Jani_63 24.05.2011 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2011 Jak mu powietrze "zejdzie" to się może z kratka przeprosi, ale o wymiennik martwic się nie musisz, bo je zabezpiecza się filtrami zarówno po stronie wywiewnej jak nawiewnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 24.05.2011 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2011 no własnie - chyba wolę raz na dwa miesiące wymienić filtry. Tym bardziej że w Jan gazie kosztują one grosze,. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
makow11 27.05.2011 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2011 j-j ) czy dobrze odczytałem twoją konstrukcję fundamentów? To niebieskie to szkło http://images39.fotosik.pl/883/77393942986797a4med.png Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
makow11 27.05.2011 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2011 . Zastanawiam się jedynie nad kumulacją ciepła a w zasadzie nad jej brakiem (ogrzewania podłogowego również nie planuję). Co sądzicie o takim pomyśle? Pewnie dom będzie zachowywał się jak szkieletowiec ,z jego zaletami i wadami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 27.05.2011 20:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2011 (edytowane) . Edytowane 17 Czerwca 2012 przez j-j Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 27.05.2011 20:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2011 (edytowane) . Edytowane 17 Czerwca 2012 przez j-j Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 27.05.2011 20:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2011 (edytowane) . Edytowane 17 Czerwca 2012 przez j-j Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 27.05.2011 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2011 (edytowane) W zasadzie prawidłowo. Konstrukcja prawidłowa, ale brakuje izolacji zewnętrznej ściany fundamentowej i ściany parteru . http://www.holdthatpic.com/photos/5085/57425.jpg Edytowane 27 Maja 2011 przez HenoK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 28.05.2011 07:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2011 (edytowane) . Edytowane 17 Czerwca 2012 przez j-j Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
makow11 30.05.2011 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2011 (edytowane) j-j i HenoK, chodziło mi o Twoje rozwiązanie fundamentów ,izolacji nie dałem celowo ( planuję dać po 25 cm.),żeby bardziej widoczny był poziom górny gruntu na zewnątrz i poziom dolny styropianu pod podłogą ( na rysunku są w linii prostej) .Masz coś inaczej ułożone? wyżej lub niżej? Jestem pewien ,że niczego nie robiłeś przypadkowo i wszystko liczyłeś ,więc chcę skorzystać z doświadczenia .Jak to już było wielokrotnie pisane - na architekta nie ma co liczyć, trzeba samemu . OZC nie mogę ogarnąć więc szukam gotowych rozwiązań do projektu ,żeby architektowi coś zaproponować ,a w międzyczasie szukam praktyka ,który mi projekt uczciwie policzy . Wtedy będę mógł szukać lepszych rozwiązań detali i zlecić naniesienie zmian. Edytowane 30 Maja 2011 przez makow11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 01.06.2011 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2011 Jako że nie chcialem aby był Dziennik budowy pomyślałem że opiszę go jako własne doświadczenia Teraz oprócz tego nietypowego dziennika budowy, masz jeszcze artykuł w czerwcowym numerze Muratora o swoim domu. Gratuluję . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 01.06.2011 21:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2011 (edytowane) . Edytowane 17 Czerwca 2012 przez j-j Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 02.06.2011 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2011 Chyba sobie kupie ten numer Gratulacje ! Moje GWC czeka w kolejce, miało być na wiosnę ale mają dużo artykułów o instalacjach więc temat czeka na swoja kolej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 02.06.2011 08:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2011 (edytowane) . Edytowane 17 Czerwca 2012 przez j-j Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 03.06.2011 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2011 Mnie wyszlo samego prundu 10,22kWh/dobe.Energii wychodzi wiecej bo doliczyc musze te odnawialne do cwu i wowczas powieksza sie o 8,03 kWh/dobe.Mysle, ze o tej porze roku to niewielkie ma znaczenie stopien energo-oszczednosci domu, nie mam na mysli tzw. tradycyjnego domu.Gdy juz nie pracuje co to zuzycie zalezy glownie od trybu zycia, przyzwyczajen etc. a nie od "izolacyjnosci" domu. To ma wieksze znaczenie w okresie grzewczym niz letnim.Gdybym odliczyl zuzycie na cele cwu to srednia dobowa wychodzi mi 6,9 kWh/dobe.Podaj ile Tobie wychodzi zuzycie bez cwu to bedziemy wiedziec czy izolacja domu ma duzy wplyw na zuzycie energii elektrycznej w sezonie letnim.Latem-no i teraz, zuzycie wentylacji z GWC mam wyzsze niz zima i wynosi srednio 0,8kWh/dobe, nie dziala juz jak grawitacyjna.Zima wychodzilo mi 0,6kWh/dobe. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 03.06.2011 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2011 To i ja się wetnę, u mnie Srednie dobowe zużycie prądu bez CO i CWU było w kolejnych miesiącah: I-12,9; II-13,9; III-11,9; IV-13,7; V-12,3. w tym jest zużycie na WM i hydrofor w studni.JJ, gratuluję, muratora kupiłem ale jeszcze nie przeczytałem. Bardzo łądne wnętrze no i bio kominek - bardzo podoba się mojej żonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 03.06.2011 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2011 Średniorocznie bez CO i CWU 11,78kWh na dobę z czego 53% w II taryfie. Moim zdaniem dużo, trzeba poszukać gdzieś oszczędności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 03.06.2011 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2011 Ja na ten przyklad przeorganizowalem oswietlenie w sensie zarowek energo-oszczednych a "zwyklych".Mnie wychodzi ze nie warto wszedzie "wsadzac" swietlowek bo to podnosi zuzycie en.elektrycznej.To jest marketing producentow tych zarowek.Jesli zapalam doslownie na pol minuty albo i mniej kinkiety w wejsciu to nie ma szans zeby oplacalo sie uzywac inne niz "tradycyjne" zarowki. Takich miejsc w domu jest wiele. Energo-oszczedne uzywam np. w kinkietach w salonie, zapalone kilka godzin dziennie, zewnetrzne oswietlenie i .. no wlasnie, niewiele takich miejsc.Wiadomo, urzadzenia conajmniej w klasie "A" powinny byc, sporo ciagnie mi teraz pompa wody bo ogrodek a wlasciwie trawniczek sie podlewa ze zraszaczy wynurzalnych -sporo wody potrzebuje to ustrojstwo. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 03.06.2011 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2011 Na światło wydaję grosze, w większości mam ledy+ kilka energooszczędnych. W garażu mam jarzeniówki ale świecą z godzinę miesięcznie. Ale, dwa komputery (jeden z monitorem zużywa 170W), dwa TV, projektor, indukcja, pralka raz na dwa dni, reku itp. Lodówka bierze mało, kiedyś to sprawdzałem ale nie pamiętam wyniku. Najśmieszniejsze że stoi na ogrzewaniu podłogowym:), miała pierwotnie stać gdzie indziej. Najgorsze jest to że u mnie 24h/ dobę jest ktoś w domu więc ciężko z czegoś zjechać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 03.06.2011 17:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2011 (edytowane) . Edytowane 17 Czerwca 2012 przez j-j Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts