Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ale brak widoku swiatla slonecznego, zle wplywa na ludzka psychike, a poza tym niektórzy maja klaustrofobie :D

Dodac jeszcze nalezy ze okres grzewczy w takim poziemnym domu trwal bedzie caly rok. :)

i radon by sie gromadzil...

domy pod ziemią już się buduje tyle ze w Australii - jest to ochrona przed upałami. Są to domy drążone w skałach przez mniejsze wersje BTMów z wejściem lekko opadającym w stronę domu.

A na Saharze takie się buduje od ok 500 lat. Też chodzi o ochronę przed upałami. Dawniej budowano przy nich zbirniki na wodę. Teraz się wierci dziurkę na głębokość 2km.

A więc jednak coś dało.

Ale jak przyznałeś wcześniej uzasadnienia ekonomicznego to nie miało .

Jesteś ciekawy wszystkiego jak Ja, mnie to strasznie kręcą eksperymenty :lol:

Zawsze można lepiej wydać 50zł niż na zakład energetyczny ale ja porównuję Twoje koszty, które tu przytaczasz, do kosztów grzania u osób z domów "tradycyjnych". Jak czytam chociażby na forum że ludziska płacą po 800zł za miesiąc to Twoje 50zł znaczy niewiele :wink:

...

chociaż u Ciebie to 50% kosztów 8)

Jak u siebie będę miał takie wyniki/rachunki jak Wy to płakać nie będę

Mnie w tym roku ogrzewanie kosztuje średnio 300 zł/miesiąc.

W poprzednim wyszło by 200 zł/miesiąc bo zima lekka.

W przyszłym sezonie będzie lepiej bo poprawie izolacje kanałów WM i dom odparuje wodę ze ścian itd.

Taką mam nadzieję, Twój dom j-j niestety mnie w tym nie utwierdza bo mimo że masz jeszcze wilgoć to rachunki zadziwiająco niskie :o

:(

Mnie w tym roku ogrzewanie kosztuje średnio 300 zł/miesiąc.

W poprzednim wyszło by 200 zł/miesiąc bo zima lekka.

W przyszłym sezonie będzie lepiej bo poprawie izolacje kanałów WM i dom odparuje wodę ze ścian itd.

Taką mam nadzieję, Twój dom j-j niestety mnie w tym nie utwierdza bo mimo że masz jeszcze wilgoć to rachunki zadziwiająco niskie :o

:(

A może ja też w następną zime będe miał mniejsze koszty, bo włąśnie tak zakłładam tyle że u mnie poprawa np. 25% to będzie ok 100 zł a u Ciebie więcej więc może nie do końca masz rację nie utwierdzając się dotychczasowym w przekonaniu.

Myślę że oboje zyskamy w następna zimę, grunt pod domem też podnosi średnią temp. po paru sezonach.

U mnie tej zimy na razie średnia pod domem to ok. chyba 8oC ale wieczorem podam dokładniej.

pzdr

j-j a masz jeszcze prąd budowlany, czy już zwykły ? i czy planujesz mieć dwie taryfy - chyba że już masz...

A wilgotność wciąż wszędzie ok 46- 53% w czystych i 65-70 w "brudnych", jak dla mnie obecnie to rewelka :).

U mnie podobnie, da się z tym żyć :wink:

W sumie to wszyscy niedowiarkowie przepowiadali mi najgorsze czyli grzyb na ścianie i cieknącą wodę na oknach.

Chyba 1:0 dla mnie :lol:

Najlepszy bajer jaki miałem to mina Żony po tym jak bez otwierania okna (-13 na zewnątrz) po 15 minutach nie było czuć w domu "tego" co młody zrobił w pieluchę.

I ta pochwała :wink: 8)

To są takie drobiazgi o których ludzie nie mający WM zapominają niestety.

Przegapiłem :)

Jestem ciekaw upałów, mam jednak podstawy do tego aby stwierdzić że jednak będę miał tą klimę.

Rzadko jesteśmy w domu w ciągu dnia, rolety zatrzymają słońce, resztę da GWC czyli 16 C nawiew ( w tamtym roku tak było).

To powinno wystarczyć aby było na prawdę chłodno i SUCHO !

Warunki idealne !?

Latem, w dni pochmurne w pasywniaku moze byc po prostu zimno i bedzie trzeba dogrzewac -sezon grzewczy sie wydluzy hehe... :lol: :wink:

Tez jestem ciekaw lata i upalow, co sie wydarzy z temp. wewnatrz chalupy

Pzdr.