Frantz 15.10.2009 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2009 Witam,Mam od 2 dni Zębiec KMW23. Czytam informacje w internecie, instrukcję i nie rozumię pewnej rzeczy. Czy do tego pieca nie dokłada się podczas jego pracy? Czyli mamczekać aż wygaśnie i dopiero wtedy czyścić, zasypywać i rozpalać na nowo?A jak wypali się dajmy na to o 24.00, to mam czekać do tego czasu żeby rano nie było zimno? Przepraszam jeżeli pytanie jest laickie ale pierwszy raz palę w takim piecu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 15.10.2009 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2009 Witam, Mam od 2 dni Zębiec KMW23. Czytam informacje w internecie, instrukcję i nie rozumię pewnej rzeczy. Czy do tego pieca nie dokłada się podczas jego pracy? Czyli mamczekać aż wygaśnie i dopiero wtedy czyścić, zasypywać i rozpalać na nowo?A jak wypali się dajmy na to o 24.00, to mam czekać do tego czasu żeby rano nie było zimno? Przepraszam jeżeli pytanie jest laickie ale pierwszy raz palę w takim piecu To kocioł miałowy. mam ten sam o mocy 16kW. Pali się w nim od góry cienka warstwa miału, więc trudno byłoby dokładać. W niewielkich ilościach czasami dosypuję. Co do dobowego palenia to musisz zrobić tak, aby czyszczenie i rozpalania następowało o stałych porach doby. Najlepiej raz na dobę co przy tym kotle jest możliwe. Jeśli jednak zapotrzebowanie jest większe to musisz sypać mniej i rozpalać dwa razy na dobę (albo mieć zimno przez połowę czasu). Gdybyś miał jakieś dodatkowe pytania to chętnie odpowiem. Używam mojego już 5 rok. Swoją drogą kto decydował u Ciebie o zakupie tego kotła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frantz 16.10.2009 07:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2009 Dziękuję bardzo za odpowiedź,Mam jeszcze kilka wątpliwości:Czy w kotłach tego typu w dolnych dźwiczkach nie ma jakiejś szuflady na popiół (u mnie nie było) żeby nie wyciągać popiołu szufelką? Może cos takiego można dokupić?Czy przy braku prądu można jakoś palić bez działającego wentylatora? Wiem, że nie będzie też działać pompa ale może grawitacyjnie ogrzewanie zadziała? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 16.10.2009 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2009 Dziękuję bardzo za odpowiedź, Mam jeszcze kilka wątpliwości: Czy w kotłach tego typu w dolnych dźwiczkach nie ma jakiejś szuflady na popiół (u mnie nie było) żeby nie wyciągać popiołu szufelką? Może cos takiego można dokupić? Czy przy braku prądu można jakoś palić bez działającego wentylatora? Wiem, że nie będzie też działać pompa ale może grawitacyjnie ogrzewanie zadziała? W tym typie szuflady na popiół nie ma. W przypadku braku prądu jakiś czas można podtrzymać palenie poprzez otwarcie popielnika. Wiele to jednak nie pomoże. Plus jest taki, że ze sterownikiem GECO po załączeniu prądu kocioł wraca do tego samego stanu jak przed wyłączeniem, czyli nie trzeba uruchamiać go na nowo. Czy zadziała grawitacyjnie to zależy od konstrukcji układu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts