Tomasz Brzęczkowski 16.02.2014 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2014 Nie wiem co Wy bierzecie ale ja tego nie chcę. Robicie bajzel z teorii, bajzel podpierany niedopowiedzeniami, wnioskami na podstawie skrótowych opisów tylko po to aby coś sobie udowadniać - tak ja to odbieram z boku. Powtórzę ze swojej strony: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?146761-M%C3%B3j-dom-pasywny-%28-%29-w-praktyce-ju%C5%BC-go-u%C5%BCytkuj%C4%99&p=6363536&viewfull=1#post6363536 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?146761-M%C3%B3j-dom-pasywny-%28-%29-w-praktyce-ju%C5%BC-go-u%C5%BCytkuj%C4%99&p=6361707&viewfull=1#post6361707 i dajcie spokój z udowadnianiem czegokolwiek bo nikt z nas zdania nie zmieni, a powoduje to tylko kłótnie. Niczemu to nie służy, a już na pewno merytorycznej dyskusji. Pozdrawiam Rozmowa teoretyków z praktykami. "Ile to się trzeba nakombinować, by po prostu nie izolować" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 17.02.2014 21:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2014 jeśli chodzi o dotacje do pomp ciepła, paneli pv, solarów, to ostatnio twierdzono, że ustawa wejdzie w życie najpóźniej w czerwcu. 10-20% w formie kredytu na preferencyjnych warunkach. Daj trochę więcej info, jakieś szczegóły? Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 18.02.2014 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 (edytowane) Daj trochę więcej info, jakieś szczegóły? Chyba mowa o tym: http://www.nfosigw.gov.pl/srodki-krajowe/programy/prosument-dofinansowanie-mikroinstalacji-oze/ albo https://wfosigw.pl/sites/default/files/media/28_OZE.pdf "Dofinansowanie w formie dotacji do 25% kosztów kwalifikowanych zadania – nie więcej jak 10.000 zł z możliwością uzupełnienia do 100% kosztów kwalifikowanych w formie pożyczki" Edytowane 18 Lutego 2014 przez Barth3z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mwie 18.02.2014 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 Nie podam szczegółów, bo pamięć mam dziurawą. Niedawno, w dniach 4-5 luty była ustawa o OZE omawiana na posiedzeniach rządu, i z tego powodu w Trójce było sporo audycji i wywiadów na temat. W prasie też było ostatnio głośno o tym, czemu ustawa o OZE w planowanej formie nie mogła przejść. Min. Finansów czyni zakusy na środki NFOŚ , dofinansowania np. dla dużych biogazowni jak rozumiem absolutnie nie przejdą, postanowiono wesprzeć gospodarstwa domowe, ale skromniej, niż by tego oczekiwano. M.in. w "Zapraszamy do Trójki" przedstawiciel rządu opowiadał do jakiego konsensusu doszli, i twierdził, że formalne procedury są już w tak zaawansowanej formie, że najpóźniej do czerwca będzie można realnie zacząć korzystać z dofinansowań. Ale tylko na kredyty (chyba 0%?), na dany okres czasu, i do danej kwoty; dofinansowanie nie może przekroczyć 10-20% . Mam nadzieję, że coś więcej wyjaśniłam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mwie 18.02.2014 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 Chyba mowa o tym: http://www.nfosigw.gov.pl/srodki-krajowe/programy/prosument-dofinansowanie-mikroinstalacji-oze/ albo https://wfosigw.pl/sites/default/files/media/28_OZE.pdf "Dofinansowanie w formie dotacji do 25% kosztów kwalifikowanych zadania – nie więcej jak 10.000 zł z możliwością uzupełnienia do 100% kosztów kwalifikowanych w formie pożyczki" dokładnie, chodzi o program Prosument. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 18.02.2014 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 i bardzo dobrze, że nic nie będzie, dotacje to zwykłe złodziejstwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scrabie 24.03.2014 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2014 Witam zaczyna budować swój dom i chciałem się dokształcić, ale czytanie wątku w kttórym nie ma wypowiedzi założyciela jest bez sensu Mam nadzieję, że któryś z doradców od energooszczędności coś mi podpowie i doradzi. Będę budował dom w systemie kanadyjskim. Strop nad gruntem, w podłodze 25cm wełny o l=0.033. W ścianach tyle samo, ułożone na zakładkę tj 15 cm w pionie i 10cm w poziomi4e, aby wyeliminować mostki termiczne. Na dach w poddaszu użytkowym mam zamiar dać 30 cm tej wełny. Dom będzie miał około 85 metrów powierzchni użytkowej. 50 metrów parter i 35 poddasze. Całoś oczywiście pokryta membraną przeciwwiatrową. Co o tym sądzicie? Ps jakoś ciągle nie mogę sie przekonać do reku, choć nie wiem czemu nie mam do niej zaufania, używacie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 24.03.2014 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2014 Witam zaczyna budować swój dom i chciałem się dokształcić, ale czytanie wątku w kttórym nie ma wypowiedzi założyciela jest bez sensu Mam nadzieję, że któryś z doradców od energooszczędności coś mi podpowie i doradzi. Będę budował dom w systemie kanadyjskim. Strop nad gruntem, w podłodze 25cm wełny o l=0.033. W ścianach tyle samo, ułożone na zakładkę tj 15 cm w pionie i 10cm w poziomi4e, aby wyeliminować mostki termiczne. Na dach w poddaszu użytkowym mam zamiar dać 30 cm tej wełny. Dom będzie miał około 85 metrów powierzchni użytkowej. 50 metrów parter i 35 poddasze. Całoś oczywiście pokryta membraną przeciwwiatrową. Co o tym sądzicie? Ps jakoś ciągle nie mogę sie przekonać do reku, choć nie wiem czemu nie mam do niej zaufania, używacie ? Ile tan dom ma zużywać kWh? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scrabie 24.03.2014 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2014 Sądzę, że taki mały domek można spokojnie ciut lepiej docieplić, np. tak jak w NF15: http://forum.budujemydom.pl/index.php?act=attach&type=post&id=15691 Ciut lepiej znaczy jak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scrabie 24.03.2014 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2014 Ile tan dom ma zużywać kWh? Oczywiście jak najmniej, choć przyzna, że nie wiem jak się wylicza talkie zapotrzebowanie. Potrafiłbyś wyliczć je przy tych informacjach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 24.03.2014 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2014 Oczywiście jak najmniej, choć przyzna, że nie wiem jak się wylicza talkie zapotrzebowanie. Potrafiłbyś wyliczć je przy tych informacjach? TB nie liczy. TB wie, że minimum 30 cm izolacji od gruntu i będzie dom pasywny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scrabie 24.03.2014 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2014 Od jakiego gruntu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 24.03.2014 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2014 Od jakiego gruntu zgodnie z terią TB reszta przegród nieistotna, zatem masz dom pasywny . a tak poważnie, to ja bym zrobił z każdej strony tyle, żeby było U=0,1, a pod dachem może jeszcze trochę mniejsze U. rekuperator raczej musi być, chyba że jakoś inaczej ograniczysz straty przez wentylację (gruntowy wymiennik ciepła?). jaki system ogrzewania planujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scrabie 24.03.2014 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2014 W tej sytuacji u ścian i podłogi to 1.2 ,a dachu 1.07 musiałbym jeszcze 10 cm wełny dołożyć żeby zjechać poniżej 1. Generalnie mam w starym domku, który będzie jedną ścianą podłączony kotłownie, więc wrzucę jakiś kaloryfer do środka, natomiast plan jest taki, że stary dom będzie nieużytkowany ( tylko pralnia i trzymanie szpargałów), więc nie chcę palić codziennie a raz na jakiś czas. Zastanawiam się nad ogrzewaniem prądem bo podobno w szkieletach to najlepsza opcja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 24.03.2014 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2014 W tej sytuacji u ścian i podłogi to 1.2 ,a dachu 1.07 musiałbym jeszcze 10 cm wełny dołożyć żeby zjechać poniżej 1. Generalnie mam w starym domku, który będzie jedną ścianą podłączony kotłownie, więc wrzucę jakiś kaloryfer do środka, natomiast plan jest taki, że stary dom będzie nieużytkowany ( tylko pralnia i trzymanie szpargałów), więc nie chcę palić codziennie a raz na jakiś czas. Zastanawiam się nad ogrzewaniem prądem bo podobno w szkieletach to najlepsza opcja. Jeśli na parterze masz otwartą przestrzeń, to kup jakiś tani klimatyzator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scrabie 24.03.2014 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2014 Parter to kuchnia otwarta na salon, po co ten klimatyzator? Miałby mnie też grzać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 24.03.2014 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2014 Parter to kuchnia otwarta na salon, po co ten klimatyzator? Miałby mnie też grzać? domek nieakumulacyjny, nadmuchowe ogrzewanie pasuje idealnie. i spokojnie 2-4 razy taniej niż prądem w eksploatacji wyjdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scrabie 24.03.2014 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2014 Niewiele mi brakuje, żeby w tej tabelce się zmieścić. Generalnie tak sobię myślę, że skoro jena ściana bedzie przylegać do budynku, w którym stale chcę utrzymywać powyżej 10 stopni, to też powinno działać na plus. Jestem ciekaw, jakie zapotrzebowanie wyliczy mi projektant, ale z tego co słyszałem to część z nich nie do końca radzi sobie z tymi obliczeniami. Jak policzyć takie zapotrzebowanie? Jest na to jakiś prosty sposób? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piworób 26.04.2014 23:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2014 dokładnie, chodzi o program Prosument. No dobrze, tyle że z tego "programu" wynika, że najlepiej to samemu tę produkcję zużywać. Więcej na tym prądzie zyskają pośrednicy i PSE niż inwestor. Jestem tu nowy, pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piworób 26.04.2014 23:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2014 j-j! Mam pytanie do założyciela wątku, czy Zawada to ta miejscowość obok, której Zielona Góra leży?Jeśli tak, to czy będzie to wielką bezczelnością jeśli poproszę o możliwość obejrzenia Twojego domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts