Andrzej.K 25.08.2011 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2011 I takie pytanko do wszystkich energooszczędnych . Chcę a raczej żona chce kominek. i wlot powietrza to dodatkowe gwc rurki fi 160 lub 200 zalezy ile będzie trzeba chcę zrobić pod domem, z przepustnicą by nie wiało jak niema potrzeby. Lecz zastanawia mnie sam komin. Bo będzie wyprowadzał ciepło nad dach jak kaloryfer, będzie zbierał z każdego pomieszczenia ciepło i transportował go ku atmosferze. Czy może lepiej jest od razu wyjść z budynku i postawić go na zewnątrz. Kominek dla tego że kupiłem działkę z masa drzew owocowych takich 30 letnich orzechów i kupiliśmy piłę za 200 zł 10 l benzyny i działeczka pusta i mamy jakieś 2x2x13 mb gdy jest poukładane. I żona mi krzyczy poco tyle tyraliśmy jak teraz nie chcesz kominka. A cięte tymi ręcami i jej oczywiście. Więc od tego już sie chyba nie wytłumaczę . Na pochłaniacz ją już namówiłem ale z kominkiem sobie nie poradzę więc szukam porady jak poprowadzić komin by miał jak najmniejsze straty ciepła.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 25.08.2011 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2011 Komin na zewnątrz to duży błąd. Poczytaj na wątku o kominkach. Ja traktuję kominek w ten sposób, że przynosi mi tyle samo zysków co strat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 25.08.2011 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2011 Komin na zewnątrz to duży błąd. Poczytaj na wątku o kominkach. Ja traktuję kominek w ten sposób, że przynosi mi tyle samo zysków co strat. dokładnie to samo..., mam takie samo spostrzeżenie;) palimy w nim czasami dla bajeru a nie dla ogrzewania:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 26.08.2011 05:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 Pewnie chodzi o roznice temperatur, bez tego moze byc slabiutki ciag w kominku. Prowadzac komin wewnatrz domu mamy zapewniona wyzsza temp. miedzy kominem a zewnetrzem i "cug powstanie az milo" Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 26.08.2011 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 błąd? Dlaczego błąd? Jeśli będzie systemowy ocieplony odstawiony od ściany budynku na jakieś 15 cm (całość otoczona wełną) i wkomponowany w elewację. Owszem - będzie trochę zimniejszy ale podczas przygotowywania kominka do palenia jego dzrwi sa otwarte. Wystarczy zastosować myk Adama mk czyli włącznik wyłączajacy wentylator wywiewny w centrali. Wtedy ciepłe powietrze nawiewane do kominka przed rozpałką przpchnie korek zimniejszego powietrze a komin zacznie ssać niczym Panie z trasy katowickiej... Gdyby tego myku nie było to wystarczy przed rozpałką podpalić w kominku kawałek gazety - efekt bedzie ten sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 26.08.2011 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 Gdyby tego myku nie było to wystarczy przed rozpałką podpalić w kominku kawałek gazety - efekt bedzie ten sam. Trochę papieru w wyczystkę i komin błyskawicznie robi się ciepły i powoduje ciąg . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej.K 26.08.2011 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 Pyt kolejne.W warunkach zabudowy mam napisane Dom z garażem. Generalnie chciałem go postawić jako budynek przylegający. Lecz z odcięciem ścian raczej nie będzie problemu bo chciałem dać 3 warstwową w środku 25 cm styro i ściana garażu 24 cm BK i dom również.Tylko zastanawia mnie fundament. Bo na rysunku do PNB nie może być 2 osobnych budynków czyli jeden fundament. A ten garaż będzie inaczej wielkim mostkiem i wszystkie moje prace mogą pójść na marne. Czekam na jakieś porady. Zastanawia mnie czy mogę budować po swojemu ten fundament bo po złączeniu i tak nie będzie widać różnicy.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 26.08.2011 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 . Bo na rysunku do PNB nie może być 2 osobnych budynków czyli jeden fundament. Nie. Garaż z budynkiem mieszkalnym muszą stanowić jedną bryłe. Mogą być na dwóch fundamentach. Dobrym rozwiązaniem jest tak jak mają Lipińscy w swoich projektach: wspólna ława fundamentowa ale osobne ściany fundamentowe dla domu i garażu oddzielone izolacją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej.K 26.08.2011 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 Dzieki kolego najprostrze rozwiązania są najtrudniejszymi jak to przeczytałem to od razu " NO WŁAŚNIE....":rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 27.08.2011 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2011 (edytowane) mam pytanie dotyczące płyty z oddylatowanym garażem , czy ktoś wykonywał ? jak obie płyty zostały wykonane by osiadały równomiernie ? pytam ponieważ jedna z firm napisała : ------------------------Niestety nie podejmujemy się takiego zadania. Zwracam tylko uwagę, że warstwa termoizolacji grubości 25cm - zależnie odobciążenia - może się ugiąć nawet o 2.5 cm. Tym bardzie w Pana przypadku unikałbym raczej takiego rozwiązania, ponieważ piętro domu jest "nadbudowana" nad całym domem bezdylatacji między częścią "garażową" a resztą domu. Wykonanie dylatacji płyty mogłoby - choć nie musi - spowodować nierównomierne osiadanie tych oddzielnych części płyty. ---------------------- Edytowane 27 Sierpnia 2011 przez R&K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 27.08.2011 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2011 Mam garaż na zdylatowanej plycie bez izolacji pod plytą (tylko chudziak pod zbrojeniem dolnym). Ściana zdylatowana, wieńce osobne, konstrukcja dachu też. Zdylatowane jest też ocieplenie (wąska przerwa). Poddasze nieużytkowe. W Twoim wypadku niech się wypowiadają fachowcy (konstruktorzy). Jak opadnie o 2,5cm, dam znać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 28.08.2011 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2011 budowlany_laik - możesz coś więcej napisać mi na PRV o swoim projekcie, o tym jak wykonałeś osobne wieńce i osobne konstrukcję dachu - bo nie widzę Twojego dziennika budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 31.08.2011 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2011 (edytowane) ŻONA się wk....ła jak jejpokazałem obliczenia dotyczące kosztów instalacji i energii.stwierdziła że nasz dom 123 m2 albo będziemy ogrzewać najzwyklejszym piecem albo elektrycznie plus kominek z dgpw sumie przy domku ocieplonym jako j-j to pompa powietrzna to ekstrawagancja. z drugiej strony przez większość czasu nie ma problemu z wodą do kąpieli. Edytowane 1 Września 2011 przez malux20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej.K 06.09.2011 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2011 Pytanko z dyfuzją pary wodnej. Mój domek ma powstać z 24 cm BK P+W plus 25 cm styropianu.Pan Tomasz Brzęczkowski. mówi mi ze powinienem stosować paraizolacje od środka bo będę miał błoto nie styropian.Powiedzcie jak to jest bo im bardziej sie w temat zagłębiam tym powstaje więcej pytań. Jak to tak właściwie jest?Czy ten pan ma racje powiedzcie ci co macie już domy z grubszą izolacją niż tradycyjne 10 cm od zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 06.09.2011 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2011 czasami rozwalam ścianę ze styro- jakoś nigdy styro mokrego nie widziałem. dziś zobaczyliśmy jakie wyjdą odsetkite odsetki dają inne światło na og. elektr. no i przy pompach koszty serwisowania właściwie zapewniają znaczną kwotę no og. elektr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej.K 07.09.2011 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2011 Oczywiście zakładam WM z odzyskiem ciepła i GWC chce postawić dom 3 litrowy lub niżej:)Myślałem że sprawna wentylacja wszystko załatwi ale T.Brzęczkowski i nie winem czy słusznie oznajmia mi że to nic nie da. Coś mi się nie chce wierzyć dlatego pytam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 07.09.2011 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2011 Rozmawiałem niedawno z kolega adam_mk i on stwierdził ze porządne położenie styro jest bardzo trudne. Żeby nie powiedzieć niemożliwe. Chodzi o większe grubości. Trzeba zupełnie zlikwidować szparę między ścianą a syro a na placki to się tak nie da. Powietrze się przedostanie i będzie robiło dokładnie to co w podłodze. Można z tym polemizować ale może konkretnie z Panem Adamem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacław 07.09.2011 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2011 Trzeba zupełnie zlikwidować szparę między ścianą a syro a na placki to się tak nie da. Spotkałem się z opinią, że ta mała szpara ma swoją funkcję do spełnienia - wilgoć, która (ponoć) może się pojawić między murem a styropianem zostaje dzięki tej przestrzeni wywietrzona. Prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marchew 07.09.2011 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2011 a jak to jest z punktem rosy w takiej ścianie? jak występuje w styropianie, to coś się tam skropli i zostanie? (tak sobie dumam po lekturze najlepszego ocieplenia na gruncie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 07.09.2011 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2011 Wilgoć jak wejdzie tak i wyjdzie. Czytać trzeba ze zrozumieniem i zwłaszcza zwracać uwagę na potwierdzenia (lub też ich brak) eksperymentalne bądź naukowe sugerowanych rozwiązań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts