Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mój dom pasywny (?) w praktyce- już go użytkuję

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

w 2 stronę - mój projekt jest z założenia daleki od pasywniaka , pierwotnie miałem taki zamiar by wybudować <15kWh - stanęło na 18,9 kWh wg OZC , pewnie 2 okna na poddaszy bym zlikwidował i miałbym dom pasywny

dokładnie, to działa w obie strony, najważniejsze wykonanie i końcowy wynik a nie sam projekt. Nawet z najlepszego projektu może nic nie wyjść, a przy dobrym planowaniu działania i pilnowaniu poszczególnych etapów budowy można osiągnąć o wiele więcej niż pierwotny projekt "niepasywniaka" zakładał.

PS do moderatora, ostatnie 2 strony wypadało by przenieść do wątku

Ogólnoforumowa pyskówka (na tematy związane z domem)

bo tutaj tylko śmiecą

od postu

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?146761-M%C3%B3j-dom-pasywny-(-)-w-praktyce-ju%C5%BC-go-u%C5%BCytkuj%C4%99&p=5119017&viewfull=1#post5119017

done

pozdrawiam, majki

Szybkie pytanie odnoście testu szczelności

czy jednostka przy 50 jest podana poprawnie tj 50Pa czy może to jest 50hPa ? 50Pa strasznie mało mi się widzi dodatkowo jak to jest faktycznie 50Pa to jest 1/2hPa

idąc dalej tym tropem to w czasie takiego testu na szczelność zaczyna spadać ciśnie atmosferyczne o 0,5hPa i zaczyna się równoważyć z tym niby 50Pa.

chyba że to jest ciśnienie wyprzedzające zawsze o 50Pa ciśnienie atmosferyczne?

Bo test testem wiadomo na czym polega tylko ta jednostka nie daje mi spokoju.

A od kiedy to mpoplaw jest moderatorem na tym forum? A może ktoś sobie nie życzy tego przenoszenia????

Majki, trochę szybko podjąłeś tą decyzję, zbyt szybko.

Ja, jako administrator, podjąłem taką decyzję.

Wniosek był słuszny, nie tylko mpoplaw'a - dyskusja była nie na temat. Kolejne posty bez związku będę kasował.

pozdrawiam, majki

Frykow jakie regulatory napisalem wyżej :), one są też "elektry", żadnych problemów nie mam oprócz tego że chu..jo.wo odczytują procentowy czas dzialania ogrzewania w odniesieniu do 30 dni, 2- dniowe procenty są dokłądne ale te 30- dniowe do dupy.

Hello

Te regulatory nie umieją chyba liczyć. Jest jakaś rada na odczyty z nich? Przeraziłem się trochę, jak odczyt 30 dniowy pokazywał 3x więcej niż 2 dniowy.

Jarek

Eeee....tam, mojej zonie to powiedz!!!!!

Gdy w domu jest temp. najnizsza tj. 20,5*C to jest tragedia i larum.

Zaraz ogrzewanie sie zepsulo, cos pozmienialem ze nie dziala bo tak zimno itp. itd..... szlag czloweika moze trafic.

Przyznam jednak racje, ze zbyt wysoka temp. i brak "porzadnej" (czyt. skutecznej) wentylacji daje sie juz odczut u wiekszosci znajomych.

Gdzies juz napisalem, ale co tam...

W Sylwka bylem u znajomych a Oni maja tzw. smieciucha ale bez sterownika pokojowego i pogodowego, podlogowka w kuchni i hallu ma temp. wody w grzejnikach, brak prawidlowej wentylacji i jak sie domyslacie brak dla nas komortu. Zona sama stwierdizla ze straszny zaduch i gorac u nich jest, zle sie az czuje w takich warunkach, brak powietrza. Wrocilismy nastepnego dnia do siebie i roznica widoczna "golym" okiem (a raczej tylkiem).

No, ale ludzie nie wiedza ze moze byc lepiej, bardziej komfortowo, zdrowiej bo tak zawsze bylo u rodzicow, ich znajomych ...

Pzdr.