Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mój dom pasywny (?) w praktyce- już go użytkuję

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mi trochę brakuje GWC, nie tyle zimą co latem, ta funkcja "klimy" byłaby przyjemna. Niestety za późno, zawsze jakoś GWC mimo swojej prostoty mnie odstraszało, a szkoda.

Raczej o kant d... potłuc. Mam i to nie te wydajności zeby znacząco wpłynęły na temp w domu.

GWC za 10tys?

......

zakładam już 3tys - a GWC przyda się też zimą....

Tu masz dokładniejsze koszty :).

Podaje, dla wiadomosci zainteresowanych, dokladne koszty wykonania GWC glikolowego u mnie:

- rura PE 32mm 85mb 270zl

- koparka 300zl

- robocizna 900zl (przy ukladaniu GWC i hydraulik za podlaczenia)

- glikol 330zl

- nagrzewnica 880zl

- sterownik 193zl

- izolacja zimnochronna 113zl

- pompa GWC 25-40 Leszno 334zl

- podlaczenia hydrauliczne materialy 400zl

- przejscia kwadrat-kolo (nagrzewnica-kanaly) 100zl

----------------------

Razem: 3.820 zl

Mnie slonce wlazi najwiekszymi oknami od poludnia i zachodu. Zima jest OK, ale latem i to upalnym jest juz malo komfortowo.

GWC dadza rade ale musza byc przysloniete chociaz do polowy rolety zewnetrzne i pozamykane okna w domu.

No wlasnie i tutaj zaczynaja sie schody z zona. Chce miec "swieze" powietrze w domu, bo uwaza ze z wentylacji jest jakies inne :)

Gorzej, nie slucha jak mowie zeby wlaczyla wentylacje na II bieg a czasem na III w celu lepszego schlodzenia. Centrala obecnie pracuje caly czas na I biegu (100m3/h) a to za malo na lato.

Pzdr.

U mnie odnośnie słońca jest niemal idealnie. O wschodzie przechodzi przez cały dom a w południe i wieczór o tej porze roku wchodzi na metr do domu przez drzwi tarasowe. 10cm dłuższy daszek i by był ideał. Latem wchodzi na pół metra. Za to zimą w południe przechodzi przez cały dom.

Musze szybko dokończyć GWC glikolowy bo zeszłoroczne upały nie były za przyjemne.

No wlasnie i tutaj zaczynaja sie schody z zona. Chce miec "swieze" powietrze w domu, bo uwaza ze z wentylacji jest jakies inne :)

Gorzej, nie slucha jak mowie zeby wlaczyla wentylacje na II bieg a czasem na III w celu lepszego schlodzenia. Centrala obecnie pracuje caly czas na I biegu (100m3/h) a to za malo na lato.

Pzdr.

Przypomina to sytuację, gdy ktoś wsiada do samochodu w którym już działa klima i pierwsze co robi to spuszcza swoją szybę żeby był przewiew bo na dworze jest upał :D

Panowie fachowcy, mam nadzieję, że wiedzieliście budując, że, że się tak wyrażę - głębokość zadaszenia nad oknami się oblicza, w taki sposób, aby w środku lata słońce kończyło się na progu albo jeszcze dalej. W środku zimy kąt padania słońca jest o te kilkadziesiąt stopni mniejszy, także w niczym to nie przeszkadza.

No coz, to byla tak jakby podstawa, ale...

Wiesz zapewne ze jest wiele takich "ale" zaleznych od wielu czynnikow z kolei niezaleznych od nas :)

Ja podnioslem kolankowa "troszke" i wydluzylem dach zeby z zewnatrz nie bylo tak widac ze jest podniesiona -zeby nie bylo zbyt duzo miejsca pustego nad oknami parteru. Mimo wszystko nie wystarcza zeby spelniac do konca swoja role. Nie moglem wydluzac w nieskonczonosc bo dachowke mam bardzo ciezka i wytrzymalosc konstrukcji (wiezby dachowej) jest ograniczona -szczegolnie tych wydluzanych zwisow, moglo by byc kiedys malem "bum".

Pzdr.

Panowie fachowcy, mam nadzieję, że wiedzieliście budując, że, że się tak wyrażę - głębokość zadaszenia nad oknami się oblicza, w taki sposób, aby w środku lata słońce kończyło się na progu albo jeszcze dalej. W środku zimy kąt padania słońca jest o te kilkadziesiąt stopni mniejszy, także w niczym to nie przeszkadza.

To o czym mówisz sprawdzi sie ale tylko w parterówce. Gdzie dach opiera sie praktycznie na stropie kondygnacji. jesli masz górę uzytkową i ściane kolankową to zapomnij o tym, musiałbys o tyle wydłużyć dach że po pierwsze koszty były by spore (większe niż klima i GWC), po drugie brzydko by to wyglądało. ja akurat jestem szczęśliwym ( w moim mniemaniu) posiadaczem parterówki, wydłużyłem połać dachu, ale i tak nie wyeliminujesz penetracji domu przez słońce, latem słońce od samego rana jest mocne, wieczorem to samo a o tych porach dnia jego kąt jest taki jak zimą. Dlatego tój pomysł w praktyce jest ciężki, a może nawet niemożliwy w realizacji.

Chciałbym aby to był mój pomysł, niestety tylko o tym przeczytałem na angielskich stronach. Z grubsza, że wykształceni architekci takie rzeczy uwzględniają i uświadamiają zleceniodawców. Cytuję za: http://geografia1.w.interia.pl/Geo/Polska/poloz.htm

"Kąt padania promieni słonecznych w Warszawie (52° 15' N) waha się od 14° 15' w grudniu do 61°15' w czerwcu."

Z tego wynika, że zadaszenie tarasu i drzwi balkonowych mniej więcej w kwadracie powinno dać optymalne efekty zarówno na lato jak i zimę. Mnie to pasuje, bo fajnie by było, gdyby zadaszenie tarasu chroniło jeszcze przed deszczem i innym śniegiem.

• 2 weeks później...

Witam Towarzystwo,

Chciałbym nawiązać do tematu GWC który się przebija ostatnio. Skończyłem właśnie przegryzać się przez wątek domu ciepłego 3 - 5 litrowego (horrendalne 409 stron ;)), jestem w połowie tasiemca pt. GWC-jamnik. Moje pytania w skrócie:

1. Zastanawiałem się nad wyborem GWC (glikol, żwir). Czytając wypowiedzi ludzi użytkujących WM, sporo z nich ma problemy z wilgotnością powietrza. Wydaje mi się że żwirowiec lepiej działa jako stabilizator wilgotności (zwłaszcza latem), zastanawiałem się czy budując glikolowiec nie musiałbym kombinować z dodatkowym nawilżaniem w domu? Pytanie zasadnicze : czy żwirowiec jest lepszy i tylko w wypadku wysokiego stanu wody zaleca się robienie glikolowca? (koszty pomijam)

2. Sprawa chłodzenia. Coulignon nie napisał w dzienniku ile m3 wymiennika posiada (albo ja nie potrafię znaleźć), pytanie do Was jakie macie objętości, czy trzymacie się zaleceń adama_mk w tej kwestii (1 m2 x 0,7m na 10 m2 użytkowej)?

W kwestii chłodzenia będę działał do przesady, upał mnie wkurza i już przy +25 czuję się podle :>

3. Czy stosujecie jakieś filtry na wejściu do GWC? (poza siatką na myszy i inne takie)

4. Jak to właściwie jest z czerpnią/wyrzutnią z reku (mowa o ściennych), mogą być obok siebie?

Widziałem rysunki WM gdzie czerpnia jest po drugiej stronie budynku co wyrzutnia, reku zaś w samym środku. Czy to nie jest kłopotliwe? U Jan-gaza widziałem coś co zwie się czerpnio-wyrzutnią zintegrowaną

czerpnio-wyrzutnia (str. 7)

czy ktoś posiada coś takowego i może się wypowiedzieć w kwestii działania?

5. Planuję w domu akwarium (około 800 litrów), czy działanie WM nie wysuszy mi tego baniaka w weekend? ;) Czy ktoś z szanownych hoduje rybole i ma spostrzeżenia odnośnie WM?

Edytowane przez Lisciasty

1. Żwirowiec bardziej stabilny i skuteczny, glikolowiec może "leżeć" w wodzie . Tyle w tym temacie .

2. Ja teraz mam w domu 23 C, wnetylacja na max w nocy i na 50 % w dzień .

Kilka dni upałów było i sytuację da sie opanować. Przy długotrwałych upałach ( do 3 tygodni) temp. może sięgnąć 26-27 C nawet i musisz się z tym liczyć .

Ewentualnie klima !!!

3. Drobna siatka stalowa wystarczy .

4. Tu trochę logiki, jak nie chcesz aby wyrzucane powietrze z powrotem wpadało do domu to te kilka m od siebie te dziury .

A gdzie powinny być to już się dopasowuje do innych kaprysów .

Ta czerpnio-wyrzutnia Jan-gazu to dość fajny pomysł,ale przy odpowiednim wiaterku powietrze wyrzucane może wpadać do czerpni .

Malowane proszkowo to około 500 zł więc też nie tanie to to ,,,

5. Ja mam od miesiąca Malawi 112 L i bez pokrywy wyparowało 10 L przez tydzień, przy 800 L będziesz miał fajny nawilżacz w zimie ;)

2. Sprawa chłodzenia. Coulignon nie napisał w dzienniku ile m3 wymiennika posiada (albo ja nie potrafię znaleźć), pytanie do Was jakie macie objętości, czy trzymacie się zaleceń adama_mk w tej kwestii (1 m2 x 0,7m na 10 m2 użytkowej)?

W kwestii chłodzenia będę działał do przesady, upał mnie wkurza i już przy +25 czuję się podle :>

Mam około 60 - 7mb rury fi 40.

Wczoraj odkryłem że na czerpni mam zamontowaną siatke stalową taką 2x2mm. Po dwóch latach całkowice zarosła syfem. Poprawiłem (znaczy wyj....m daleko)wczoraj i chłodzenie znacznie sie poprawiło.

Kilka dni upałów było i sytuację da sie opanować. Przy długotrwałych upałach ( do 3 tygodni) temp. może sięgnąć 26-27 C nawet i musisz się z tym liczyć . Ewentualnie klima !!!

Klimy się będę wystrzegał, wolę przewymiarować złoże/rurkę...

4. Tu trochę logiki, jak nie chcesz aby wyrzucane powietrze z powrotem wpadało do domu to te kilka m od siebie te dziury .

A gdzie powinny być to już się dopasowuje do innych kaprysów .

Ta czerpnio-wyrzutnia Jan-gazu to dość fajny pomysł,ale przy odpowiednim wiaterku powietrze wyrzucane może wpadać do czerpni .

Wydawało mi się, że prędkość wylotowa strugi i inne odchylenie sprawę załatwi, kurde chętnie bym to pomacał gdzieś w terenie :>

Mam około 60 - 7mb rury fi 40.

Czyli u Piczmana współczynnik orurowania wychodzi na poziomie 0,9 m / m2 użytkowej, a u Ciebie coś około 0,5. Myślę że tu może być przyczyna słabego wychładzania chałupy, słowem przysknerzyłeś na długości wymiennika :p

Wczoraj odkryłem że na czerpni mam zamontowaną siatke stalową taką 2x2mm. Po dwóch latach całkowice zarosła syfem. Poprawiłem (znaczy wyj....m daleko)wczoraj i chłodzenie znacznie sie poprawiło.

Chyba lepiej ją przeproś, wyczyść i zamontuj z powrotem bo Ci najdzie tałatajstwa do chałupy albo muchi zatkają wymiennik :>