autorus 17.10.2010 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2010 Czy mógłby kolega napisać o tym szkle piankowym, bo ja dale j nie za bardzo rozumiem po co to było stosowane. Oraz gdzie to kolega dostał, bo w necie bardzo mało informacji na ten temat. Też jestem przed budowa cieplaka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 17.10.2010 11:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2010 (edytowane) . Edytowane 17 Czerwca 2012 przez j-j Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am76 17.10.2010 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2010 Uważajcie na okna. Jakież było moje zdziwienie gdy zobaczyłem, że w moich oknach powycinane są uszczlki. Drogie, 3-szybowe okna jezierski - podobno już w fabryce wycinają bo takie są przepisy. A miał być szczelny dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 17.10.2010 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2010 (edytowane) autorus, Szkło jak to szkło, wytrzymałe na potężne obciążenia i drooogie oraz trochę się trzeba napocić aby kupić. Dostałem poprzez I&P Foamglass ze skandynawii bodajże ściągali. Ale po co Ci to (?), ja zrozumiałem że ty gliną budujesz? pzdr Nie ja stawiam kopułę http://forum.sergiel.pl/images/nowe_zdjecie_kopuly/59.jpg http://forum.sergiel.pl/images/nowe_zdjecie_kopuly/60.jpg http://forum.sergiel.pl/images/nowe_zdjecie_kopuly/55.jpg Coś takiego. Ale to jeszcze nie mój. I dla tego cię pytam o te szkło bo w sumie jedynym miejscem gdzie mogę mieć ewentualne mostki to podłoga, Edytowane 17 Października 2010 przez autorus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 19.10.2010 05:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2010 Uważajcie na okna. Jakież było moje zdziwienie gdy zobaczyłem, że w moich oknach powycinane są uszczlki. Drogie, 3-szybowe okna jezierski - podobno już w fabryce wycinają bo takie są przepisy. A miał być szczelny dom. Wystarczyło w zamówieniu zaznaczyć, że okna mają być szczelne, bo nawiew będzie realizowany przez wentylację mechaniczną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 19.10.2010 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2010 Ja np od firmy m&s dostałem informację ze na moja prośbę mogą rozszczelnić. No ale odwrotnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 19.10.2010 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2010 Dom jest wybitnie ciepły i energooszczędny, ściany z prasowanej słomy i gliny o łącznej grubości od 50 do 60cm i połacie dachowe ocieplone belami prasowanej słomy charakteryzują się rewelacyjnie dobrym współczynnikiem przenikania ciepła U=0,12Wm²/K, tak dobra izolacyjność na poziomie tzw. pasywnych domów sprawia, że na ogrzewanie w sezonie grzewczym zużywa się (przy ciepłych oknach i drzwiach) tylko około 15-30 kilowatogodzin na m² powierzchni (norma w kraju to 90kWh) co odpowiada 2-3 litrom oleju opałowego lub 2-3m³ gazu. Patrząc na technologię wykonania tego domu śmiem wątpić w tak rewelacyjne właściwości przegród. Może sama bela sprasowanej słomy obtoczonej glina ma taki współczynnik, ale dochodzą jeszcze mostki cieplne, a przy tej "precyzji" wykonania są one nie do uniknięcia. Ważna jest też szczelność powietrzna domu. Co do niej też mam poważne wątpliwości. Czy to zużycie energii zostało potwierdzone w już wybudowanych domach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 19.10.2010 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2010 Ja np od firmy m&s dostałem informację ze na moja prośbę mogą rozszczelnić. No ale odwrotnie? Do końca 2008 r. obowiązywał taki przepis (Rozporządzenie Ministra Infrastruktury w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie.) 2.3.2. W budynku mieszkalnym, zamieszkania zbiorowego i budynku użyteczności publicznej współczynnik infiltracji powietrza dla otwieranych okien i drzwi balkonowych w pomieszczeniach, w których napływ powietrza zewnętrznego jest zapewniony przez nawiewniki, powinien wynosić nie więcej niż 0,3 m3/(m x h x daPa2/3), a w pozostałych przypadkach powyżej 0,5, lecz nie więcej niż 1,0 m3/(m x h x daPa2/3), z zastrzeżeniem § 155 ust. 3 i 4 rozporządzenia. Na podstawie tego przepisu, okna "rozszczelniano". Obecnie obowiązuje inny przepis : 3. W przypadku zastosowania w pomieszczeniach innego rodzaju wentylacji niż wentylacja mechaniczna nawiewna lub nawiewno-wywiewna, dopływ powietrza zewnętrznego, w ilości niezbędnej dla potrzeb wentylacyjnych, należy zapewnić przez urządzenia nawiewne umieszczane w oknach, drzwiach balkonowych lub w innych częściach przegród zewnętrznych. Wyciętą uszczelkę trudno nazwać "urządzeniem nawiewnym", jest więc to działanie nielegalne, ale widać ktoś przeoczył zmianę przepisów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 19.10.2010 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2010 O matko , to podchodzi pod sabotaż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 19.10.2010 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2010 Mam pytanie do właściciela domku, co patrząc z perspektywy by kolega zmienił ulepszył, zaizolował lepie itp. Za pewne takie spostrzeżenia sa w tekście ale wydaje mi sie ze nie było podsumowania. A z racji mojej budowy byłoby to bezcenne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bdan 19.10.2010 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2010 Do końca 2008 r. obowiązywał taki przepis (Rozporządzenie Ministra Infrastruktury w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie.) Na podstawie tego przepisu, okna "rozszczelniano". Obecnie obowiązuje inny przepis : Wyciętą uszczelkę trudno nazwać "urządzeniem nawiewnym", jest więc to działanie nielegalne, ale widać ktoś przeoczył zmianę przepisów. Odnosnie tych wycinanych uszczelek to w postach z 17 września Jareko tłumaczy, że tam musi byc i że okno nadal jest szczelne. Mam nadzieję, że rzeczywiście są te okna szczelne, bo tez tam mam złozone zamówienie. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?102734-okna-jezierskiego-za-i-przeciw/page12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 19.10.2010 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2010 Odnosnie tych wycinanych uszczelek to w postach z 17 września Jareko tłumaczy, że tam musi byc i że okno nadal jest szczelne. Mam nadzieję, że rzeczywiście są te okna szczelne, bo tez tam mam złozone zamówienie. No i zapewnie Jareko ma rację. W takim wypadku, jak pisze Jareko, wycina się tylko fragment uszczelki w ościeżnicy. Szczelność okna zabezpiecza druga uszczelka. Cóż, całe życie człowiek się uczy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 19.10.2010 19:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2010 (edytowane) . Edytowane 17 Czerwca 2012 przez j-j Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am76 19.10.2010 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2010 Odnosnie tych wycinanych uszczelek to w postach z 17 września Jareko tłumaczy, że tam musi byc i że okno nadal jest szczelne. Mam nadzieję, że rzeczywiście są te okna szczelne, bo tez tam mam złozone zamówienie. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?102734-okna-jezierskiego-za-i-przeciw/page12 Dzieki za tego linka bo mi nieźle ciśnienie podskoczyło jak to zobaczyłem. Wyraźnie im mówiłem, że wentylacja mechaniczne. Ale faktycznie z tego co widziałem to wycięcia są w zewnętrznej uszczelce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 19.10.2010 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2010 Jani, myślałęm nad tym co pisałeś (splity, multi splity) ale ale drogo by to wyszło. Raczej dumałem jak to swojej roboty wciśnąć za reku w kanał skraplacz czyli taka mała PCi powietrze- powietrze ale dużo to trochę kombinacji. Tym bardziej że pasywniaka mam i koszty prawie tyle co nic ... j-j nie pamiętam dokładnie, ale koszt Twojego ogrzewanie elektrycznego to coś koło 6kzł. Mówisz że takie ogrzewanie nadmuchowe z wykorzystaniem klimatyzatora przy mocach jakie potrzebuje Twój dom wyszłoby drogo? Przy obecnych cenach wydaje mi się że mogłoby się to udać Do kompletu jakiś rekuperator z możliwością częściowej recyrkulacji, np. taki Ilto i "na oko" powinno wystarczyć. Choć z drugiej strony to "na oko" chłop w szpitalu umarł. Ale może po dokładnym policzeniu okazałoby się że koszt będzie podobny i mocy też starczy. Byłaby wtedy alternatywa dla ogrzewania elektrycznego, którego główną zaletą jest koszt samej instalacji. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 20.10.2010 06:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2010 (edytowane) . Edytowane 17 Czerwca 2012 przez j-j Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 20.10.2010 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2010 Na razie poszło do wczoraj za październik całego ciepła (świeczki, + jeszcze całe ok. 2 l biopaliwa, + farelka parę minut przed kąpielą bo jeszcze nie mam innego łązienkowego grzejniczka, planuje promiennik, ) 31 kWh.Widzę, że liczysz bardzo precyzyjnie nawet świeczki . U mnie poszło zdecydowanie więcej. Przez ostatnie 2 tygodnie na ogrzewanie zużyłem ~100kWh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 20.10.2010 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2010 A ja mam pytano czy szło piankowe zakładałeś tylko w ścianach zewnętrznych czy także w ścianach działowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 20.10.2010 10:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2010 (edytowane) . Edytowane 17 Czerwca 2012 przez j-j Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 20.10.2010 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2010 j-j no to trochę przeinwestowałem Twoją instalację. A w takim układzie to i różnice inwestycyjne (procentowo) znacznie większe. Oczywiście nie podważam Twojego typu grzania. Chodziło mi raczej o alternatywne źródło ciepła dla prądowego przy akceptowalnych kosztach wykonania dla domu pasywnego lub prawie pasywnego. Tak samo nie chcę się zagłębiać w rozważanie nad wyższością ogrzewania płaszczyznowego nad nadmuchowym, bo uważam że tu decydujące znaczenie ma styl zamieszkiwania i preferencje samych mieszkańców. Jednemu pasuje to, drugiemu tamto. Suma sumarum przy uwzględnieniu czynnika żony wychodzi że u Ciebie bio kominek jest na obecną chwilę najefektywniejszy. Bo przecież spokój w domu, czyt. zadowolenie żony, jest bezcenny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts