Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mój dom pasywny (?) w praktyce- już go użytkuję

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

planowalem 20 cm podloga, 20 cm sciana, 30 cm dach

teraz zaczynam myslec o 25, 25, 40.... styropian tanieje panowie, u mnie juz eps70 za 75 zl/m3

Ja zbudowałem energooszczędny i mam w podłodze 28,na ścianie 20, w stropie 40 cm!

Radzę dodać jeszcze po 10 cm wszędzie póki styropian i wełna jest tania!

Zrób sobie obliczenia w OZC to zauważysz jak ciężko zejść do poziomu pasywnego, 3 lub 5-litrowiec to pikuś ,,,

j-j myślę że wielu skorzysta z "Dziennika", Ci co Ciebie znają i Ci co wpadną tu na Forum za kilka lat zapytać o jakąś pierdołę.

Tylko patrzeć ile dzięki Tobie domów pasywnych powstanie! :wink:

PS.Będę śledził i podpatrywał :p

W domu pasywnym nie przewiduje się centralnego ogrzewania:

Do zachowania w domu pasywnym komfortu cieplnego nie jest konieczne stosowanie w nim aktywnego systemu ogrzewania i klimatyzacji, dom ma biernie wychładzać się i ogrzewać sam w zależności od potrzeb. W takim domu nie stosuje się zatem standartowych systemów grzewczych opartych na spalaniu paliw ze źródeł nieodnawialnych, a ewentualne straty ciepła uzupełnia się tak zwanymi pasywnymi źródłami ciepła (mieszkańcy, działające w domu urządzenia elektryczne, energia słoneczna, ciepło odzyskane z wentylacji). Właściwą temperaturę zapewniającą mieszkańcom komfort cieplny zapewnia się poprzez jednorazowe, niskotemperaturowe podgrzanie powietrza wentylującego dom.

Gratuluję j-j wytrwałości i dziękuję za zrobione podsumowanie tego jak to było wszystko zrobione. Czytając wątek "dom pasywny, 3 lub 5 litrowy ... " to samo można wyczytać między wierszami ale trzeba było prześledzić kilkadziesiąt stron, co uczyniłem. Pomimo że mam dom ledwo mieszczący się w normach jeśli chodzi o zuzycie energii (taki już kupiłem i niewiele z tym można zrobić) to temat domów energooszczędnych jest dla mnie interesujący. Kto wie kiedy przyjdzie budowac nastepny dom a wtedy zdobyte doświadczenia przez takich ludzi jak ty można wykorzystać. A po drugie pewne rozwiązania mogę wykorzystać do poprawiania energochłonności obecnego domu. Z tego co widzę to jak na dom pasywny mało zastosowałeś przeszkleń od strony południowej ale być może to tylko złudzenie wynikające ze zdjęć. No i domek wymaga jeszcze wykończenia na zewnątrz żeby zrobił się piękniejszy. Ale jak wiadomo od wyglądu znacznie ważniejszy jest jego niski apetyt na ciepło i funkcjonalność wewnątrz a to już masz. Bardzo ciekawe będą dane na temat rzeczywistego zuzycia energii i mam madzieję że nam to przekażesz.

Gdzieś w jakimś numerze fokusa widziałem dom pasywny w wydaniu duńskim gdzie podejście do tematu było nieco inne niż jest to teraz w stosunku do domów pasywnych. Większość powierzchni to były powierzchnie szklane - dom wyglądał jak szklarnia a przeszklenia były również od strony północnej. Jak tylko znajde ten artykuł to sprubuję go zeskanować i zamieścić w tym temacie lub w temacie o domach pasywnych. Ciekawe jakie będzie wasze zdanie na temat koncepcji tego domu. Wydaje mi się że koncepcepcja jest jak najbardziej prawidłowa natomiast koszt wybudowania takiego domu w stosunku do pasywniaka wg obecnych technologii jest znacznie wyższy (duże powierzchnie szyb o niskiej przenikalności)