chemical 12.01.2016 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2016 dzięki za rady ! narazie zostanę w G12Wte 33% dokładnie zgadza się z wyliczeniami dla mojego przypadku, potestuję sezon - a raz w roku można za darmo zmienić taryfę na pewno nie chciałbym grzać od 22, ale rano przed wstaniem od 4-6 i po południu po powrocie z pracy 13-15 jak najbardziej OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 15.01.2016 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 Przepływowy z 6 prostych powodów: 1. Lenistwo -gdy zabrakło prądu na nowo musiałem ustawiać programator (rzadko co prawda ale kurde musiałem zawsze czytać instrukcję jak się go programuje, zabierało to czas ) 2. Ustawiony był tylko na czas nocny i było w zasadzie ok ale z kobietą wystarczy, że raz poza taryfą tanią będzie potrzebna ciepła woda przy zasobniku pustym, który będzie czekał na tani okres i już problem. Wynikało to ze sposobu pracy żony - różne dni, różne godziny, różne pory kąpieli (brak stabilnego dnia pod tym względem). Nie da rady w takiej sytuacji z programatorem. 3. Zabiera więcej miejsca niż przepływowy. 4. Przy gościach gdy jeden po drugim się kąpią nawet dobrze dobrany nie wydoli bez zwracania uwagi aby szanować wodę dla następnych lub podciągnąć wodę do np. 65 stopni i z użytecznej temperatury będzie więcej wody ale trzeba o tym pamiętać lub przewymiarować zasobnik (jeszcze więcej miejsca). Nie do końca mi to odpowiadało nawet gdy gości miałem na noc kilka razy w roku tylko. 5. Przepływowy dobrze dobrany i wyliczony (oczywiście do pewnym granic i nie jakiś mały "wypierdek") do danej instalacji (ilość, wydatki baterii, ciśnienia itp.) będzie chodził jak należy. 6. Bardzo ważny pkt ekonomiczny - przy wannie nie poszedłbym na to bo zazwyczaj wanny chcemy aby nam szybko się napełniały więc wydajność musi być jak należy. Przy natrysku należy przeliczyć te koszty. Takie moje zdanie. Pozdrawiam j-j mam wanne - tylko boilem 2+2 140 do 55*C wystarcza gdy mamy gości w świeta lub dl weekendy zazwyczaj - wlanczam grzenie 24h nie mam w domu i nigdy bym nie zrobil obiegu w kuchni tylko i wylacznie przeplywowy gdy jest zmywarka - i to jest moj blad - bo mam inaczej Koniec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzes123 18.01.2016 23:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2016 Przepływowy z 6 prostych powodów: 1. Lenistwo -gdy zabrakło prądu na nowo musiałem ustawiać programator (rzadko co prawda ale kurde musiałem zawsze czytać instrukcję jak się go programuje, zabierało to czas ) 2. Ustawiony był tylko na czas nocny i było w zasadzie ok ale z kobietą wystarczy, że raz poza taryfą tanią będzie potrzebna ciepła woda przy zasobniku pustym, który będzie czekał na tani okres i już problem. Wynikało to ze sposobu pracy żony - różne dni, różne godziny, różne pory kąpieli (brak stabilnego dnia pod tym względem). Nie da rady w takiej sytuacji z programatorem. 3. Zabiera więcej miejsca niż przepływowy. 4. Przy gościach gdy jeden po drugim się kąpią nawet dobrze dobrany nie wydoli bez zwracania uwagi aby szanować wodę dla następnych lub podciągnąć wodę do np. 65 stopni i z użytecznej temperatury będzie więcej wody ale trzeba o tym pamiętać lub przewymiarować zasobnik (jeszcze więcej miejsca). Nie do końca mi to odpowiadało nawet gdy gości miałem na noc kilka razy w roku tylko. 5. Przepływowy dobrze dobrany i wyliczony (oczywiście do pewnym granic i nie jakiś mały "wypierdek") do danej instalacji (ilość, wydatki baterii, ciśnienia itp.) będzie chodził jak należy. 6. Bardzo ważny pkt ekonomiczny - przy wannie nie poszedłbym na to bo zazwyczaj wanny chcemy aby nam szybko się napełniały więc wydajność musi być jak należy. Przy natrysku należy przeliczyć te koszty. Takie moje zdanie. Pozdrawiam j-j Jaki zastosowałeś podgrzewacz u siebie tzn. o jakiej mocy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts