Jani_63 12.08.2010 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2010 W takim domu będziesz potrzebował 1,5-3 Kw mocy !!! Można kombinować z kotłami stałopalnymi,kozami itp. Ale musisz mieć te urządzenia dobrze dopasowane do potrzeb ALBO postawić coś co zeżre nadmiar energii i jej nie zmarnuje. Można bufor ale to w instalacji centralnej. Osobiście cienko to widzę ,,, Nie inaczej. Ciężko będzie Ci dobrać urządzenie stałopalne (pelet) produkujące odpowiednią ilość energii dla domu o tej powierzchni w standardzie 3-litrowca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 12.08.2010 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2010 Jeśli już szukasz analogii to raczej do retorty. Podstawowa różnica w stosunku do kotła gazowego jest taka, że on pracuje od razu zadana mocą. W paleniu praktycznie cały czas na 30% mocy z częstym przechodzenie w stan czuwania nie ma za dużo sensu. Kocioł stałopalny, obojętnie jaki, pracuje efektywnie i ekonomicznie jeśli pracuje z mocą nominalną. A w Twoim przypadku praktycznie nigdy nie pozwolisz mu rozwinąć skrzydeł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 13.08.2010 04:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2010 Z rozmów ze branżowymi sprzedawcami wynika, że "peleciaki" pokojowe mogą spalać zupełnie (efektywnie i ekonomiczne) małe ilości paliwa i wytwarzać mniejszą ilość energii. Dodatkowo każdą ilość energii (w zakresie 30%-100% nominalnej) dostarczają bardzo szybko. Jednak chyba muszę przyjrzeć się pracy takiego pieca na "żywo" bo jeśli nie jest tak jak mówią to chyba te 1,5-3kW będzie trzeba dostarczać... farelką? ...albo grzałką w reku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 13.08.2010 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2010 Tej mocy nie wyssałem z palca.Takie zapotrzebowanie wyszło mi poprzedniej zimy, mroźnej zimy ,,,Sprawdzone w praktyce dla domu o powierzchni 110 m2 i spełniającym wymogi 4-litrowa ! Też się zastanawiałem nad kotłem 5 Kw i pilnowaniem tego wszystkiego.Zainwestowałem jednak w centralne ogrzewanie, kupiłem masakrycznie przewymiarowany kocioł,połączyłem go z buforem ciepła i mam daleko w d.... ile w danej chwili chałupa potrzebuje.Automatyka pogodowa za kilkaset zł załatwia resztę.Jestem zadowolony z tych decyzji i dlatego odradzam to co proponujesz! Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 13.08.2010 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2010 W takim domu będziesz potrzebował 1,5-3 Kw mocy !!! Można kombinować z kotłami stałopalnymi,kozami itp. Ale musisz mieć te urządzenia dobrze dopasowane do potrzeb ALBO postawić coś co zeżre nadmiar energii i jej nie zmarnuje. Można bufor ale to w instalacji centralnej.Można też zamiast bufora zastosować ceramiczny akumulator ciepła. Więcej na ten temat można znaleźć a tym Forum pod hasłem hypokaustum lub piecokominek. Polecam też ten ARTYKUŁ . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lakusz 13.08.2010 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2010 Jaśniej przedstawię może swoje wymagania odnośnie ogrzewania domu "3 litrowego", którego zapotrzeb. wynosi 1,5-3kW; priorytetowo: 1. prostota i niski koszt instalacji, 2. prostota i niski koszt obsługi, 3. "zdrowie", 4. "przytulność", z czego wynika: - każda podłogówka też bo p.3. - Ona ma problemy z nogami i nie chcemy ryzykować. Prechistoryczna bzdura, z czasów kiedy podłogówkę zasilana wodą o wysokiej temeraturze (taką wprost z kaloryferów), dzisiejsze podłogi są zdrowe i bezpieczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 14.08.2010 16:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2010 (edytowane) . Edytowane 17 Czerwca 2012 przez j-j Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 15.08.2010 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2010 j-j przypomnij czym ogrzewasz CWU bo nie mogę znaleźć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 15.08.2010 16:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2010 (edytowane) . Edytowane 17 Czerwca 2012 przez j-j Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 15.08.2010 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2010 Liwko, cwu grzeję zasobnikiem 80 l tylko w taniej taryfie. Często negujesz pompy ciepła, a ja za samo grzanie CWU prądem jak ty zapłaciłbym 1000zł. Całoroczny rachunek na CWU i CO wychodzi u mnie 1500. Więc zostaje tak jakby 500zł na ogrzewanie. Czyż to nie jest dom pasywny? Projekt wybrałem sobie taki jaki chciałem, przy pasywnym to se ne da:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 15.08.2010 18:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2010 (edytowane) . Edytowane 17 Czerwca 2012 przez j-j Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 15.08.2010 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2010 (edytowane) Ale przecież pompy ciepła nie są drogie, trzeba tylko trochę poszukać i nie dać się wydoić jakimś tam firmom np. na V czy na I Ale masz rację, że większość daje się strzyc aż miło Wciskanie ludziom kolektorów nawet z tym śmiesznym jak się okazuje dofinansowaniem to jest dopiero strzyżenie :) Edytowane 15 Sierpnia 2010 przez Liwko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 16.08.2010 13:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2010 (edytowane) . Edytowane 17 Czerwca 2012 przez j-j Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 16.08.2010 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2010 kszhu.int a nie prościej zrobić sobie kawę lub odtworzyć jakieś piwo i poczytać wątek http://forum.muratordom.pl/showthread.php?61589-GWC-100-sposob%C3%B3w-zmieszczenia-jamnika-pod-szaf%C4%85 lub na skróty przejrzeć tylko obrazki z tego wątku zaczynając może od tego http://forum.muratordom.pl/showthread.php?61589-GWC-100-sposob%C3%B3w-zmieszczenia-jamnika-pod-szaf%C4%85&p=1507868&viewfull=1#post1507868. A TU chyba pierwsza foto relacja ze stawiania żwirowca. j-j zapomniałeś już o wypadku czy dalej jesteś rekonwalescentem? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 16.08.2010 19:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2010 (edytowane) . Edytowane 17 Czerwca 2012 przez j-j Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 19.08.2010 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2010 j-j a mógłbyś podac dane z podsumowania pierwszego sezonu grzewczego i przy okazjicwu (jeśli masz w jakiś sposób mierzone). Masz jakieś podliczniki? jeśli tak to jakie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 19.08.2010 12:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2010 (edytowane) . Edytowane 17 Czerwca 2012 przez j-j Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 20.08.2010 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2010 może nie czytałem zbyt dokładnie, ale nie znalazłem odpowiedzi na kilka pytań: - szkło piankowe dawałeś tylko pod ściany nośne zewnętrze ? miałeś ściany nośne wewnętrzne ? masz tam szkło?- styropian pod podłogę kładłeś bezpośrednio na gruncie i dopiero lałeś chudziak ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 20.08.2010 07:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2010 (edytowane) . Edytowane 17 Czerwca 2012 przez j-j Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 20.08.2010 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2010 1. szkoło jest też pod wewnętrzną nosną 2. styro szedł na chudziaka pzdr dziękuje za szybka odpowiedź. powiedz mi jeszcze co w takim razie ze ścianami działowymi ? odizolowywałeś je jakoś specjalnie, czy odpuściłeś ? pytam, bo za dwa tygodnie zaczynają robić mi ściany, na nośne zastosuje ISOMUR ale zastanawiam się nad działówkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts