Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mój dom pasywny (?) w praktyce- już go użytkuję

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ale brak widoku swiatla slonecznego, zle wplywa na ludzka psychike, a poza tym niektórzy maja klaustrofobie :D

Dodac jeszcze nalezy ze okres grzewczy w takim poziemnym domu trwal bedzie caly rok. :)

i radon by sie gromadzil...

domy pod ziemią już się buduje tyle ze w Australii - jest to ochrona przed upałami. Są to domy drążone w skałach przez mniejsze wersje BTMów z wejściem lekko opadającym w stronę domu.

A na Saharze takie się buduje od ok 500 lat. Też chodzi o ochronę przed upałami. Dawniej budowano przy nich zbirniki na wodę. Teraz się wierci dziurkę na głębokość 2km.

Zawsze można lepiej wydać 50zł niż na zakład energetyczny ale ja porównuję Twoje koszty, które tu przytaczasz, do kosztów grzania u osób z domów "tradycyjnych". Jak czytam chociażby na forum że ludziska płacą po 800zł za miesiąc to Twoje 50zł znaczy niewiele :wink:

...

chociaż u Ciebie to 50% kosztów 8)

Jak u siebie będę miał takie wyniki/rachunki jak Wy to płakać nie będę

Mnie w tym roku ogrzewanie kosztuje średnio 300 zł/miesiąc.

W poprzednim wyszło by 200 zł/miesiąc bo zima lekka.

W przyszłym sezonie będzie lepiej bo poprawie izolacje kanałów WM i dom odparuje wodę ze ścian itd.

Taką mam nadzieję, Twój dom j-j niestety mnie w tym nie utwierdza bo mimo że masz jeszcze wilgoć to rachunki zadziwiająco niskie :o

:(

Mnie w tym roku ogrzewanie kosztuje średnio 300 zł/miesiąc.

W poprzednim wyszło by 200 zł/miesiąc bo zima lekka.

W przyszłym sezonie będzie lepiej bo poprawie izolacje kanałów WM i dom odparuje wodę ze ścian itd.

Taką mam nadzieję, Twój dom j-j niestety mnie w tym nie utwierdza bo mimo że masz jeszcze wilgoć to rachunki zadziwiająco niskie :o

:(

A może ja też w następną zime będe miał mniejsze koszty, bo włąśnie tak zakłładam tyle że u mnie poprawa np. 25% to będzie ok 100 zł a u Ciebie więcej więc może nie do końca masz rację nie utwierdzając się dotychczasowym w przekonaniu.

Myślę że oboje zyskamy w następna zimę, grunt pod domem też podnosi średnią temp. po paru sezonach.

U mnie tej zimy na razie średnia pod domem to ok. chyba 8oC ale wieczorem podam dokładniej.

pzdr

j-j a masz jeszcze prąd budowlany, czy już zwykły ? i czy planujesz mieć dwie taryfy - chyba że już masz...

A wilgotność wciąż wszędzie ok 46- 53% w czystych i 65-70 w "brudnych", jak dla mnie obecnie to rewelka :).

U mnie podobnie, da się z tym żyć :wink:

W sumie to wszyscy niedowiarkowie przepowiadali mi najgorsze czyli grzyb na ścianie i cieknącą wodę na oknach.

Chyba 1:0 dla mnie :lol:

Przegapiłem :)

Jestem ciekaw upałów, mam jednak podstawy do tego aby stwierdzić że jednak będę miał tą klimę.

Rzadko jesteśmy w domu w ciągu dnia, rolety zatrzymają słońce, resztę da GWC czyli 16 C nawiew ( w tamtym roku tak było).

To powinno wystarczyć aby było na prawdę chłodno i SUCHO !

Warunki idealne !?