j-j 31.01.2010 20:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2010 (edytowane) . Edytowane 17 Czerwca 2012 przez j-j Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am76 31.01.2010 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2010 Ale brak widoku swiatla slonecznego, zle wplywa na ludzka psychike, a poza tym niektórzy maja klaustrofobie Dodac jeszcze nalezy ze okres grzewczy w takim poziemnym domu trwal bedzie caly rok. i radon by sie gromadzil... domy pod ziemią już się buduje tyle ze w Australii - jest to ochrona przed upałami. Są to domy drążone w skałach przez mniejsze wersje BTMów z wejściem lekko opadającym w stronę domu. A na Saharze takie się buduje od ok 500 lat. Też chodzi o ochronę przed upałami. Dawniej budowano przy nich zbirniki na wodę. Teraz się wierci dziurkę na głębokość 2km. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 02.02.2010 09:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2010 (edytowane) . Edytowane 17 Czerwca 2012 przez j-j Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 02.02.2010 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2010 A więc jednak coś dało. Ale jak przyznałeś wcześniej uzasadnienia ekonomicznego to nie miało . Jesteś ciekawy wszystkiego jak Ja, mnie to strasznie kręcą eksperymenty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomclav 02.02.2010 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2010 Dużo więcej jj nie zapłacił za ogrzewanie w porównaniu z grudniem. Ekonomicznie tak źle to nie wygląda:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 02.02.2010 10:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2010 (edytowane) . Edytowane 17 Czerwca 2012 przez j-j Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomclav 02.02.2010 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2010 Zawsze można lepiej wydać 50zł niż na zakład energetyczny ale ja porównuję Twoje koszty, które tu przytaczasz, do kosztów grzania u osób z domów "tradycyjnych". Jak czytam chociażby na forum że ludziska płacą po 800zł za miesiąc to Twoje 50zł znaczy niewiele ... chociaż u Ciebie to 50% kosztów Jak u siebie będę miał takie wyniki/rachunki jak Wy to płakać nie będę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 02.02.2010 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2010 Mnie w tym roku ogrzewanie kosztuje średnio 300 zł/miesiąc. W poprzednim wyszło by 200 zł/miesiąc bo zima lekka. W przyszłym sezonie będzie lepiej bo poprawie izolacje kanałów WM i dom odparuje wodę ze ścian itd. Taką mam nadzieję, Twój dom j-j niestety mnie w tym nie utwierdza bo mimo że masz jeszcze wilgoć to rachunki zadziwiająco niskie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 02.02.2010 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2010 chociaż u Ciebie to 50% kosztów Kurcze, jak to brzmi. 50zł = 50% kosztów ogrzewania. DOMU !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 02.02.2010 13:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2010 (edytowane) . Edytowane 17 Czerwca 2012 przez j-j Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 02.02.2010 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2010 No jak ja bym miał 25 % mniej w przyszłym roku to bym był zadowolony. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lakusz 02.02.2010 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2010 Mnie w tym roku ogrzewanie kosztuje średnio 300 zł/miesiąc. W poprzednim wyszło by 200 zł/miesiąc bo zima lekka. W przyszłym sezonie będzie lepiej bo poprawie izolacje kanałów WM i dom odparuje wodę ze ścian itd. Taką mam nadzieję, Twój dom j-j niestety mnie w tym nie utwierdza bo mimo że masz jeszcze wilgoć to rachunki zadziwiająco niskie A może ja też w następną zime będe miał mniejsze koszty, bo włąśnie tak zakłładam tyle że u mnie poprawa np. 25% to będzie ok 100 zł a u Ciebie więcej więc może nie do końca masz rację nie utwierdzając się dotychczasowym w przekonaniu. Myślę że oboje zyskamy w następna zimę, grunt pod domem też podnosi średnią temp. po paru sezonach. U mnie tej zimy na razie średnia pod domem to ok. chyba 8oC ale wieczorem podam dokładniej. pzdr j-j a masz jeszcze prąd budowlany, czy już zwykły ? i czy planujesz mieć dwie taryfy - chyba że już masz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 02.02.2010 18:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2010 (edytowane) . Edytowane 17 Czerwca 2012 przez j-j Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 03.02.2010 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2010 A wilgotność wciąż wszędzie ok 46- 53% w czystych i 65-70 w "brudnych", jak dla mnie obecnie to rewelka . U mnie podobnie, da się z tym żyć W sumie to wszyscy niedowiarkowie przepowiadali mi najgorsze czyli grzyb na ścianie i cieknącą wodę na oknach. Chyba 1:0 dla mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 03.02.2010 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2010 Najlepszy bajer jaki miałem to mina Żony po tym jak bez otwierania okna (-13 na zewnątrz) po 15 minutach nie było czuć w domu "tego" co młody zrobił w pieluchę. I ta pochwała To są takie drobiazgi o których ludzie nie mający WM zapominają niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 03.02.2010 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2010 No bo przecież w jaskini tez DA się żyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomi78__ 03.02.2010 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2010 Jaskiniowy temat juz byl poruszany.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 03.02.2010 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2010 Przegapiłem Jestem ciekaw upałów, mam jednak podstawy do tego aby stwierdzić że jednak będę miał tą klimę. Rzadko jesteśmy w domu w ciągu dnia, rolety zatrzymają słońce, resztę da GWC czyli 16 C nawiew ( w tamtym roku tak było). To powinno wystarczyć aby było na prawdę chłodno i SUCHO ! Warunki idealne !? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 03.02.2010 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2010 Latem, w dni pochmurne w pasywniaku moze byc po prostu zimno i bedzie trzeba dogrzewac -sezon grzewczy sie wydluzy hehe... Tez jestem ciekaw lata i upalow, co sie wydarzy z temp. wewnatrz chalupy Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 03.02.2010 17:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2010 (edytowane) . Edytowane 17 Czerwca 2012 przez j-j Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts