Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mój dom pasywny (?) w praktyce- już go użytkuję

Recommended Posts

Można się nabijać z TB , ale COP klimy powyżej 12 jest jak najbardziej do osiągnięcia , przy pracy sprężarki z najniższą częstotliwością ( ale i z najniższą mocą grzewczą) .Powiedzmy ze klima 7 kw ma wymienniki o pow 1m2 , ale przy niższej częstotliwości zasilania sprężarki , będzie klima miała moc grzewcza załóżmy 1 kw , w takim przypadku wymienniki będą mega przewymiarowane , stąd i cop mega duży , oczywiście tak wysoki Cop nie będzie osiągalny w niskich tem zewnętrznych

Nie wiem co znaczy "niskich" Przy - 23 (luty 2012) na zewnątrz z 280W utrzymywałem 22 st w sklepie, gdzie 1000W grzejnik nie dawał rady.

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Można się nabijać z TB , ale COP klimy powyżej 12 jest jak najbardziej do osiągnięcia , przy pracy sprężarki z najniższą częstotliwością ( ale i z najniższą mocą grzewczą) .Powiedzmy ze klima 7 kw ma wymienniki o pow 1m2 , ale przy niższej częstotliwości zasilania sprężarki , będzie klima miała moc grzewcza załóżmy 1 kw , w takim przypadku wymienniki będą mega przewymiarowane , stąd i cop mega duży , oczywiście tak wysoki Cop nie będzie osiągalny w niskich tem zewnętrznych

Mozna jakąs oficjalną dokumentację producentami z takimi parametrami

Nie wiem co znaczy "niskich" Przy - 23 (luty 2012) na zewnątrz z 280W utrzymywałem 22 st w sklepie, gdzie 1000W grzejnik nie dawał rady.

Ja wiem że ta klima grzeje przy -23 , ale tutaj jakiegoś rewelacyjnego cop - u bym się nie spodziewał. TO że grzejnik z cop-em 1 1000 W nie dawał rady niczego tutaj nie mówi , może grzejnik 1100 W już dawałby radę , może klima wtedy dawała 1100 w , ale pobierał np 800 w

Ja wiem że ta klima grzeje przy -23 , ale tutaj jakiegoś rewelacyjnego cop - u bym się nie spodziewał. TO że grzejnik z cop-em 1 1000 W nie dawał rady niczego tutaj nie mówi , może grzejnik 1100 W już dawałby radę , może klima wtedy dawała 1100 w , ale pobierał np 800 w
Ja się niczego nie spodziewałem, tylko za obserwowałem

Grzejnik jest on/off , natomiast dane firmy Hewalex nie są zbyt obiektywne, skoro w ogóle wspominają o pompach z gruntowym DZ. Zresztą pompy oddające ciepło buforowi, praktycznie nie pracują na wydatku mniejszym niż 50%.

Przypomnę, że w sierpniu porównywałem te same klimatyzacja na dwóch sąsiadujących sklepach w identycznych warunkach. Jedna była wyłączana wieczorem i na weekendy i włączana, gdy się robiło za ciepło a druga chodziła non stop i przy ciągłej pracy zużycie było prawie 3x mniejsze.

asolt czy dom 100m2 ocieplony 10 cm styro może ,,zużywać " na cele ogrzewania 1 kw w ciągu doby?

Mozna sprecyzować?, to ma byc 1 kWh?, jezeli tak to przy COP = 15 (wg TB) moze, ale przy odpowiedniej temp. zewnętrznej. Co prawda 10 cm styropianu na sciane to bardzo mało. Ogolnie trzeba bu podac dokładniejsze dane, bo takie pytanie przypomina mi precyzję TB.

J

Przypomnę, że w sierpniu porównywałem te same klimatyzacja na dwóch sąsiadujących sklepach w identycznych warunkach. Jedna była wyłączana wieczorem i na weekendy i włączana, gdy się robiło za ciepło a druga chodziła non stop i przy ciągłej pracy zużycie było prawie 3x mniejsze.

"Metoda dwóch baraków" do pomiaru COP jest tyle warta co i inne Pana opowiesci.

Kapitalny wpływ ma temperatura górnego źródła przy R410a a nie dolnego. Dlatego nigdy nie należy łączyć grzania domy z grzaniem wody.

Kapitalny wpływ ma praca na <50 % a nie ON/OFF i na 100% .

Może Pan wpaść na Bartycką pokażę Panu pobór mocy przy 100% 50% i 30% dla silników AC i DC o identycznej mocy i wydatku.

100% - AC 270W DC 180W

50% - AC 190W DC 40W

30% - AC 155W DC 16W

Pan przeanalizuje diagram p-h dla R410a . Jakie jest ciśnienie parowania przy temp. powietrza zewnętrznego -23oC i przy + 20oC .Potem Pan powie ile energii należy włożyć by w jednym i drugim przypadku uzyskać na skraplaczu powiedzmy 35oC.

Zaczyna się Szanowny Pan ocierać o Nobla.:D

Pan przeanalizuje diagram p-h dla R410a . Jakie jest ciśnienie parowania przy temp. powietrza zewnętrznego -23oC i przy + 20oC .Potem Pan powie ile energii należy włożyć by w jednym i drugim przypadku uzyskać na skraplaczu powiedzmy 35oC.

Zaczyna się Szanowny Pan ocierać o Nobla.:D

A nie uważa Pan, że można włączyć i pomierzyć ? Są tacy co uznają OZC z naukę? A to zwykłe oszustwo marketingowe, ( w domach w których zmarginalizowano straty na wentylacji i instalacji, zużycie nigdy nie przekroczyło 30kWh/m2. Pan zobaczy na symulacje strat do gruntu pokazywane przez "Czołgistę" - jak ktoś zna podstawy fizyki to widzi, że ten program napisał, zupełny bęcwał z fizyki.

Warto znać fizykę. Jeżeli utrzymanie komfortowej temperatury w domu 150 m2 + 200 l cwu dziennie kosztuje więcej jak 2000 zł to instalacje robił ktoś kto fizyki nie rozumie.

@TB

Ciala "geste" szybciej odbierają cieplo niż powietrze stad roznice w odbiorze z gruntu i z powietrza. proszę przeprowadzić prosty test z tel. komórkowym - nich go Pan nagrzeje "ciezka" praca i dotknie reka a zobaczy Pan, ze szybciej ulegnie shclodzeniu do temp. panskiego ciala niż pozostawiony na powietrzu żeby ostygl.

Nie bardzo rozumiem dlaczego niektórzy porownuja GWC do klimatyzacji. Przeciez klima "obraca" ciagle tym samym powietrzem a GWC pobiera powietrze z zewnątrz

Ogrzewanie domu to tez nie jeden klimatyzator w salonie ale kilka w całym domu wiec jak można porownywac zużycie jedngo klimatyzatora z ogrzewaniem domu podlogowka?

Zeby ogrzać caly dom klimatyzatorem umieszczonym w jednym miejscu np. w salonie (bo o takich była mowa) to trzeba by sporo czasu poczekać -zycze powodzenia w łazience etc. :)

GWC jest pasywne a wentylatory sluza do wentylowania domu wiec chyba oplacalnosc jest niepodwazalna, prawda? Wykozystujemy już cos co i tak działa wiec...

Już gdzies wstawiałem wyniki pomiarow z mojej centrali wentylacyjnej i zdaje się, ze dla temp. zewn. -25*C GWc "dawalo" pow. o temp. ok. 0*C

Zgadzam się, ze dla ogrzania domu o pow. do 150 m2 i rozbioru cwu na poziomie 200 l /dziennie nie powinno kosztowac w naszych warunkach więcej niż 2 000 PLN

Roznica może być w kwocie inwestycji żeby to osiagnac

BTW. Przy temp. zewn. -25*C PCi glikolowa działa bez większego problemu na cele co i cwu (dla temp. wewn. +20*)

Pzdr.

Nie bardzo rozumiem dlaczego niektórzy porownuja GWC do klimatyzacji.
Też nie rozumiem

Przeciez klima "obraca" ciagle tym samym powietrzem a GWC pobiera powietrze z zewnątrz
Dokładnie tak. Zaletą ogrzewania i chłodzenia jest to, że nie pobiera powietrza z zewnątrz. Utrzymanie temperatury wymaga zmiany strumienia, a nawet jego braku, wentylacja to stały strumień, niezależny od temperatury.

Ogrzewanie domu to tez nie jeden klimatyzator w salonie ale kilka w całym domu wiec jak można porownywac zużycie jedngo klimatyzatora z ogrzewaniem domu podlogowka?
Na ogół robi się kanałówkę kanałówka 10.jpg W przypadku hydrauliki, to podłoga ogrzewana podczerwienią sufi.jpg Efektywniej i taniej grzeje, a letem świetnie chłodzi.

Zeby ogrzać caly dom klimatyzatorem umieszczonym w jednym miejscu np. w salonie (bo o takich była mowa) to trzeba by sporo czasu poczekać -zycze powodzenia w łazience etc
. Klimatyzacja jest do chłodzenia, nie wyobrażam sobie, by ktoś chciał ogrzewać się klimatyzacją. Musiałaby być przewymiarowana. W ogóle centralny system ogrzewania to jeden z głupszych pomysłów ludzkości.

GWC jest pasywne a wentylatory sluza do wentylowania domu wiec chyba oplacalnosc jest niepodwazalna, prawda? Wykozystujemy już cos co i tak działa wiec...
GWC nie jest do chłodzenia ani grzania, cieszę się, że po 20 (prawie ) latach doświadczeń z gwc technologia pozwoliła z niego zrezygnować. Jest taniej i większy komfort.

Już gdzies wstawiałem wyniki pomiarow z mojej centrali wentylacyjnej i zdaje się, ze dla temp. zewn. -25*C GWc "dawalo" pow. o temp. ok. 0*C

Zgadzam się, ze dla ogrzania domu o pow. do 150 m2 i rozbioru cwu na poziomie 200 l /dziennie nie powinno kosztowac w naszych warunkach więcej niż 2 000 PLN

Roznica może być w kwocie inwestycji żeby to osiagnac

EUREKA.

Panowie, już wiem dokąd zmierzają teorie szanownego Pana Tomasza. Wiadomo wszem i wobec, ze trzeba ograniczać koszty ogrzewania, można zrobić to różnymi sposobami. Najnowszy sposób jaki pan Tomasz jeszcze tu nie zaprezentował (choć zrobił to na innym forum) jest:

Inwertrer chłodzący i grzejący cały rok w wersji autonomicznej

http://static.urzadzone.pl/gallery/1786/0_bcea0baa2abf87b6565d1f0ba03426f1972ccdc8.jpg

Jest tańszy od Pana ogniw i daje więcej kWh oraz komfortu.

Szanowny wieszcz, miszcz zapewnia:

Bez problemów sobie radzą.

Największy dobowy pobór pompy ciepła to 2,6kWh

Wiadomo, że jak miszcz zapewnia to jest mistrzostwo świata. A więc dwie bateryjki o mocy jakieś 500Wp razem wystarczą w konfiguracji wyspowej aby ogrzać zimą, chłodzić latem. I to nawet budynku starego z lat 50 tych ubiegłego wieku, wszak ten przecież nie pobiera więcej jak 30kWh/m2/rok.

Ale przecież wiadomo, że za 4 lata będzie standard zero energetyczny i już wtedy nie trzeba będzie stosować tych bateryjek do napędu tego klimatyzatora. Bo wystarczy on sam w sobie

UWIRZYCIE?

. Klimatyzacja jest do chłodzenia, nie wyobrażam sobie, by ktoś chciał ogrzewać się klimatyzacją. Musiałaby być przewymiarowana. W ogóle centralny system ogrzewania to jeden z głupszych pomysłów ludzkości.

Za wyjątkiem centralnego systemu ogrzewania pompą p-p który to system raczy montowac Pan Tomasz. Dlaczego Pan Tomasz tak zle mowi o swoich pomysłach nie wiadomo, moze to rodzaj takiego swoistego masochizmu.

A Pan komentuje choć się na tym nie zna. Warto znać fizykę, wiedziałby Pan wtedy, na czym polega oszukiwanie w OZC.

Szkoda Panie Andrzeju, że jest Pan tak ... (niezbyt ostry) człowiekiem. Próbowałem Pana czegoś nauczyć, ale widać się nie da.

systemu ogrzewania pompą p-p
Pompa ciepła powietrze powietrze, to klimatyzacja, nie system ogrzewania. Kiedyś stosowaliśmy gwc, ale ma ono swoje wady. Technologia poszła na tyle do przodu, że taniej od gwc, jest założyć pompę ciepłą. Pracując na <50% pobiera ona mniej kWh niż centrala wentylacyjna na 100% ( zalety silników DC) i daje większy komfort. Edytowane przez Tomasz Brzęczkowski