מרכבה 13.11.2012 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2012 nydar nie ma czegoś takiego kiedy :ciśnienie pary wodnej rzeczywiste po paroizolacji od środka ; spada pionowo w dół a przez resztę przegrody ku zewnątrz ma postać linii prostej.A ciśnienie nasycenia sobie biegnie wedle swojej drogi i jest daleko daleko ponad.musiało by być tak 99% zewnątrz wilgoci i 98% przy 20st aby się na paroizolacji wykropliło bo nie da się uniknąć niestety skraplania ale to jest cały czas warunki "99% wilgotności" a szczególnie wzrostem ciśnienia pary wodnej od wzrostu temperaturybo gołe procenty nie wystarczą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
delta9 25.11.2012 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2012 Do 13 strony można poczytać w archiwum pomimo usunięcia wpisów - niestety ostatnia kopia jest z 15 września 2010:http://web.archive.org/web/20100915012141/http://forum.muratordom.pl/showthread.php?146761 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kudlatyy 23.01.2013 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 @j-j, Dziękuję za ciekawy i ważny wątek. @Redakcjo Właśnie dzięki postom HenoK,j-j,adam_mk,mpoplaw,ProStaś,Piczman,jasiek71,Lobo_M,R&K,budowlany_laik i innych buduję pierwszy i ostatni dom Kasowane posty nie służą pomocą... Może warto się zastanowić dlaczego połowy z w/w osób nie ma już na tym forum. Jeżeli dwóch studentów na roku nie zdaje egzaminu to wina tych studentów, jeżeli tylko dwóch studentów zdaje egazmin to wina egazminatora. Może warto się zastanowić.... Jeżeli ktoś umie wyciągać wnioski i myśleć to zbuduje funkcjonalny i energooszczędny dom. W/w skutecznie pomagali i część z nich nadal pomaga w poszerzaniu horyzontów. Poziom forum spada za chwilę nie będzie tutaj czego szukać... Redakcjo, Przez Wasz brak reakcji starcili Ci, którzy właśnie zaczynają... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolkak 04.02.2013 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 Witaj j-j dzięki za wspaniały temat,ja miałem szczęście i zdążyłem przeczytać.Szkoda że kasujac Swój dorobek ukarałeś niewinnych.Mój wielki szacun za to czego dokonałeś w domu.Pozdrawiam też się pod tym podpisuję Dzięki Dziennikowi budowy j-j uwierzyłam że można budować i nie łożyć majątku na ogrzewanie. Zaczełam planować własne ściany. j-j ze swoim sukcesem jest dla mnie wzorem inwestora do naśladowania. Rzeczywiście po długiej nieobecności widze że forum schodzi na psy. Stare dyskusje są wiele bardziej merytoryczne i można się z nich wiele dowiedzeć. Nowe posty to płytkie licytacje co jest lepsze, kto ma racje itd. Na szczęcie delta9 dał link do archiwum. Rączki całuje bo normalnie poczułam jak wpadam w depresje. Budując się będe z całych sił naśladować, kopiować i zgapiać rozwiązania zastosowane przez j-j. Bo przecież trzeba równać do najlepszych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej.K 05.02.2013 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 kolego podrzuć archiwum jak możesz!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Art_83 05.02.2013 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 kolego podrzuć archiwum jak możesz!!!popatrz 3 posty wcześniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 09.04.2013 11:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2013 Tak tylko gołe informacje jak było ostatniej zimy w moim pasywniaku: W tym sezonie zimowym nie sposób zmieścić się w 15 w związku z tym zakończyłem go 5 dni temu z wynikiem dla celów dogrzewania 15,48 kWh/m2*rok. Średnia temp. zimowa u mnie to -1,8oC (o ok. 4,8oC zimniejsza niż statystyczna dla mojego regionu). Dodatkowo słońca też znacznie mnie niż statystycznie. Średnia temp. w domu to 21,3oC. Z komfortem żaden problem, na całą zimę żona przez trzy dni coś przebąkiwała że jej chłodnawo więc lepiej niż standard narzekania w zwykłym domu . Wilgotność średnia to 50%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 09.04.2013 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2013 Tak tylko gołe informacje jak było ostatniej zimy w moim pasywniaku: W tym sezonie zimowym nie sposób zmieścić się w 15 w związku z tym zakończyłem go 5 dni temu z wynikiem dla celów dogrzewania 15,48 kWh/m2*rok. Średnia temp. zimowa u mnie to -1,8oC (o ok. 4,8oC zimniejsza niż statystyczna dla mojego regionu). Dodatkowo słońca też znacznie mnie niż statystycznie. Średnia temp. w domu to 21,3oC. Z komfortem żaden problem, na całą zimę żona przez trzy dni coś przebąkiwała że jej chłodnawo więc lepiej niż standard narzekania w zwykłym domu . Wilgotność średnia to 50%. Hey, mozesz przypomniec jak masz wykonana wentylacje i jaki jest jej sposob uzytkowania ? (czy chodzi non-stop czy nie itp). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 09.04.2013 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2013 na całą zimę żona przez trzy dni coś przebąkiwała że jej chłodnawo Do wszystkiego idzie się przyzwyczaić. Moja ciągle narzeka, że jej w łazienkach za gorąco. Myślę że też się przyzwyczai. A jak tam zużycie wody? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 09.04.2013 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2013 15,48 kWh/m2*rok coś dużo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 09.04.2013 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2013 coś dużo I to pod Słubicami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 09.04.2013 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2013 Średnia temp. w domu to 21,3oC. też ma wpływ właśnie to ale 4 sezony grzewcze za mną, wybudowałem dom pasywny a nawet 0,3 litrowy wg często stosowanej nadinterpretacji: to jak to ma się do tego ? 0,3 czyli 3kWh ? a jest 15 kWh ... teraz by wypadało się zastanowić dla czego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 09.04.2013 19:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2013 Hey, mozesz przypomniec jak masz wykonana wentylacje i jaki jest jej sposob uzytkowania ? (czy chodzi non-stop czy nie itp). Pozdrawiam Wentylacja na trójnikach, sztywna, żadnych problemów.. Użytkowana 24h/d z wymianą utrzymującą wilgotność ok. 50%- wystarcza ok 0,3-0,5 wymiany. Nie pisze, że czasami więcej trzeba bo to raczej chwilowo. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 15.04.2013 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2013 Strzelam off-topa Było w jakimś temacie, ale nie mogę znaleźć. Styropian elewacyjny gr 20cm "standardowo" kołkowany" bez krążków, powiedzmy 6 kołków na m2 - jaki to mostek termiczny? Już drugi dzień szukam, a wiem że gdzieś było, bo tak jakby pamiętam jak ktoś to liczył. Przydało by się przypomnieć te W/m2K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spain 30.04.2013 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2013 najlepsze domy pasywne w Polsce? gdzie się znajdują wiecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 30.04.2013 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2013 Ci, co się interesują problemem - TAK! WIEDZĄ! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 30.04.2013 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2013 wiesz że ma. Po swojemu. Po co jątrzysz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 30.04.2013 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2013 czyli jednak jątrzysz, bo pisał o tym już kilkanaście razy Fakt, ze rozrzucone tu i tam, ale jest. A Ty co, obrońca uciśnionych? Nie, niech się sami bronią, nie lubię tylko bicia piany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 01.05.2013 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2013 100% mniej niż bardzo dobre wybranych użytkowników tego forum. Masz pomysł jak zejść poniżej tej wartości nie wydając na to za dużo? 100% ?? Jeżeli użytkownik A zużywa 30kWh/m2/rok, a użytkownik B 100% mniej, to jaki jest jego wynik ? Bo na pewno nie 15... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
useful 15.05.2013 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2013 Witam, chciałem zapytać jak ma się dom pasywny do zużycia energii elektrycznej.Zrobiłem świadectwo dla domku jednorodzinnego, gdzie inwestor stwierdził, iż jest to dom pasywny. Wynik niestety jest tragiczny.Współczynnik nakładu energii pierwotnej, uwzględniający prąd elektryczny przyjąłem jako 3. W domu jest ogrzewanie podłogowe elektryczne - kable grzejne, do tego dochodzi rekuperator i wentylacja mechaniczna. Pytanie czy można przyjąć pewne założenia aby poprawić to świadectwo energetyczne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts