Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mój dom pasywny (?) w praktyce- już go użytkuję

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

a jak mam pytanie do j-j-ta.

jak się do takiego domu wniesie kratę zimnego browara to czy nie zaburza to całej termodynamiki obiektu?

ile świeczek trzeba odpalić dodatkowo aby wyrównać stratę? w przeliczeniu na 0,66 Tyskiego?

jak reaguje kobieta na te skoki temperatury?

i teraz trochę żartobliwiej:

gdzie i jak często kalibrujesz termometry?

mi by psychika padła gdyby się okazało ze faktycznie mam 20 a nie 20,5 stopnia.

nie chce urazić. ale to tylko tyle nasuwa mi się po przeczytaniu niemal całego wątku za jednym razem.

może gdybym stopniowo wchłaniał wiedzę tu zawartą to granica absurdu przesunęła by mi się na tyle nie zauważalnie ze chwycił bym bakcyla?

a póki co chwytam za browar, bez obaw:cool:

Czyli mostki od gruntu w ścianach działowych zostały. Czuje się rozczarowany :) A tak poważnie to zastanawiałem się nad tymi mostkami w ścianach działowych i nijak nie wiem jak to pokonać. Jedyne co to te szkło piankowe. Przecież dążymy do ideału.

Na twoim miejscu pomyślałbym jeszcze o roletach zewnętrznych, zawsze to jest dodatkowe ocieplenie w zimie i mniejsze nagrzewanie w lecie. Ja gdybym miał proste okna zrobiłbym na bank.

Patrząc na technologię wykonania tego domu śmiem wątpić w tak rewelacyjne właściwości przegród. Może sama bela sprasowanej słomy obtoczonej glina ma taki współczynnik, ale dochodzą jeszcze mostki cieplne, a przy tej "precyzji" wykonania są one nie do uniknięcia. Ważna jest też szczelność powietrzna domu. Co do niej też mam poważne wątpliwości.

To zależy od technologii budowania ściany. Przy ścianach samonośnych ze słomy, one się jeszcze pod ciężarem dachu kompresują i rozpychają w ścianie. Ale sam bym chętnie zobaczył zdjęcie kamerą termowizyjną. Przy tej technologii zresztą poprawki byłyby chyba łatwiejsze niż przy jakiejkolwiek innej (pomijając szkieletową). Wykonujesz otwór w glinie, przez otwór wsadzasz do środka dyszę do pianki, uzupełniasz dziurę pianką, zalepiasz gliną. :)

Witam, ja niestety nie jestem MC Gaiwerem i chyba wynajmę firme od a do z, mam już namierzoną taką, która buduje w Gdańsku domy pasywne - koszt ok 2500 za metr - tylko zastanawia mnie, ze w projekcie nie ma pompy ciepła, ani ogrzewania gazowego tylko elektryczne - twierdzą, ze obrzanie domu 200 metrów będzie mnie kosztowało 2000 PLN rocznie. Co Pan o tym myśli?

Mam nadzieję ze niedługo ja założę własny wątek o moim domu pasywnym :) I na pewno doświadczenia kolegi pozwolą mi zrobić mniej błędów. Szkło juz sobie darowałem.

Pytanko , czy w podłogę włożyłbyś teraz więcej niż te 30cm styropianu? Sorki jeśli było ale jakiej firmy i iakie parametry mają twoje okna? No i ile m2 jest w przeszkleniu?

..... mam już namierzoną taką, która buduje w Gdańsku domy pasywne - koszt ok 2500 za metr

mozesz podac na priva namiary na ta firme ? (maja jakas strone internetowa? czy cos pasywnego juz zbudowali czy raczej sie nie chwala dotychczasowymi realizacjami).

cena dosc niska wiec trzeba by ich dokladnie sprawdzic

Wiesz, dom z gliny i słomy też wymaga kompromisów. Przykładowo w kwestii izolacji dachu. Ja bym nie był aż tak uparty, by koniecznie cały dom zrobić w tej technologii, zwłaszcza te fragmenty, które można znacznie lepiej i niewiele drożej zrobić bardziej konwencjonalnymi metodami.

Z drugiej strony zawsze możesz zrobić większą dziurę w glinie i zamiast napsikać pianki, wsadzić do środka zwinięty "sznur" ze słomy. :)

Witajcie :-) po pierwsze gratulacje dla wszystkich budujących pasywnie i energooszczędnie za stworzenie praktycznej bazy wiedzy. Sama od zeszłego roku buduję pasywny domek i jestem prawie na finiszu. W łazienkach zamontowane maty grzewcze Devi i pytanie czy ma sens w domu pasywnym zakładać elektryczne maty grzewcze np w salonie (ok 50 m2 otwartej przestrzeni) czy raczej założyć grzejnik elektryczny marmurowy i do tego biokominek. J-J Ty masz podłogówkę i biokominek, co byś doradził?