Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mój dom pasywny (?) w praktyce- już go użytkuję

Recommended Posts

czy ja twierdzę że się nie da ?

trzeba by raczej zadać sobie pytanie czy my chcemy mieszkać w takim domu...;)

na jak wielkie kompromisy trzeba pójść aby to udowodnić...

dom jest dla nas, a nie my dla niego...

Po prostu więcej własnej pracy . Płaski dach bez okien. W parterze . 10x10 h3,5 . Stan surowy bez okien spokojnie da się za 70 tyś postawić. Pracując palcem i telefonem Do tego okna ocieplenie i wszystko co w środku

Powinno 70k starczyć może przy kuchni by troszkę zabrakło. Jeżeli chcemy wszystko umeblować i nie mamy nic swojego to 150k może okazać się zamało

. Ale to chyba zły wątek o gadaniu na temat kosztów budowy :confused:

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 weeks później...
Przerobione to i przeliczone zostało- szara woda nie była opłacalna i nie warta uwagi w moim przypadku ale uwaga jak najbardziej słuszna..

pzdr

Skoro niechcący wrócił temat szarej wody, to powiedzcie co myślicie: jest sobie POŚ, do którego trafia rocznie kilka tys. kWh wody szarej, żółtej, brązowej i wszelkiej innej, POŚ dodatkowo może być wspomagany elektrycznie, a sądze, że i same bakterie trochę ciepła w trakcie swojej żmudnej pracy generują. To ciepło rozchodzi się po gruncie. Gdyby tak taki POŚ zaizolować z dołu i boków , a górę połączyć z GWC, np. dać go pod spodem żwirowego. Sądzicie, że taki sposób rekuperacji mógłby być efektywny? Bo na wyobraźnię, to nie, ale z drugiej strony co się ma stać z tym ciepłem? Koszty żadne, no i do przemyślenia okres letni.

Ciekawe, ale myślę że do odzysku nie byłoby więcej niż ok. do 300-500 kWh (przy wymianie 0,3 1/h) na sezon grzewczy.

Rozumiem, że szacujesz bardziej ze względu na pojemność cieplną powietrza? Tak czy inaczej, być może warto podyskutować w szerszym gronie. I POŚ i żwirowca trzeba zakopać, a dołożenie 2 m3 styropianu i trochę żwiru to nie jest jakaś wielka inwestycja, nawet dla kilkuset kWh. Przy odrobinie farta styropian nad żwirowcem zadba o ładne rozprowadzenie ciepła.

@ksztu.int

Myślę, że podejrzenia panów są całkowicie bezpodstawne. Ta pani przyszła tu w tym futrze i w nim wychodzi. Z różnych powodów POŚ musi być szczelny, tak więc czy będzie przysypany ziemią czy żwirem żwirowca nie powinno mieć znaczenia.

• 2 weeks później...
Jak doliczy CWU to już nie jest tak różowo. Przydała by się jakaś PC:D

Owszem różowo jest bo dziennie nie przekraczam 12 kWh całości prundu.

Ale my tu o dogrzewaniu a nie cwu, bo jak o cwu to można by też o całorocznych kosztach eksploatacyjnych napisać (też różowych) wraz z inwestycyjnymi itd ale po co nie chodzi tu o kolejną dyskusję znowu na którą nie mam najmniejszej nawet ochoty- swoje wiem. I nie pisz mi tu o nieopłacalnych PCi :).

pzdr

Edytowane przez j-j

800kWh na osobę na rok. Nawet można śmiało (jak ktoś się kąpie:D) przyjąć 1000kWh.

Zrezygnowałeś z wanny by oszczędzać CWU? Znam takich co pół miasta potrafią przejechać po flaszkę o 10gr tańszą.

Dobra, bez docinek:)

Ile metrów wody zużywacie?

Jak ktoś lubi wydawać więcej kasy na cwu inwestycyjnie to jego brocha ja mam ciekawsze przyjemności niż siedzenie w wannie 1h bo mam PCi i musi mi się zwrócić :D.

Wannę czynnie opuściłem 15 lat temu, nie jest nam potrzebna o czym zadecydowała żona nie ja.

Po drugie 800 kWh cwu na osobę to może masz ty bo posiadasz PCi i trezba to wykorzystać :). Normowo to znacznie mniej a więc o tym ile kto zużywa albo by zużywał to włóż między bajki bo znam takich ktorym by się solary opłacały i takich którzy zużywają mniej niż normowo.

Jeszcze jedno- wyobraź sobie też, że rozwiązania cwu zależą m.in. od jej zużycia.

I kurcze przestań mędzić o tych niby wszech opłacalnych PCi bo naprawdę mnie to ni ziębi ni grzeje a tylko śmieci temat.

A ile m schodzi? Dziennie napisałem, że nie przekraczam 12 kWh więc zwisa mi moje zużycie cwu.

Dziękuję Ci i zapraszam Cię do wątku o PCi :).

Edytowane przez j-j