Jani_63 13.11.2009 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2009 Ach! te kobiety One są z innego materiału. Ale gdyby nie One jaki świat wokół byłby płaski Jani_63 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 14.11.2009 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2009 j-jZaintrygowało mnie to ocieplenie centrali... Czy to konieczne/efektywne? Rozumiem, że na potrzeby zdjęcia odsłonieto od frontu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 14.11.2009 19:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2009 (edytowane) . Edytowane 17 Czerwca 2012 przez j-j Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 14.11.2009 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2009 Etam, lepiej się od razu przyznaj że Ci wełny zostało Ja to jestem ciekawy dużych mrozów, jak by tak -30 złapało na kilka dni to by było coś ! Póki co Zimy nie zapowiadają więc może w ogóle nie włączysz ogrzewania w tym roku a Ja zostanę przy ładowaniu bufora co 2 dni . Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 14.11.2009 19:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2009 (edytowane) . Edytowane 17 Czerwca 2012 przez j-j Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 14.11.2009 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2009 Jak można wybudować dom o zużycie energii zbliżonej do domu pasywnego inną metodą opisałem w moim Dzienniku budowy : http://forum.muratordom.pl/post3787046.htm#3787046 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jjawiton 21.11.2009 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2009 jj ! - facet jesteś ! tak trzymaj ! Jam stary chłop i zawsze są kłopoty jeśli robi się coś nietrdycyjnego w budownictwie. Będziesz skazany na nie zrozumienie :). Kiedyś dawno temu w muratorze czytałem o szwajcarach , którzy zbudowali basen i metrowej grubości izolację by cieplo z lata przechować do zimy. Swoją drogą kiedyś też wiele lat temu murator prezentował krzywą w funkcji grubości styropianu do przewodności cieplnej . Otóż powyżej 10 cm krzywa prawie nie wznosi się ( jest pod małym kątem) , to oznacza że zwiększnie grubości powyżej 10 cm nic nie daje , bo przewodność ciepllna prawie jest na tym samym poziomie . Natomiast powyżej 10 cm bardzo rośnie cena za styropian . Myśłę że jj masz rację jeśli chodzi o dokładność i precyzję wykonania pozostałych elementów , czyli okna , drzywi , wentylacja itp. Teraz do twego domu przydałaby się dobra instalacja kolektorów słonecznych . Ja na razie mam tylko rury w tarasie który leży nad GWC . Latem nie płacę ani złotówki za prąd - mam ciepłą wodę . Mam w tarasie 100 m rurki alupex fi 16 - dzis położyłbym 200 m fi 20 , a jeszcze lepiej miedzianą . Oczywiście taras wyłożony jest czarnym gresem po 10 zł /m2 (nikt go nie chciał - mi przydał sie ) Niech Ci się wiedzie jj ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asz 21.11.2009 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2009 ...Swoją drogą kiedyś też wiele lat temu murator prezentował krzywą w funkcji grubości styropianu do przewodności cieplnej . Otóż powyżej 10 cm krzywa prawie nie wznosi się ( jest pod małym kątem) , to oznacza że zwiększnie grubości powyżej 10 cm nic nie daje , bo przewodność ciepllna prawie jest na tym samym poziomie . Natomiast powyżej 10 cm bardzo rośnie cena za styropian .... Kawiton, przewodność (albo odwrotnie - opór cieplny) raczej zależy liniowo od grubości ocieplenia. Wykres pewnie pokazywał jakieś z zależności z uwzlędnieniem nakładów. Wykresy opłacalności sprzed kilku lat można wywalić do kosza. Wtedy zwykły styro kosztował ponad 200 zeta za metr sześć, obecnie jest o połowę tańszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jjawiton 21.11.2009 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2009 Dzięki ! Asz. Jednak warto by ktoś zaprezentował najnowsze badania laboratoryjne izolacyjności różnych materiałów w stosunku do grubości - w formie wykresów. Byłbym wdzięczny dla spokojnego snu mego i przyszłych budowniczych . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 21.11.2009 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2009 w sprawie styropianów wyliczenia za 2009 rok http://gazetadom.pl/Ladny-Dom/1,69712,6374921.html?as=1&ias=2&startsz=xCiekawe dlaczego przyjęli zasadę "dwa razy lepiej", a nie np. "trzy, czy cztery razy lepiej"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 21.11.2009 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2009 Jak można wybudować dom o zużycie energii zbliżonej do domu pasywnego inną metodą opisałem w moim Dzienniku budowy : http://forum.muratordom.pl/post3787046.htm#3787046 . Myślę, że w tej sytuacji mój dom mogę bez przesady nazwać "prawie pasywnym". nie możesz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 21.11.2009 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2009 nie możesz... Jak napiszesz, ze 3 strony uzasadnienia, to może mnie przekonasz . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 21.11.2009 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2009 bo dla przeciętnego inwestora 2 razy lepiej to już pełna abstrakcja i kres możliwości zrozumienia, tłumaczenie takiemu opłacalność domu pasywnego na podstawie audytora OZC to tak jak głuchemu opowiadać o muzyce Nie do końca trafne porównanie. Czasem (często) chodzi o kasę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 21.11.2009 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2009 bo dla przeciętnego inwestora 2 razy lepiej to już pełna abstrakcja i kres możliwości zrozumienia, tłumaczenie takiemu opłacalność domu pasywnego na podstawie audytora OZC to tak jak głuchemu opowiadać o muzyce Nie do końca trafne porównanie. Czasem (często) chodzi o kasę... Nie zawsze kasa odgrywa pierwszoplanową rolę. Przeciętny inwestor nie śledzi trendów. Jeśli większość w okolicy buduje „tradycyjnie” to po co przepłacać, skoro tak jest też dobrze. Przed sąsiadami to się można pochwalić ogrodzeniem, a nie grubością ocieplenia. Dbałości o detale budowlane też nie widać. Taka już niestety nasza mentalność. Jani_63 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jjawiton 21.11.2009 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2009 Nie chodzi mi o 2 czy 3 razy mniejszy współczynnik U , tylko o krzywą izolacyjności w zależności od grubości , bym sam mógł świadomie wybrać grubość wełny , styropianu , cegły lub betonu komórkowego . Jeśli chodzi o rurke w tarasie - podałem mb , rozstaw 8-10 cm , temperatura 42 st. C (-w lipcu 48 st.C). Nawet jak jest temperatura 25 -30 st C , to już jest luksusowo przy wchodzącej wodzie z wodociągu , która ma 8-10 st. C , a która odmraża ręce. Po prostu woda przepływa przez gorący beton w tarasie o grubości około 20 cm , i który jest izolowany (20 cm) warstwą styropianu od GWC. Wodą przepływającą przez taras bez problemu można wykąpać się pod natryskiem i pozmywać naczynia w kuchni. Oczywiście trzeba to robić po połódniu kiedy taras już nagrzeje się , ale w ciepłe słoneczne dni już rano można uzyskać 30 st. Z tego tarasu cieszę się jak dziecko , bo nie płacę ani złotówki "elektrowni":) PS - na zimę taras zalany jest ergolitem eko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 21.11.2009 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2009 Jeśli chodzi o rurke w tarasie - podałem mb , rozstaw 8-10 cm , temperatura 42 st. C (-w lipcu 48 st.C). Nawet jak jest temperatura 25 -30 st C , to już jest luksusowo przy wchodzącej wodzie z wodociągu , która ma 8-10 st. C , a która odmraża ręce. Po prostu woda przepływa przez gorący beton w tarasie o grubości około 20 cm , i który jest izolowany (20 cm) warstwą styropianu od GWC. Wodą przepływającą przez taras bez problemu można wykąpać się pod natryskiem i pozmywać naczynia w kuchni. Oczywiście trzeba to robić po połódniu kiedy taras już nagrzeje się , ale w ciepłe słoneczne dni już rano można uzyskać 30 st... Mógłbyś podać jeszcze na jakiej głębokości zatopiłeś rurki w betonie żeby uzyskać taką dynamikę nagrzewania. 30 st przedpołudniem to bardzo dobry wynik. Jani_63 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 22.11.2009 00:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2009 Cały czas obserwuję dom bo jakoś tak dziwnie, jest z tym dogrzewaniem ale na razie jeszcze nic nie piszę. Najciekawszego nie piszesz Pisz co dziwne, nie tylko co fajne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jjawiton 22.11.2009 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2009 Rurka leży na tarasie , potem wyrównano betonem i przyklejono czarny gres. Ponieważ wcześniej taras był goły przez parę lat i kiedy przychodziło lato to nawet o północy był gorący - serce mnie bolało , że tyle ciepła marnuje się . 20 cm styropianu od spodu idealnie go chroni przed ucieczką ciepła do ziemi , w moim wypadku do paru ton dużych kamieni i złomu kamieniarskiego z pobliskiej hurtowni granitowych kostek ( GWC - jeszcze nie uruchomiłem ). Już w maju mam gorącą wodę . Dziś zastanawiam sie czy nie połżyć rurkę na ścianie bo pionowe powierzchnie we wiosenno- jesienne dni lepiej nagrzewają się - tylko ten dom moze dziwacznie wygladać . Pozatym ściana nie ma warstwy akumulacyjnej , tak jak parę ton betonowego tarasu- mogłaby rurka wraz cieńką warstwą ściany szybko wychładzać się .Może być gra nie warta świeczki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jjawiton 22.11.2009 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2009 mpoplaw! - dobry artykuł - dziękuję . Jeśli masz zabudowany taras , nie ryzykował bym z czarną podłogą - bo nie wytrzymasz w środku - fińska łaźnia murowana. Tak teraz , pomyślałem , na obecny kryzys i ciągłe podwyżki - nie ma wyjścia , trzeba iść w super izolację i ogrzewanie słoneczne. To zadziiwjające ale czarny kolor łapie ciepło nawet w dni pochmurne , trzeba tylko pomyśleć nad rozwiązaniem tańszym niż rurki próżniowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jjawiton 22.11.2009 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2009 Moja refleksja po artykule -mpoplaw-granice izolacyjności.Otóż grubość i materiał ściany stnowi rolę drugorzędną , tak wynika z artykułu. W związku z powyższym czy nie lepiej byłoby zbudowć dom pasywny z litego betonu ( mogą być i bloczki betonowe) np 15-20cm .Korzyści :1. Dobry akumulator ciepła ,duża masa- dobrze przyjmuje i dobrze oddaje ciepło. (ala mój taras)2. Najtrwalszy materiał !3. Tańszy od cegieł , pustaków i bloczków z betonu komórkowego.Jest tylko pytanie jak zabezpieczyć zewnętrzną warstwe izolacyjną ze styropianu lub wełny przed myszami i innymi gryzoniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts