisko pionu wentylacyjnego i nawiewa,- albo wysycha jakis syfon, w takim wypadku (np w garazu, kotlowni gdzie ktos wymyslil kratke ktora jest rzadko zalewana) mozna na powierznie nalac nieco oleju, wtedy woda nie bedzie parowac i syfon wysychac.- albo sie zepsul ów zaworek odpowietrzajacy, bo niektorzy umieszczaja takie zaworki w zabudowie G-K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 19.10.2009 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2009 Witam U mnie napowietrzacze działają w dwóch pionach bez zarzutu. Jeden kuchenny fi 50, a drugi kiblowy. Na rurze 100 jest taki korek, na którym są założone dwa napowietrzacze. Wszystko to jest do kupienia w każdym Gs-ie. Warunek jest jeden. Napowietrzacz musi być umieszczony tam, gdzie nigdy temperatura nie spada poniżej zera. I wszystko gra. Ja też nie lubię niepotrzebnie dziurawić dachu...No właśnie ja też tak myślałem, aż do wczoraj kiedy najwyrażniej mi ten zaworek nie zadziałał i woda w rurze kanalizacyjnej stanęła, bo nie chciało wyrównać poziomu z szambem. Po zdjęciu napowietrzacza, wszystko wróciło do normy. Więc póki co będzie mi lekko na strychu "pachniało" a na wiosnę wstawiam kominek w dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 16.02.2011 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2011 A czy zamontowanie po drodze do szamba kominka odpowietrzającego nie załatwi sprawy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts