Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mój dom pasywny (?) w praktyce- już go użytkuję

Recommended Posts

nydar nie ma czegoś takiego kiedy :

ciśnienie pary wodnej rzeczywiste po paroizolacji od środka ; spada pionowo w dół a przez resztę przegrody ku zewnątrz ma postać linii prostej.

A ciśnienie nasycenia sobie biegnie wedle swojej drogi i jest daleko daleko ponad.

musiało by być tak 99% zewnątrz wilgoci i 98% przy 20st aby się na paroizolacji wykropliło bo nie da się uniknąć niestety skraplania

ale to jest cały czas warunki "99% wilgotności" a szczególnie wzrostem ciśnienia pary wodnej od wzrostu temperatury

bo gołe procenty nie wystarczą.

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 1 month później...

@j-j, Dziękuję za ciekawy i ważny wątek.

@Redakcjo

Właśnie dzięki postom HenoK,j-j,adam_mk,mpoplaw,ProStaś,Piczman,jasiek71,Lobo_M,R&K,budowlany_laik i innych buduję pierwszy i ostatni dom ;)

Kasowane posty nie służą pomocą...

Może warto się zastanowić dlaczego połowy z w/w osób nie ma już na tym forum. Jeżeli dwóch studentów na roku nie zdaje egzaminu to wina tych studentów, jeżeli tylko dwóch studentów zdaje egazmin to wina egazminatora. Może warto się zastanowić....

Jeżeli ktoś umie wyciągać wnioski i myśleć to zbuduje funkcjonalny i energooszczędny dom. W/w skutecznie pomagali i część z nich nadal pomaga w poszerzaniu horyzontów. Poziom forum spada za chwilę nie będzie tutaj czego szukać... Redakcjo, Przez Wasz brak reakcji starcili Ci, którzy właśnie zaczynają...

• 2 weeks później...
Witaj j-j dzięki za wspaniały temat,ja miałem szczęście i zdążyłem przeczytać.Szkoda że kasujac Swój dorobek ukarałeś niewinnych.Mój wielki szacun za to czego dokonałeś w domu.Pozdrawiam

też się pod tym podpisuję

Dzięki Dziennikowi budowy j-j uwierzyłam że można budować i nie łożyć majątku na ogrzewanie. Zaczełam planować własne ściany.

j-j ze swoim sukcesem jest dla mnie wzorem inwestora do naśladowania.

Rzeczywiście po długiej nieobecności widze że forum schodzi na psy. Stare dyskusje są wiele bardziej merytoryczne i można się z nich wiele dowiedzeć. Nowe posty to płytkie licytacje co jest lepsze, kto ma racje itd.

Na szczęcie delta9 dał link do archiwum. Rączki całuje bo normalnie poczułam jak wpadam w depresje. Budując się będe z całych sił naśladować, kopiować i zgapiać rozwiązania zastosowane przez j-j. Bo przecież trzeba równać do najlepszych :D

• 2 months później...

Tak tylko gołe informacje jak było ostatniej zimy w moim pasywniaku:

W tym sezonie zimowym nie sposób zmieścić się w 15 w związku z tym zakończyłem go 5 dni temu z wynikiem dla celów dogrzewania 15,48 kWh/m2*rok.

Średnia temp. zimowa u mnie to -1,8oC (o ok. 4,8oC zimniejsza niż statystyczna dla mojego regionu). Dodatkowo słońca też znacznie mnie niż statystycznie. Średnia temp. w domu to 21,3oC.

Z komfortem żaden problem, na całą zimę żona przez trzy dni coś przebąkiwała że jej chłodnawo :) więc lepiej niż standard narzekania w zwykłym domu :).

Wilgotność średnia to 50%.

Tak tylko gołe informacje jak było ostatniej zimy w moim pasywniaku:

W tym sezonie zimowym nie sposób zmieścić się w 15 w związku z tym zakończyłem go 5 dni temu z wynikiem dla celów dogrzewania 15,48 kWh/m2*rok.

Średnia temp. zimowa u mnie to -1,8oC (o ok. 4,8oC zimniejsza niż statystyczna dla mojego regionu). Dodatkowo słońca też znacznie mnie niż statystycznie. Średnia temp. w domu to 21,3oC.

Z komfortem żaden problem, na całą zimę żona przez trzy dni coś przebąkiwała że jej chłodnawo :) więc lepiej niż standard narzekania w zwykłym domu :).

Wilgotność średnia to 50%.

Hey, mozesz przypomniec jak masz wykonana wentylacje i jaki jest jej sposob uzytkowania ? (czy chodzi non-stop czy nie itp).

Pozdrawiam

Hey, mozesz przypomniec jak masz wykonana wentylacje i jaki jest jej sposob uzytkowania ? (czy chodzi non-stop czy nie itp).

Pozdrawiam

Wentylacja na trójnikach, sztywna, żadnych problemów.. Użytkowana 24h/d z wymianą utrzymującą wilgotność ok. 50%- wystarcza ok 0,3-0,5 wymiany. Nie pisze, że czasami więcej trzeba bo to raczej chwilowo.

pzdr

Strzelam off-topa

Było w jakimś temacie, ale nie mogę znaleźć. Styropian elewacyjny gr 20cm "standardowo" kołkowany" bez krążków, powiedzmy 6 kołków na m2 - jaki to mostek termiczny?

Już drugi dzień szukam, a wiem że gdzieś było, bo tak jakby pamiętam jak ktoś to liczył. Przydało by się przypomnieć te W/m2K

• 3 weeks później...
100% mniej niż bardzo dobre wybranych użytkowników tego forum. Masz pomysł jak zejść poniżej tej wartości nie wydając na to za dużo?

100% ??

Jeżeli użytkownik A zużywa 30kWh/m2/rok, a użytkownik B 100% mniej, to jaki jest jego wynik ?

Bo na pewno nie 15...

:)

• 2 weeks później...

Witam, chciałem zapytać jak ma się dom pasywny do zużycia energii elektrycznej.

Zrobiłem świadectwo dla domku jednorodzinnego, gdzie inwestor stwierdził, iż jest to dom pasywny. Wynik niestety jest tragiczny.

Współczynnik nakładu energii pierwotnej, uwzględniający prąd elektryczny przyjąłem jako 3. W domu jest ogrzewanie podłogowe elektryczne - kable grzejne, do tego dochodzi rekuperator i wentylacja mechaniczna. Pytanie czy można przyjąć pewne założenia aby poprawić to świadectwo energetyczne?