Moritz 02.01.2004 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2004 Bardzo rzadko w domkach jednorodzinnych widziałem wieńce pod murłatą, zarówno na budowach jak i projektach. Słupy owszem się robi, ale jeszcze wieniec na ścianie 1,2m ? Nie przesadzajcie z tą asekuracją, bunkry z betonu budujecie na wypadek podmuchu atomowego czy jak ? A ja dla odmiany widzę na prawie każdej budowie powtórzony wieniec na górze ścianki kolankowej (oczywiście na słupkach). Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.01.2004 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2004 Mam niezły zgryz, pomocy! Otóż architekt i konstruktor zapytani po lekturze muratora 9/2003 o żelbetowych wzmocnieniach ścianki kolankowej odparli, że nie jest to konieczne. przyznam ze dziwi mnie łatwość poprawiania projektu bez spojrzenia nawet na projekt ... i jednoczesne nie liczenie sie z opinia autora projektu i konstruktora czy kierownika budowy ... Skąd wiadomo jak rozkładaja sie siły działajace na ten konkretny dach ... brzoza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.01.2004 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2004 ale drążycie, zasada jest taka że jak w projekcie nie ma to nie trzeba, nie ma ogólnej zasady że być musi, to indywidualna cecha każdego projektu (oglądałem wiele gotowych - sĄ liczone z dużym zapasem i b. mało było z wieńcami). Ja sam mam bo mnie nastraszyli tacy jak wy i nie powiem że żałuję, ale zabuliłem więcej, strasznie długo się męczyli robotnicy z wyciągnięciem takiej ilości betonu na piętro i oszalowaniem tego no i beton gorzej izoluje więc trzebabyło dodawać styropian. Wg. mnie zbędna zabawa jak w projekcie nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hijack 02.01.2004 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2004 Poproś architekta, aby przedstawił Ci wyliczenia sił działających na ścianę kolankową i wtedy poproś o opinię niezależnego eksperta. Co prawda kiedyś nie wylewano wieńców na ścianie kolankowej i te domy stoją do dzisiaj (to tak ku pokrzepieniu serc), ale myślę że warto to zrobić a koszt nie jest zbyt wielki (u mnie wyszło ok. 2m3 betonu, trochę pracy było ale bez przesady - sam dźwigałem wiadra, jak komuś się nie chce robić to mu podziękuj). Poza tym lepiej jest umocować murłaty na kotwach zatopionych w wieńcu (i stabilniej!), a drewno obliczone przez architekta w konstrukcji więźby zapewne powinno być wysuszone (ok. 1000 PLN za kubik); zaś najczęściej stosuje się drewno tańsze (niestety niesuszone, tylko z tzw. zimowego wyrębu, a przez to dużo cięższe i ... tańsze ok. 500 PLN za kubik).Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hijack 02.01.2004 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2004 P.S. Pomyślcie o podniesieniu ścianki kolankowej do 120 cm (jeśli to możliwe) ... po co obijać później sobie głowę w sypialni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts