Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mój dom pasywny (?) w praktyce- już go użytkuję

Recommended Posts

• 4 weeks później...
  • Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Podziwiam was wszystkich. Ładujecie 30-100 tys. w domy aby byly ponadnormowe, a placicie 2000 zł rocznie mniej za ogrzewanie. Te 2000 zł to akurat jeden weekendowy wyjazd w góry, na narty.

Nasuwa się takie powiedzenie: "jak się nie ma miedzi to się w bloku siedzi"

Co to się porobiło... każdy musi w domu mieszkać...

Zanim oskarżycie o sarkazm, to pomyślcie czy nie napisałem prawdy. Pozdrawiam

Nie napisałeś prawdy...

Dzisiaj będzie to 2tys.zł,jutro 6tys.zł.

Idź lepiej dołóż wungla bo w piecu gaśnie a nie piszesz takie farmazony.

Ja to przynajmniej będę miał bezobsługowe grzanie i śmiało mogę wyjechać na weekend w góry ale Twój śmierdziusz i kopciuch tego nie potrafi.

ależ ja montuję kondensata przyjacielu :-) Jedynie nieco bawią mnie te wasze rozważania na temat tych 2 tysi rocznie :-)

To mój trzeci dom, więc wiem, co piszę.

Tym gorzej dla ciebie ;) I kto tu nie ma miedzi ?

No dobra, niech ci będzie. Kupiłem kondensata za 12 tysi zamiast na jak to pisałeś "wungiel" za 6 tysi. Tyle, że ja się aż tak nad tym nie zastanawiałem, aby pisać na forum muratora elaborat na 200 stron qwa coby zdziałać coby oszczędzić 2 tysie :lol2: Mam gaz = kupuje piec gazowy = wygodny = za odpowiednie pieniądze = i tyle w temacie.

Budujesz DOM za 500, 700, 1000 tysi to nie skoml, że 2 tysie rocznie cię bolą, bo to wręcz nazwałbym głupotą.

PS.

Jakie są te twoje koszty w domu 118 m2? Praktycznie jak w mieszkaniu.

Ja mam 2,5 x większy i nie płaczę.

Jak bym chciał wybudować mniejszy i płacić mniej to pewnie bym to zrobił.

Proste, prawda? Przecież nikt nie zmusza.

Wygodny dom to powyżej 200 m2, wiem z autopsji i nikt mnie nie przekona, no chyba, że ktoś jest singlem

Edytowane przez nasa1

Kolego w takim domu jak mój sam abonament za gaz podbija mi roczny koszt ogrzewania o 50 % a w takim wypadku bardziej opłaca mi się prąd w II taryfie .

Pamiętaj że każdy ma inną sytuację i buduje według swoich własnych możliwości .

Nie rób z kogoś pajaca tylko dlatego że wybrał coś innego, My tu na prawdę wiemy na czym rzecz polega ,,,

Ostatnio spotkałem kolegę który kilka lat temu zachwalał że będzie pasywniaka budował, na pytanie czy poszedł w pasywność odpowiedział" tak, mam pompę ciepła i WM z jednej z droższych firm warszawskich "

Z takim to byś sobie mógł pogadać, nawet sporo racji byś miał ,,,

Podziwiam was wszystkich. Ładujecie 30-100 tys. w domy aby byly ponadnormowe, a placicie 2000 zł rocznie mniej za ogrzewanie. Te 2000 zł to akurat jeden weekendowy wyjazd w góry, na narty.

Do pasywnego bardzo trudno zejść ale wydając 10 tys więcej w budowę by mieć ok 4 tyś taniej za rok moim zdaniem się opłaca.

nawet licząc czysty prąd nie dasz rady zejść o taką kwotę ...

No jak 120kwh/m2 /rok dom tradycyjny 191 m2 razy 30 gr nocna taryfa. Wychodzi 6800 zł/// 26kwh/m2/rok x 191m2wychodzi 1500 zł na rok w gazie powinno kosztować jakieś 4800 zł nie doliczając że za okres wiosenno letni abonament mieś to 60 zł.

Kalkulowane zwiekszone wydatki to pustak cokołowy isomura 5000 grubszy styropian na podłogę i ściany 11 tyś zł wiecej. ocieplenie dachu 10 tyś wiecej wentylacja mech. gwc wykonane ok 3 tyś do tego projekt wewnątrz 1 tyś reku 6/7 tys rury i ameostaty 2 tyś okna dopłata 4 tyś suma sumarum przepłacam ok 38 tyś. Nie wykonuje 3 kominów -8400 brak kotła gazowego - 12 / 14 tyś brak podłączenia gazu odbioru podłączenia pieca i papierkologi ok 3/4 tyś zł suma sumarumnie wydam 10 do 15 tyś zł więcej za 191 m2

P.S Zapomniałem dodac bufor i grzałki elektryczne. Podłogówki nie wliczam bo w każdym przypadku był by taki sam wydatek.Piętro brak kaloryferów może zaniży troszkę cenę bufora. Bufor ok 0,8-1 m3 .Chyba zastosowanie 2 wyjdzie korzystniejsze. Jeden pod C.O drugi pod C.W.U. Można spokojnie się zmieścić w 5 tyś

Kalkulowane zwiekszone wydatki to pustak cokołowy isomura 5000 grubszy styropian na podłogę i ściany 11 tyś zł wiecej. ocieplenie dachu 10 tyś wiecej wentylacja mech. gwc wykonane ok 3 tyś do tego projekt wewnątrz 1 tyś reku 6/7 tys rury i ameostaty 2 tyś okna dopłata 4 tyś suma sumarum przepłacam ok 38 tyś. Nie wykonuje 3 kominów -8400 brak kotła gazowego - 12 / 14 tyś brak podłączenia gazu odbioru podłączenia pieca i papierkologi ok 3/4 tyś zł suma sumarumnie wydam 10 do 15 tyś zł więcej za 191 m2

na papierze zawsze wygląda dobrze ...

to tak jak by powiedzieć że pasywny 100m2 można za 150 tys. postawić łącznie z wykończeniem...

j-j, może mała relacja z tego sezonu u Ciebie? Stawiam, że do tej pory poszło u Ciebie nie więcej niż 1500 kWh.

Możesz przypomnieć jak czasowo wyglądał u Ciebie poprzedni sezon (miesiące ew. dokładniej w dniach)? Ten, pamiętam, że zaczął się bardzo późno. Czy powoli już go kończysz?

U siebie, w domu ponad 3-litrowym, obserwuję teraz znaczny wpływ zysków słonecznych na zapotrzebowanie dzienne. Ostatnie zużycia dzienne: 2, 3, 9, 15 kWh. Temperatura rano 21,5*C, godz. 16:00 prawie 23*C, nad ranem znów 21,5*C.

Na sterowniku kotła celowo zmniejszyłem temperaturę na 21,5*C - słońce mocno dogrzewa i sprawia, że mam odczucie, iż na zewnątrz jest lato - ostatnio musiałem chłodzić się w garażu (+6*C).

U mnie do tej pory na CO poszło ponad 3000 kWh.