Tomasz Brzęczkowski 19.08.2015 05:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2015 Prawidłowo wykonana instalacja zużywa na ogrzewanie do 30kWh/m2 (w domach z cegły) , w domach dobrze izolowanych znacznie mniej (10-15kWh/m2 ) wszystko co więcej to błędy instalacyjne . Prysznic ustawiony na 3-4 litry na minutę - 5 minut rano 2 minuty wieczorem i mycie rąk to 1kWh - w domu jesteśmy 330 dni Jeżeli w domu 100m2 jest 4 osoby - to na dlaczego mają zużyć ponad 2500 kWh przy dobrze zrobionej instalacji? Przypomnę podstawowe błędy w instalacji ogrzewania, generujące większe zużycie niż potrzeba:1) Instalowanie ogrzewania w “durszlakach” dziury w ścianie i dachu czyli tzw. wentylacja grawitacyjna.2) umieszczanie grzejników konwekcyjnych pod oknami – grzeją one ścianę szczytową i szybę. Zdarza się też zasłona czy firanka. 3) instalacja ogrzewania podłogowego na izolacji mniejszej niż w dachu. 4) Przewymiarowanie mocy ogrzewania w przypadku ogrzewania pośredniego (z buforem i rurkami)5) Instalowanie grzejników drabinkowych i konwekcyjnych w łazience gdzie jest wentylacja z dołu do góry. 6) montaż termostatów w górnej części grzejnika konwekcyjnego7) łączenie "w jednym" ogrzewanie domu i cwu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 19.08.2015 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2015 tak, niejaki liwko-palacz co to ma komin i po cichaczu podpala (smrodzi sąsiadom) by swoją pompke odciążyć i rachunkami się pochwalić, wpierdziela się z butami(słome widać na kilometr) w nieswoje tematy. Forum przez takich gadów (fachofców teoretyków) schodzi na manowce. Sory J-J ale NIE DLA LIWKO NA TYM FORUM Jest to mirku z audi twój pierwszy post w tym temacie. Interesuje cię budowa domów energooszczędnych (po wybudowaniu osobnego domu dla kopciucha nie sadzę), czy po prostu łazisz za mną? Jeżeli to drugie to muszę cię zmartwić, gustuje w dziewczynach i twoje zaloty mnie nie interesują. TB j-j się przyznał, że często kąpią się na mieście (nie pamiętam czy to basen, czy jakaś praca). Najpierw się chwalił zużyciem, a później wyszło szydło z worka. Bardzo żałuję, że tego nie archiwizowałem, ale zapytajcie maluxa czy tak nie było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 19.08.2015 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2015 (edytowane) Prawidłowo wykonana instalacja zużywa na ogrzewanie do 30kWh/m2 (w domach z cegły) , w domach dobrze izolowanych znacznie mniej (10-15kWh/m2 ) wszystko co więcej to błędy instalacyjne . Prysznic ustawiony na 3-4 litry na minutę - 5 minut rano 2 minuty wieczorem i mycie rąk to 1kWh - w domu jesteśmy 330 dni Jeżeli w domu 100m2 jest 4 osoby - to na dlaczego mają zużyć ponad 2500 kWh przy dobrze zrobionej instalacji? Przypomnę podstawowe błędy w instalacji ogrzewania, generujące większe zużycie niż potrzeba: 1) Instalowanie ogrzewania w “durszlakach” dziury w ścianie i dachu czyli tzw. wentylacja grawitacyjna. 2) umieszczanie grzejników konwekcyjnych pod oknami – grzeją one ścianę szczytową i szybę. Zdarza się też zasłona czy firanka. 3) instalacja ogrzewania podłogowego na izolacji mniejszej niż w dachu. 4) Przewymiarowanie mocy ogrzewania w przypadku ogrzewania pośredniego (z buforem i rurkami) 5) Instalowanie grzejników drabinkowych i konwekcyjnych w łazience gdzie jest wentylacja z dołu do góry. 6) montaż termostatów w górnej części grzejnika konwekcyjnego 7) łączenie "w jednym" ogrzewanie domu i cwu. Nie zapomniał Pan o jeszcze jednym błedzie?, lista jak widac dynamicznie sie zmienia, w zaleznosci od biezacych przemyslen. Dlaczego taki długi prysznic wieczorem, 2 minuty to szczyt rozpusty, a te 3-4 litry to tez troche za duzo. Panie Tomaszu mycie sie to nie konkurs 1 kropelki. Edytowane 19 Sierpnia 2015 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 19.08.2015 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2015 2 minuty na kąpiel To może jeszcze poczytamy pod prysznicem... - może być znaczek pocztowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 19.08.2015 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2015 dorzucę swoje 3 grosze jeżdżąc autem w upały AC ustawiam nie więcej niż 10*C mnij niż na zewnątrz , czyli jeśli na zewnątrz jest 36 to w aucie 26 itd , większa różnica daj poczucie zimna i może przekładać się na zdrowie / przeziębienia / zakatarzenia itp po kilku sezonach dom można powiedzieć że jest wysuszony na wiór, wentylacja chodzi na 75% (550-ka) GGWC powoduje ze z anemostatów leci chłodzik a w domu i tak 26-28*C gdy w południe do słońca na dom działa temperatura - strzelam 50?60? stopni ?(w cieniu 36-38 było kilka dni ) rolety niemal cały dzień pozasuwane, 4-8 osób w domu, bo wakacje, bo dzieci biegają drzwi się nie zamykają od 3 dni spimy przy pootwieranych oknach na przstrzał w domu bo w nocy nascie stopni i to ewidntnie pomaga , znacznie bardziej niż włącznie WM na maxa na całą noc buduję 2 dom , na sprzedaż - dziś juz wiem - pokoje / sypialnie MUSZĄ MIEC otwierane okna! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 19.08.2015 17:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2015 dorzucę swoje 3 grosze jeżdżąc autem w upały AC ustawiam nie więcej niż 10*C mnij niż na zewnątrz , czyli jeśli na zewnątrz jest 36 to w aucie 26 itd , większa różnica daj poczucie zimna i może przekładać się na zdrowie / przeziębienia / zakatarzenia itp po kilku sezonach dom można powiedzieć że jest wysuszony na wiór, wentylacja chodzi na 75% (550-ka) GGWC powoduje ze z anemostatów leci chłodzik a w domu i tak 26-28*C gdy w południe do słońca na dom działa temperatura - strzelam 50?60? stopni ?(w cieniu 36-38 było kilka dni ) rolety niemal cały dzień pozasuwane, 4-8 osób w domu, bo wakacje, bo dzieci biegają drzwi się nie zamykają od 3 dni spimy przy pootwieranych oknach na przstrzał w domu bo w nocy nascie stopni i to ewidntnie pomaga , znacznie bardziej niż włącznie WM na maxa na całą noc buduję 2 dom , na sprzedaż - dziś juz wiem - pokoje / sypialnie MUSZĄ MIEC otwierane okna! Niestety, ja w nocy nie mogę dawać na maksa nocnego chłodzenia bo moja żona jest zbyt wrażliwa na takie wianie podczas snu więc zawsze o 22.00 zmniejszam na 40% z tego. Co do otwieralnych okien to mam jeden fix (celowy zabieg aby dzieciaki nie krążyły przez dwa to okno i drugie tarasowe) i jakoś tak nie chce się biegać dookoła aby je myć więc muszą być otwierane . pzdr j-j Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 19.08.2015 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2015 dorzucę swoje 3 grosze jeżdżąc autem w upały AC ustawiam nie więcej niż 10*C mnij niż na zewnątrz , czyli jeśli na zewnątrz jest 36 to w aucie 26 itd , większa różnica daj poczucie zimna i może przekładać się na zdrowie / przeziębienia / zakatarzenia itp po kilku sezonach dom można powiedzieć że jest wysuszony na wiór, wentylacja chodzi na 75% (550-ka) GGWC powoduje ze z anemostatów leci chłodzik a w domu i tak 26-28*C gdy w południe do słońca na dom działa temperatura - strzelam 50?60? stopni ?(w cieniu 36-38 było kilka dni ) rolety niemal cały dzień pozasuwane, 4-8 osób w domu, bo wakacje, bo dzieci biegają drzwi się nie zamykają od 3 dni spimy przy pootwieranych oknach na przstrzał w domu bo w nocy nascie stopni i to ewidntnie pomaga , znacznie bardziej niż włącznie WM na maxa na całą noc buduję 2 dom , na sprzedaż - dziś juz wiem - pokoje / sypialnie MUSZĄ MIEC otwierane okna! u mnie cały sezon okna pozamykane, wentylacja działa wedle sterownika, w chałupie cały czas w przedziale 25-26* ... żadnych rolet a tylko żagle przeciwsłoneczne od wschodu ... obecnie z GWC leci 17,8*... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 19.08.2015 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2015 buduję 2 dom , na sprzedaż - dziś juz wiem - pokoje / sypialnie MUSZĄ MIEC otwierane okna! Teraz mi mówisz ?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 20.08.2015 05:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2015 Teraz mi mówisz ?! Ale Ty nie na sprzedaż budujesz, więc nie nie muszą. Spokojnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 20.08.2015 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2015 Ale Ty nie na sprzedaż budujesz, więc nie nie muszą. Spokojnie. Wiem, żartowałem Ja już dawno przekonałem się do montażu samych pakietów szybowych i nikt mnie już nie przekona do montażu "normalnych" okien. Chyba, że sam zmienie zdanie w trakcie użytkowania takiego domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mwie 20.08.2015 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2015 To ja jeszcze wtrącę kwestię, która u nas moim zdaniem jest kluczowa: żaluzje fasadowe. Bez nich pewnie byśmy się gotowali- a tak, nie odczuwamy nagrzewania przez okna. U nas najbardziej podwyższa temperaturę wewnątrz budynku kontakt z powietrzem zewnętrznym, otwieranie drzwi tarasowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 20.08.2015 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2015 U mnie okapy i uchylone okna. Nigdy nie było więcej niż 26 stC, a nie ma żadnych firanek i zasłon. Mówię przy tym o temperaturze w kuchni od zachodniej strony, kiedy przypieka popołudniowe słońce. Na szczęście stanie garaż i problem się skończy, a tymczasem żaluzja drewniana i klimatyzacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 08.09.2015 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2015 haha rekord świata .. dosyć tych twoich bredni ... ... ... nic już nie odpiszę - dość. "Pany", dajcie na luz. Pamietam j-j jak po wprowadzeniue napisales, ze brak ogrzewania (promieniowania choćby) ze był odbierany przez Was. Budowalismy i wprowadzaliśmy się w tym samym czasie (prawie) a ja musialem grzać żeby wysuszyć dom. Teraz po kilku latach mogę stwierdzić, ze 20-21* bez wlaczonego ogrzewania zima jest dla mojej zony tez zimno ja nie mam z tym problemu bo to temp. jak dla mnie OK. Gdy ogrzewanie się wlaczylo a temperatura jeszcze nie zdazyla się zbytnio podnieść to i tak zrobilo jej się już cieplej Kobiety jakies inne sa chyba albo co ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 08.09.2015 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2015 "Pany", dajcie na luz. Pamietam j-j jak po wprowadzeniue napisales, ze brak ogrzewania (promieniowania choćby) ze był odbierany przez Was. Budowalismy i wprowadzaliśmy się w tym samym czasie (prawie) a ja musialem grzać żeby wysuszyć dom. Teraz po kilku latach mogę stwierdzić, ze 20-21* bez wlaczonego ogrzewania zima jest dla mojej zony tez zimno ja nie mam z tym problemu bo to temp. jak dla mnie OK. Gdy ogrzewanie się wlaczylo a temperatura jeszcze nie zdazyla się zbytnio podnieść to i tak zrobilo jej się już cieplej Kobiety jakies inne sa chyba albo co ... Mam bardzo podobne spostrzezenia - chocby najmniejszej mocy urzadzenie ale dajace promieniowanie czy cieply nawiew daje ciagle uczucie komfortu - ogrzewanie okresowe dla mniejszych czy wiekszej grupy ludzi zawsze daje okresy obnizonego komfortu. I nijak ma sie do temperatury w danym momencie - moze byc i 22.5, ale zimna podloga czy brak zrodla ciepla daje niektorym dyskomfort. Moze byc 19, ale cieply nadmuch powoduje, ze kazdy uznaje warunki za komfortowe:) Mam troche danych do porownan: 2 lata temu w dni kiedy szlo 5 m3 gaz u (50 kWh !!! ) byly okresy w ciagu dnia, kiedy bylo niekomfortowo (histereza), nie mowiac juz o tym, co byloby przy grzaniu tylko w drugiej taryfie pradem. W takie same dni chodzaca klima zuzywajaca 5-8kWh/dobe daje znakomity komfort caly czas (temp w domun nawet wyzsza niz przy podlogowce z gazu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 09.09.2015 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2015 Mam troche danych do porownan: 2 lata temu w dni kiedy szlo 5 m3 gaz u (50 kWh !!! ) byly okresy w ciagu dnia, kiedy bylo niekomfortowo (histereza), nie mowiac juz o tym, co byloby przy grzaniu tylko w drugiej taryfie pradem. W takie same dni chodzaca klima zuzywajaca 5-8kWh/dobe daje znakomity komfort caly czas (temp w domun nawet wyzsza niz przy podlogowce z gazu). Sprawność dobrze zrobionego systemu gazowego dochodzi do 60%. Więcej to oszustwo, czyli marketing. Tak jak nazywanie kotłów z zamkniętą komorą spalania kondensacyjnymi. Co z tego, że kondensacja jest, skoro jest niewielka i już poza wymiennikiem. Jedyne kotły kondensacyjne to kotły pulsacyjne, tam kondensacja jest w zasobniku tak jak cała obudowa kotła. Ps. Przy silnikach DC ważne jest, by pracowały cały sezon, nie włączać klimy gdy już jest zimno, gdy wystudzone mury. Klima bierze nieproporcjonalnie więcej prądu, gdy musi pracować na 100% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 09.09.2015 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2015 Mam bardzo podobne spostrzezenia - chocby najmniejszej mocy urzadzenie ale dajace promieniowanie czy cieply nawiew daje ciagle uczucie komfortu - ogrzewanie okresowe dla mniejszych czy wiekszej grupy ludzi zawsze daje okresy obnizonego komfortu. I nijak ma sie do temperatury w danym momencie - moze byc i 22.5, ale zimna podloga czy brak zrodla ciepla daje niektorym dyskomfort. Moze byc 19, ale cieply nadmuch powoduje, ze kazdy uznaje warunki za komfortowe:) Mam troche danych do porownan: 2 lata temu w dni kiedy szlo 5 m3 gaz u (50 kWh !!! ) byly okresy w ciagu dnia, kiedy bylo niekomfortowo (histereza), nie mowiac juz o tym, co byloby przy grzaniu tylko w drugiej taryfie pradem. W takie same dni chodzaca klima zuzywajaca 5-8kWh/dobe daje znakomity komfort caly czas (temp w domun nawet wyzsza niz przy podlogowce z gazu).Ale klima grzejąc nie chodzi cały czas. Tu jest problem z ogrzewaniem powietrzem, bo jak znika nadmuch ciepłego to odczuwamy nagle zimno. Nie ma chyba takiego systemu, który dmuchałby ciepłym bez przerw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 09.09.2015 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2015 Ale klima grzejąc nie chodzi cały czas. Tu jest problem z ogrzewaniem powietrzem, bo jak znika nadmuch ciepłego to odczuwamy nagle zimno. Nie ma chyba takiego systemu, który dmuchałby ciepłym bez przerw. A ile sztuk klimy grzejacej w domu przetestowales? Wystarczy ustawic wentylator na min i temp i 1 stopien wiecej niz chcesz wtedy chodzi praktycznie caly czas, bo moc ma ograniczona a zadanej temp moze nie osiagnac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 09.09.2015 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2015 A ile sztuk klimy grzejacej w domu przetestowales? Wystarczy ustawic wentylator na min i temp i 1 stopien wiecej niz chcesz wtedy chodzi praktycznie caly czas, bo moc ma ograniczona a zadanej temp moze nie osiagnac. Nie ważne co jest w praktyce, ważne co w internecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 09.09.2015 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2015 A ile sztuk klimy grzejacej w domu przetestowales? Wystarczy ustawic wentylator na min i temp i 1 stopien wiecej niz chcesz wtedy chodzi praktycznie caly czas, bo moc ma ograniczona a zadanej temp moze nie osiagnac.Z jedną miałem do czynienia. Głupiała jak wyszło słońce albo otworzyło się okno. Nie było możliwości ustawienia wentylatora. Ustawiało się tylko temperaturę. Nie było miłe jak się wyłączała, bo momentalnie odczuwało się chłód. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 09.09.2015 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2015 Nie ważne co jest w praktyce, ważne co w internecie.O, misiu! Dla jednych w Internecie dla ciebie w maglu. Pani Frania wszystko wie i od niej masz te wszystkie swoje "mądrości". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts