MichałRac 15.10.2009 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2009 Witam,przyszedł dziś do mnie "sąsiad z góry" (który wykonuje remont generalny swojego mieszkania) z pytaniem czy przy okazji może wymienić swoją rurę odpływową, która przebija strop i przy suficie łączy się z pionem taki wynalazek z lat sześciesiątych. Moja pytanie brzmi: "czy istnieje jakieś prawo które zmusza mnie do tego, żebym udostępnił mu swoją łazienkę do tej operacji?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buttopp 15.10.2009 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2009 Nie chcialbym miec takiego sasiada jakim jestes ty MichałRac Co zrobisz jak w Twoim pionie kanalizacja sie zepsuje i poprosisz sasiada zeby nie spuszczal sciekow Na jego miejscu co sekunde bym splukiwal wode z WC Zgodz sie lepiej bedzie wygladala nowa instalacja niz stara i bedziesz mial przyjaciela a nie wroga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MichałRac 16.10.2009 05:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2009 Kolego buttopp ostrożny byłbym w takim jak Ty sądowaniu. Zadałem konkretne pytanie i raczej nie oczekuje odpowiedzi w stylu rady, zgódz się czy nie zdódz się. Napisałeś: Na jego miejscu co sekunde bym splukiwal wode z WC czyli oko za oko, no a nie wiesz czy np. to nie jest mój odwet za coś co on zrobił w przeszłości. Nie dopuszczasz takiej sytuacji? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 16.10.2009 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2009 Moja pytanie brzmi: "czy istnieje jakieś prawo które zmusza mnie do tego, żebym udostępnił mu swoją łazienkę do tej operacji??Pewnie prawo nie istnieje ale stanę po stronie buttopp'a. Ewentualnie przejrzyj status swojej spółdzielni, co tam mówi się o instalacjach. Ale odmawiajac narażasz sie na: - złą opinię na klatce - możliwość zalania jak sąsiad będzie coś kombinował i źle pokombinuje no chyba że masz super hiper odpicowaną dopiero co łazienkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 16.10.2009 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2009 Jest takie prawo, a nazywa się logika i zdrowy rozsądek. W zasadzie, to literalnie jest tak, że to Twoje mieszkanie, i w zasadzie Twoja rura, ale ze „służebnością” odprowadzenia ścieków sąsiada. Obowiązki (wzajemne) wynikają z KC i jak ktoś się uprze, to udowodni, że musisz udostępnić. Ale logika stawia pytanie; w czyim istotnym interesie jest to aby ta Twoja rura, w Twoim mieszkaniu była szczelna ? Miej to na uwadze – zwłaszcza jak sąsiad jest „kumaty”, bo może się okazać, że to Ty będziesz jego „prosił”, aby wymienił Twoją rurę, a on na to, że to przecież nie jego mieszkanie zalewa, Twoja nieszczelna (np. pęknięta) rura. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin714 16.10.2009 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2009 Nie wydaje mi się że jest to przypadek szczególny. Te rury zapewne nie są rurami prywatnymi tylko stanowią część wspólną budynku i myślę, że masz obowiązek udostępnić mieszkanie aby był dostęp do takiej rury. a mam mieszkanie kilkuletnie i także mama rury w mieszkaniu z góry na dół i niedawno była potrzeba zrobienia wiekiej dziury w ścianie aby siędo nich dobrać bo kogoś gdzieś zalewało. I nie bardzo sobie wyobrażm, że mógłbym ekipy nie wpuścić. I żebyśnie myślał że nie wiem jak sytuacja wygląda u ciebie. am także stare mieszkanie z kiblem podłączonym od dołu czyli rura od mojego kibla łączy sięz pionem u sąsiada niżej a w mojej łazience jest rura od kibla z góry. Gdyby tylko chciałcośz tym robić to bardzo bym był zadowolony bo zapewne tę rurę dało by się jakoś po ścianach ułożyć a nie na skos. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts