Ralfi11 15.10.2009 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2009 Na moi piecu jest naklejka ,ze posiada on 5 lat gwarancji.Jak to jest ? Wiadomo , ze wszystko ma 2 lata gwarancji , taka naklejka to chyba zobowiązanie producenta , tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 15.10.2009 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2009 a weź zapytaj producenta, tak? nie może mieć mniej niż 2 lata, producent może Ci dać i na 20 lat... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
faceone 15.10.2009 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2009 nie może mieć mniej niż 2 lata Może. Ustawa o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej nie wskazuje minimalnego okresu gwarancji - zależy to od woli gwaranta. Nie wskazuje też, kto takim gwarantem może być - najczęściej jest nim producent zakupionego towaru ale nie zawsze. Roczny lub dwuletni to jest okres odpowiedzialności za niezgodność z umową a to jest coś innego niż gwarancja. Producent może dać gwarancję na ile chce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emild 16.10.2009 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2009 nie może mieć mniej niż 2 lata Może. Ustawa o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej nie wskazuje minimalnego okresu gwarancji - zależy to od woli gwaranta. Nie wskazuje też, kto takim gwarantem może być - najczęściej jest nim producent zakupionego towaru ale nie zawsze. Roczny lub dwuletni to jest okres odpowiedzialności za niezgodność z umową a to jest coś innego niż gwarancja. Producent może dać gwarancję na ile chce. ale KC wskazuje, że jeśli już daje gwarancje to musi wynosić minimum 1 rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 16.10.2009 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2009 Producent może dać gwarancję na ile chce. nawet tzw "dożywotnią" która skończy się po 1 roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 16.10.2009 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2009 Ty się lepiej dowiedz (jeśli ta gwarancja jest dla Ciebie istotna) na co jest ta gwarancja. Zębiec swego czasu (może nadal tak jest) dawał gwarancję 10lat na spoiny kotła. Ile warta jest taka gwarancja każdy mechanik potrafi określić (co nie umniejsza samym kotłom Zębca ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 16.10.2009 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2009 słuszna uwaga... niektóre auta mają 10 lat gwarancji.... na perforację nadwozia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panda 16.10.2009 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2009 niektóre auta mają 10 lat gwarancji.... na perforację nadwozia Tak jest. Ja jak ze swoim pojechałem po roku do serwisu bo 2 bąbelki wyskoczyły to się dowiedziałem że jest to zużycie eksploatacyjne i gwarancji nie podlega. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 19.10.2009 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2009 niektóre auta mają 10 lat gwarancji.... na perforację nadwozia Tak jest. Ja jak ze swoim pojechałem po roku do serwisu bo 2 bąbelki wyskoczyły to się dowiedziałem że jest to zużycie eksploatacyjne i gwarancji nie podlega. To jak Tyś go używał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panda 19.10.2009 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2009 To jak Tyś go używał? Noooo, jeździłem. A tam gdzieś podobno była gwiazdka i drobny druczek i kolejna gwiazdka i jeszcze drobniejszy druczek, że jak samochód jeździ to się eksploatacyjnie zużywa To samo było z amortyzatorami, z których dwa padły po niecałych 10 tysiącach przebiegu - zużycie eksploatacyjne, nie podlega Niemniej jednak miało to swoje dobre strony - szybko wyniosłem się z autoryzowanego serwisu (gdzie płaci się już za to że się weszło) do normalnego za normalne pieniądze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts