Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mój dom pasywny (?) w praktyce- już go użytkuję

Recommended Posts

I takie pytanko do wszystkich energooszczędnych . Chcę a raczej żona chce kominek. i wlot powietrza to dodatkowe gwc rurki fi 160 lub 200 zalezy ile będzie trzeba chcę zrobić pod domem, z przepustnicą by nie wiało jak niema potrzeby. Lecz zastanawia mnie sam komin. Bo będzie wyprowadzał ciepło nad dach jak kaloryfer, będzie zbierał z każdego pomieszczenia ciepło i transportował go ku atmosferze. Czy może lepiej jest od razu wyjść z budynku i postawić go na zewnątrz. Kominek dla tego że kupiłem działkę z masa drzew owocowych takich 30 letnich orzechów i kupiliśmy piłę za 200 zł 10 l benzyny i działeczka pusta i mamy jakieś 2x2x13 mb gdy jest poukładane. I żona mi krzyczy poco tyle tyraliśmy jak teraz nie chcesz kominka. A cięte tymi ręcami i jej oczywiście. Więc od tego już sie chyba nie wytłumaczę . Na pochłaniacz ją już namówiłem ale z kominkiem sobie nie poradzę więc szukam porady jak poprowadzić komin by miał jak najmniejsze straty ciepła.?

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

błąd? Dlaczego błąd? Jeśli będzie systemowy ocieplony odstawiony od ściany budynku na jakieś 15 cm (całość otoczona wełną) i wkomponowany w elewację. Owszem - będzie trochę zimniejszy ale podczas przygotowywania kominka do palenia jego dzrwi sa otwarte. Wystarczy zastosować myk Adama mk czyli włącznik wyłączajacy wentylator wywiewny w centrali. Wtedy ciepłe powietrze nawiewane do kominka przed rozpałką przpchnie korek zimniejszego powietrze a komin zacznie ssać niczym Panie z trasy katowickiej... Gdyby tego myku nie było to wystarczy przed rozpałką podpalić w kominku kawałek gazety - efekt bedzie ten sam.

Pyt kolejne.

W warunkach zabudowy mam napisane

Dom z garażem. Generalnie chciałem go postawić jako budynek przylegający. Lecz z odcięciem ścian raczej nie będzie problemu bo chciałem dać 3 warstwową w środku 25 cm styro i ściana garażu 24 cm BK i dom również.

Tylko zastanawia mnie fundament. Bo na rysunku do PNB nie może być 2 osobnych budynków czyli jeden fundament. A ten garaż będzie inaczej wielkim mostkiem i wszystkie moje prace mogą pójść na marne.

Czekam na jakieś porady.

Zastanawia mnie czy mogę budować po swojemu ten fundament bo po złączeniu i tak nie będzie widać różnicy.?

.

Bo na rysunku do PNB nie może być 2 osobnych budynków czyli jeden fundament.

Nie. Garaż z budynkiem mieszkalnym muszą stanowić jedną bryłe. Mogą być na dwóch fundamentach.

Dobrym rozwiązaniem jest tak jak mają Lipińscy w swoich projektach: wspólna ława fundamentowa ale osobne ściany fundamentowe dla domu i garażu oddzielone izolacją.

mam pytanie dotyczące płyty z oddylatowanym garażem , czy ktoś wykonywał ? jak obie płyty zostały wykonane by osiadały równomiernie ?

pytam ponieważ jedna z firm napisała :

------------------------

Niestety nie podejmujemy się takiego zadania. Zwracam tylko uwagę, że warstwa termoizolacji grubości 25cm - zależnie od

obciążenia - może się ugiąć nawet o 2.5 cm.

Tym bardzie w Pana przypadku unikałbym raczej takiego rozwiązania, ponieważ piętro domu jest "nadbudowana" nad całym domem bez

dylatacji między częścią "garażową" a resztą domu. Wykonanie dylatacji płyty mogłoby - choć nie musi - spowodować nierównomierne osiadanie tych oddzielnych części płyty.

----------------------

Edytowane przez R&K

Mam garaż na zdylatowanej plycie bez izolacji pod plytą (tylko chudziak pod zbrojeniem dolnym). Ściana zdylatowana, wieńce osobne, konstrukcja dachu też. Zdylatowane jest też ocieplenie (wąska przerwa). Poddasze nieużytkowe.

W Twoim wypadku niech się wypowiadają fachowcy (konstruktorzy).

Jak opadnie o 2,5cm, dam znać :-)

ŻONA się wk....ła jak jejpokazałem obliczenia dotyczące kosztów instalacji i energii.

stwierdziła że nasz dom 123 m2 albo będziemy ogrzewać najzwyklejszym piecem albo elektrycznie plus kominek z dgp

w sumie przy domku ocieplonym jako j-j to pompa powietrzna to ekstrawagancja.

z drugiej strony przez większość czasu nie ma problemu z wodą do kąpieli.

Edytowane przez malux20

Pytanko z dyfuzją pary wodnej.

Mój domek ma powstać z 24 cm BK P+W plus 25 cm styropianu.

Pan Tomasz Brzęczkowski. mówi mi ze powinienem stosować paraizolacje od środka bo będę miał błoto nie styropian.

Powiedzcie jak to jest bo im bardziej sie w temat zagłębiam tym powstaje więcej pytań.

Jak to tak właściwie jest?

Czy ten pan ma racje powiedzcie ci co macie już domy z grubszą izolacją niż tradycyjne 10 cm od zewnątrz.

Rozmawiałem niedawno z kolega adam_mk i on stwierdził ze porządne położenie styro jest bardzo trudne. Żeby nie powiedzieć niemożliwe. Chodzi o większe grubości. Trzeba zupełnie zlikwidować szparę między ścianą a syro a na placki to się tak nie da. Powietrze się przedostanie i będzie robiło dokładnie to co w podłodze. Można z tym polemizować ale może konkretnie z Panem Adamem :)

Trzeba zupełnie zlikwidować szparę między ścianą a syro a na placki to się tak nie da.

Spotkałem się z opinią, że ta mała szpara ma swoją funkcję do spełnienia - wilgoć, która (ponoć) może się pojawić między murem a styropianem zostaje dzięki tej przestrzeni wywietrzona.

Prawda?