miloszenko 09.09.2015 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2015 Z jedną miałem do czynienia. Głupiała jak wyszło słońce albo otworzyło się okno. Nie było możliwości ustawienia wentylatora. Ustawiało się tylko temperaturę. Nie było miłe jak się wyłączała, bo momentalnie odczuwało się chłód. Moja nie jest jakas specjalnie z wysokiej polki pod katem mozliwych opcji w menu, mozna poszukac na pewno sa lepsze. Ja bym obecnie w nizszych cenach zalecam Samsunga, jako ze ma wbudowane WiFi, tam jest online wiecej opcji niz u mnie z pilota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 09.09.2015 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2015 Spotkałem tak tępych instalatorów, co montowali klimatyzację bez WM z rekuperatorem. Przy chłodnym powietrzu nie istnieje wentylacja naturalna, a otwarcie okna powoduje maksymalną pracę klimatyzatora, dmucha lodowane, oknem gorące. Kolejna kwestia, piszemy o klimatyzacji inwertorowej na silnikach DC , te urządzenia mają nieproporcjonalnie większą efektywność, gdy pracują na 10-50% dokładnie odwrotnie niż AC, które największą efektywność miały przy 100% obciążenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 09.09.2015 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2015 Spotkałem tak tępych instalatorów, co montowali klimatyzację bez WM z rekuperatorem. Przy chłodnym powietrzu nie istnieje wentylacja naturalna, a otwarcie okna powoduje maksymalną pracę klimatyzatora, dmucha lodowane, oknem gorące. Kolejna kwestia, piszemy o klimatyzacji inwertorowej na silnikach DC , te urządzenia mają nieproporcjonalnie większą efektywność, gdy pracują na 10-50% dokładnie odwrotnie niż AC, które największą efektywność miały przy 100% obciążenia. No moja jest inwerterowa i faktycznie ma prawo pracowac bardziej przyjaznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 09.09.2015 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2015 Moja nie jest jakas specjalnie z wysokiej polki pod katem mozliwych opcji w menu, mozna poszukac na pewno sa lepsze. Ja bym obecnie w nizszych cenach zalecam Samsunga, jako ze ma wbudowane WiFi, tam jest online wiecej opcji niz u mnie z pilota A co z tym odczuwaniem chłodu w przerwach pracy PC. Nie odczuwasz tego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 09.09.2015 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2015 A co z tym odczuwaniem chłodu w przerwach pracy PC. Nie odczuwasz tego? Hmmm, szczerze to nie zauwazylem takiego problemu. Podloga, sciany zdaza przyjac w ciagu dnia konkretna temperature i brak nawiewiu (na kilkanascie minut) nie daje zadnego dyskomfortu. Co innego latem, wylaczysz klime na 15 minut i brak w ogole wyczuwalnego ruchu powietrza jest odbierany jako "dusznosc" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 10.09.2015 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2015 Hmmm, szczerze to nie zauwazylem takiego problemu. Podloga, sciany zdaza przyjac w ciagu dnia konkretna temperature i brak nawiewiu (na kilkanascie minut) nie daje zadnego dyskomfortu. Co innego latem, wylaczysz klime na 15 minut i brak w ogole wyczuwalnego ruchu powietrza jest odbierany jako "dusznosc" Czemu to dla mnie ważne. Mam doświadczenie z domem o ogrzewaniu powietrzem takie jak opisałem. Fatalne to było, ale jednocześnie trudno nie zauważać faktu, że dla domu energooszczędnego ogrzewanie powietrzem przy użyciu PC jest optymalne. Stosunkowo tanie inwestycyjnie, tanie w eksploatacji, jest w lecie chłodzenie. Pod warunkiem, że będzie komfortowe. Zjawisko jakie opisywałem jednak do komfortowych zaliczyć nijak nie można. Może decydującym był fakt, że dom praktycznie nie miał akumulacji? Może warstwa izolacji była zbyt mała? Fajnie, że piszesz o swoich doświadczeniach, bo takich tu brakuje. Może nie jest z klimą tak źle, choć ta "duszność"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_ccc 10.09.2015 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2015 Kolejna kwestia, piszemy o klimatyzacji inwertorowej na silnikach DC , . Co to za wynalazek??? Silnik DC inaczej prądu stałego nie potrzebuje INWERTERA ( czasem zwanego INWERTOREM), bo inwerter zamienia prąd stały na zmienny, to inna nazwa falownika. Reasumując zasilanie prądem zmiennym silnika prądu stałego to jakaś nowa religia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 10.09.2015 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2015 Czemu to dla mnie ważne. Mam doświadczenie z domem o ogrzewaniu powietrzem takie jak opisałem. Fatalne to było, ale jednocześnie trudno nie zauważać faktu, że dla domu energooszczędnego ogrzewanie powietrzem przy użyciu PC jest optymalne. Stosunkowo tanie inwestycyjnie, tanie w eksploatacji, jest w lecie chłodzenie. Pod warunkiem, że będzie komfortowe. Zjawisko jakie opisywałem jednak do komfortowych zaliczyć nijak nie można. Może decydującym był fakt, że dom praktycznie nie miał akumulacji? Może warstwa izolacji była zbyt mała? Fajnie, że piszesz o swoich doświadczeniach, bo takich tu brakuje. Może nie jest z klimą tak źle, choć ta "duszność"... Ta "dusznosc" to nic innego jak brak wyczuwalnego rucu powietrza. Dla kazdego, kto mieszkal w loku albo starym domu to byl naturalny sposob wietrzenia - pootwierane okna i staly, wyczuwalny ruch powietrza. Mi czy zonie duszno nie jest, ale jak tescie nie czuja "wiaterku" to marudza, a mieszkaja w bloku z plyty Trzeba przyjac do wiadomosci, ze w nowym domu takie zjawisko jak przeciag praktycznie nie wystepuje. Dla mnie to nie jest problem. A jesli ktos by chcial ogrzewac klima kanalowa, to nadmuch 500-800m3 rozlozony na 7-10 anemostatow nie powinien byc praktycznie wyczuwalny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 10.09.2015 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2015 Co to za wynalazek??? Silnik DC inaczej prądu stałego nie potrzebuje INWERTERA ( czasem zwanego INWERTOREM), bo inwerter zamienia prąd stały na zmienny, to inna nazwa falownika. Reasumując zasilanie prądem zmiennym silnika prądu stałego to jakaś nowa religia? Chyba raczej chodzilo o sprezarke inewerterowa, ktora posiada modulacje mocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 10.09.2015 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2015 Chyba raczej chodzilo o sprezarke inwerterowa, ktora posiada modulacje mocy. Raczej o sprezarkę z modulacją mocy, jezeli sprezarke napedza silnik pradu stałego nie jest potrzebny inwerter czyli falownik. Gdy mamy silnik prądu zmiennego zasilany falownikiem to wtedy sprezarka jest inwerterowa. TB nie rozroznia tego i dla niego kazda sprezarka z modulacją mocy jest inwerterowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 10.09.2015 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2015 Czemu to dla mnie ważne. Mam doświadczenie z domem o ogrzewaniu powietrzem takie jak opisałem. Fatalne to było, ale jednocześnie trudno nie zauważać faktu, że dla domu energooszczędnego ogrzewanie powietrzem przy użyciu PC jest optymalne. Stosunkowo tanie inwestycyjnie, tanie w eksploatacji, jest w lecie chłodzenie. Pod warunkiem, że będzie komfortowe. Zjawisko jakie opisywałem jednak do komfortowych zaliczyć nijak nie można. Może decydującym był fakt, że dom praktycznie nie miał akumulacji? Może warstwa izolacji była zbyt mała? Fajnie, że piszesz o swoich doświadczeniach, bo takich tu brakuje. Może nie jest z klimą tak źle, choć ta "duszność"... Posiadam klimę (on-off) z funkcją grzania. Mieszkam w bloku z wielkiej płyty, który nie dorobił się jeszcze ocieplenie. Potwierdzam to co mówi perm, czyli przerwa w chłodzeniu jest odczuwalna praktycznie od razu i jest to odczycie niekomfortowe mimo, że temp. jest odpowiednio niska. Za to teraz, gdzie temperatury w nocy spadają do zaledwie kilku stopni, a temperatura w mieszkaniu do 20oC (żona lubi mocno wietrzyć ) to poranne włączenie klimy (ogrzewanie i max obrotów) działa rewelacyjnie. Ciepło odczuwalne jest w ciągu minuty. Tylko ten szum ... na dłuższą metę nie do wytrzymania. Ale to pewnie dlatego, że poosiadam jakiś starszy model. Teraz przy wyborze klimy będę zwracał uwagę na decybele. W nowym domu zapewne jakąś klimę zamontuję. Może Samsunga, a może będzie to najnowszy model U-CROWN firmy Gree. A może coś jeszcze nowszego. Zobaczymy. Póki co poprowadzę rurki i zasilanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 10.09.2015 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2015 Posiadam klimę (on-off) z funkcją grzania. Mieszkam w bloku z wielkiej płyty, który nie dorobił się jeszcze ocieplenie. Potwierdzam to co mówi perm, czyli przerwa w chłodzeniu jest odczuwalna praktycznie od razu i jest to odczycie niekomfortowe mimo, że temp. jest odpowiednio niska. Za to teraz, gdzie temperatury w nocy spadają do zaledwie kilku stopni, a temperatura w mieszkaniu do 20oC (żona lubi mocno wietrzyć ) to poranne włączenie klimy (ogrzewanie i max obrotów) działa rewelacyjnie. Ciepło odczuwalne jest w ciągu minuty. Tylko ten szum ... na dłuższą metę nie do wytrzymania. Ale to pewnie dlatego, że poosiadam jakiś starszy model. Teraz przy wyborze klimy będę zwracał uwagę na decybele. . O dyskomforcie przy chlodzeniu mowilem ja Ale pelna zgoda, grzanie na dlugo pozostawia komfort Ja wlasnie grzeje Bo za chwile nowy przedstawiciel mojej dynastii zawita do domu a jemu trzeba nie 22.5 czy z 24 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 10.09.2015 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2015 Co to za wynalazek??? Silnik DC inaczej prądu stałego nie potrzebuje INWERTERA ( czasem zwanego INWERTOREM), bo inwerter zamienia prąd stały na zmienny, to inna nazwa falownika. Reasumując zasilanie prądem zmiennym silnika prądu stałego to jakaś nowa religia? Jest odwrotnie, prąd stały DC zamieniany jest w inwerterze na różną częstotliwość pracy sprężarki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 10.09.2015 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2015 Ta "dusznosc" to nic innego jak brak wyczuwalnego rucu powietrza. To brak wentylacji. Nawet w XXI wieku są firmy, które założą klimatyzację bez wentylacji mechanicznej z odzyskiem ciepłą. No cóż, taki jest poziom wiedzy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 10.09.2015 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2015 Posiadam klimę (on-off) z funkcją grzania. To mało komfortowe i bardzo energochłonne urządzenie. To, że obie rzeczy jeżdżą, nie można wyciągać wniosków, że fatalnie podróżuje się S-klasą jak jeździło się tylko furmanką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 10.09.2015 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2015 Jest odwrotnie, prąd stały DC zamieniany jest w inwerterze na różną częstotliwość pracy sprężarki. Zmiane obrotów silnika prądu stalego najłatwiej jest uzyskac zmieniajac napiecie zasilania, skoro slinik pradu stałego napedza spręzarkę to po co falownik, wystarczy regulator napięcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_ccc 10.09.2015 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2015 Zmiane obrotów silnika prądu stalego najłatwiej jest uzyskac zmieniajac napiecie zasilania, skoro slinik pradu stałego napedza spręzarkę to po co falownik, wystarczy regulator napięcia Mało tego, zmianę obrotów silnika prądu stałego można uzyskać regulując napięcie na samym wirniku, dotyczy to silników z elektromagnesami. Wydaje mi się że Tomasz myli silniki DC z silnikami AC i ich sposoby zasilania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 10.09.2015 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2015 Mało tego, zmianę obrotów silnika prądu stałego można uzyskać regulując napięcie na samym wirniku, dotyczy to silników z elektromagnesami. Wydaje mi się że Tomasz myli silniki DC z silnikami AC i ich sposoby zasilania. Mozliwosci jest kilka w zaleznosci od rodzaju silnika. TB myli wszystko, tak samo sie zna na termodynamice jak na sposobach regulacji obrotów w silnikach pradu stałego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 13.09.2015 18:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2015 "Pany", dajcie na luz. Pamietam j-j jak po wprowadzeniue napisales, ze brak ogrzewania (promieniowania choćby) ze był odbierany przez Was. Budowalismy i wprowadzaliśmy się w tym samym czasie (prawie) a ja musialem grzać żeby wysuszyć dom. Teraz po kilku latach mogę stwierdzić, ze 20-21* bez wlaczonego ogrzewania zima jest dla mojej zony tez zimno ja nie mam z tym problemu bo to temp. jak dla mnie OK. Gdy ogrzewanie się wlaczylo a temperatura jeszcze nie zdazyla się zbytnio podnieść to i tak zrobilo jej się już cieplej Kobiety jakies inne sa chyba albo co ... Zgadza się, miałam dokładnie taką sytuację. Po kilku latach żona przyzwyczaiła się do tej temperatury 20-21 zimą. Generalnie po 3 sezonach wszystko się unormowało. Życzę powodzenia Do dziś żona docenia ogólnie: niskie opłaty zimą, praktycznie czy zima czy lato- nie ma znaczenia, nie zastanawiamy się na kosztami ogrzewania; ponadto ... ZERO INSEKTÓW w domu oraz chłodek latem. Pzdr j-j Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 14.09.2015 05:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2015 Zgadza się, miałam dokładnie taką sytuację. Po kilku latach żona przyzwyczaiła się do tej temperatury 20-21 zimą. Generalnie po 3 sezonach wszystko się unormowało. Życzę powodzenia Do dziś żona docenia ogólnie: niskie opłaty zimą, praktycznie czy zima czy lato- nie ma znaczenia, nie zastanawiamy się na kosztami ogrzewania; ponadto ... ZERO INSEKTÓW w domu oraz chłodek latem. Rozumiem, że inwestycja w pompę ciepła powietrze-powietrze (tzw. klima) jest w twoim przypadku nieopłacalna ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts