heron 08.09.2011 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2011 i teraz pytanie na inteligencję: skoro w domku jest tak sucho to skąd pod styropianem wilgoć ?? Nie neguje tego co piszesz, ale czy bierzesz pod uwage, że woda może się dostać pod izolacje przez drobne nieszczelności wokół drzwi i okien? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 08.09.2011 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2011 i słusznie robisz że nie wierzysz mu na słowo, dla przykładu zatrudnij sobie google i poszukaj postów typu, mam wentylację grawitacyjną i jest tak skuteczna w praktyce że mam w domu tylko 40% wilgotności, albo mam tak sucho w domu że język kołkiem staje i teraz pytanie na inteligencję: skoro w domku jest tak sucho to skąd pod styropianem wilgoć ?? Wilgoci w styropianie nie będzie, jeżeli poszczególne warstwy ściany będą ograniczały dyfuzję pary wodnej. Jeżeli powietrze o wilgotności 40% przy temperaturze 20 st. C bez problemu dotrze do warstwy styropianu to przy temperaturze ok. 5 st. C wystąpi punkt rosy. http://www.forumbudowlane.pl/images/gallery/HenoK/instalacje:wykres.gif Podczas wykańczania domu często wilgotność w domu jest znacznie wyższa. Przy wilgotności 60% (uznawaną jeszcze za komfortową) w temperaturze 20 st. C punkt rosy występuje już przy temperaturze +12 st. C. Tak temperatura jak najbardziej może pojawić się np. pod styropianem ułożonym na chudziaku, a tym bardziej w warstwie ocieplenia styropianem na zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heron 08.09.2011 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2011 Wilgoci w styropianie nie będzie, jeżeli poszczególne warstwy ściany będą ograniczały dyfuzję pary wodnej. Jeżeli powietrze o wilgotności 40% przy temperaturze 20 st. C bez problemu dotrze do warstwy styropianu to przy temperaturze ok. 5 st. C wystąpi punkt rosy. Podczas wykańczania domu często wilgotność w domu jest znacznie wyższa. Przy wilgotności 60% (uznawaną jeszcze za komfortową) w temperaturze 20 st. C punkt rosy występuje już przy temperaturze +12 st. C. Tak temperatura jak najbardziej może pojawić się np. pod styropianem ułożonym na chudziaku, a tym bardziej w warstwie ocieplenia styropianem na zewnątrz. HenoK, a co jeżeli punkt rosy wypada w środku warstwy styro? Czy tam wilgotne powietrze dotrze is nastąpi wykroplenie? Opór dyfuzyjny styro jest chyba na tyle duży, że nam to nie grozi. Czy się mylę? Idąc dalej, czy można uprościć i powiedzieć, że im grubszy styropian tym punkt rosy wypada dalej od punktu styku ściany i styro? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej.K 08.09.2011 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2011 Dobra dzieki za odp. Wale 25 cm eps bez paraizolacji Styro montowany na piankę mniej wilgoci technologicznej. Sciany z BK na P+W powinny byc dośc proste. Wiec niewiem skąd te szczeliny. Zobaczymy jak to bedzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 18.09.2011 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2011 z całym szacunkiem dla twoich siwych włosów ale chyba za długo już przebywasz na http://www.forumbudowlane.pl w dyskusjach z TB i zaczynasz jego argumentami rozumować, żeby pod styropianem było +5 to jego warstwa musiała by mieć 5cm albo musiały by przyjść długotrwałe mrozy -50 stopni, a przy grubości 30cm jak ma założyciel tego wątku to on co najwyżej pod styropianem będzie miał +19,5 Siwych włosów być może kilka u mnie by się znalazło, a na forum budowalnym udzielałem się już dosyć dawno temu . W tym wypadku chodziło mi o izolację na gruncie, czyli układ wylewka podłogowa (może być z ogrzewaniem podłogowym) + styropian + chudy beton + grunt. Dla takiego układu, zwłaszcza w strefach brzegowych temperatura +5st. C pod styropianem nie jest niczym dziwnym. Jeżeli w takim układzie nie zadbamy od odpowiednio duży opór dla dyfuzji pary wodnej (nad styropianem), to pod styropianem wystąpi kondensacja pary wodne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 18.09.2011 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2011 Tym bardziej, że para wodna ma tendencję do unoszenia się wraz z rozgrzanym powietrzem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 18.09.2011 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2011 nic kompletnie nie rozumiem, po pierwsze napisałeś: a po drugie jeżeli mówimy tylko o podłodze to układ warstw powinien być: podłogówka + folia + styropian + folia + chudy beton + folia + grunt czyli mamy wysoce paro-szczelną przegrodę i lata miną zanim cokolwiek tam się skondensuje Optymistyczne myślenie, że lata miną. Chyba ze będziesz układał styro w zimie to tak Ale już w lecie sto folii ci nic nie da. Było juz o tym na forum sporo razy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 18.09.2011 16:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2011 (edytowane) . Edytowane 17 Czerwca 2012 przez j-j Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 18.09.2011 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2011 zamiast gdybać można policzyć programem na inżynier24.pl przegrodę na wilgotność. Zwie się to: cieplno-wilgotnościowe właściwości przegród w budynku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 18.09.2011 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2011 Zadziwia mnie wiara ludzi w geniusz programistów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 18.09.2011 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2011 No, lepiej zapytać kogoś co wie lepiej. A wie bo wie. Co tam panie te mędrki z tych gównianych uczelni i ich nic nie warte badania. Fachowcy od kielni i młota zawsze lepiej wiedzieli. Przez cały socjalizm tak było. Czemu ma być teraz inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 19.09.2011 04:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2011 Zadziwia mnie wiara ludzi w geniusz programistów. Chyba pierwszy raz się z kolega w pełni zgadzam "No, lepiej zapytać kogoś co wie lepiej. A wie bo wie. Co tam panie te mędrki z tych gównianych uczelni i ich nic nie warte badania. Fachowcy od kielni i młota zawsze lepiej wiedzieli. Przez cały socjalizm tak było. Czemu ma być teraz inaczej. " Ten cytat jest o koledze Adam_mk i koledze Henok. Podziwiam dobre samopoczucie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 19.09.2011 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2011 Nie wkładaj w moje usta o kim piszę, bo tego nie wiesz. Co do Adama_mk i Henoka, nie mogę o nich nic pisać bo ich nie znam. Adam jest dobrym duchem tego forum, kipi pomysłami i to jest dobre. Czy ze wszystkim z nim się zgadzam? Nie, ale nie wdaję się w polemiki ponieważ uważam że każdy ma wybór. To co mnie nie pasuje to innemu może być przydatne. Po prostu inne priorytety. Pisałem w moim poście o mędrkach na budowie pracujących, którzy żadnej wiedzy budowlanej tak naprawdę nie posiadają, ale ponieważ długo pracują myślą że coś wiedzą ( z cyklu "zawsze tak robiliśmy i dobrze było a tu taki jeden wydziwia"). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heron 23.09.2011 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2011 Zadziwia mnie wiara ludzi w geniusz programistów. Jeśli kolega uważa, że to programisci opracowują wzory na obliczenie rozkładu wilgotności w przegrodzie to gratuluje wiedzy o otaczającej nas rzeczywistości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 23.09.2011 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2011 Widzę, że kolega nie zrozumiał więc wyjaśnię:Panuje przekonanie wśród tzw dzieci internetu, że jakikolwiek program który coś tam liczy i wizualizuje jest bardziej wiarygodny niż opracowania naukowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 23.09.2011 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2011 A o jakich opracowaniach naukowych piszesz? I na podstawie czego deprecjonujesz wiedzę zawartą w programach obliczeniowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 24.09.2011 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2011 A używaj sobie czego chcesz nawet programów, które sam popełniłeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 24.09.2011 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2011 Kocham merytoryczną dyskusję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 24.09.2011 19:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2011 (edytowane) . Edytowane 17 Czerwca 2012 przez j-j Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 24.09.2011 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2011 myślisz że jest już potrzeba ? na moje okno jeszcze ze 2-3 tyg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts