aadamuss24 18.04.2010 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2010 j-j napisz proszę czy czuć ten zapach czy nie Co poleciłbyś do akumulacji ciepła ze słońca, co można zapakować we wnętrzu domu? pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 19.04.2010 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2010 Każde pomieszczenie ma ":swoje" straty ciepła i trzeba mu je dostarczyć poprzez odpowiednia moc kabli i ich rozstaw. Z tego wynika, że każde pomieszczenie powinno miec inne odleglości między kablami, no chyba że dasz różne typy kabli (tzn inna moc na mb). Ja akurat mialem tylko kable 10 W/mb i rożne rozstawy w każdym pomieszczeniu. pzdr Czy "zagęśzczałeś" przewody w strefach przyokiennych, szczególnie przy dużych knach balkonowych? Ile cm (12 czy 15) i jaką posadzkę zastosowałeś? Jak wyszło z grzaniem? jesli dobrze pamiętam kiedys wspominałeś że nagrzewałeś około 2,5h na dobę. Styropian kleiłeś na piankę? jesli tak to EOS czy CT84? i jak z wydajnością? podają 8m^2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 19.04.2010 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2010 Jeszcze jedno, załóżmy pomieszczenie ma zapotrzebowanie 500W, 25W/m^2; przewód grzewczy 10w/mb odstęp co 20cm daje 50W/m^2 więc 2x znamionowe. O ile przewymiarowałeś podłogówkę ze względu na to że ma to byc akumulacyjne ogrzewanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 24.04.2010 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2010 Niestety odzwu na wcześniejsze pytania brak, ale dorzucę kolejne może J-J odpowie jednorazowo.Jak spisuje się strop drewniany, a dokładnie sufit z k-g przymocowany do OSB i stropu? Czy pracujace drewno nie powoduje pęknięć na k-g ponieważ k-g jest na sztywno przymocowane do OSB bez stelaża. Wszyscy do okoła radza mi miedzy OSB a k-g dac stelaż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 25.04.2010 06:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2010 (edytowane) . Edytowane 17 Czerwca 2012 przez j-j Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lakusz 25.04.2010 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2010 Sezon, grzewczy zakończyłem 21.III. Caly kosztował mnie 440 zł. Wszystkim niedowiarkom dziękuję za uwagę. Co bym zmienił? Tylko tyle, że zrobiłbym płytę fund., ogród zimowy może (gdybym miał miejsce na działce), pod połową domu chyba piwnicę. Reszta jest OK, bo .... zmieściłem się i mam dom pasywny , więc nie trzeba nic zmieniać. A tak bardziej- nie przyziemnie to: że zrobiłbym dom z chęcią zero (albo plus) energetyczny . pzdr Podaj również ilość kWh przeznaczonych na ogrzewanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 25.04.2010 08:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2010 (edytowane) . Edytowane 17 Czerwca 2012 przez j-j Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 25.04.2010 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2010 A czasem dla pasywnych to nie jest tak, że zapotrzebowanie domu na ciepło jest rzędu 15 kwh/m^2 rocznie a dopiero potem odlicza się zyski słoneczne oraz bytowe co w konsekwencji powinno spowodować, że ogrzewanie staje się niepotrzebne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 25.04.2010 14:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2010 (edytowane) . Edytowane 17 Czerwca 2012 przez j-j Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 25.04.2010 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2010 (edytowane) Dom pasywny to delikatna sprawa bo zaczynają się liczyć np. zyski bytowe i słoneczne.A propo szacowałeś może jakie masz te zyski? Edytowane 25 Kwietnia 2010 przez orko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 25.04.2010 15:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2010 (edytowane) . Edytowane 17 Czerwca 2012 przez j-j Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pblochu 25.04.2010 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2010 (edytowane) Sezon, grzewczy zakończyłem 21.III. Caly kosztował mnie 440 zł. Wszystkim niedowiarkom dziękuję za uwagę. J-J Gratulacje i chylę czoła U mnie wyszło 550m3 gazu na 150m2 czyli 950 zł - dużo (fakt ciężko stwierdzić ile z tego na CWU) Fakt podczas wygrzewania domu ( sezon rozpocząłem 16 grudnia) poszło 30 m3 gazu (10 ma dobę) czyli tyle co w styczniu na tydzień przy minus dwudziestu paru Muszę jeszcze trochę zmodernizować system ogrzewania wprowadzając strefy (?) Poprawić ocieplenie rur rozprowadzających powietrze oraz ocieplenie stropu (jak coś się nie zrobi od razu to wiadomo) Pytanie Jest sens okresowo obniżać temperaturę w pomieszczeniach z których reku pobiera powietrze (wywiew) Mam problem z suszarnią która jest połączoną z łazienki - miała stanowić strefę buforową ale w efekcie czy się w niej grzało czy nie temperatura w zasadzie nie ulegała dużym wahaniom. Jak sobie radzisz z takim problemem zatykasz anemostaty czy olewasz sprawę? (Sory jak się nie doczytałem i się powtarzam) Edytowane 25 Kwietnia 2010 przez pblochu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 25.04.2010 17:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2010 (edytowane) . Edytowane 17 Czerwca 2012 przez j-j Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pblochu 25.04.2010 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2010 No fakt namieszałemZastanawia mnie czy warto obniżać temperaturę w pomieszczeniach technicznych, w których to zainstalowano anemostaty wywiewne od rekuperatora Z moich obserwacji wynika że i tak następuje tam intensywny napływ ciepłego powietrza z innych pomieszczeń co prowadzi do "pewnych strat energij" i to w 2 etapachPierwszym - poprzez zbyteczne podwyższenie temperatury pomieszczeniaDrugim - obniżeniu temperatury powietrza "zużytego" na drodze pomieszczenie - wymiennik Z praktycznego punktu widzenia Mam pomieszczenie zwane suszarnią (jeszcze niedokończoną) z dojściem od strony łazienki i wyjściem na zewnątrz.Ze względu na położenie - wystawa północna pomieszczenie to miało stanowić strefę buforową między pomieszczeniami "ciepłymi" a dworem Pomimo zamkniętych drzwi i odciętego obiegu ogrzewania podłogowego panowała w nim temperatura około 18*CZastanawiam się jak poradzić sobie z tym zagadnieniem w przyszłym sezonie grzewczymOdcięcie wentylacji wiadomo będzie miało przykre skutki Pozostawienie istniejącego stanu - diabli biorą założenia Zastanawiam się jak sobie poradziłeś z tym zagadnieniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 25.04.2010 19:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2010 (edytowane) . Edytowane 17 Czerwca 2012 przez j-j Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 26.04.2010 15:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2010 (edytowane) . Edytowane 17 Czerwca 2012 przez j-j Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 26.04.2010 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2010 Normalnie przerzucili mnie do tematów PCi, mnie .... do PCi ..... do PCi, co za zniewaga ... do PCi, za co, co takiego zrobiłem ......... Sam jesteś sobie winien podając takie zużycie 1766 kWh w tym ok 200 kWh na celowe suszenie w grudniu i styczniu (przy powierchnii 108,3), dodatkowo zima ostrzejsza niż wg obliczeń dla ktorych projektowałem dom więc ogólnie jest zajebiś.... i lepiej niż pasywnie... Widocznie ktoś nie doczytał i z marszu uznał że bez PCi tak się nie da Nie trzeba było się chwalić , Co nie zmienia faktu że wszyscy czytający jesteśmy Ci wdzięczni za informacje, które podajesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pblochu 26.04.2010 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2010 Ledwie temat znalazłem - bezsens Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pblochu 27.04.2010 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2010 A tak w woli dogryzienia pomysłodawcyZwrot nakładów na PC w domu J-J to za ile pokoleń? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 27.04.2010 15:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2010 (edytowane) . Edytowane 17 Czerwca 2012 przez j-j Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts