Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

D12B proszę o rady i doświadczenia

Recommended Posts

Zamierzam budować domek D12b - Przytulny - wariant III

Autor projektu: architekt Barbara Kierejewska-Zielińska.

Będę wdzięczny za wszelkie informacje od tych, którzy budowali i mieszkają w takim domku.

Proszę o info z jakiego materiału powinienen go postawić ( dylemat; MAX czy POROTHERM) o tym jak się sprawuje w codziennej eksploatacji (martwi mnie wentylacja w ramach okiennych) i jakie ogrzewanie sprawdza się najlepiej. (mam pomysł na wodne na parterze - salon, hol, łazienka i kuchnia )

Myślę również o tym by zlikwidować lukarny na korzyść okien połaciowych.

Dzięki za wszelkie cenne informacje

:roll:

• 5 weeks później...

Witam!

Ja kończę budowę wariantu II, i nie wiem jakie są w nich różnice, ale powiem jedno - pokoje z lukarnami są piękne. Każdy, nawet obcy gdy wchodzi i nie wie o naszych planach gdzie sypialnia, gdzie pokój córki, wskazuje na te dwa pokoje, że są bardzo przytulne i jasne. My wybudowaliśmy dom z betonu komórkowego 24cm, plus wełna 12cm.

My wprowadzamy się w kwietniu.

Jeśli chcesz wiedzieć coś jeszcze pytaj! Życzę powodzenia!

Ja wybudowałem d12b III

Obecnie stan surowy otwarty zbudowany z Ytonga 36,5 nakryty blachodachówką Rautaruki. Uwazam że pozbycie się lukarn odbierze uroku temu domowi. w większym pokoju na poddaszu wstawiłbym jeszcze jedno okno dachowe ponieważ pokój jest dość duży a okno lukarny trochę za małe u mnie 150x110 ( pomniejszone dzięki super fachowcom - boże broń od takich ). Masz rację odnośnie wentylacji tylko w samych oknach. W tym roku robię wentylację każdego pokoju na poddaszu i sypialni na dole. Nie zaponij o skraplaniu. Ja wymyśliłem wyprowadzenie ponad dach ocieplenie rur ponad sufitem wewnątrz budynku wpięcie się do tej rury z boku nad zwężeniem poniżej a z najnizszego punktu wyprowadzenie szlaufem do odpływu umywalki. Myślę że zda to egzamin.

Mankamentem dla mnie w tym domu jest mała klatka schodowa. Schody są bez spocznika tylko zachodzące, dla dzieci będzie to musiało wystarczyć. w tym roku wstawiam okna a na klatce schodowej wstawiam luksfery mam nadzieję że nada to temu domowi pozytywnego charakteru.

Jeśli chodzi o garaż nad garażem też zalałem strop i zrobiłem sobie stryszek na wszelkie szpergały. Ja masz jakieś pytania to pytaj mam czas do końca tygodnia, teraz jestem chory i mam czas póżniej niestety praca, praca , ...

Gościu!

Proszę podaj gdzie jest w okolicach Szczecina D12B, mój stoi na Załomiu.

Jeśli chodzi o schody, to my zrobiliśmy betonowe ze spocznikiem (oczywiście wzmocniliśmy fundament). A pod schodami obnizyliśmy podłogę o ok 35 cm i zabudujemy schody przez co uzyskamy schowek. Podejżeliśmy takie rozwiązanie w jednym z muratorów, gdyby to kogoś interesowało to poszukam z jakiego to numeru.

Poza tym zmieniliśmy drzwi balkonowe wychodzące z jadalni na okno, (zgodę projektanta uzyskaliśmy w 15 min, za pomocą faxu).

W miejscu wc zrobiliśmy spiżarnię.

Nasz domek mamy przykryty dachówką.

Pozdrawiam

Didi

Widzę podobne posunięcia. Też zamieniłem drzwi z jadalni na okno a wc zamieniłem na schowek na odkurzacz itp. tak chciała żona.

Pokój naprzeciwko sypialni zamieniłem na pralnię i małą spiżarkę ( żeby można było skoczyć po mały weczek ) wejście zrobiłem przez kotłownię przez co wydzieliłem sobie część gospodarczą.

Niestety jesteśmy daleko od siebie - Ja buduję się w Chełmie ok. 800 km.

Jestem ciekawy jak zamierzasz wykończyć podłogi na poddaszu i ściany. Ile ocieplenia. Pomimo pokrycia blachodachówką krokwie zostawiłem o tych samych wymiarach co w projekcie.

:wink: Pozdrawiam i czekam na odpowiedź

Również wybudowałem D12B.Jestem na etapie wykańczania poddasza.Widziałem i byłem w tym domu gdy był wykończony i umeblowany na wystawie Muratora.Właśnie tam podjeliśmy z żoną decyzję że to jest to.Ściany mam trójwarstwowe biały beton komórkowy(24+10styropian+12) zielona blachodachówka rautaruuki,podobnie jak Fredy okno w jadalni zamiast drzwi, w miejscu wc spiżarnia.Nie polecam zmiany lukarn na okna połaciowe bo dom straci cały urok.W domu w którym byłem właściciele dołożyli więcej okien polaciowych w pokojach z lukarnami.Wentylację na poddaszu rozwiązałem po przez zamontowanie kanału w suficie klatki schodowej poddasza.Pozdrawiam

Witaj Lechu!

Jeśli chodzi o ocieplenie to mamy następująco:

1. ściana 24 beton komórkowy + 12 wełna

2. dach - jak już pisałam dachówka, miedzy krokwie poszło; 20cm wełny a w łazience 25 - postawiłiśmy na ciepły dom.

Pozdrawiam