Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mój dom pasywny (?) w praktyce- już go użytkuję

Recommended Posts

bywam czy nie bywam to zużycie na cwu rozbiega sie o 0,2-0,3 kwh/doba

j-j zużywa bardzo podobną ilość energii co ja...( poza sezonem grzewczym )

jak dla mnie wszystko ok.

wrócę jeszcze na chwilę do tego tematu ...

przez ostatnie dziesięć dni w moim domu średnie zużycie energii na cele bytowe i cwu to 8,37 kwh

dwie osoby dorosłe i dziecko...

więc dla mnie zużycie rzędu 10 kwh/doba jest jak najbardziej ok.

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Liwko ty chyba pomyliłeś wątki.Tu jest wątek j-j z domem pasywnym,natomiast ty podajesz zuzycie swojego domu na innym watku na ok 4000kWh na co i cwu ale trzeba to pomnożyć przez COP 3 plus kominek i dodatkowo twoja optymalna temperatura w domu "rześka" Słowem bliżej ci do wątków ogrzewania ekogroszkiem i tym podobnych . Pokazywanie faktur nic nie zmieni ,masz po prostu dziurawy dom a chcesz żeby był pasywny.

Liwko ty chyba pomyliłeś wątki.Tu jest wątek j-j z domem pasywnym,natomiast ty podajesz zuzycie swojego domu na innym watku na ok 4000kWh na co i cwu ale trzeba to pomnożyć przez COP 3 plus kominek i dodatkowo twoja optymalna temperatura w domu "rześka" Słowem bliżej ci do wątków ogrzewania ekogroszkiem i tym podobnych . Pokazywanie faktur nic nie zmieni ,masz po prostu dziurawy dom a chcesz żeby był pasywny.

Alle mi dosrałeś :D

Alle mi dosrałeś :D

Ciesz się ,że cie nie obesrał :D .Tak na marginesie wszyscy na FM wiedza ,że w chałupie masz(chwalisz się non-stop) same ochy i echy.Dyskusja z tobą na temat oszczędności mija się z celem bo jesteś pompiarz i wiesz prawie wszystko.Znam, pamiętam........ i już zapomniałem :D:D .Topik to "mój dom pasywny".Już kiedyś dyskutowaliśmy...........masz a może czy możesz powiedzieć ,że twój dom jest pasywny 5,6,7 litrowy itd???.Autor topiku chyba nie tego się spodziewał?I na koniec te twoje pos...rane rachunki.Zawsze stawiasz je na piedestał.Mam dom jak dom ceramiczny ogrzewany różnymi źródłami.Płacę rachunki dużo mniejsze :p od ciebie.W chałupie panuje nastrój zadowolenia ogólnego.Dużo bym dał by chałupa była podobna do autora topiku :D , wówczas to wtenczas chętnie bym ci narcyzm przesłonił jeszcze niższymi rachunkami.:bye::bye::bye:

Niestety nie dam się wciągnąć w ten twój pos...ny świat narcyzmu.Zadałem ci pytanie to racz odpowiedzieć alby pompuj gdzie indziej.Przepraszam autora za ten nieco cięty język ale do gościa nic już nie dociera.....Panie liwko to Pana olali teraz to już nawet obesrali :D:D jak to sam i to słusznie zauważasz.Wiesz co masz takie fajne w tym topiku .....nieprzemijającą,niepowtarzalną od lat tą samą stopkę.Kuźwa nic ci sie nie zmieniło w chałupie ...a może ty wszystko wymieniłeś-zmieniłeś masz tego upragnionego pasywniaka 10 litrowego???:jawdrop::bash::bye:

Ty nie przepraszaj, tylko przestań pisać. Specjalnie prowokujesz do zadymy, której od kilku dni nie ma. Chcesz znowu zostać zbanowany?

LIWKO opuść ten wątek bo jest on dla osób posiadających ocieplenie podchodzące pod pasywne budownictwo, gdzie PC jest elementem ekonomicznie zbędnym, a nie dla trochę ponad przeciętnie ocieplonych domów jak twój,

Od siedmiu dni odpowiadam tylko na pytania i prowokacje. Po grzyba to ciągniecie?

Chcecie budować pasywne, budujcie. Ale niestety, dom pasywny to nie tylko plusy, ale i minusy, i dyskusja (czasami ostra) jest jak najbardziej na miejscu. Ja nie mówię, że wybudowałem idealny dom. Popełniłem kilka baboli o których w różnych wątkach piszę i przestrzegam. Jednak domu pasywnego bym nie chciał właśnie przez pewne ograniczenia, choćby estetyczne i praktyczne.

Domy pasywne buduje się po to by ograniczyć przyszłe koszty użytkowania takiego domu do minimum. Ale tak jak i PC, tak i dom pasywny nie jest jedynym słusznym rozwiązaniem. Miejcie tego świadomość. Wystarczy, że masz dużą rodzinę lub po prostu zużywasz dużo CWU, a już dom pasywny może być droższy w utrzymaniu nawet od domu ze śmieciuchem średnio ocieplonego.

Pzdr

LIWKO opuść ten wątek bo jest on dla osób posiadających ocieplenie podchodzące pod pasywne budownictwo, gdzie PC jest elementem ekonomicznie zbędnym, a nie dla trochę ponad przeciętnie ocieplonych domów jak twój,

dzięki bo coś nie za kumał liwko.Tłumacze ,że chwalipięta a on swoje ech.

Redakcjo, prosze oczyścić mój wątek z prawie 10 już stron bzdur bo Liwko dalej go zaśmieca.

Ja wiem że ten temat to już nic nie warty merytorycznie śmietnik na ostatnich prawie 10 stronach a może go całkowicie zamienić na śmietnik?

pzdr

Edytowane przez j-j

Redakcjo, prosze oczyścić mój wątek z prawie 10 już stron bzdur bo Liwko dalej go zaśmieca.

Ja wiem że ten temat to już nic nie warty merytorycznie śmietnik na ostatnich prawie 10 stronach a może go całkowicie zamienić na śmietnik?

pzdr

Nie udzielam się w tym topiku choć śledzę go i czytam i zawsze czekam na twoje nowe wpisy....Uniosłem się ale kolo liwko już jest tak zepsuty narcyzmem ,że nie widzi i nie słyszy co się w temacie mówi.Jeszcze raz sorki za zaśmiecanie ale nie mogłem zdzierżyć tej nieustannej jego demagogii .

Ja również ale postanowiłem nie karmić trolla - początki zawsze są trudne ale potem już łatwo i przyjemnie popatrzeć jak się miota i wścieka:)

Jak to mówi staropolskie przysłowie - nie zadawaj się z debilem bo ściągnie cię do swojego poziomu a potem pobije doświadczeniem;)

Puknij się człowieku w tą swoją główkę zanim coś napiszesz! Prowadziłem cały czas kulturalną, choć czasami ostrą dyskusję. Zostałem zaatakowany chamskimi epitetami tylko dlatego, że odważyłem się nie zgodzić z autorem wątku. Chcecie się bawić tylko w swoim gronie? Proszę bardzo, słodźcie sobie ile wlezie. Podpowiem wam tylko, że od siedmiu dni nic innego nie robicie tylko prowokujecie i sami dalej zaśmiecacie swoimi pierdołami ten wątek. j-j to widać pasuje. Wy prowokujecie, ja odpowiadam, więc może kolejna osoba mi czymś dowali.

Zdecydowanie jednak to na mnie żadnego wrażenia nie robi. Nadal będę tu pisał i gdy tylko zdarzy się okazja krytykował, zaznaczam, kulturalnie krytykował a nie prowokował. Może za tydzień, może za miesiąc. Jestem cierpliwy. Od siedmiu dni piszę tylko dlatego, że to wy tego chcecie :D

Nie udzielam się w tym topiku choć śledzę go i czytam i zawsze czekam na twoje nowe wpisy....Uniosłem się ale kolo liwko już jest tak zepsuty narcyzmem ,że nie widzi i nie słyszy co się w temacie mówi.Jeszcze raz sorki za zaśmiecanie ale nie mogłem zdzierżyć tej nieustannej jego demagogii .

Uwierz mi ...- Ty na pewno się nie uniosłeś :D

pzdr

Zaznaczam bez prowokacji...........co chcesz wnieśc do wątku kolo liwko???Może to pozwoli ci na zrozumienie tych co tu się udzielają.

Zdecydowanie jednak to na mnie żadnego wrażenia nie robi. Nadal będę tu pisał i gdy tylko zdarzy się okazja krytykował

Określ się, może ludzie z FM to dostrzegą i nie będziesz trollem.Temat topiku to przeca "Mój dom pasywny" a tu okazuje się ,że ty jesteś bierny i na dodatek strasznie upierdliwy.

Budując swój dom nigdy nie wiedziałem ,że 'Pasywniak" ma tyle zalet.Wybudowałem i koniec.Teraz biję się w piersi ,że mogłem zrobić to lepiej.

Bez cukrowania j-j zawsze czytam cię i zazdroszczę ,że tak fajowo poukładałeś te klocki :D;);)

ja kiedyś napisalem że j-j napisałem że pod względem izolacyjnym wykonał dom na 6 pod względem technicznym , wykonawczym to niektóre rzeczy zrobił totalnie amatorsko , dziadowsko i zostałem przez j-j chamsko zjechany nie poleciałem do moderatora ani do mamy ze skarga

forum to nie towarzystwo wzajemnej adoracji tylko sluszna lub nie wymiana zdań.

ja sie na nikogo tu na forum nie obrażam bo taka jest natura forum.