krzychu1 28.12.2003 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2003 Mam niezły zgryz, pomocy! Otóż architekt i konstruktor zapytani po lekturze muratora 9/2003 o żelbetowych wzmocnieniach ścianki kolankowej odparli, że nie jest to konieczne. Ja, po artykule mam wątpilwości czy zawsze powinien być wieniec czy nie? Mój projekt to: dach 4-ro spadowy nad urzytkowym poddaszem ścianka kol 80 cm, ściana 2-warstwowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czarny1 28.12.2003 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2003 Wg mnie powinno tak być ponieważ na ścianki kolankowe działają siły rozpierające ze strony więźby dachowej i pokrycia dachowego. Trzeba również brać pod uwagę nie tylko ciężar całego dachu ale również parcia wiatru, którego nie można pominąć i muszę Ci powiedzieć z własnej autopsji co może zrobić wiatr gdy np. zwiększy się średnica przewodów elektrycznych przez sadź. Więc jeśli dach będzie się trzymał tylko pod swoim ciężarem a nie będzie dobrze związany z bryłą budynku to miałbym nieprzespane noce w czasie silnych wiatrów.Pozdrawiam Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karlos_m 28.12.2003 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2003 Daj se spokój. Wylej ta ściankę dla świętego spokoju. A jak ci się zachce w przyszłości zrobić dachówkę? Będziesz się potem zastanawiał czy można. Nie czytałem tego muratora ale wg mnie ścianka kolankowa musi być zakończona wieńcem.. koniec i kropka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 28.12.2003 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2003 Zastanów się na początek jak i jakie siły działąją na ściankę kolankową, potem dodaj do tego wiatr (jw). Jeśli nic z tego nie wyjdzie to i tak wylej. Koszt niewielki w porównaniu do tego co się może kiedyś stać... może ale nie musi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurni 28.12.2003 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2003 Moim skromnym zdaniem bezdyskujnie musi być. Działają na nią oprócz sił pionowych (w dół) również bardzo duże siły poziome. A co będzie jak dach razem ze ścianką będzię miał ochotę złożyć się jak domek z krat Z tego co wiem siła podnoszenia wiatru to ok. 100 kg/m2 dachu Jak się to przeliczy na pow. dachu to jest trochę dużo Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 28.12.2003 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2003 Czego trzyma się murłata przy braku wieńca na ściance kolankowej ? Ja mam u siebie wieniec na ściance kolankowej połączony słupkami żelbetowymi (wykonanymi w ścianie) z konstrukcją stropu. Nie było w projekcie, a wykonawca pomyślał i mam wykonane . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PADI 28.12.2003 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2003 Czego trzyma się murłata przy braku wieńca na ściance kolankowej ? Zbychu murlata zakotwiona jest w slupach. W muratorze jest opisany sposob mocowania murlaty, gdy sciana kolankowa nie jest zakonczona wiencem. U mnie w projekcie tez nie ma wienca, ale nie wiem, czy to dobre rozwiazanie, gdyz wysokosc tej sciany to 46 cm, i latwiej mi bedzie zrezygnowac ze slupkow ( co 175 cm ) a po prostu wylac wieniec. Wiecej bede wiedzial na wiosne jak to zrobie- He he Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kodi_gdynia 29.12.2003 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2003 Ja bym nie rezygnował ani ze słupów ani z wieńca. Koszt praktycznie żaden, robocizna też znikoma a spokojna głowa na lata. Przy ścianie 2warstwowej również nie ma problemu aby powstał tam mostek cieplny więc bym się nie zastanawiał. Dla dachu najgorsze jest nie jego waga sama w sobie, ale siły działające na niego + zalegający śnieg. U nas na Pomorzu są takie wiatry, że ciągle mam jakieś dziwne lęki, a przeciez wszystko było zrobione ok. Gdybym nie miał porządnego wieńca bał bym się tam mieszkać. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzychu1 29.12.2003 10:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2003 Z tego co widzę wszyscy są za wieńcem i ja chyba też sie przekonałem. Konstruktor będzie musiał zmienić zdanie i jeszcze coś policzyć. Dziękuje wszystkim. Szczególne podziękowania dla Kodi`ego, wiadomo za co. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciek-L 29.12.2003 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2003 Miałem podobny problem i kazałem zrobić wieniec koszt niewielki za to wieli spokój. Mam i wieniec i słupy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moritz 31.12.2003 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2003 Z tego co widzę wszyscy są za wieńcem i ja chyba też sie przekonałem. Konstruktor będzie musiał zmienić zdanie i jeszcze coś policzyć. Dziękuje wszystkim. Szczególne podziękowania dla Kodi`ego, wiadomo za co. A co tam liczyć? 4 x fi. 12mm + strzemiona fi. (6-8)mm - co masz na budowie - co 20 cm i będzie git. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 31.12.2003 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2003 A co tam liczyć? 4 x fi. 12mm + strzemiona fi. (6-8)mm - co masz na budowie - co 20 cm i będzie git. Pzdr Koniecznie z przewiazanym zakładem w narożnikach !!! W narożnikach działają największe siły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RB 31.12.2003 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2003 ZBYCH napisał-Ja mam u siebie wieniec na ściance kolankowej połączony słupkami żelbetowymi (wykonanymi w ścianie) z konstrukcją stropu. ZBYCH-w jakiej odlegości od siebie masz te słupki. Ja mam w projekcie słupki oddalone od siebie od 1,5 do 2 metrów, w zależności w której części domu. Również planuję zakończyć ścianę kolankową wieńcem łączącym te słupki ale podobno można wtedy zwiększyć rozstaw tych słupków. Inną sprawą jest aby ten wieniec zachował swoją ciągłość w przypadku gdy na jego wysokości są otwory okienne. Czy w Twoim przypadku tak było i ewentualnie jak z tym sobie poradziłeś(poradziliście) - pytanie do wszystkich forumowiczów? Pozdrowienia i życzenia szampańkiej zabawy-RB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moritz 31.12.2003 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2003 A co tam liczyć? 4 x fi. 12mm + strzemiona fi. (6-8)mm - co masz na budowie - co 20 cm i będzie git. Pzdr Koniecznie z przewiazanym zakładem w narożnikach !!! W narożnikach działają największe siły Ofkors. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 31.12.2003 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2003 ZBYCH-w jakiej odlegości od siebie masz te słupki. Ja mam w projekcie słupki oddalone od siebie od 1,5 do 2 metrów, w zależności w której części domu. Również planuję zakończyć ścianę kolankową wieńcem łączącym te słupki ale podobno można wtedy zwiększyć rozstaw tych słupków. Inną sprawą jest aby ten wieniec zachował swoją ciągłość w przypadku gdy na jego wysokości są otwory okienne. Czy w Twoim przypadku tak było i ewentualnie jak z tym sobie poradziłeś(poradziliście) - pytanie do wszystkich forumowiczów? Pozdrowienia i życzenia szampańkiej zabawy-RB U mnie słupy są co 1,5 m i na tym wieniec. Wieniec zachodzi na ściany szczytowe około 2 m i koniec. Dalej mam okna. Na ściance kolankowej okna mam na murłacie (w lukarnach) więc nie przerywają wieńca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 31.12.2003 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2003 Nie miałem wieńca anie w projekcie, ani po moich wątpliwościach i przeliczeniach specjalnych nawet największych wiatrów konstruktor mi go nie zalecał. Mam natomiast betonowe słupy z 4 prętami co 2 metry połaczone ze ścianą kolankową 125cm i wylanym betonowym stropem. Wszystko jes o.k. po 5 latach pomimo wietrznej okolicy (wzgórze). To chyba jest bardziej od projektu uzależnione a nie być musi i już. Poza tym jak dom jest jak stodoła a po obu stronach są ściany szczytowe z oknami to co daje wieniec nimi przerwany ? Niby zachodzi po 1m-1,5m ale to i tak daje dwa związane wzdłuż ścian bocznych pseudo wieńce, które teoretycznie mogą się złożyć równolegle bo trójkąciki które niby to wpuszczenie w ściany szczytowe na metr/dwa i tak niewiele ważą/trzymają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 01.01.2004 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2004 Czyli podsumowując albo wieniec albo słupy. Jedno lub drugie powinno zapewnić stabilność... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość PIOTRUŚ 01.01.2004 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2004 Wiadomo wieniec główny powiązany z belkami stropowymi, później ściana kolankowa 0,5m. Co 2m.szpilka do murłaty zakotwiona w pierwszym wieńcu, a w ściance kolankowej zalana betonem również na wysokośc 0,5 m. tak jak wysokośc ścianki kolankowej. W górnej części tej że ścianki 2 druty 12-ki wzdłóż ścian. W końcu beton nie plastelina, uważam że jest dobrze,ale okaże się za jakiś czas.Na koniec powiem że u mojej babci nie ma wogóle wieńca i dom stoi już 6 lat narazie jest wszystko dobrze Więcej optymizmu kochani bo inaczej to po takich budowach długo sobie nie pomieszkamy- albo gom wariatów albo depresja Pozdrawiam-wykonawca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moritz 02.01.2004 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2004 Inną sprawą jest aby ten wieniec zachował swoją ciągłość w przypadku gdy na jego wysokości są otwory okienne. Czy w Twoim przypadku tak było i ewentualnie jak z tym sobie poradziłeś (poradziliście) - pytanie do wszystkich forumowiczów? Rozumiem, że chodzi Ci o okna w ścianach szczytowych? Można to zrobić na 2 sposoby: 1. Tam, gdzie masz okna zrób wieniec niżej. Rozmieść słupy tak, abyś je miał przy krawędziach okien. Pręty wieńca górnego wpuść w słupki przy oknach w dół na 40-50 cm, a pręty wieńca dolnego w dół (lub w górę - w zależności gdzie jest miejsce) na podobną długość. 2. Na ścianie szczytowej zrób cały wieniec obniżony - tam nie ma murłaty, więc wysokość można zmienić. Aby zachować ciągłość wieńca pręty wieńca pozaginaj w dół w słupy narożne na dł. 40-50 cm. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.01.2004 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2004 Bardzo rzadko w domkach jednorodzinnych widziałem wieńce pod murłatą, zarówno na budowach jak i projektach. Słupy owszem się robi, ale jeszcze wieniec na ścianie 1,2m ? Nie przesadzajcie z tą asekuracją, bunkry z betonu budujecie na wypadek podmuchu atomowego czy jak ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts