janusz korczak 28.12.2003 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2003 Zamierzam budować domek D12b - Przytulny - wariant III Autor projektu: architekt Barbara Kierejewska-Zielińska. Będę wdzięczny za wszelkie informacje od tych, którzy budowali i mieszkają w takim domku. Proszę o info z jakiego materiału powinienen go postawić ( dylemat; MAX czy POROTHERM) o tym jak się sprawuje w codziennej eksploatacji (martwi mnie wentylacja w ramach okiennych) i jakie ogrzewanie sprawdza się najlepiej. (mam pomysł na wodne na parterze - salon, hol, łazienka i kuchnia ) Myślę również o tym by zlikwidować lukarny na korzyść okien połaciowych. Dzięki za wszelkie cenne informacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Didi 28.01.2004 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2004 Witam!Ja kończę budowę wariantu II, i nie wiem jakie są w nich różnice, ale powiem jedno - pokoje z lukarnami są piękne. Każdy, nawet obcy gdy wchodzi i nie wie o naszych planach gdzie sypialnia, gdzie pokój córki, wskazuje na te dwa pokoje, że są bardzo przytulne i jasne. My wybudowaliśmy dom z betonu komórkowego 24cm, plus wełna 12cm. My wprowadzamy się w kwietniu.Jeśli chcesz wiedzieć coś jeszcze pytaj! Życzę powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FREDY 28.01.2004 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2004 Też wybudowałem D12B. Jestem na etapie stanu surowego zamkniętego. Wybudowałem mur 3 warstwowy : Max ( dokłądnie U220 + 12 cm wełna , 2 cm szczelina , pustak DZ 9CM. Ogólnie wyszło rewelacyjnie. Projekt i technologia super. PolecamPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 29.01.2004 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2004 Jeszcze raz ja!Jeśli kroś już wybudował D12b w okolicach Szczecina to proszę o kontak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 29.01.2004 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2004 ja mam w okolicach szczecina d12 wprowadziliśmy się w grudniu prawie cały skończony wiem gdzie w okolicy sa jeszcze 2 takie ale też d 12 służę opinią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lech 29.01.2004 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2004 Ja wybudowałem d12b IIIObecnie stan surowy otwarty zbudowany z Ytonga 36,5 nakryty blachodachówką Rautaruki. Uwazam że pozbycie się lukarn odbierze uroku temu domowi. w większym pokoju na poddaszu wstawiłbym jeszcze jedno okno dachowe ponieważ pokój jest dość duży a okno lukarny trochę za małe u mnie 150x110 ( pomniejszone dzięki super fachowcom - boże broń od takich ). Masz rację odnośnie wentylacji tylko w samych oknach. W tym roku robię wentylację każdego pokoju na poddaszu i sypialni na dole. Nie zaponij o skraplaniu. Ja wymyśliłem wyprowadzenie ponad dach ocieplenie rur ponad sufitem wewnątrz budynku wpięcie się do tej rury z boku nad zwężeniem poniżej a z najnizszego punktu wyprowadzenie szlaufem do odpływu umywalki. Myślę że zda to egzamin.Mankamentem dla mnie w tym domu jest mała klatka schodowa. Schody są bez spocznika tylko zachodzące, dla dzieci będzie to musiało wystarczyć. w tym roku wstawiam okna a na klatce schodowej wstawiam luksfery mam nadzieję że nada to temu domowi pozytywnego charakteru.Jeśli chodzi o garaż nad garażem też zalałem strop i zrobiłem sobie stryszek na wszelkie szpergały. Ja masz jakieś pytania to pytaj mam czas do końca tygodnia, teraz jestem chory i mam czas póżniej niestety praca, praca , ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Didi 29.01.2004 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2004 Gościu!Proszę podaj gdzie jest w okolicach Szczecina D12B, mój stoi na Załomiu. Jeśli chodzi o schody, to my zrobiliśmy betonowe ze spocznikiem (oczywiście wzmocniliśmy fundament). A pod schodami obnizyliśmy podłogę o ok 35 cm i zabudujemy schody przez co uzyskamy schowek. Podejżeliśmy takie rozwiązanie w jednym z muratorów, gdyby to kogoś interesowało to poszukam z jakiego to numeru.Poza tym zmieniliśmy drzwi balkonowe wychodzące z jadalni na okno, (zgodę projektanta uzyskaliśmy w 15 min, za pomocą faxu).W miejscu wc zrobiliśmy spiżarnię. Nasz domek mamy przykryty dachówką.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lech 29.01.2004 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2004 Didi Widzę podobne posunięcia. Też zamieniłem drzwi z jadalni na okno a wc zamieniłem na schowek na odkurzacz itp. tak chciała żona. Pokój naprzeciwko sypialni zamieniłem na pralnię i małą spiżarkę ( żeby można było skoczyć po mały weczek ) wejście zrobiłem przez kotłownię przez co wydzieliłem sobie część gospodarczą. Niestety jesteśmy daleko od siebie - Ja buduję się w Chełmie ok. 800 km. Jestem ciekawy jak zamierzasz wykończyć podłogi na poddaszu i ściany. Ile ocieplenia. Pomimo pokrycia blachodachówką krokwie zostawiłem o tych samych wymiarach co w projekcie. Pozdrawiam i czekam na odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrysztofik 29.01.2004 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2004 Również wybudowałem D12B.Jestem na etapie wykańczania poddasza.Widziałem i byłem w tym domu gdy był wykończony i umeblowany na wystawie Muratora.Właśnie tam podjeliśmy z żoną decyzję że to jest to.Ściany mam trójwarstwowe biały beton komórkowy(24+10styropian+12) zielona blachodachówka rautaruuki,podobnie jak Fredy okno w jadalni zamiast drzwi, w miejscu wc spiżarnia.Nie polecam zmiany lukarn na okna połaciowe bo dom straci cały urok.W domu w którym byłem właściciele dołożyli więcej okien polaciowych w pokojach z lukarnami.Wentylację na poddaszu rozwiązałem po przez zamontowanie kanału w suficie klatki schodowej poddasza.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 29.01.2004 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2004 Witaj Lechu!Jeśli chodzi o ocieplenie to mamy następująco:1. ściana 24 beton komórkowy + 12 wełna2. dach - jak już pisałam dachówka, miedzy krokwie poszło; 20cm wełny a w łazience 25 - postawiłiśmy na ciepły dom.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 29.01.2004 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2004 Jejku...jak ja wam zadroszczę... Też podoba nam się ten projekt...tylko mamy problem z instalcją odbiornika TV...w salonie... Myślimy nad D12B odbicie lustrzane... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Didi 29.01.2004 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2004 ten gość chwilę wcześniej to ja zapomniałam się zalogować.My właśnie mamy lustrzane odbicie ze względu na położenie działki względem stron świata.Wejście mamy od wschodu, a w salonie przez cały dzień słońce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Didi 03.02.2004 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2004 nikt nic więcej tu nie napisze? Czy tak mało popularny jest ten projekt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 03.02.2004 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2004 No chyba nikt...może popularność tego projektu jest naprawdę rozdmuchana ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Didi 03.02.2004 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2004 A może to projekt z górnej półki projektów gotowych?????? Niepomyślałeś!!!!!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Didi 03.02.2004 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2004 I jeszcze jedno! Dla mnie najgorszą byłaby myśl, że sąsiad za płotem ma teki sam dom jak ja! Dlatego wyprowadzam się z bloku, aby nie mieć wrażenia de javie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts