Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mój dom pasywny (?) w praktyce- już go użytkuję

Recommended Posts

Spokojnie j-j dla każdego temperatura komfortu jest nieco inna. Dla mnie 26C jest ( a w zasadzie była ) akceptowalna ( wiele lat w bloku tak latem miewałem ) - ale teraz w domu sam wolę 23-24C ( i tak mam dzięki PC i GWC ). :cool:.

Nie zapominajmy, że za komfort również odpowiada temperatura nawiewana i przepływ wentylacji z gruntowca.

To wszystko biorąc pod uwagę powoduje juz zupełnie inne odczuwanie komfortu.

Pzdr

j-j

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

I NIE było nikogo w moim domu (a trochę osób się przewinęło, możesz mi wierzyć) komu nie byłoby przyjemnie i komfortowo, a jak pisałem dla powyżej ok. 34oC na zewnątrz było wręcz zimno.

tego akurat nie kupuję. Zgodnie z tą zasadą to Ja będąc w Jordanii w czasie gdy ich nawiedziły upały i było 48C winnem czuć zimno w autobusie gdy w nim było 30C. Owszem - uczucie chłodu było pierwsze 5-10 min. Potem i to 30C było za gorąco.

także jak masz w domu 26C to czy wejdę z zewnątrz przy 32C czy przy 37C to tylko "wstępne" uczucie chłodu w domu jest bardziej zróżnicowane i odczuwalne a po kwadransie (lub szybciej) jest to bez znaczenia i dla człowieka liczy się to czy dobrze czuje się w 26C czy 24C.

I bardzo interesujące jest to Twoje gdybanie ile bym być może miał na termometrze ... :). Ja tam przez pięć lat miałem mniej więcej to samo - max. ok.26oC i było komfortowo nawet dla ludzi bardzo wymagających.

w tym roku piałeś sam, że nie sprawdziłeś temp w domu bo Cie nie było i nie było zysków, które to głównie podbijały Ci temp w domu. Więc i Ty i sam nie wiesz czy to lato, które było inne niż kilka pozostałych lat dało by Ci temp 25-26C czy też więcej. Aczkolwiek mogę przyznać Ci rację, że można wybudować dom do pewnych temperatur zewnętrznych gdzie nie trzeba grzać zimą jak i chłodzić latem lub chłodzić tylko GWC i u ciebie ten dom -tak solidnie zaizolowany- może taki być, ale aby to wiedzieć to trzeba to policzyć lub przetestować; a w to lato nie testowałeś co sam piszesz. Więc oboje nie wiemy jak jest/będzie. Choć wiemy, ze masz zapas - zasłonić okna.

owe 26C to temperatura dla ludzi raczej ...bardzo nie wymagających. Normalna w wielu domach sprzed wielu lat jak było piętro (uf piętro było owszem gorące). Oczywiście osiągalna tylko na parterze. Dziś chłodzenia zatacza koło bo domy ciepłe, pasywne, ale okna duże i od nasłonecznionej strony powodują że temp 26C bez zakrycia okien uznaje się za komfortowe.

I uważam, że wszystko jest jak należy i spokojnie, nikt nie musi się przejechać.

jeśli do GWC dobuduje się odpowiedni dom to się nikt na niczym nie przejedzie (lub odwrotnie). GWC z pewnością dział. Tylko w ... niewielu przypadkach czyli domach takie GWC coś realnie da chłodu (pominąć to muszę bo to atek pasywny), ale i w pasywnych jak dla niektórych owy chłód liczony na 25-26C to nie jest komfort (ale tu nie ma dyskusji kto co lubi a jedynie kto co może z GWC wyciągnąć a co można z innych systemów do chłodzenia wyciągnąć i za ile w nie zainwestować PLN).

Z tym , że to rzeka temat co kto chce budować, w co i ile inwestować jak z całym budownictwem pasywnym itp.

Pozdrawiam i cieszę się, że u Ciebie i dla Ciebie wystarcza sam GWC.

j-j często lubi pominąć bardzo ważne fakty. Np. w tym wypadku pomija to, że mieszka wśród wysokich drzew, które skutecznie zacieniają mu rano i pod wieczór dom. W południe słońce jest natomiast na tyle wysoko, że i tak nie wpada do niego przez okna.

Ale oczywiście to dla niego mało ważne.

Nie zapominajmy, że za komfort również odpowiada temperatura nawiewana i przepływ wentylacji z gruntowca.

To wszystko biorąc pod uwagę powoduje juz zupełnie inne odczuwanie komfortu.

Pzdr

j-j

No wlasnie !!!!

To jest sendo sprawy - jesli w domu wyczuwalny jest ruch powietrza bo gonimy klime czy GWC na maxa, to niech bedzie nawet i 30 stopni, ale odczuwajac nadmuch nawet 22 stopni kazdy powie, ze jest przyjemnie chlodno !!!

Wiem co mowie. Mam klime, jak chodzi to niby jest tyle ile ma utrzymywac, ale jak ja wylacze i temp ledwo drgnie o pol stopnia to jest lament ze duszno, gorca, itp :p

Zbudujcie GWC tak, aby moglo dmuchac z 1.5 kubatury, wtedy nie temperatura sciany w rogu domu bedzie istotna a wyczuwalny ruch powietrza.

J-J, nie prawdaz? :)

j-j często lubi pominąć bardzo ważne fakty. Np. w tym wypadku pomija to, że mieszka wśród wysokich drzew, które skutecznie zacieniają mu rano i pod wieczór dom. W południe słońce jest natomiast na tyle wysoko, że i tak nie wpada do niego przez okna.

Ale oczywiście to dla niego mało ważne.

Drzewa zasłaniają zimą kiedy słońce jest nisko, a latem niestety nie o czym wielokrotnie wspominałem. To tyle i mam nadzieję, że uszanujesz brak ochoty widzenia Twojego nicka tutaj. Proszę nie pisz.

Lukasza, ja tam sprawdzałem dokładnie wszystko przez 5 lat nie muszę robić tego dłużej aby wiedzieć jak mój dom się zachowuje. Moje spostrzeżenia oparte są na pomiarach i odczuciach wielu osób, których się sporo przewinęło, a mam wrażenie, że Ci których nie było u mnie wiedzą lepiej :). Kiedyś jak będzie okazja latem zapraszam :).

Miloszenko, o tym właśnie pisałem ja mam max. lekko ponad 2 wymiany.

Jeśli ktoś uważa, GWC jest niewydajny i nie chłodzi to ...JA SIĘ Z NIM NIE ZGADZAM :).

Pozdr

j-j

Edytowane przez j-j

Drzewa zasłaniają zimą kiedy słońce jest nisko, a latem niestety nie o czym wielokrotnie wspominałem. To tyle i mam nadzieję, że uszanujesz brak ochoty widzenia Twojego nicka tutaj. Proszę nie pisz.

Nie pisz? Bo co? Załóż sobie własne forum i wtedy będziesz mógł się rządzić. Tutaj mamy dokładnie takie same prawa.

Czyli u ciebie słońce latem nie wstaje nisko i nie zachodzi nisko? No takie cuda tylko u j-j.

Nie wiem jak u was panowie, ale u mnie największe nasłonecznienie latem jest wtedy, kiedy słońce jest nisko i właśnie wtedy następuje największe nagrzewanie domu. Od wschodu nagrzewa się rano tak bardzo, że w sypialni już zamontowałem roletę zewnętrzną, i jeszcze planuję zacienić dwa dolne wschodnie okna. Sąsiad ma za to duże okna od zachodu i niemal całe lato opuszczone rolety. No ale u j-j słońce nisko jest tylko zimą :p

Edytowane przez Liwko

To prawda, ja mam cztery okna od wschodu i jesli po wyjściu do pracy nie spuszczę rolet, to do juz o godzinie 11-12 jest po tej stronie budynku wyraźnie cieplej. W południe rolety mogą być podniesione, bo niewiele promieni słonecznych wpada bezpośrednio do domu. Po południu trzeba z kolei przysłaniać drzwi tarasowe.

Nie pisz? Bo co? Załóż sobie własne forum i wtedy będziesz mógł się rządzić. Tutaj mamy dokładnie takie same prawa.

Czyli u ciebie słońce latem nie wstaje nisko i nie zachodzi nisko? No takie cuda tylko u j-j.

Nie wiem jak u was panowie, ale u mnie największe nasłonecznienie latem jest wtedy, kiedy słońce jest nisko i właśnie wtedy następuje największe nagrzewanie domu. Od wschodu nagrzewa się rano tak bardzo, że w sypialni już zamontowałem roletę zewnętrzną, i jeszcze planuję zacienić dwa dolne wschodnie okna. Sąsiad ma za to duże okna od zachodu i niemal całe lato opuszczone rolety. No ale u j-j słońce nisko jest tylko zimą :p

Ważne jest ustawienie budynku, lokalizacja pomieszczeń wymagających chłodzenia, gdzie są drzewa gdy słońce wstaje i zachodzi itd., ale ty się już niczego nie nauczysz ...

To Mój temat,, skoro nie umiesz tego uszanować, cóż ...

EOT

Ważne jest ustawienie budynku, lokalizacja pomieszczeń wymagających chłodzenia, gdzie są drzewa gdy słońce wstaje i zachodzi itd., ale ty się już niczego nie nauczysz ...

To Mój temat,, skoro nie umiesz tego uszanować, cóż ...

EOT

Rozumiem ten EOT z twojej strony, bo albo nie masz okien od wschodu i zachodu, albo najwyraźniej kłamiesz pisząc o...

Obecnie temperatury w domu w okolicach 23-24 stopni ale mało gotujemy i dużo nas nie było w te wakacje. Zazwyczaj bywało co roku przy normalnej obecności max. do 25-26oC (oczywiście wiecznie gołe okna i słoneczko wpada jak chce)

Przy ok. 34oC i więcej na zewnątrz wyraźnie w domu czuć wręcz zimno przy niższych temp. jest przyjemnie chłodno.

Mieszkasz niedaleko mnie, więc nie ma znaczenia strefa. A domu też nie masz ogromnego, żeby lokalizacja pomieszczeń miała przy tych upałach znaczący wpływ. A efekt cieplarniany jest taki sam u ciebie jak u innych! No chyba że masz lufciki a nie okna. Ale wtedy raczej możemy mówić że bliżej ci do bunkra niż do domu. I mówię to całkiem poważnie.

Edytowane przez Liwko

No wlasnie !!!!

To jest sendo sprawy - jesli w domu wyczuwalny jest ruch powietrza bo gonimy klime czy GWC na maxa, to niech bedzie nawet i 30 stopni, ale odczuwajac nadmuch nawet 22 stopni kazdy powie, ze jest przyjemnie chlodno !!!

Wiem co mowie. Mam klime, jak chodzi to niby jest tyle ile ma utrzymywac, ale jak ja wylacze i temp ledwo drgnie o pol stopnia to jest lament ze duszno, gorca, itp :p

Zbudujcie GWC tak, aby moglo dmuchac z 1.5 kubatury, wtedy nie temperatura sciany w rogu domu bedzie istotna a wyczuwalny ruch powietrza.

J-J, nie prawdaz? :)

Sorki ale dla mnie strumień chłodnego powietrza z klimy nie jset komfortowy , dlatego zdecydowanie wolę moje 23C ( w domu ) z chłodzenia podłogi PC PW i reku z GGWC niż 20-21 C z klimy ( praca ).

Rozumiem ten EOT z twojej strony, bo albo nie masz okien od wschodu i zachodu, albo najwyraźniej kłamiesz pisząc o...

Mieszkasz niedaleko mnie, więc nie ma znaczenia strefa. A domu też nie masz ogromnego, żeby lokalizacja pomieszczeń miała przy tych upałach znaczący wpływ. A efekt cieplarniany jest taki sam u ciebie jak u innych! No chyba że masz lufciki a nie okna. Ale wtedy raczej możemy mówić że bliżej ci do bunkra niż do domu. I mówię to całkiem poważnie.

Gówno wiesz, i tylko się pienisz ale to już nie raz pokazałeś.

Drzewa mam tylko od południa kiedy słońce jest wysoko, a reszta stron jest nie osłonięta.

Tyle w temacie.

Spróbuję ponownie EOT.

Edytowane przez j-j

Panowie j-j i liwko tylko bez obelg i wycieczek osobistych forum patrzy :no:

No jasne. Nie wiem jak ty, ale ja po prostu nie wierzę w te jego bajki. Raz już je słyszałem o małym zużyciu CWU, a jak pociągnąłem za język, to okazało się, że często kąpią się po prostu na mieście. Chcecie to mu wierzcie, ale radzę być po prostu czujnym.

No jasne. Nie wiem jak ty, ale ja po prostu nie wierzę w te jego bajki. Raz już je słyszałem o małym zużyciu CWU, a jak pociągnąłem za język, to okazało się, że często kąpią się po prostu na mieście. Chcecie to mu wierzcie, ale radzę być po prostu czujnym.

haha rekord świata .. dosyć tych twoich bredni ... ...

... nic już nie odpiszę - dość.

Edytowane przez j-j

Na forum prawie każdy łechce swoje ego naciągając tu i ówdzie. :D

Tam było więcej cyrków. Chodziło o jakiś rachunek za prąd. Znowu nie uwierzyłem w bajanie j-j, a on na priva pokazał rachunek mpoplawowi. Okazało się, że rachunek się zgadzał, tyle że była to kwota netto :D

Także raczej nie wierzcie w te jego bajki o niezacienianiu okien :)

Panowie j-j i liwko tylko bez obelg i wycieczek osobistych forum patrzy :no:

tak, niejaki liwko-palacz co to ma komin i po cichaczu podpala (smrodzi sąsiadom) by swoją pompke odciążyć i rachunkami się pochwalić, wpierdziela się z butami(słome widać na kilometr) w nieswoje tematy. Forum przez takich gadów (fachofców teoretyków) schodzi na manowce.

Sory J-J ale NIE DLA LIWKO NA TYM FORUM