Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mój dom pasywny (?) w praktyce- już go użytkuję

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Każde pomieszczenie ma ":swoje" straty ciepła i trzeba mu je dostarczyć poprzez odpowiednia moc kabli i ich rozstaw. Z tego wynika, że każde pomieszczenie powinno miec inne odleglości między kablami, no chyba że dasz różne typy kabli (tzn inna moc na mb). Ja akurat mialem tylko kable 10 W/mb i rożne rozstawy w każdym pomieszczeniu.

pzdr

Czy "zagęśzczałeś" przewody w strefach przyokiennych, szczególnie przy dużych knach balkonowych?

Ile cm (12 czy 15) i jaką posadzkę zastosowałeś?

Jak wyszło z grzaniem? jesli dobrze pamiętam kiedys wspominałeś że nagrzewałeś około 2,5h na dobę.

Styropian kleiłeś na piankę? jesli tak to EOS czy CT84? i jak z wydajnością? podają 8m^2.

Niestety odzwu na wcześniejsze pytania brak, ale dorzucę kolejne może J-J odpowie jednorazowo.

Jak spisuje się strop drewniany, a dokładnie sufit z k-g przymocowany do OSB i stropu? Czy pracujace drewno nie powoduje pęknięć na k-g ponieważ k-g jest na sztywno przymocowane do OSB bez stelaża. Wszyscy do okoła radza mi miedzy OSB a k-g dac stelaż.

Sezon, grzewczy zakończyłem 21.III. Caly kosztował mnie 440 zł.

Wszystkim niedowiarkom dziękuję za uwagę.

Co bym zmienił? Tylko tyle, że zrobiłbym płytę fund., ogród zimowy może (gdybym miał miejsce na działce), pod połową domu chyba piwnicę.

Reszta jest OK, bo .... zmieściłem się i mam dom pasywny :), więc nie trzeba nic zmieniać.

A tak bardziej- nie przyziemnie to: że zrobiłbym dom z chęcią zero (albo plus) energetyczny :).

pzdr

Podaj również ilość kWh przeznaczonych na ogrzewanie :)

Sezon, grzewczy zakończyłem 21.III. Caly kosztował mnie 440 zł.

Wszystkim niedowiarkom dziękuję za uwagę.

J-J Gratulacje i chylę czoła

U mnie wyszło 550m3 gazu na 150m2 czyli 950 zł - dużo (fakt ciężko stwierdzić ile z tego na CWU)

Fakt podczas wygrzewania domu ( sezon rozpocząłem 16 grudnia) poszło 30 m3 gazu (10 ma dobę) czyli tyle co w styczniu na tydzień przy minus dwudziestu paru

Muszę jeszcze trochę zmodernizować system ogrzewania wprowadzając strefy (?) Poprawić ocieplenie rur rozprowadzających powietrze oraz ocieplenie stropu (jak coś się nie zrobi od razu to wiadomo)

Pytanie

Jest sens okresowo obniżać temperaturę w pomieszczeniach z których reku pobiera powietrze (wywiew)

Mam problem z suszarnią która jest połączoną z łazienki - miała stanowić strefę buforową ale w efekcie czy się w niej grzało czy nie temperatura w zasadzie nie ulegała dużym wahaniom. Jak sobie radzisz z takim problemem zatykasz anemostaty czy olewasz sprawę?

(Sory jak się nie doczytałem i się powtarzam)

Edytowane przez pblochu

No fakt namieszałem

Zastanawia mnie czy warto obniżać temperaturę w pomieszczeniach technicznych, w których to zainstalowano anemostaty wywiewne od rekuperatora

Z moich obserwacji wynika że i tak następuje tam intensywny napływ ciepłego powietrza z innych pomieszczeń co prowadzi do "pewnych strat energij" i to w 2 etapach

Pierwszym - poprzez zbyteczne podwyższenie temperatury pomieszczenia

Drugim - obniżeniu temperatury powietrza "zużytego" na drodze pomieszczenie - wymiennik

Z praktycznego punktu widzenia

Mam pomieszczenie zwane suszarnią (jeszcze niedokończoną) z dojściem od strony łazienki i wyjściem na zewnątrz.

Ze względu na położenie - wystawa północna pomieszczenie to miało stanowić strefę buforową między pomieszczeniami "ciepłymi" a dworem

Pomimo zamkniętych drzwi i odciętego obiegu ogrzewania podłogowego panowała w nim temperatura około 18*C

Zastanawiam się jak poradzić sobie z tym zagadnieniem w przyszłym sezonie grzewczym

Odcięcie wentylacji wiadomo będzie miało przykre skutki

Pozostawienie istniejącego stanu - diabli biorą założenia

Zastanawiam się jak sobie poradziłeś z tym zagadnieniem?

Normalnie przerzucili mnie do tematów PCi, mnie .... do PCi ..... do PCi, co za zniewaga ... do PCi, za co, co takiego zrobiłem .........

Sam jesteś sobie winien :) :D podając takie zużycie

1766 kWh w tym ok 200 kWh na celowe suszenie w grudniu i styczniu (przy powierchnii 108,3), dodatkowo zima ostrzejsza niż wg obliczeń dla ktorych projektowałem dom więc ogólnie jest zajebiś.... :) i lepiej niż pasywnie...

Widocznie ktoś nie doczytał i z marszu uznał że bez PCi tak się nie da :D

Nie trzeba było się chwalić :wave: ,

Co nie zmienia faktu że wszyscy czytający jesteśmy Ci wdzięczni za informacje, które podajesz :yes: