Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mój dom pasywny (?) w praktyce- już go użytkuję

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

:D

Dzięki Stosuje nawilżenie miejscowe ograniczyłem reku do poziomu A zapotrzebowanie na energię spadło Piec od 12 godzin nie daje znaku życia

PADŁ :D

W domu SUSZAAAAAA 35%

Koszmar

A w starym domu 70% i też koszmar

Jadę po nawilżacz

Tak mocno wysuszone powietrze świadczy o niekontrolowanym nawiewie i wywiewie.

Podejrzewam, że problemy w Twoim domu z wilgotnoscią stwarza nie wentylacja mechaniczna, która pozwala na regulację wilgotności (poprzez zmianę intensywności), ale powietrze dostarczane do kominka. Jak masz rozwiązany nawiew do kominka. Czy masz szczelne zamkniecie komina w momencie, gdy kominek nie pracuje?

Może nie masz jeszcze do końca uszczelnionego budynku?

Kuźwę to ja mam niezłą

-14 na zewnątrz od doby a w domu jak było 21 to jest 20 po dobie

Bezwładność to tragedia

Ciekawe, czy tak samo będziesz narzekał na bezwładność domu, gdy np. na dwa-trzy dni nie będziesz miał energii elektrycznej, co niestety taka rzadkością nie jest.

Jeżeli nie masz zapasowego źródła energii, np. agregatu prądotwórczego, to przestanie działać Ci ogrzewanie - kominek z PW i kocioł gazowy (pompa obiegowa + automatyka). Nie zadziała też centrala wentylacyjna.

przestanie działać Ci ogrzewanie - kominek z PW i kocioł gazowy (pompa obiegowa + automatyka). Nie zadziała też centrala wentylacyjna.

Nie działa ogrzewanie, nie działa wentylacja.

Lodówka też nie działa, wiec i chłodzenie kaput.

Układ prawie że zrównoważony :lol: :lol: :lol:

Na bezwładność to można ponarzekać ze względu na możliwość przegrzania pomieszczenia
Co ma wspólnego bezwładność cieplna pomieszczenia z możliwością jego przegrzania? Raczej jest wręcz odwrotnie - przy małej bezwładności cieplnej pomieszczenia szybko się przegrzewają i szybko stygną.

Mam dużą bezwładność cieplna pomieszczenia i nie narzekam. Wahania temperatury nie przekraczają 1st. C.

Frykow jakie regulatory napisalem wyżej :), one są też "elektry", żadnych problemów nie mam oprócz tego że chu..jo.wo odczytują procentowy czas dzialania ogrzewania w odniesieniu do 30 dni, 2- dniowe procenty są dokłądne ale te 30- dniowe do dupy.

O kurde, przepraszam, jakieś ślepowidzenie mnie dopadło. Wesołych świąt życzę.

http://magia-swiat.web21.pl/wp-content/uploads/2008/08/choinka4.gif

Tradycyjnie jak co roku

sypią się życzenia wokół.

Większość życzy świąt obfitych

i prezentów znakomitych,

a ja życzę, moi mili,

byście święta te spędzili

tak jak każdy sobie marzy,

że mu kiedyś się przydarzy.

ZDROWYCH, WESOŁYCH ŚWIĄT BOŻEGO NARODZENIA ŻYCZY

http://www.gify.liq.pl/www/linie/linie_www_gify_liq_pl%20(387).gif