Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

w 2 stronę - mój projekt jest z założenia daleki od pasywniaka , pierwotnie miałem taki zamiar by wybudować <15kWh - stanęło na 18,9 kWh wg OZC , pewnie 2 okna na poddaszy bym zlikwidował i miałbym dom pasywny

dokładnie, to działa w obie strony, najważniejsze wykonanie i końcowy wynik a nie sam projekt. Nawet z najlepszego projektu może nic nie wyjść, a przy dobrym planowaniu działania i pilnowaniu poszczególnych etapów budowy można osiągnąć o wiele więcej niż pierwotny projekt "niepasywniaka" zakładał.
mpoplaw - czy Ty ciągle budujesz? od 2005 ? gdy założyłeś wątek "dom ciepły, pasywny albo 3 lub 5 litrowy" - bo taką masz stopkę ... budujesz, budujesz i skończyć nie możesz ???

PS do moderatora, ostatnie 2 strony wypadało by przenieść do wątku

Ogólnoforumowa pyskówka (na tematy związane z domem)

bo tutaj tylko śmiecą

od postu

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?146761-M%C3%B3j-dom-pasywny-(-)-w-praktyce-ju%C5%BC-go-u%C5%BCytkuj%C4%99&p=5119017&viewfull=1#post5119017

done

pozdrawiam, majki

Szybkie pytanie odnoście testu szczelności

czy jednostka przy 50 jest podana poprawnie tj 50Pa czy może to jest 50hPa ? 50Pa strasznie mało mi się widzi dodatkowo jak to jest faktycznie 50Pa to jest 1/2hPa

idąc dalej tym tropem to w czasie takiego testu na szczelność zaczyna spadać ciśnie atmosferyczne o 0,5hPa i zaczyna się równoważyć z tym niby 50Pa.

chyba że to jest ciśnienie wyprzedzające zawsze o 50Pa ciśnienie atmosferyczne?

Bo test testem wiadomo na czym polega tylko ta jednostka nie daje mi spokoju.

done

pozdrawiam, majki

A od kiedy to mpoplaw jest moderatorem na tym forum? A może ktoś sobie nie życzy tego przenoszenia????

Majki, trochę szybko podjąłeś tą decyzję, zbyt szybko.

A od kiedy to mpoplaw jest moderatorem na tym forum? A może ktoś sobie nie życzy tego przenoszenia????

Majki, trochę szybko podjąłeś tą decyzję, zbyt szybko.

Ja, jako administrator, podjąłem taką decyzję.

Wniosek był słuszny, nie tylko mpoplaw'a - dyskusja była nie na temat. Kolejne posty bez związku będę kasował.

pozdrawiam, majki

Szybkie pytanie odnoście testu szczelności

czy jednostka przy 50 jest podana poprawnie tj 50Pa czy może to jest 50hPa ? 50Pa strasznie mało mi się widzi

gdyby było 50 hPa mógłbyś stracić okna. Nie wiem czy takie 1,5x1,5m wytrzymałoby nacisk ponad 1 tony.:D

Frykow jakie regulatory napisalem wyżej :), one są też "elektry", żadnych problemów nie mam oprócz tego że chu..jo.wo odczytują procentowy czas dzialania ogrzewania w odniesieniu do 30 dni, 2- dniowe procenty są dokłądne ale te 30- dniowe do dupy.

Hello

Te regulatory nie umieją chyba liczyć. Jest jakaś rada na odczyty z nich? Przeraziłem się trochę, jak odczyt 30 dniowy pokazywał 3x więcej niż 2 dniowy.

Jarek

Za grudzień zeszło 220 kWh.

pzdr

Hey, a jaka temperature przy tym utrzymywales w domu ??

Jakby te kotwy w oknach byly takie zimne jak strasza (1 osobnik straszy) to Twoj wynik bylby cudem :)

Pozdrawiam

Za grudzień zeszło 220 kWh.

pzdr

No prosze, moj to przy Twoim wyglada jak "pradozerca" jakis :)

Ja mialem 500 kWh za grudzien tj. ponad dwukrotnie wiecej.

Powiele pytanie poprzednika, jakie temp. srednie udaje i sie utrzymywac?

Ja mam 20,5*C-22*C, a zonie ciagle zimno ...

Pzdr.

Eeee....tam, mojej zonie to powiedz!!!!!

Gdy w domu jest temp. najnizsza tj. 20,5*C to jest tragedia i larum.

Zaraz ogrzewanie sie zepsulo, cos pozmienialem ze nie dziala bo tak zimno itp. itd..... szlag czloweika moze trafic.

Przyznam jednak racje, ze zbyt wysoka temp. i brak "porzadnej" (czyt. skutecznej) wentylacji daje sie juz odczut u wiekszosci znajomych.

Gdzies juz napisalem, ale co tam...

W Sylwka bylem u znajomych a Oni maja tzw. smieciucha ale bez sterownika pokojowego i pogodowego, podlogowka w kuchni i hallu ma temp. wody w grzejnikach, brak prawidlowej wentylacji i jak sie domyslacie brak dla nas komortu. Zona sama stwierdizla ze straszny zaduch i gorac u nich jest, zle sie az czuje w takich warunkach, brak powietrza. Wrocilismy nastepnego dnia do siebie i roznica widoczna "golym" okiem (a raczej tylkiem).

No, ale ludzie nie wiedza ze moze byc lepiej, bardziej komfortowo, zdrowiej bo tak zawsze bylo u rodzicow, ich znajomych ...

Pzdr.