Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mój dom pasywny (?) w praktyce- już go użytkuję

Recommended Posts

i teraz rodzi się pytanie, co jest bardziej ekonomicznie opłacalne, domek pasywny w którym nie ma się co popsuć i w związku z tym nic się nie starzeje czy domek Liwko w którym co 10 lat spotkamy niespodziankę taką jak opisał rwxw

Dalej manipulujesz?

Zapomniałeś dodać, że to był stary...

Tłokowy Bristol.

Kupił ją używaną i nie wie ile miała przepracowanych roboczo godzin i w jakich warunkach. Pewnie dał za tą używkę jakieś nędzne grosze więc wymiana sprężarki nie podetnie mu skrzydeł.

Jako że sprężarka powinna bezawaryjnie przy dobrze dobranym systemie przepracować ze 30 lat, a dzisiaj kosztuje około 3000zł, to dolicz mi rocznie do kosztów 100zł. Niech ci będzie. Zadowolony?

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Słuchajcie ale jaki w tym interes aby dokłądać do czegoś.

Wszystko miałem przeliczone i nalad przeliczam. Dopóki są zachowane wyniki ktorych się spodziewałem wsio gra. W innym przypadku będe rozważać inne rozwiązanie- opłacalne a nie takie któe chciałbym aby było opłacalne :).

Ja manipuluję? Pokaż nam swoje rachunki za prąd (pominę paliwo do kominka), bo może się okazać, że ten cały twój dom pasywny to jedna wielka ściema, tak jak ta CWU. Albo co najwyżej używany jako letniskowy (sam pisałeś, że często was nie ma). No j-j, kawa na ławę.

Ci ktorzy chcą to wiedzą że wszystkie moje dane uwzględniały nawet zapalane świeczki bo w pasywnym mają one duże znaczenie i to też pisałem wielokrornie. Reszta to po prostu jest dziecinadą z Twojej strony. ... Ja pisałem, że nas nie ma często w domu??!! Gdzie??? Ręce mi opadają na to co czytam. ...

niedobrze :( fajny watek byl to go psujecie i czepiacie slowek ........

Tak na marginesie: rozni ludzie opisuja swoje zuzycia ale nie widzialem czy ktos skany rachunkow zamieszcza. Spotkaliscie sie z tym na forum ?

Jesli nikt to nie wymagajcie od j-j , a jak ktos zamieszcza to grzecznie poproscie, a moze bedzie Wam dane niewierni ;)

A co do rachunków to nie czuję się w obowiązku skanowania Wam moich dokumentów tylko dlatego że ktoś mi nie wierzy i się pieni.

Generalnie zwisa mi to, czy wierzycie czy nie, zapraszam do siebie to pokażę rachunki.

Edytowane przez j-j

j-j nie obrażaj się i nie denerwuj...po prostu wartości, które podałeś czyli owe 65 l/doba jako zużycie średnie jest cholernie małe, no chyba że w domu się praktycznie tylko śpi ( ale to też mocno należałoby oszczędzać )....ja miałem wujasa, który z ciotką oszczędzał na wodzie jak mógł ( taki kliniczny przypadek sknery ) i jemu wychodziło podobnie....ale to jest przypadek kliniczny....

j-j nie obrażaj się i nie denerwuj...po prostu wartości, które podałeś czyli owe 65 l/doba jako zużycie średnie jest cholernie małe, no chyba że w domu się praktycznie tylko śpi ( ale to też mocno należałoby oszczędzać )....ja miałem wujasa, który z ciotką oszczędzał na wodzie jak mógł ( taki kliniczny przypadek sknery ) i jemu wychodziło podobnie....ale to jest przypadek kliniczny....

Mieli małe dziecko?

dlaczego cholernie małe ja miałem 3 m3 CWU i ZWU w marcu czuli ciepłej wody mogło pujść 1,5m3 albo nawet mniej bo w kibelku nie podgrzewam, ale już napisałem ze wody za bardzo się nie opłaca oszczędzać bo więcej kosztuje

A co do rachunków to nie czuję się w obowiązku skanowania Wam moich dokumentów tylko dlatego że ktoś mi nie wierzy i się pieni.

Generalnie zwisa mi to, czy wierzycie czy nie, zapraszam do siebie to pokażę rachunki.

Dlaczego tak edytujesz? Przed chwilą wisiała tu kwota za cały rok 2400zł. Znowu widać kręcisz. Wystarczy poczytać twoje posty, jak często są edytowane. Moje niewygodne dla ciebie też zapewne "przypadkowo" znikają.

Świetny wynik jak widać. Z moich 3200zł za rok, po odjęciu pracy PC na pozostałe cele zostaje 1700zł. Od twoich 2400 odjąć 1700zł pozostaje 700zł. 700zł kosztuje cię przy normalnym użytkowaniu domu CO i CWU. Brrraaaaawwwwwoooo!!! Może ktoś ci w to uwierzy, ja nie!

Dlaczego tak edytujesz? Przed chwilą wisiała tu kwota za cały rok 2400zł. Znowu widać kręcisz. Wystarczy poczytać twoje posty, jak często są edytowane. Moje niewygodne dla ciebie też zapewne "przypadkowo" znikają.

Świetny wynik jak widać. Z moich 3200zł za rok, po odjęciu pracy PC na pozostałe cele zostaje 1700zł. Od twoich 2400 odjąć 1700zł pozostaje 700zł. 700zł kosztuje cię przy normalnym użytkowaniu domu CO i CWU. Brrraaaaawwwwwoooo!!! Może ktoś ci w to uwierzy, ja nie!

Wykasowałem tą kwotę bo stwierdziłem że i tak będziecie mieli to w dupie bo wam zeskanowanego nie pokazałem. Logiczne??

Edytuję zanim pokażą się wasze a poza tym edytowanie jest po to aby post wyglądał tak jak chcemy zanim pokażą się następne. Coś jeszcze?

Generalnie zwisa mi akurat czy Ty wierzysz czy nie.

A reszta myślę że jest mniej zakompleksiona od Ciebie i potraktuje to co piszę normalne bez zawiści.

niedobrze :( fajny watek byl to go psujecie i czepiacie slowek ........

Tak na marginesie: rozni ludzie opisuja swoje zuzycia ale nie widzialem czy ktos skany rachunkow zamieszcza. Spotkaliscie sie z tym na forum ?

Jesli nikt to nie wymagajcie od j-j , a jak ktos zamieszcza to grzecznie poproscie, a moze bedzie Wam dane niewierni ;)

ja sie nie czepiam

jestem tuz przed zamieszkaniem w domu - chetnie poznam wszystkie mozliwosci obnizenia moich przyszlych rachunkow

tymbardziej ze dzieciak w drodze ...

ja sie nie czepiam

jestem tuz przed zamieszkaniem w domu - chetnie poznam wszystkie mozliwosci obnizenia moich przyszlych rachunkow

tymbardziej ze dzieciak w drodze ...

NA te konstrukcyjne to juz chyba za pozno bo chate prawie konczysz (zreszta sledze twoj dziennik i widze ze masz fajne rozwiazania - szczegolnie z wentylacja i jaska sterownikiem).

Co do tych oszczednosci bytowych to wszytsko kwestia przyzwyczajenia - jesli ich nie zmienisz to czy mieszkasz w bloku czy w domu to tyle samo zuzyjesz, dlatego roztrzasanie ilosci kapieli, czy mycia rak jest malo celowe.

Ja myslalem o bateriach na fotokomorke (cos jak na lotniskach) - nie wiem ile kosztuja jeszcze i czy sie psuja te czujki, ale takie krany sa oszczedne i maja ta zalete ze nie maja czesci ruchomych i ......... niewiele do czyszczenia (a ja uwielbiam czystosc i porzadek a nie lubie sprzatac:) ).

Mnie energia za caly rok kalendarzowy od kwietnia 2011 do kwietnia 2012 kosztuje prawie 3 090 zl z oplatami stalymi wlacznie plus dodatkowo spalone 1/4 kubika drewna za ok. 45 zl.

Po odjeciu PCi: 3 090 - 1 380 = 1 710 zl - tyle wychodza mnie koszty pozostale w domu.

W kosztach tych spory udzial ma podlewanie ogrodu w sezonie letnim, dodatkowa wolnostojaca zamrazarka na 7 szuflad czy tez plyta indukcyjna i piekarnik ktore niestety bardzo czesto pracuja.

Moge sobie wyobrazic mniejsze zuzycie dla domu nawet przy malym dziecku. Pamietac nalezy ze im mniesjzy domek z mniejsza iloscia pomieszczen to i zuzycie moze byc nizsze - nie jest to jednak zaleznosc liniowa, zeby sie nie ludzic :)

Wiecie, zwykla brama garazowa czy wjazdowa, alarm w domu tez potrafia w roku "pare" kwh dolozyc do rachunku, jesli tak sobie kazdy sprawdzi co ma na prad to okaze sie ze roznice moga byc spore w roznych domach.

Szacowalem, ze na sama wode cwu idzie mi latem ponizej 20 zl/m-c grzejac 3 razy na dobe dla dwoch osob do temp. ok. 50*C zbiornik 175l. Zima juz troszke wiecej bo dochodzi do 25 zl/m-c co moze dac (szacunkowo) ok. 270 zl/rok na ciepla wode uzytkowa przy PCi. Ja korzystam z prysznica a zona z wanny jesli chodzi o codzienne kapiele i zwiazane z tym zuzycie wody cieplej.

Pzdr.

Nie potrzebne nam twoje najpewniej zmanipulowane dane

Jakie zmanipulowane dane??? Jako jeden z nielicznych pokazałem na forum swoje rachunki. Chcesz, mogę je tu ponownie wkleić!

Ty najpierw podajesz, że płacisz za prąd rocznie 2400zł, a następnie szybko to usuwasz. Jaka w tym momencie jest twoja wiarygodność niech ocenią inni.

Mnie energia za caly rok kalendarzowy od kwietnia 2011 do kwietnia 2012 kosztuje prawie 3 090 zl z oplatami stalymi wlacznie plus dodatkowo spalone 1/4 kubika drewna za ok. 45 zl.

Po odjeciu PCi: 3 090 - 1 380 = 1 710 zl - tyle wychodza mnie koszty pozostale w domu.

W kosztach tych spory udzial ma podlewanie ogrodu w sezonie letnim, dodatkowa wolnostojaca zamrazarka na 7 szuflad czy tez plyta indukcyjna i piekarnik ktore niestety bardzo czesto pracuja.

Moge sobie wyobrazic mniejsze zuzycie dla domu nawet przy malym dziecku. Pamietac nalezy ze im mniesjzy domek z mniejsza iloscia pomieszczen to i zuzycie moze byc nizsze - nie jest to jednak zaleznosc liniowa, zeby sie nie ludzic :)

Wiecie, zwykla brama garazowa czy wjazdowa, alarm w domu tez potrafia w roku "pare" kwh dolozyc do rachunku, jesli tak sobie kazdy sprawdzi co ma na prad to okaze sie ze roznice moga byc spore w roznych domach.

Szacowalem, ze na sama wode cwu idzie mi latem ponizej 20 zl/m-c grzejac 3 razy na dobe dla dwoch osob do temp. ok. 50*C zbiornik 175l. Zima juz troszke wiecej bo dochodzi do 25 zl/m-c co moze dac (szacunkowo) ok. 270 zl/rok na ciepla wode uzytkowa przy PCi. Ja korzystam z prysznica a zona z wanny jesli chodzi o codzienne kapiele i zwiazane z tym zuzycie wody cieplej.

Pzdr.

Czyli niemal identycznie jak u mnie. Też podlewam ogródek hydroforem. Mam też kilka innych dodatkowych zabawek w domu. Jednak jakąś tam średnią można przyjąć (przypominam, że mam niemal same ledy co też wpływa na mniejsze zużycie.) Te 1700zł to na dom wcale nie tak dużo, większość płaci i tak więcej, więc te moje wyliczenia są i tak na korzyść j-j ;)

Pzdr.

jestem ciekaw Panowie co powiecie na odzysk ciepła i podgrzewanie wody z wodociągów lub studni z 8 np do np 18 stopni

skoro wskazujecie na to że koszty CWU są spore ... a podgrzanie wody o pierwsze 10 stopni wymaga 2x tyle energii co podgrzanie jej o kolejne 10 stopni

to można powiedzieć że pierwsze 10 stopni to 40% opłat (kolejne 40% opłat to z 18 do 38 stopni i 20%opłat z 38 do 55-60 stopni - bo chyba takie są zależności ? nie jestem ekspertem - ale tak gdzieś coś kiedyś przeczytałem )

A co jest w tym dziwnego 2400 zł rocznie za cały prąd, Jak dla mnie to dużo. Bo mi za dom 2,2 litra i 191 m2 wychodzi roczne zużycie 3000 zł za wszystko na prąd.

Zakładam że technologiczny prąd typu gotowanie pranie i ogladanie niezalerznie od wielkości obiektu zuzyje się tyle samo no chyba że ktoś się boi ciemności:popcorn:

A co jest w tym dziwnego 2400 zł rocznie za cały prąd, Jak dla mnie to dużo. Bo mi za dom 2,2 litra i 191 m2 wychodzi roczne zużycie 3000 zł za wszystko na prąd.

Zakładam że technologiczny prąd typu gotowanie pranie i ogladanie niezalerznie od wielkości obiektu zuzyje się tyle samo no chyba że ktoś się boi ciemności:popcorn:

Przypominam że CWU będzie dla 2 osób. CWU w energooszczędnym albo pasywnym to jednak spory udział.

Od 3000 odejmij 1700 (taka przyjmijmy średnia) na inne cele, dodaj do tego trzecią osobę i wyjdzie ci około 1600zł na CO i CWU. Ale nie 700!!!