Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy konieczny wieniec na ściance kolankowej?

Recommended Posts

Bardzo rzadko w domkach jednorodzinnych widziałem wieńce pod murłatą, zarówno na budowach jak i projektach. Słupy owszem się robi, ale jeszcze wieniec na ścianie 1,2m ? Nie przesadzajcie z tą asekuracją, bunkry z betonu budujecie na wypadek podmuchu atomowego czy jak ?

A ja dla odmiany widzę na prawie każdej budowie powtórzony wieniec na górze ścianki kolankowej (oczywiście na słupkach).

Pzdr

Mam niezły zgryz, pomocy! :(

Otóż architekt i konstruktor zapytani po lekturze muratora 9/2003 o żelbetowych wzmocnieniach ścianki kolankowej odparli, że nie jest to konieczne.

przyznam ze dziwi mnie łatwość poprawiania projektu bez spojrzenia nawet na projekt ...

i jednoczesne nie liczenie sie z opinia autora projektu i konstruktora czy kierownika budowy ...

Skąd wiadomo jak rozkładaja sie siły działajace na ten konkretny dach ...:roll:

brzoza

ale drążycie, zasada jest taka że jak w projekcie nie ma to nie trzeba, nie ma ogólnej zasady że być musi, to indywidualna cecha każdego projektu (oglądałem wiele gotowych - sĄ liczone z dużym zapasem i b. mało było z wieńcami). Ja sam mam bo mnie nastraszyli tacy jak wy i nie powiem że żałuję, ale zabuliłem więcej, strasznie długo się męczyli robotnicy z wyciągnięciem takiej ilości betonu na piętro i oszalowaniem tego no i beton gorzej izoluje więc trzebabyło dodawać styropian. Wg. mnie zbędna zabawa jak w projekcie nie ma.

Poproś architekta, aby przedstawił Ci wyliczenia sił działających na ścianę kolankową i wtedy poproś o opinię niezależnego eksperta. Co prawda kiedyś nie wylewano wieńców na ścianie kolankowej i te domy stoją do dzisiaj (to tak ku pokrzepieniu serc), ale myślę że warto to zrobić a koszt nie jest zbyt wielki (u mnie wyszło ok. 2m3 betonu, trochę pracy było ale bez przesady - sam dźwigałem wiadra, jak komuś się nie chce robić to mu podziękuj). Poza tym lepiej jest umocować murłaty na kotwach zatopionych w wieńcu (i stabilniej!), a drewno obliczone przez architekta w konstrukcji więźby zapewne powinno być wysuszone (ok. 1000 PLN za kubik); zaś najczęściej stosuje się drewno tańsze (niestety niesuszone, tylko z tzw. zimowego wyrębu, a przez to dużo cięższe i ... tańsze ok. 500 PLN za kubik).

Pozdrawiam