gosciu01 16.05.2010 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2010 Jak w końcu znalazłem dwa wątki o podobnej tematyce w dwóch zupełnie innych działach, to wiedziałem, że ten znajdę z pewnością nie tam, gdzie być powinien. No i się nie pomyliłem. Znalazłem, ufff.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 27.05.2010 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2010 Sezon, grzewczy zakończyłem 21.III. Caly kosztował mnie 440 zł. Wszystkim niedowiarkom dziękuję za uwagę. Co bym zmienił? Tylko tyle, że zrobiłbym płytę fund., ogród zimowy może (gdybym miał miejsce na działce), pod połową domu chyba piwnicę. Reszta jest OK, bo .... zmieściłem się i mam dom pasywny , więc nie trzeba nic zmieniać. A tak bardziej- nie przyziemnie to: że zrobiłbym dom z chęcią zero (albo plus) energetyczny . pzdr Czy zuzycie 1766 kWh zawiera również przygotowanie cwu, jeśli tak to jakim % ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pwit 27.05.2010 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2010 Witam wszystkich forumowiczów! Również podziele się z Wami swoimi przemyśleniami.Właśnie buduje swój wymarzony domek (bryła nie energooszczedna). Zdecydowałem się postawić ściany z białego gazobetonu, będę okładał go 18 cm warstwą styropiany (lambda = 0,031 swisspor). Na podłodze 20 cm również swiss 0,038. Odnośnie ogrzewania zdecydowałem się na gaz ziemny, wynika to z wygody - często jestem poza domkiem. Planuje zamontować w domku kominek i rozprowadzić ciepłe powietrze po domku. Oczywiście robie Reku (GWC wykonuje sam ze zwykłych rur pcv).Co ważne odnośnie okien: zdecydowałem się na MS supert thermo (pakiet 3 szybowy). pozdrawiam wszystkich - j-j bardzo dobry wątek Dla osób które dopier rozważają budowę: nie słuchajcie dziadków, murarzy, .... każdy twierdzi po co dawać tak dużo styropianu, wszyscy dają 10cm i to wystarcza, pytanie komu i do czego. Ale na to pytanie niech każdy sobie sam odpowie. Naprawde polecam policzenie U dla różnych grubości styropianu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sacro 30.05.2010 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2010 Witam wszystkich forumowiczów! Również podziele się z Wami swoimi przemyśleniami. Właśnie buduje swój wymarzony domek (bryła nie energooszczedna). Zdecydowałem się postawić ściany z białego gazobetonu, będę okładał go 18 cm warstwą styropiany (lambda = 0,031 swisspor). Na podłodze 20 cm również swiss 0,038. Odnośnie ogrzewania zdecydowałem się na gaz ziemny, wynika to z wygody - często jestem poza domkiem. Planuje zamontować w domku kominek i rozprowadzić ciepłe powietrze po domku. Oczywiście robie Reku (GWC wykonuje sam ze zwykłych rur pcv). Co ważne odnośnie okien: zdecydowałem się na MS supert thermo (pakiet 3 szybowy). pozdrawiam wszystkich - j-j bardzo dobry wątek Dla osób które dopier rozważają budowę: nie słuchajcie dziadków, murarzy, .... każdy twierdzi po co dawać tak dużo styropianu, wszyscy dają 10cm i to wystarcza, pytanie komu i do czego. Ale na to pytanie niech każdy sobie sam odpowie. Naprawde polecam policzenie U dla różnych grubości styropianu! Witam, Za około miesiąca zacznynam już nareście budowę w Zielonej Górze. Wiem że j-j i Ty też pwit jesteście z tego samego miasta. Zainspirowały mnie wpisy j-j, zdecydowałem się więc postarać się by z gotowego projektu zrobić pasywny. Czy mogę się z wami skontaktować? Założe tutaj blog i ze zdjęciami i kosztami się publicznie podzielę. Chciał bym jednak obniżyć koszta i część budowy wykonać sam, lecz pomocne byłyby właśnie doradztwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pwit 01.06.2010 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2010 Witam, Za około miesiąca zacznynam już nareście budowę w Zielonej Górze. Wiem że j-j i Ty też pwit jesteście z tego samego miasta. Zainspirowały mnie wpisy j-j, zdecydowałem się więc postarać się by z gotowego projektu zrobić pasywny. Czy mogę się z wami skontaktować? Założe tutaj blog i ze zdjęciami i kosztami się publicznie podzielę. Chciał bym jednak obniżyć koszta i część budowy wykonać sam, lecz pomocne byłyby właśnie doradztwo. Witam, Niestety ja jestem z Centralnej Polski. Ale nie ma problemu można się ze mną skontaktować. Proszę o kontakt na maila: [email protected]. Tam możemy się wymienić informacjami. Również możemy porozmawiać telefonicznie, jeżeli będzie to dla Ciebie pomocne. Mogę się podzielić tym co teraz napewno bym zmienił w swoim domku. Jeszcze nie mieszkam, a już widzę pewne błędy - warto się uczyć na nie swoich błędach! pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sacro 01.06.2010 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2010 Dzięki pwit. Na jakie materiały byście się dziś zdecydowali? Co byście zmienili? Porotherm/Silka, Isomur/coś innego, Organika 30cm/coś innego, jaka wełna na dach, okna wybrałem M&S, drzwi pasywne nie mogę znaleźć o wyglądzie 'tradycyjnej', jaki system ogrzewania. Jaki rozmiar i grubość materiałów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 02.06.2010 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2010 (edytowane) jaki system ogrzewania? Pasywny i system ogrzewania to nie ta bajka, chyba że dla ciebie pasywny to taki niemal pasywny ze wspomaganiem. Edytowane 2 Czerwca 2010 przez orko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sacro 03.06.2010 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2010 (edytowane) Sądziłem że być może j-j gdzieś opisał w szczegółach z jakich materiałów korzystał i w jakiej technologii budował. Niestety niczego takiego znaleźć nie mogę. Szukam na forum szczegółowego opisu projektu domu pasywnego na którym się mogę wzorować. Edytowane 3 Czerwca 2010 przez sacro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 03.06.2010 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2010 Dużo szczegółów masz tutaj:http://forum.muratordom.pl/showthread.php?48792-dom-ciep%C5%82y-pasywny-albo-3-lub-5-litrowy&p=929479&viewfull=1#post929479 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedronx 21.06.2010 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2010 Witam,j-j nie każ nam tak długo czekać. Jakie wrażenia z użytkowania domu latem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 06.07.2010 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2010 No właśnie ? Znalazłem temat, myślałem że będzie opis co do pomiarów w upały a tu nic. Pozdrawiam, piczman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 06.07.2010 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2010 olać kuminiarza, kominki wstawiajcie i nieuków nie pytajcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 06.07.2010 17:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2010 (edytowane) . Edytowane 17 Czerwca 2012 przez j-j Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 07.07.2010 05:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2010 (edytowane) . Edytowane 17 Czerwca 2012 przez j-j Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 07.07.2010 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2010 Nie, admin jest jak widac bardzo wyrozumiały a ja sam sie musialem uszkodzic bo admin wlasnie nie chcial, woli teraz Mundial . pzdrZamiast narzekać, wystarczyło grzecznie poprosić moderatora , co też uczyniłem i jak widać są efekty . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 07.07.2010 21:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2010 (edytowane) . Edytowane 17 Czerwca 2012 przez j-j Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekfan82 28.07.2010 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2010 (edytowane) Dzięki pwit. Na jakie materiały byście się dziś zdecydowali? Co byście zmienili? Porotherm/Silka, Isomur/coś innego, Organika 30cm/coś innego, jaka wełna na dach, okna wybrałem M&S, drzwi pasywne nie mogę znaleźć o wyglądzie 'tradycyjnej', jaki system ogrzewania. Jaki rozmiar i grubość materiałów? A może takie drzwi z Polskone. Ud = 0,73 W/m2K. Tradycyjny wygląd i przystępna cena - za drzwi o wymiarach 100x210 cm około 1100 PLN (w promocji). http://www.pol-skone.pl/index.php/nodes/get/pl/114/ Edytowane 28 Lipca 2010 przez tomekfan82 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 28.07.2010 15:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2010 (edytowane) . Edytowane 17 Czerwca 2012 przez j-j Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekfan82 07.08.2010 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2010 J-J ---> jeśli to nie problem dla Ciebie to czy mógłbyś pokazać rzut swojego domu. Ciekawi mnie jak rozplanowałeś pomieszczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 12.08.2010 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2010 W takim domu będziesz potrzebował 1,5-3 Kw mocy !!!Można kombinować z kotłami stałopalnymi,kozami itp.Ale musisz mieć te urządzenia dobrze dopasowane do potrzeb ALBO postawić coś co zeżre nadmiar energii i jej nie zmarnuje.Można bufor ale to w instalacji centralnej. Osobiście cienko to widzę ,,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts