Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mój dom pasywny (?) w praktyce- już go użytkuję

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie wiem czy 18cm to jest najbardziej optymalne ocieplenie w funkcji lambda i temp. pod. Brakuje danych empirycznych o temp. pod izolacją przy różnych grubościach izolacji .Natomiast na podstawie danych jakie podaje j-j czy kszhu,można stwierdzić,że 18cm przepuszcza mniej ciepła niż 24 czy 30cm.Chyba,że wynik pomiaru temp. jest przekłamany przez GWC pod budynkiem,które oboje mają.Przydała by się temp. pod izolacją 30cm bez GWC.

Wcześniej pisałem, że temp. w gruncie nie różni się praktycznie od siebie pod częściami gdzie jest GWC i 36 cm styro i bez GWC gdzie jest 24 cm styro.

i Nydar, proszę Cię ... bo ktoś naprawdę pomyśli na podstawie powyższego Twojego postu, że 30 cm styro przepuszcza więcej ciepła niż 18 cm i jeszcze stwierdzi, że to moje wnioski, a ja się do nich nie przyznaję i nie przyznam bo one nie moje - ja mam inne :) .

A wracając do prundu to wierzę, że swój przełącznik kiedyś wykorzystam :) .

Pozdrawiam

Też tam byłem przywołany i też nie podzielam tych wniosków;)

Ja przełącznika nie mam bo zainstalować go jak będzie potrzebny to najmniejszy problem. Tylko vqrvia mnie to, że w jednej UE za zach granicą ludzie mają użytek z PV a u nas cały czas tylko bełkot i żadnych konkretów:/

Hm, czy to nie problem, nie wiem elektrykiem nie jestem, jednak trochę w szafce trza będzie pogrzebać.

A co do PV, to wiadomo, że u nas mieli teraz coś wprowadzić, jednak został po tym tylko zapach ... i wprowadzili jakiś smród trójpak czy jakoś tak, który gówno daje z tego co zasłyszałem, jednak może ktoś coś więcej wie bo w tym nie siedzę.

Panowie skoro robicie założenia dla domu ,to przyjmujecie jakieś cyfry ,wzory do policzenia .Skoro twierdzicie,że są nieprawdziwe to pewnie racji nie mam.Jeżeli są prawdziwe wasze temp. i wzory,to przy 18cm.jest mniejszy przepływ energii niż przy 30cm.

Proszę ..., ja tylko proszę abyś mnie nie przekonywał :), ja Ciebie nie chcę przekonywać i dyskutować o tym. Oczywiście o innych tematach - sensowności magazynowania itp. jak najbardziej :) .

Pzdr

No tak . Sensu nie ma przekonywanie w tym zakresie. Nie ma tez sensu dyskutować o akumulacji w gruncie,bo taka która by była wykorzystywalna nie istnieje.Mówię o prostej akumulacji bez dodatkowych kosztów na izolację czy materiały zmienno fazowe.Można grzać pod domem ,ale więcej z tego pożytku jak wyższa temp.będzie. wyższa temp. mniejsze straty i tyle. Jaka kolwiek ingerencja w postaci odbierania energii z tego obszaru będzie absurdem.

Nie wiem co Wy bierzecie ale ja tego nie chcę.

Robicie bajzel z teorii, bajzel podpierany niedopowiedzeniami, wnioskami na podstawie skrótowych opisów tylko po to aby coś sobie udowadniać - tak ja to odbieram z boku.

Powtórzę ze swojej strony:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?146761-M%C3%B3j-dom-pasywny-%28-%29-w-praktyce-ju%C5%BC-go-u%C5%BCytkuj%C4%99&p=6363536&viewfull=1#post6363536

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?146761-M%C3%B3j-dom-pasywny-%28-%29-w-praktyce-ju%C5%BC-go-u%C5%BCytkuj%C4%99&p=6361707&viewfull=1#post6361707

i dajcie spokój z udowadnianiem czegokolwiek bo nikt z nas zdania nie zmieni, a powoduje to tylko kłótnie.

Niczemu to nie służy, a już na pewno merytorycznej dyskusji.

Pozdrawiam