Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mój dom pasywny (?) w praktyce- już go użytkuję

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Przy kupnie okapu trzeba myśleć o cenie akcesoriów do niego;)

http://allegro.pl/filtr-weglowy-do-okapu-fw01-i1762087743.html

Moim zdaniem takie coś to tylko imitacja filtra. filtr który cos da to złoże węgla aktywowanego grubości kilku centrymetrów. Zapach ma wtedy szanse być zaabsorbowany. A to jest włókninia z napylonym węglem. Nie bardzo.

P.S generalnie pochłaniacz powinien wciągnąć tłuszcze i inne takie a smrodek to moze jusz reku zabrać. Mylę się czy nie?

Zapach załatwi wentylacja, tyle że nie tak szybko, obiad możesz czuć jeszcze kilka godzin po zakończeniu gotowania .

tłuszcze osadzają się na filtrze który jest widoczny jak zerkniesz pod spód każdego pochłaniacza/okapu. Takie stalowe panele - coś jak gęsta siatka. Co jakiś czas należy je wykąpać. Filtr węglowy jest odpowiedzialny za pozbycie sie zapachów z powietrza. ja sprawdzałem plastikowy kanał po 5 latach użytkowania okapu - bez żadnych sladów tłustego nalotu. Tak więc bez obaw.

A nie lepiej od GWC za 10tys zainstalować klimatyzację za 3tys? (plus minus)

Chłodzi lepiej.

te 10 tyś to chyba z 100% nażutka karzdego wykonawcy.

U mnie w założeniu 40 mb rura pcv 15 zł mb + kształtki wyjdzie jakies 850 zł

Koszt kopania catepilar 85 zł godzina ok 6 godzin z długą przerwą na kawę.500 zł

Styropian ok 500 zł Czy wg warto dawać na głębokości 2 m ? niewiem ale chcę dac 10 cm.

Moja praca bezcenna.

Dodatkowe koszta linka na wycior stalowa 100 zł .

Ozonowanie raz w roku 10 zł.

Chyba taniej niż ta klima i napewno taniej.

Zastanawia mnie czy wentylatory takie do komputera dadzą rade o średnicy 20 cm pchają powietrze 193m3 na godzinę a złuzywają 12vx0,3A .

A klima to czysty recykling powietrza Gwc jest zdrowsze.